Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 262 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Bezlusterkowce
#241 PostWysłany: 07 Sty 2025 20:38 

niebieski
Kothson napisał(a):
Czy Sony Alpha A7 III + FE 28-70mm to na teraz dobra opcja w kategorii cena/jakość? Zastanawiam się nad zakupem pierwszego bezlusterkowca. Nie jestem profesjonalistą i nie będę, dotąd robiłem zdjęcia na Samsungu S22. Rozważam zakup flagowego smartfona lub pierwszego bezlusterkowca. Im więcej czytam tym mniej wiem. Mam wrażenie, że w necie sporo recenzji i artykułów jest sponsorowanych. Ktoś doradzi lub coś zaproponuje? Pierwszy trening miałby się odbyć w NY.

A7III to wciąż dobry stosunek ceny do możliwości. Ponadto do Sony masz duży wybór obiektywów Tamrona, Sigmy, itp. które są tańsze niż markowe. Natomiast Sony 28-70 to kitowy obiektyw sprzed paru lat. Moim zdaniem na początek może być, choć wybrałbym jednak coś innego. Wszystko zależy co i jak chcesz fotografować, aparat i obiektyw to w końcu tylko narzędzie. Żeby było na początek dość uniwersalnie i szeroko, proponuję zerknąć na
-Tamrona 20-40/2.8;
-Tamrona 17-50/4;
-Sony 20-70/4

Jeśli chcesz po taniości obiektyw kitowy, to moim zdaniem lepiej poszukać używanego Sony 28-60. ludzie często sprzedają po zmianie na coś lepszego, w razie czego odsprzedasz po kosztach. W miarę niedrogo (przynajmniej w porównaniu ze szkłami firmowymi 24-70/2.8)) kupisz też zoomy tzw. reporterskie Sigma 28-70/2.8, Tamron 28-75/2.8 G2- są mniejsze, ale zaczynają się od 28 mm (coś jak podstawowy kąt widzenia smartfona), Sigmę 24-70/2.8 czy Sony 24-50/2.8. Pytanie o budżet, jaki chcesz przeznaczyć i ile dasz radę nosić, żeby się nie zniechęcić.

Ps. Typowego szerokiego kąta (np. 12-28, 16-35) nie polecam jako jedynego obiektywu na początek.
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#242 PostWysłany: 07 Sty 2025 21:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja dorzucę kilka słów o wadze i rozmiarze aparatu. W tym temacie już przewijał się ten temat.

Rozważ A7Cm1 zamiast A7III. Na papierze różnice nie wydają się znaczące ale potem okazuje, że każde 100g daje o sobie znać jak nosisz cały dzień ze soba jeszcze kilka innych rzeczy. Łatwo się zniechęcić jak ciężar zestawu zaczyna być bardziej odczuwalny.
A7C jest nieznacznie mniejszy ale przede wszystkim 140g lżejszy. Jeśli dorzucisz wspomniany przez j_a kitowy obiektyw 28-60m (ok 160g) to masz naprawdę lekki zestaw pełnej klatki z "ok" obiektywem i niezłym zakresem na początek.
Potem z czasem będziesz mógł sobie dokupić/zmienić obiektyw na coś co będzie ci bardziej odpowiadało. Jeśli przypadkiem masz w planach to polecam Japonię na zakup obiektywu bo ceny są sporo niższe niż u nas.

Zrobiłem podobnie i uważam, że dobrze się sprawdziło.
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Kothson uważa post za pomocny.

#243 PostWysłany: 07 Sty 2025 22:19 

niebieski
Sony a7c pierwsza wersja jest teraz w niezłej cenie. Natomiast nie mam pojęcia, jak odnajdzie się z tym bezlusterkowcem osoba, dla której będzie to pierwszy aparat fotograficzny. Większość ludzi ma jakieś doświadczenia z lustrzankami, stąd jest dużo narzekań na słabszy wizjer, gorszą ergonomię czy slot na 1 kartę. Z drugiej strony nieduży aparat na dodatek z matrycą ff jest często bezcenny, nie każdy ma zacięcie do noszenia plecaka sprzętu ;)
 Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#244 PostWysłany: 07 Sty 2025 22:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Zestaw Sony A7III/IV + reporterski zoom 2.8 to świetny zestaw, ale ciężki. Sam chodzę z A7IV (wcześniej A7II) + Sigma 24-70 2.8 i lekko nie jest, nie mówiąc o wtapianiu się w tłum. Ale jakość i możliwości rekompensują wagę. Coś za coś
Dlatego dobrym pomysłem jest wcześniej wspomniany A7C I lub II, plus do tego lekki obiektyw zoom (ale wtedy gorzej ze światłem czy ostrością) , alternatywnie jakiś lekki prime (sam rozważałem zamiast A7IV właśnie A7C II i dokupienie kiedyś lekkiego prime'a na ulicę). A7CII z lekkim obiektywem vs A7IV z reporterskim zoomem - ogromna różnica w wadze i rozmiarach.
Pójdź do sklepu i złap sobie te rzeczy, zastanów się na czym Ci bardziej zależy. Pomimo głosów przeciw Sony, jak widać jest jednak grupa zadowolonych ludzi.
Kothson lubi ten post.
Kothson uważa post za pomocny.

#245 PostWysłany: 08 Sty 2025 07:34 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Kothson napisał(a):
Nie jestem profesjonalistą i nie będę, dotąd robiłem zdjęcia na Samsungu S22. Rozważam zakup flagowego smartfona lub pierwszego bezlusterkowca. Pierwszy trening miałby się odbyć w NY.

Moim zdaniem: jeśli chcesz spróbować "poważnej" fotografii, to czemu nie. Jeśli chcesz kupić aparat żeby mieć lepsze zdjęcia z podróży, to bym został przy telefonie i kupił flagowca, prawdopodobnie będą lepiej wyglądać niż z aparatu.
 Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#246 PostWysłany: 08 Sty 2025 07:50 

platynowy
grondo napisał(a):
reporterski zoom 2.8

A zaproponujesz konkretny model, najlepiej w sensownej cenie?

Sigma 24-70 2.8 - są jakieś budżetowe odppwiedniki dla początkującego?
 Relacje PM off  

#247 PostWysłany: 08 Sty 2025 08:10 

niebieski
Sigma 24-70/2.8 to jest właśnie budżetowa opcja ;) Jest jeszcze Samyang 24-70/2.8 ale duży i przeciętny optycznie.

Możesz pójść na kompromis i popatrzeć na 28 mm zamiast 24, wyżej wymieniłem. To jest kompromis dla amatora.

Co do wielkości można sobie dopasować, przynajmniej na obrazku ;)

https://camerasize.com/compact/#777.973 ... 8.929,ha,t
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#248 PostWysłany: 08 Sty 2025 08:51 

niebieski
Co oznacza termin "flagowy smartfon " ? Pytam poważnie. Rozważam zakup lepszego (w sensie zdjęć w podróżach).
 Relacje PM off  

#249 PostWysłany: 08 Sty 2025 10:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak jak napisał @j_a - 24-70 2.8 - tutaj nie będzie tanio, więc możesz iść w słabsze światło (były propozycje) lub w Tamrona 28-75 2.8 (nie testowałem, polecają raczej).
Edit: Co do telefonów to nie chcę rozpętać wojny, ale mi out of the box najbardziej odpowiadają zdjęcia z Iphone'a. Dużo internetu też na Iphoneach robi content. Są też opcje (w telefonach) robienia w RAW, ale ja nie po to telefonów używam, żeby potem siedzieć w Lightroomie :) - to zostawiam dla bezlusterkowca.
Kothson lubi ten post.

#250 PostWysłany: 08 Sty 2025 14:20 
Awatar użytkownika

srebrny
ewaolivka napisał(a):
Co oznacza termin "flagowy smartfon " ? Pytam poważnie. Rozważam zakup lepszego (w sensie zdjęć w podróżach).

najwyższy/najnowszy model danej marki: Iphone 16 czy Samsung S24

kliknij pomógł
 Relacje PM off
ewaolivka lubi ten post.
ewaolivka uważa post za pomocny.

#251 PostWysłany: 08 Sty 2025 16:37 
Site Admin

Pixel najnowszy lub poprzedni model. Teraz prawie wszystko oparte jest o obróbkę która odbywa się automatycznie, a tu algorytmy Googla robią robotę. W zasadzie dla osoby która nie chce potem siedzieć samodzielnie nad obrabianiem zdjęć telefon wygrywa na każdym polu poza tele.
j_a lubi ten post.

#252 PostWysłany: 08 Sty 2025 16:49 

niebieski
To jest właśnie kluczowa różnica, mam nadzieję, że wszyscy zdają sobie z tego sprawę. W telefonie dostajemy gotowe zdjęcie, według algorytmu który daje efekt, który "wszystkim" się podoba. W aparacie, aby wykorzystać jego potencjał, nie polegamy na tym, co stworzyli hinduscy programiści ;) Dostajemy RAW-a, którego sami wywołujemy cyfrowo wedle własnego pomysłu. Potrzebny jest rzecz jasna komputer z programem (np. Lightroom) i przyzwoity ekran, który pokaże to, co zobaczymy na wydruku lub zobaczą odbiorcy na swoich ekranach. Z najnowszego aparatu z kitowym obiektywem i jpg bez żadnych ustawień nie otrzymamy efektu WOW! jak często z telefonu. Z drugiej strony podbijanie kolorów czy kontrastu w telefonie nie każdemu się podoba i nie w każdym rodzaju zdjęcia. Kolejna rzecz, zdjęcie z telefonu dobrze wygląda na telefonie, na większym ekranie już nie zawsze. To "oczywiste oczywistości", piszę żeby uniknąć rozczarowania pt. mój telefon robi lepsze zdjęcia :D
 Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#253 PostWysłany: 08 Sty 2025 18:16 
Awatar użytkownika

platynowy
To się wtrącę, bo się nie znam...
Od kilku lat używam topowych modeli szajsunga do robienia zdjęć (ultra) i jest OK, ale tylko ok. Właśnie na telefonie jest dobrze. Na telewizorze jak bylo odobre światło, to też ok. Ale jak się przyjrzeć na dobrym monitorze... slabo. Już nie mówię jak było słabe światło. A przecież elektronika super. Obiektywów jak mrowkow. I ledwie daja radę. Co prawda znajomi z gorszymi telefonami mówią wow...Ale ja widzę, że jest slabo.
Slabo w porownaniu do zdjęć z lustrzanki z przed lat gdy głębie światło itd mogłem sobie ustawiać do woli. Słabiej niż...malpka sony. Znudziło mi się noszenie kilku kg sprzętu i ciągła wymiana obiektywów. Wiec popełniłem za 700pln kilka lat temu sony hx300 ma tryb raw i pełny manual). Koledzy powiedzą, ze śmiech na sali. Ale lekki, duży zoom, bez wymiennego obiektywu i.... zdjęcia w większości przypadków lepsze niż z topowej komory. 700pln vs. 7000pln ;-) Ale noszenie tych 600g też mi zbrzydło. Więc została niedoskonała komórka.
To takie 3 grosze w kwesti efektywności wydanej kasy vs ergonomii użytkowania.

Ostatnio edytowany przez jaco027, 08 Sty 2025 18:23, edytowano w sumie 1 raz
 Relacje PM off
grondo lubi ten post.

#254 PostWysłany: 08 Sty 2025 18:23 

srebrny
Od dawna wystarcza mi Sony DSC-HX1: https://www.sony.pl/electronics/support ... ifications
Opcja nocnych zdjęć z ręki zawsze mnie zachwyca.
 Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#255 PostWysłany: 08 Sty 2025 23:48 

niebieski
Jedni podróżują, żeby fotografować, inni przy okazji podróży robią zdjęcia ;) . Sprzętu jest dużo i każdy znajdzie coś dla siebie.
 Relacje PM off
jaco027 lubi ten post.

#256 PostWysłany: 09 Sty 2025 20:03 
Awatar użytkownika

Loty: 902
Kilometry: 2 014 620
HON fly4free
Jak chcesz iść w Sony to tylko z workiem obiektywów. Mam 24-105/4, ale jest za wąski na architekturę i krajobrazy - tutaj zmieniam na 12-24/4. Jest też za krótki na tele - tu zmieniam na Tamrona 70-300.
Jak ktoś nie jest przyzwyczajony do targania sprzętu to taki bezlusterkowiec może tylko rozczarować.

Image
 Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#257 PostWysłany: 09 Sty 2025 20:53 

niebieski
Czy ja wiem z tą torbą obiektywów? Na pewno nie zawsze. Tamron 28-200/2.8-5.6 zaspokaja jakieś 90% moich podróżniczych sytuacji. Do tego w zależności od potrzeb czy destynacji, w mieście czasem coś szerszego, do przyrody teleobiektyw/y, czasem nawet drugie body, ale to już na specjalne okazje.

Na takie zwykłe wyjazdy, np. na tydzień tanimi liniami biorę też drona. Mieści mi się to do niedużej torby (korpus z obiektywem plus drugi obiektyw i dron), torba wchodzi do małego podręcznego z kilkoma T-shirtami itp. Lecę po taniości, nie targam bagażu, mam czym fotografować... co kto lubi ;)

Ps. Aha, często szeroki kąt w krajobrazie zastępuję panoramą z ręki. Działa i jest łatwe.
 Relacje PM off  

#258 PostWysłany: 09 Sty 2025 21:24 
Awatar użytkownika

srebrny
kup Canona R, i RF 24-240 , zobacz jak poszerzają Ci się możliwości
ja sobie dokupiłem Canona R100 i każdemu polecam, aparacik malutki, pasują szkła RF i wszystkie EF

kliknij pomógł
 Relacje PM off  

#259 PostWysłany: 09 Sty 2025 21:36 
Awatar użytkownika

Loty: 902
Kilometry: 2 014 620
HON fly4free
Można i podpiąć m42, tylko po co? Będziesz sklejał panoramki, korygował dystorsję, winietę na każdym zdjęciu. 16-35 to generalnie podstawowy obiektyw do większości zdjęć, tylko mało kto taki ma i widzi różnicę :)

Image
 Relacje PM off  

#260 PostWysłany: 17 Sty 2025 14:33 
Awatar użytkownika

Loty: 1281
Kilometry: 2 574 413
platynowy
cart napisał(a):
Jak chcesz iść w Sony to tylko z workiem obiektywów. Mam 24-105/4, ale jest za wąski na architekturę i krajobrazy -

@Cart, jakbyś drugi raz mógł kupować to ten Sony 24-105/4 też być wziął czy coś innego w tym zakresie?

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Relacje PM off  

[ 262 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości