Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Sty 2024 20:55 

niebieski
Polecamy wycieczkę z Fancy Yellow do Djanet i w okolice. Ogólnie ekipa lokalna z Djanet bardzo pozytywna (szczególnie kucharz i kierowca), gorzej z tłumaczem-przewodnikiem (niewiele wiedział, ale liczą się głównie krajobrazy ;)

Nasz plan wyglądał następująco:

December 25 : Fly from Algiers to Djanet at 21h30 - 23h45, Transfer to Hotel Tiniri.

December 26 - 27: Djanet trip in the Tassili N'Ajjer National park, Overnight camping.

December 28 : Djanet trip in the Tassili N'Ajjer National park, Overnight Hotel Tiniri.

December 29: Transfer to airport, Fly to Oran 01h45 - 04h15, Transfer to Hotel les Ambassadeurs.

December 30 : Free day in Oran, Overnight Hotel les Ambassadeurs.

December 31 : Free day in Oran, Overnight Hotel les Ambassadeurs.

January 1 : Transfer to Airport, Fly back to Algiers at 15h30 - 16h45. End Of Service.

Price : 850 Euro per person ( Double/Twin room accommodation )

What is included :
Invitation letter for your visa arrangements.
Accommodation in a 3 star Hotels with breakfast
Local flights
All airport transfers
Entrance fees to all sites and museum
Personal driver in a 4x4 car for your transportation in the desert.
Personal cook to make your meals while camping.
Tours with professional English speaking guides.

What is excluded :
Daily meals
Tips
Insurance

Ostatecznie zmieniliśmy hotel w Oranie na La Palme (po kursie czarnorynkowym wyszedł podobnie, a standard znacznie lepszy). Ogólnie w Oranie max 1-2 dni.

Jeśli jakieś pytania o Algierię, to śmiało! Chętnie pomogę forumowiczom F4F :)

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
3 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#2 PostWysłany: 04 Sty 2024 21:25 

Loty: 474
Kilometry: 1 050 826
srebrny
@MeHow czy te 2dni na pustyni są wystarczające? FY poleca nawet 7 dni. myślałam o 4-5. Ktoś ma inne doświadczenia?
noclegi są w namiotach czy jakiś hotelach? są łazienki? ciepła woda? prąd? jak to wygląda?
Pióra lubi ten post.

#3 PostWysłany: 04 Sty 2024 22:11 
Awatar użytkownika

Loty: 689
Kilometry: 1 127 514
srebrny
@maxima
Powinna wypowiedzieć się wyczerpująco @justysia75.
 Relacje PM off
Pióra lubi ten post.

#4 PostWysłany: 04 Sty 2024 22:40 

niebieski
Spanie w namiotach, na pustyni nie widziałem bazy noclegowej (tak jak np w Jordanii).

My żeśmy zrobili 3 dni, 2 noce na pustyni i miło było wrócić do cywilizacji (choć ciezko określić Djanet jako cywilizacja…).

#5 PostWysłany: 05 Sty 2024 10:19 

Loty: 166
Kilometry: 242 926
srebrny
Jeśli można coś wtrącić z innego rejonu, to spokojnie można odpuścić sobie wycieczkę na pustynię z Ghardai, zwłaszcza jeśli ktoś był wcześniej na jakiekolwiek pustyni w Maroku, ZEA czy w Omanie.

Plan wycieczki (my mieliśmy z Discover Ghardaia bezpośrednio, ale Fancy robi chyba ten sam plan) zajmuje cały dzień, a tak naprawdę typowa wydma piaszczysta jest jedna, akurat na zachód słońca, resztę dnia zajmuje przejazd, posiłki i “activities” czyli możliwość przejażdżki quadem czy wielbłądem w innym, średnio atrakcyjnym miejscu.
Pewnie kwestia gustu, ale ja miałem poczucie zmarnowanego czasu i kasy.
 Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
MeHow uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 05 Sty 2024 10:56 

srebrny
a ktoś ma porównanie Djanet do Wadi Rum? na zdjęciach niektóre formacje wyglądają podobnie. Czy w Djanet jest cos extra/fajniejszego niż w Jordanii?
Pióra lubi ten post.

#7 PostWysłany: 05 Sty 2024 11:26 
Awatar użytkownika

Loty: 314
Kilometry: 542 333
niebieski
W Djanet nie byłem, ale widziałem wiele ładnych miejsc na zdjęciach. Myślę (Choć może się mylę), że różnica jest na pewno w tym, że Djanet nie jest tak skomercjalizowane jak Wadi Rum. Wadi Rum to obóz na obozie obecnie praktycznie ;)
Pióra lubi ten post.

#8 PostWysłany: 05 Sty 2024 12:20 

-- 05 Sty 2024 11:59 --

Ja byłam na Saharze w Tassili n'Ajjer National Park i w Djanet 15 razy. Lecieć na 2 dni 2000 km na drugi koniec Algierii to według mnie szaleństwo.
Optymalnie:
Tadrart Rouge - 6 dni
Tereny północno zachodnie od Djanet wzdłuż diun Erg Ademer i miasteczko Djanet ( Tikobaouine, Essendilene, Ihrir ) - 5 dni.
Na pustyni śpi się w namiotach. Ekipa Tuaregów organizuje kierowców, samochody, kucharza i cale wyżywienie oraz papiery do wizy. Dają namioty i materace. Tam nie ma żadnych pseudo tradycyjnych "campów" ani nic takiego jak w Maroko.
Kontakt do mojego zaprzyjaźnionego przewodnika z Djanet Tito Khellaoui Tito2010khe@gmail.com . Jest na FB i na Instagramie.

-- 05 Sty 2024 12:07 --

maxima napisał(a):
a ktoś ma porównanie Djanet do Wadi Rum? na zdjęciach niektóre formacje wyglądają podobnie. Czy w Djanet jest cos extra/fajniejszego niż w Jordanii?

W rejonie Tassili n'Ajjer National Park nie ma tego przemysłu turystycznego. Sklepików, hoteli na pustyni, jakiś pseudo tradycyjnych "beduinskich" campów z łazienkami itd. Przede wszystkim to jest region znany z malowideł i rytów naskalnych sprzed tysięcy lat!!!! ( UNESCO ) W całym Parku jest tych miejsc 15 tyś gdzie są te petroglify. Jest masa kanionow gdzie jest jeszcze zupełnie pusto bez śladu turystów Brak zasięgu. Samo Djanet to 20 tyś miasteczko Oaza w górach u podnóża Płaskowyżu Tassili. W tym rejonie jest też dużo skalnych ostańców , diun, wąwozów pełnych labiryntów skalnych wież. Niesamowita różnorodność krajobrazów.

-- 05 Sty 2024 12:10 --

sko1czek napisał(a):
@maxima
Powinna wypowiedzieć się wyczerpująco @justysia75.

Ja też chętnie udzielę informacji. Pani Justyna była parę dni w tym rejonie z moim zaprzyjaźnionym przewodnikiem Tuaregiem z Djanet.
Ja tam jeżdżę do znajomych od 2016 roku - byłam 15 razy, objeździlam dużo miejsc.

-- 05 Sty 2024 12:20 --

maxima napisał(a):
@MeHow czy te 2dni na pustyni są wystarczające? FY poleca nawet 7 dni. myślałam o 4-5. Ktoś ma inne doświadczenia?
noclegi są w namiotach czy jakiś hotelach? są łazienki? ciepła woda? prąd? jak to wygląda?

Na pustyni nie ma hoteli. Są w Djanet ale to szkoda pieniędzy, z resztą nie da się jeździć codziennie w tą i z powrotem do Djanet do hotelu. Na pustyni śpi się w namiotach. Tuaregowie dają materace. Trzeba mieć swój śpiwór i latarkę/ lampkę czołówkę. Całe jedzenie jest zapewnione. Nie ma prysznica, tylko wieczorem dostaje się butelkę wody. Starcza na umycie zębów i twarzy i coś jeszcze ;) . Generalnie powietrze jest bardzo suche więc człowiek nie czuje się ani brudny ani spocony.
Byłam tam 15 razy z Tuaregami na pustyni i w praktyce nawet ludzie którzy się bali "jak to bez łazienki?" potem kompletnie :lol: się tym nie przejmowali.
Chętnie udzielę informacji . Jestem na instagramie algerian_sahara_lover i na FB - Pióra Klinger.
 Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 05 Sty 2024 12:47 

srebrny
czym się różni Tassili n'Ajjer National Park od Tadrart Rouge?

#10 PostWysłany: 08 Lis 2024 22:08 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@maxima Tadrart Rouge to najbardziej widowiskowa część Tassili n'Ajjer National Park.

Malowidła, wydmy, krajobrazy, niebo, cisza, brak zasięgu komórkowego - nie wiem czy jest drugie tak blisko "cywilizowanej Europy" miejsce, w którym czas się zatrzymał
2 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 08 Lis 2024 22:59 
Moderator forum
Awatar użytkownika

W dwóch zdaniach polecę agencję Ihaket.
Bardzo komunikatywny właściciel na whatsapp.
Przy 4 pax 660 eur z lotami z ALG.
Nie mieliśmy na co narzekać, bardzo dobre jedzenie i opieka.
W 5 dni zmieściliśmy się z programem na 7, uważam taką długość za odpowiednią.
Młodzi Tuaregowie, skorzy do żartów, perfekt angielski, chcący pozostawić po sobie dobre wrażenie.
Ani przez moment nie poczułem się jak chodzący bankomat

Załącznik:
1.jpg

Załącznik:
2.jpg

Zdjęcia z pustyni zamieszczę w podsumowaniu roku 2024, stay tuned 8-)

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
3 ludzi lubi ten post.

[ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości