Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Kwi 2024 09:13 

Loty: 54
Kilometry: 69 463
srebrny
Korzystając z promocji w SATA Azores można ułożyć azorski Island Hopper z Barcelony za 890 PLN. Nocleg na każdej z wysp.
Załącznik:
Choose-Your-Flights-—-Azores-Airlines.png
Choose-Your-Flights-—-Azores-Airlines.png [ 82.77 KiB | Obejrzany 2167 razy ]

Załącznik:
BCN-PDL-HOR-FLW.png
BCN-PDL-HOR-FLW.png [ 73.79 KiB | Obejrzany 2167 razy ]

Załącznik:
FLW-TER-PDL-BCN.png
FLW-TER-PDL-BCN.png [ 72.04 KiB | Obejrzany 2167 razy ]

Załącznik:
A-map-from-the-Great-Circle-Mapper-Great-Circle-Mapper.png
A-map-from-the-Great-Circle-Mapper-Great-Circle-Mapper.png [ 22.29 KiB | Obejrzany 2167 razy ]
 Profil Relacje PM off
19 ludzi lubi ten post.

Zatańcz salsę w jej ojczyźnie 💃🍹 Tanie loty na Kubę od 2162 PLN ✈☀️ Zatańcz salsę w jej ojczyźnie 💃🍹 Tanie loty na Kubę od 2162 PLN ✈☀️
3 miejsca uwielbiane przez Polaków szykują drastyczne podwyżki podatków turystycznych. Wiza zdrożeje o ponad 70 zł! 3 miejsca uwielbiane przez Polaków szykują drastyczne podwyżki podatków turystycznych. Wiza zdrożeje o ponad 70 zł!
#2 PostWysłany: 26 Kwi 2024 14:30 
Awatar użytkownika

srebrny
Parę info praktycznych gdyby ktoś się wybierał, tzn. na co zwrócić uwagę :)
W punktach:
1) Poza Sao Miguel (PDL), to większość wysp można objechać w te kilka godzin (tudzież cały dzień) i zobaczyć najważniejsze punkty. Ja do tego absolutnie nie namawiam, bo Azory są świetne i warto poświęcić na nie więcej czasu, ale jeżeli ktoś go nie ma, to jest to technicznie możliwe.
2) Flores - trzeba uważać na pogodę. Na całych Azorach trzeba, ale chyba najbardziej na Flores i Corvo. W tym roku (na początku marca) utknęliśmy na ponad dobę na Terceirze - były tak ciężkie warunki pogodowe (wiatr), że odwołali nam lot na Flores. Dzień później też byłem przekonany, że nie polecimy, bo inny lot odwołali, ale chyba pilot zdecydował, by spróbować. Nocleg na Flores przepadł, ale dali nam bardzo dobrą alternatywę na Terceirze - a mieliśmy duże szczęście, że akurat na ten pierwszy dzień i tak mieliśmy nie wypożyczać auta.
Dlatego hopper na jednym bilecie jest dobrym pomysłem - i tak pozostaje ryzyko dolotów do LIS, BCN lub STN.
3) Flores - na Azorach byłem już trzy razy, na 5 wyspach (w tym na Flores dwukrotnie). Rozmawialiśmy z kilkoma lokalsami, i pytaliśmy o najładniejszą wyspę - wszyscy chórem mówili "Flores". I to obojętnie czy pytaliśmy mieszkańców Terceiry, Sao Miguel, Pico czy Faial - wszyscy wskazywali właśnie tą wyspę.
4) Z Flores warto też udać się na co najmniej jeden dzień na Corvo - nam się nie udało, ze względu na warunki pogodowe. Rejsów w nasze dni nie było, a wszystkie wycieczki prywatne odwołane. W sezonie na Corvo podobno są bardzo duże problemy z noclegami.
5) Bez auta moim zdaniem może być bardzo ciężko zwiedzić to co by się chciało. A na Flores są tylko 2 wypożyczalnie samochodów.

Azory są przepiękne, ale jakbym miał wymienić tylko jedną wyspę, to właśnie byłoby to Flores. Jest coś magicznego w tym, że jesteś na środku Atlantyku, w najdalej na zachód wysuniętej części Europy, gdzie liczba mieszkańców na całej wyspie to około 4 tysiące. Turystów prawie nie ma, bo lotnisko obsługuje 5-9 lotów tygodniowo, tylko z innych wysp, gdzie większość pasażerów stanowią lokalsi. I gdzie, jak dobrze trafisz, to lecisz Dashem z 9 rzędami, gdzie dziewiąty rząd ma 5 miejsc, jak w szkolnym autokarze. Wyspa ma tylko jeden prawdziwy hotel, reszta to kwatery. Jedziesz pod Poço da Ribeira do Ferreiro (polecam wygoogle'ować) i jak dobrze trafisz, a prawdopodobieństwo w takim terminie jest spore, to jesteś tam sam. I możesz tam przyjechać trzy dni z rzędu, za każdym razem trafisz na inną aurę.
I wiesz, że 99% Twoich znajomych nigdy tam nie dotrze, większość nawet o tym miejscu nie usłyszy. Egzotyka, ale cywilizowana. Dla mnie bajka :)
18 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 26 Kwi 2024 16:14 

