Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Park Narodowy Dja
#1 PostWysłany: 09 Kwi 2024 17:49 
Awatar użytkownika

Loty: 927
Kilometry: 2 069 662
HON fly4free
Park wpisany jest na listę Unesco - strona parku http://dja.cm/anglais/accueil.php

Opcja fixera z Yaounde to dojazd do parku od północy w Somalomo - 3 dni, 2 noce w namiotach. Właściwie 2 dni transportowe, w parku cały dzień + popołudnie pierwszego dnia + poranek ostatniego.
Czas spędza się z Pigmejami, którzy pokazują techniki łowieckie i zbieractwo. Szansa na zwierzaki mniejsza niż od wschodu i południa. Cena 600e od osoby przy 2 osobach.

Bezpośrednio z parku, jeśli chce się zobaczyć naczelne (goryle, szympansy, mandryle), to trzeba dojechać od wschodu Lomie lub południa Djoum. 3 pełne dni/ 2 noce w parku. 150 euro od osoby za dzień.
Pigmeje są przewodnikami, więc techniki łowieckie i zbieractwo także mamy.

Trek polecany jest dla osób dobrze przygotowanych. Ja już chodziłem po dżungli w poszukiwaniu goryli, więc wiem, że to jest totalna masakra. Ciekawe jak się wygląda po 3 dniach przedzierania się przez las...

Image
 Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

Temat postu: Re: Park Narodowy Dja
#2 PostWysłany: 31 Maj 2024 20:18 
Awatar użytkownika

Loty: 927
Kilometry: 2 069 662
HON fly4free
Info z parku na 3 dniowy wyjazd z Somalomo:

1. Arrival in Somalomo: stay overnight in small hotel / hostel
2. Start excursion in Dja Sanctuary - stay overnight in tents
3. Spotting animals early in the morning, walk back to Somalomo later on, have lunch in Somalomo before setting off

194k franków (300 euro) od osoby

Mogą załatwić 4x4 hiluxa z Yaounde jako transport. 240k za samochód. Samochód z kierowcą zostaje z nami cały czas w parku.

Image
 Relacje PM off
pawfazi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 05 Cze 2024 21:50 

Loty: 325
Kilometry: 681 092
Ostrzeżenia: 1
złoty
Byłem w Somalomo ponad 20lat temu ;) Płynałem wtedy tylko pirogą i cały trip zajął 3-4h.
Miałem wtedy stracha, bo to była pora deszczowa i dojazd do głównej drogi był na skraju przejezdności. Gdyby zaczęło padać mógłbym tam utknąć, a bardzo nie chciałem ;)
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 09 Lis 2024 14:42 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Pepijn z parku Dja to człowiek złoto. Odpowiada na maile błyskawicznie (jak na warunki Afrykańskie) jest mega ogarnięty i przygotowuje plan pod nasze zamówienie.

Za 390 euro per pax, załatwił nam transport z/do Yaoundé (z postojami w plantacjach kawy, ananasów i czekolady oraz lokalnym bazarze) i wszystko co poniżej

Cytuj:
Ogólny program: w sobotę XXX o godz. 9:00 zostaniecie odebrany z hotelu w Jaunde i przeniesieni do Somalomo.
Odbiór z hotelu w Jaunde, transfer do Somalomo.
Po drodze odwiedzimy plantacje i rynki wokół Akonolinga. W Somalomo zjemy kolację z
Luc i Ecoguards - będziesz mieszkać w hostelu;

Niedziela XXX:
wraz z przewodnikami, ekostrażnikami i asystentami wejdziesz do rezerwatu, wizyta u pigmejów Baka i rozbicie obozu w lesie.

Poniedziałek XXX:
wczesnym rankiem pobudka i obserwacja dzikiej przyrody, powrót do Somalomo wieczorem. gdzie spędzicie kolejną noc w hostelu.

Wtorek XXX:
po śniadaniu odwieziemy was z powrotem do Jaunde w nadziei, że zdążycie na pociąg do Douali o 17:00.
W przypadku, gdy przyjedziemy zbyt późno, zostaniecie przewiezieni na dworzec autobusowy aby złapać autobus do Douala.
 Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

[ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości