Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 29 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 15 Sie 2023 17:03 

Nie wiem, czy dobrze rozumiem.
Mogę kupić bilet za 1000 EGP do muzeum na 45-minutowe zwiedzanie, przy czym, na stronie visit-gem.com jest napisane:

The GEM Complex is now offering limited tours to test site readiness and the visitor experience ahead of the official opening. Access is currently limited to the Grand Hall, commercial area, and exterior gardens. All other interior spaces, including access to the galleries and collections, are restricted until the official opening.
IMPORTANT: ALL THE MUSEUM GALLERIES ARE CURRENTLY CLOSED.

To co można zwiedzać oprócz paru posągów, o których pisał skoczek?

W grudniu byłam w muzeum na Placu Thathir - wyglądało jak ogołocone, sporo pustych miejsc po rzeczach przewiezionych do muzeum w Gizie. Czyli od jakiegoś czasu to wszystko jest w jakimś niebycie i czeka na otwarcie. Będę w Kairze w listopadzie, może do tego czasu coś więcej będzie można zobaczyć...
 Relacje PM off
m_budka uważa post za pomocny.

#22 PostWysłany: 15 Sie 2023 18:59 
Awatar użytkownika

niebieski
@rodzynka_r
Jeśli wciąż jest wyświetlony komunikat, o którym piszesz, to nie ma najmniejszego sensu kupować biletu do tego muzeum. Ono nie jest jeszcze czynne. Jedyne co można zwiedzić to główny hall, w którym nic nie ma, parę sklepów i kawałek zabetonowanego parku z kilkoma drzewami. Ja się tak naciąłem w kwietniu 2023. Nie sądziłem, że Egipcjalnie mogą być tak bezczelni, by sprzedawać ZA TAKĄ KWOTĘ bilety do nieczynnego muzeum. A jednak są ! Dopiero po oficjalnym otwarciu będzie sens odwiedzać to muzeum.

#23 PostWysłany: 15 Sie 2023 19:57 
Awatar użytkownika

@rodzynka_r Opisz proszę sytuację w listopadzie. Wybieram się niedługo po Tobie i dostosowałbym plany do sytuacji która się rozwinie.
 Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 15 Sie 2023 20:31 

HON fly4free
@ELBE: ale dokładnie podawali, z tego co widziałem, co to za bilet i co obejmuje.

@rodzynka_r: wg bieżących planów muzeum ma być otwarte w 101. rocznicę odkrycia grobowca Tut czyli 4 lub 26 listopada (otwarcie grobu), ale czy uda się dotrzymać terminu tego oczywiście nie wiadomo; pierwotnie miało być już na 100-lecie czynne czyli w 2022.
 Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 19 Wrz 2023 11:40 

Kupiłem bilet . Koszt 1000 egipskich funtów .czyli 30 euro
Można zwiedzić tylko ogrody i wielki hall gdzie jest 6 posągów. Darowałem sobie bo dojazd taksówka z centrum Kairu tam i z powrotem to rząd - 40 - 60 euro. Lepiej pójść do muzeum cywilizacji egipskiej w dzielnicy Fustat
 Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 19 Wrz 2023 12:55 

Uberem z centrum Kairu do Gizy zwykle da się dojechać za ok 3-5$
 Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

#27 PostWysłany: 19 Wrz 2023 15:46 

HON fly4free
40-60 euro taksówka w Kairze?
To chyba dla turystów lubiących dawać się naciągnąć :lol: :lol: :lol: :lol:
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#28 PostWysłany: 19 Wrz 2023 16:06 
Awatar użytkownika

srebrny
za połowe tej kwoty można wziąć Ubera z Kairu do Alexandrii
sko1czek uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 19 Wrz 2023 22:11 

Loty: 263
Kilometry: 552 087
srebrny
Są ludzie którzy chętnie zapłacą tyle za samo obejrzenie budynku. To był wielki miedzynarodowy konkurs architektoniczny. Ludzie zwiedzają takie rzeczy, są miasta które w zasadzie wybiły się dzięki dobrej architekturze 1 budynku, np. Bilbao. GEM zostało jednak mocno zmienione względem pierwotnego projektu, by ciąć koszty więc efekt nie będzie taki jak miał być.
 Relacje PM off
ghostwriter lubi ten post.

[ 29 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 1 gość