złoty
Ja się generalnie zgadzam z BB108. Bez dwóch zdań Flores jest najładniejszą wyspą Azorów i gdybym miał tam wracać (a planuje w przyszłym roku) to plan podróży byłby podobny.
Jedno z czym zgodzić się nie mogę to kwestia Corvo. Ja bym odpuścił. Być może jestem zrażony bo robiłem dwa podejścia do kaldery i w obu przypadkach widoczność nie przekraczała 5 metrów. Kierowcy, którzy nas wieźli twierdzili, że jest ok, byle tylko zgarnąć kasę. Poza kalderą można zrobić zdjęcie wiatraków i iść na zachód słońca na plaże obok lotniska i to tyle. Całe Corvo zaliczone. Mając 5 dni na Flores, nie poświęcił bym ani jednego dnia na Corvo.
Apropos Sata to zwykle 2xOW nie jest droższe niż RT, a daje więcej możliwości ;).
I druga informacja to na stronie Sata wchodzą kombinacje z max. dwoma stopami, ale OTA sprzedają z trzema i więcej.
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 26 Kwi 2024 17:01 
Awatar użytkownika

złoty
Nie dość, że zgadzam się z przedmówcami i również polecam Flores, to mogę podpowiedzieć, że prom z Flores na Corvo pływa 2 razy dziennie, i ja właśnie tak chciałem wyspę tą odwiedzić.
...aczkolwiek Posejdon powiedział "nie".
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 30 Kwi 2024 16:03 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Czy Azory są częścią Europy? Politycznie na pewno, geograficznie niekoniecznie. Podobnie np. Kanary. https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Makaronezja
 Profil Relacje PM off
katka256 lubi ten post.
katka256 uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 30 Kwi 2024 17:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Jestem po geografii i na studiach mnie uczono, że Azory są najbardziej wysuniętą na zachód częścią Europy i tam obok wysepki Flores (konkretnie skała Monchique) znajduje się najbardziej na zachód wysunięty punkt Europy. Natomiast archipelag Madery oraz Kanary należą geograficznie oczywiście do Afryki.
2 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 30 Kwi 2024 21:45 
Awatar użytkownika

niebieski
tasma napisał(a):
Ja się generalnie zgadzam z BB108. Bez dwóch zdań Flores jest najładniejszą wyspą Azorów i gdybym miał tam wracać (a planuje w przyszłym roku) to plan podróży byłby podobny.
Jedno z czym zgodzić się nie mogę to kwestia Corvo. Ja bym odpuścił. Być może jestem zrażony bo robiłem dwa podejścia do kaldery i w obu przypadkach widoczność nie przekraczała 5 metrów. Kierowcy, którzy nas wieźli twierdzili, że jest ok, byle tylko zgarnąć kasę. Poza kalderą można zrobić zdjęcie wiatraków i iść na zachód słońca na plaże obok lotniska i to tyle. Całe Corvo zaliczone. Mając 5 dni na Flores, nie poświęcił bym ani jednego dnia na Corvo.
Apropos Sata to zwykle 2xOW nie jest droższe niż RT, a daje więcej możliwości ;).
I druga informacja to na stronie Sata wchodzą kombinacje z max. dwoma stopami, ale OTA sprzedają z trzema i więcej.

Rok temu właśnie wracałam z 2tygodniowego tripa po Azorach (Sao Miguel i Flores) i przez ten czas nie udało mi się np. zobaczyć w pełnej krasie Sete Cidades :lol: na Corvo również nie udało się dotrzeć, ale planuje koniecznie wrócić i zobaczyć tę niesamowitą kalderę! Azory takie już są, pogoda to mega loteria, ale nie można rezygnować :D Na Flores do niektórych miejsc przyjeżdżaliśmy po kilka razy, bo mgła/deszcz/niskie chmury/wszystko naraz, ale tak jak przedmówcy uważam, że ta wyspa to bajka!
 Profil Relacje PM off
BB108 lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 01 Maj 2024 13:06 
Awatar użytkownika

Loty: 198
Kilometry: 287 175
Co prawda promocja już się skończyła, ale poczytałam ten wątek w nocy, najarałam się i kupiłam takiego island hoppera jak w opisie za 1000 z kawałkiem :|
 Profil Relacje PM off
BB108 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 19 gości