Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 45 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 05 Gru 2024 10:51 

Loty: 147
Kilometry: 154 081
No nie koniecznie, czytałem ten artykuł ale nie widzę tej informacji Wręcz przeciwnie jest wpis w komentarzach z końca sierpnia że narazie da się wsiąść na pociąg. Też planujemy ze znajomymi wyjazd w połowie lutego.Image
 Relacje PM off  

#42 PostWysłany: 05 Gru 2024 11:04 
Awatar użytkownika

Loty: 927
Kilometry: 2 069 662
HON fly4free
Nowe prawo zakazujące jest od jakichś 2 tygodni...

Image
 Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#43 PostWysłany: 05 Gru 2024 12:07 
Awatar użytkownika

Loty: 415
Kilometry: 656 376
srebrny
Z Every Passport Stamp dnia 4.12. Przetłumaczone przez DeepL.
Cytuj:
AKTUALIZACJA ZAKAZU RUCHU POCIĄGÓW Z RUDĄ ŻELAZA!
Witam wszystkich! Moja dziewczyna i ja wybraliśmy się na krótką tygodniową wycieczkę do Mauretanii i chcieliśmy przejechać się pociągiem. Prawie nie mieliśmy okazji tego zrobić, ale dzięki małej „dyskusji 💰” udało nam się dostać do wozów z rudą w Choum w środku nocy, ponieważ obserwują turystów próbujących wskoczyć na wozy z rudą w Zouerat. Pozwolili nam tylko wsiąść do wagonu pasażerskiego, a kiedy tam byliśmy, spędziliśmy cały czas próbując przekonać ich, aby pozwolili nam przesiąść się w Choum.
Niestety, jeśli słyszeliście plotki, że firmy wydobywcze obsługujące pociąg przyjęły nową zasadę, aby nie pozwalać podróżnym wsiadać do otwartych wózków, to jest to bardzo prawdziwe i egzekwują to nawet patrolując wzdłuż pociągu na przystankach pojazdem. Próbowaliśmy co najmniej 3 różnych miejsc wzdłuż pociągu, ale bezskutecznie i zostaliśmy odprowadzeni do wózka pasażerskiego. Funkcjonariusze stacji próbowali nawet udzielić nam fałszywych informacji na temat czasu i miejsca postoju pociągu, abyśmy całkowicie spóźnili się na pociąg. Najwyraźniej zasada ta zaczęła obowiązywać od 24 listopada, czyli tego samego dnia, w którym dotarliśmy do pociągu.
Nie trzeba dodawać, że dostaliśmy naszą szansę dopiero po 6 godzinach „negocjacji 💰” i musieliśmy skakać wózkami w cognito z pomocą miejscowych w Choum.
Mam nadzieję, że pomoże to każdemu, kto planuje to zrobić w przyszłości.
5 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#44 PostWysłany: 12 Gru 2024 20:22 

srebrny
Mały update. Wsiadałem w Choum i jest to obecnie wykonalne. Jacyś pojedynczy strażnicy swiecili latarkami, ale wyglądało to na prowizorkę. Turyści są ekstremalnie łatwi do wychwycenia w nocy, więc nie ma co mówić w trakcie dnia w Zouerat. Gdyby naprawdę chcieli, nikt by nie dał rady wsiąść. Z tego co ludzie mówili to w Zouerat są bardzo szczegółowi i faktycznie nie pozwalają ładować się na rudę. Aczkolwiek spotkałem turystów, którzy zostali złapani, przyprowadzeni do pasażerskiego, a po zapłaceniu za bilet pozwolono im wrócić do wagonów z rudą na następnej stacji.

Pociąg do Choum przyjechał po 22. Wagon pasażerski jest na końcu składu - "dworzec" to gliniana chatka jakieś 1,5 km od miasteczka (21.297085, -13.055374). W okolicy nie ma żadnego sztucznego oświetlenia - jedno przy stacji, jedno przy głównym budynku i tyle. Słowem ciemno, za to niebo piękne i jest bezpiecznie. Miejscowi roześcielają się z kocami, można przyjemnie poczekać. Łapie zasięg (Marowie zawsze chętnie poratują "portage"), nie ma prądu oczywiście. Koszt biletu w wagonie pasażerskim - 300 MRU. Gdyby zabrać stare materace to standard składu wywożącego ludzi do obozów koncentracyjnych.

Ponoć jeszcze łatwiej wsiadać w Ban Amera, ale uwaga - np. podczas mojego przejazdu w środę pociąg nie zatrzymywał się tam w ogóle.
9 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#45 PostWysłany: 19 Lut 2025 14:35 

Loty: 147
Kilometry: 154 081
Aktualizacja 12-13 luty

Z relacji ludzi którzy wsiadali Zuwajrat dostanie się do pociągu i jazda na rudzie bez pomocy miejscowych jest prawie niemożliwa.
Zależy też na kogo się trafi policja bierze łapówki natomiast strażnicy z ochrony są nieprzekupni

W tej chwili chyba najlepszą opcją dostania się na pociąg jest miejscowość Choum i pośrednictwo jedynego otwartego tam motelu.
Właściciel orientuje się który pociąg się zatrzymuje na stacji, mając kontakt bezpośrednio z kimś z obsługi, budzi w nocy kilkanaście minut przed przyjazdem pociągu i podwozi pod wagony.
My mieliśmy szczęście przyjechaliśmy do Choum ok 17:00 a wskakiwaliśmy o 4-tej nad ranem

Oczywiści można czekać dłużej czasami pociąg się nie zatrzymuje czasem przyjeżdża ok godziny 19:00
Nasza podróż trwała ok 12 godzin kilka minut po 16-tej byliśmy na miejscu

Ciężko jest też wsiąść w Nawazibu do pustych wagonów jadących do kopalni, jest dużo patroli ale spotkaliśmy jednego z pasażerów z Europy który za taka usługę u miejscowych w obie strony zapłacił 750 MRU ( 75 zł)
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
bepa22 uważa post za pomocny.

[ 45 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości