Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 41 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 17 Wrz 2023 16:46 
Awatar użytkownika

Loty: 296
Kilometry: 416 674
złoty
No to robi się ciekawie. Dopiero co pisałem, że próbowałem zmienić swój lot na wcześniejszy, a tu dwie godziny później przypadkiem widzę na ekranie, że mój lot o 16:35 jest odwołany

Na recepcji Poloneza od razu wydrukowali mi kartę pokładową na kolejny lot o 19:55. Czyżby status *G pomógł w kolejce do zmiany, czy może poleci większy samolot?

Image

Opóźnienie wyniesie ok. 3:20h. Jest więc szansa, że moja podróż skończy się prezentem w postaci 250 EUR. Tego jeszcze nie wiem.

Co ciekawe, odszkodowanie nie przysługiwałoby mi, gdyby LO dorzucił tą krajówkę do biletu YYZ-WAW … karma wraca?

Pozostaje nadal pić szampana i nadrabiać pracę na komputerze.
 Relacje PM off
10 ludzi lubi ten post.

#22 PostWysłany: 17 Wrz 2023 17:17 

złoty
Gdyby bilet był na trasę YYZ-WAW-WRO to by przysługiwało wręcz 600E.
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#23 PostWysłany: 17 Wrz 2023 17:21 
Moderator forum

@Darek M. 250 się należy, lot został odwołany, nie patrzysz już na czas
2 ludzi lubi ten post.

#24 PostWysłany: 17 Wrz 2023 19:17 
Awatar użytkownika

złoty
To niezrozumienie między odwołanym a opóźnionym lotem ciągle wraca, może trzeba na górze napisać, że odszkodowanie należy się za odwołany lot, i także jeśli jest nieodwołalny ale opóźniony powyżej 3h, są to dwa zdarzenia niezależne od siebie pomijając siły wyższe itd
Proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu

Ostatnio edytowany przez kostek966, 17 Wrz 2023 19:30, edytowano w sumie 1 raz
 Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 17 Wrz 2023 19:25 
Awatar użytkownika

złoty
Dyskusję odnośnie odwołanego lotu kontynuujmy tutaj:
viewtopic.php?t=2646

Tymczasem siedzę już w Embraerze E175 i kończę relację z ostatniego i chyba najbardziej wyczekiwanego lotu na trasie YYZ-WAW w C
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 18 Wrz 2023 12:54 

HON fly4free
O to bezwiednie musieliśmy się mijać wczoraj w Elite :)
 Relacje PM off
Darek M. lubi ten post.

#27 PostWysłany: 20 Wrz 2023 08:35 
Awatar użytkownika

złoty
Do opisania pozostał przedostatni lot na trasie Toronto - Warszawa w klasie biznes (za mile) na pokładzie Boeinga 787-9 LOT-u oraz podsumowanie. Krajówkę już pominę.

Po przylocie z Vancouver do Toronto trzeba przejść kilometry do kolejnych bramek w części międzynarodowej.

Najpierw postanowiłem podejść do Plaza Premium Lounge dostępnego na PP.
Image

Kolejka do wejścia była jednak tak duża, że zrezygnowałem i od razu udałem się do Air Canada Maple Lounge. Tutaj wychodzą kolejne plusy posiadana karty *G, która zapewnia wejścia do innych saloników niż PP, Fast Tracki, priorytetowe odprawy i wejścia do samolotu. Podczas tego wyjazdu korzystałem z tych benefitów wiele razy (wszystkie loty prócz Vistary odbyły się przewoźnikami ze Star Alliance).
Image
Image

Zmęczenie i % w saloniku dały się we znaki, bo alarm o locie ustawiłem sobie na 13 minut przed lotem Na szczęście przez przypadek otworzyłem stronę lotniska i zobaczyłem, że lot jest za 20 minut a jako, że do bramki było ledwie kilka minut, to zdążyłem.
Image

Po wejściu do jednego z młodszych nabytków LO - 787-9 o reg. SP-LSE przywitani zostaliśmy napojem powitalnym (do wyboru szampan / sok / woda). Tym razem wybrałem wodę, co spotkało się ze zdziwieniem załogi . Innych trunków próbowałem w saloniku i potrzebowałem już tylko odpoczynku
Image
(zdjęcie po usunięciu twarzy, bo wszedłem chyba ostatni, a w C było 22/24 pax).

Miejsca do poprzedzającego fotela jest tyle, że nie jestem w stanie go dosięgnąć mimo 183 cm wzrostu. Jest tak oczywiście z uwagi na specyficzny układ foteli i brak wnęki na nogi (często bardzo wąskiej i niewygodnej).
Image
Image

Oczywiście czekały na nas poduszki, koce, kapcie, prześcieradło, którego nie było w Vistara. Przypomniałem sobie właśnie, że czuć tam było nie do końca przyjemny zapach po ułożeniu się spania.
Image

Załapałem się na nową kosmetyczkę. Na pochwałę zasługują naturalne polskie kosmetyki marki phenome i brak plastiku (nie licząc opakowań kremów rzecz jasna). Z kolei może dałoby się coś jeszcze do niej dorzucić?
Image

Chwilę później otrzymaliśmy menu, które oprócz dostępnych dań zawierało też kartę win i napojów. Tutaj znowu pochwała dla LOTu, bowiem zawsze mam problem z wyborem napojów.
Image

Godzinę z hakiem od startu zaczął się serwis. Najpierw przepyszna przystawka - wędzona kaczka i prosciutto oraz sałatka.
Image

Pozniej danie główne - wybrałem rybę z sosem szafranowym, ryżem i pomidorowym ratatouille. Dałem się przekonać obsłudze do polskiego białego wina, które rzeczywiście jest świetne.
Image

Deser z kolei tak szybko zjadłem, że nie zdążyłem nawet zrobić zdjęcia Byłem już tak śpiący, że jak najszybciej posłałem łóżko i zasnąłem.
Image

Przebudziłem się jakieś 2,5h przed lądowaniem. Niedługo potem otrzymaliśmy śniadanie - frittata z brokułami i serem cheddar (coś jak omlet), owocami i jogurtem brzoskwiniowym. Wyglądało i smakowało przepysznie. Do picia kawa i herbata.
Image

Bez dwóch zdań na tym wyjeździe wygrał LOT. Wydaje mi się, że gdybym leciał w premium economy, to serwis też by wygrał nawet z C Vistary (siedzenie rzecz jasna już nie).

Mam jednak jedno ale. Nie wiem kto wybrał ten system rozrywki w 787. W starszych 787-8 nie było z tym najlepiej, ale tutaj jest DRAMAT!!! W moim rzędzie każdy miał problemy z tym dziwnym pilotem dotykowym, który po prostu co chwilę się wieszał, był mega nieintuicyjny i po prostu nie współgrał z ekranem głównym. W naszym rzędzie wszyscy którzy tego używali mieli problemy (4 osoby, pozostałe 2 spały cały lot). Jedna osoba przesiadła się z tego powodu.

Ten pilot działał jak wersja deweloperska, a nie gotowy produkt. Jak coś takiego mogło przejść testy i być wypuszczone na rynek? Aż mi szkoda Obsługi pokładowej, która robiła dobrą robotę, ale co chwilę musiała bezradnie rozkładać ręce w sprawie wspomnianego pilota. Jedyną radą było używanie ekranu głównego, który był oddalony o jakieś 1,5 metra od nas, czyli przy znaku zapiąć pasy system był bezużyteczny.

Pomijając ciągłe zawiechy, to po prostu ktoś od User Interface powinien być wyrzucony na zbity pysk. Otwieram mapę i zanim ta się wyświetli to muszę wykonać kilka niepotrzebnych kliknięć. Pytam dlaczego, skoro powinny się wyświetlić po jednym kliki jak w innych systemach. Powrót z tego ekranu też nie należy do łatwych. Tutaj również potrzeba kilku kliknięć i to nieintuicyjnych, a dojście do znaku x tym pilotem zajmuje wieczność (potem jeszcze tylko dwa razy trzeba potwierdzić, że na pewno chce się wyjść ). Nie wiem kto wybierał ten system w LOT, ale mam nadzieję, że już dawno zmienił pracę i kolejne samoloty nie będą miały takich problemów.

Przepraszam za mój długi wywód, po prostu pracowałem kiedyś przy UI na telefonach i dekoderach telewizji cyfrowej i takie jest moje zboczenie zawodowe

Na koniec kultowa śliwka w czekoladzie.

Samolot niestety zaparkował obok terminala w związku z czym do terminala zostaliśmy przewiezieni autobusami. Klasa biznes miała do dyspozycji 2 lub 3 małe busy (jedna osoba HON Circle prywatną limuzynę).
Image

Podsumowując część lotniczą, LOT zdecydowanie wygrał zawody. Były małe potknięcia, ale młodsza cześć załogi robiła co mogła i mocno podniosła poprzeczkę innym przewoźnikom. Gdyby tylko nie ten wieszający się pilot i drobne problemy z podłączaniem słuchawek, to można ze spokojem patrzeć w przyszłość i być dumnym z narodowego przewoźnika.
 Relacje PM off
22 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 20 Wrz 2023 14:46 

niebieski
Ciekawa relacja!

Darek M. napisał(a):
Podsumowując część lotniczą, LOT zdecydowanie wygrał zawody. Były małe potknięcia, ale młodsza cześć załogi robiła co mogła i mocno podniosła poprzeczkę innym przewoźnikom. Gdyby tylko nie ten wieszający się pilot i drobne problemy z podłączaniem słuchawek, to można ze spokojem patrzeć w przyszłość i być dumnym z narodowego przewoźnika.

Fajnie, że LO ma niezły produkt ale nigdy nie zrozumiem, że w przypadku LO tak często mówi się o dumie lub używa wielkich określeń. To przecież tylko firma transportowa.
Jakoś nikt nie chce być dumny z Entera, wszelakich PKSów, Szwagropola czy Kolei Dolnośląskich.
 Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 20 Wrz 2023 14:58 
Awatar użytkownika

Loty: 1145
Kilometry: 2 263 377
platynowy
To dlatego, że LOT jest naszą wizytówką narodową na świat i często dla obcokrajowców pierwszym kontaktem z naszym krajem. Nie umniejszamy dumy z Entera czy Szwagropolów ale one raczej działają tylko na Polaków.

#30 PostWysłany: 20 Wrz 2023 15:30 

niebieski
Życzę każdej polskiej firmie jak najlepiej ale czy to ma powodować jakąś specjalną dumę? Czy jak ogórki kiszone Urbanka są kupowane w Ułan Bator a wafle Prince Polo na Islandii, to też mam być specjalnie dumny?
Przypominam, że mówimy jednak o zwykłej firmie, która dostarcza produkt na niezłym poziomie.

hiszpan napisał(a):
Nie umniejszamy dumy z Entera czy Szwagropolów ale one raczej działają tylko na Polaków.

Akurat ENT wykupił część udziałów w Szwajcarskich liniach lotniczych, oraz za wiki:
"ma dwie stałe, zagraniczne bazy w Paryżu i Zurychu, a także sezonowe bazy operacyjne m.in. w Manchesterze, Pradze, Londynie i Tel-Awiwie."
 Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 20 Wrz 2023 18:08 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 452
Kilometry: 950 892
@kumkwat_kwiat mówisz o tej mikro szwajcarskiej linii która ma 5 kierunków i 3 samoloty? Transakcja życia za 7 mln by zabrać sloty i zamknąc linię

#32 PostWysłany: 20 Wrz 2023 20:22 
Awatar użytkownika

złoty
Zauważ, że jakby nie LO, to oferta kierunków z Okęcia nie byłaby tak rozbudowana jak jest. Za to mielibyśmy po 10 lotów do FRA, MUC, trochę mniej do VIE, skąd byśmy latali dalej.

Moim zdaniem dobrze, że mamy jeszcze narodowego przewoźnika. Jednak to oczywiście nie miejsce na dyskusje na ten temat
 Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 20 Wrz 2023 20:29 

Darek, szapo ba. Czemu jednak mając rodzine, podrózujesz w pojedynkę i nie chcesz tego zobaczyc razem z żoną ?
 Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 20 Wrz 2023 21:50 
Awatar użytkownika

srebrny
@konkwisotr albo nie masz żony i dzieci albo troll ;p Wiadomo, że żona i dzieci to (wybierz jedno lub wiele): za gorąco, za zimno, za daleko, zamachy, denga, za dużo przesiadek, inna flora bakteryjna etc. Czasem trzeba zrobić coś po swojemu :)
6 ludzi lubi ten post.

#35 PostWysłany: 20 Wrz 2023 23:00 

niebieski
@oskiboski
Tak o tym myślałem. W cenie chyba były jeszcze 3 maszyny. Skoro się im spina budżetowo to dla mnie mogą kupować kolejne.

@Darek M.
Ja bardzo kibicuje LOTowi, bo chciałbym mieć dobrego przewoźnika i dużą siatkę połączeń blisko domu. Jedynie dziwią mnie wszystkie górnolotne określenia tej firmy. Wszelkie "srebra narodowe", bycia dumnym itp.
 Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 21 Wrz 2023 06:27 
Awatar użytkownika

złoty
Jakbyś przeczytał całą relację to byś wiedział dlaczego sam leciałem. Córka jest zbyt mała na takie podróże, a syn chodzi do szkoły. Widać, że nie masz dzieci skoro takie rzeczy piszesz.

Kiedy to jest możliwe to latamy razem. Tak szalona wyprawa w 6 dni nie byłaby możliwa z niespełna rocznym dzieckiem.

Z rodziną mam już zaplanowanych 5 wyjazdów samolotem i 3 samochodem.
 Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#37 PostWysłany: 21 Wrz 2023 06:52 

niebieski
Bardzo fajne,intensywne 6 dni. Trochę zazdroszczę:).

A samodzielny wyjazd rozumiem. Od 6 lat wszystkie wyjazdy dalsze mam z rodziną i nie wyobrażam sobie z nimi zrobić w 6 dni RTW (jedno RTW mieliśmy, ale w 2.5tygodnia). Myślę,że powrót byłby już bez nich albo z inną żoną :)
 Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#38 PostWysłany: 21 Wrz 2023 07:25 
Awatar użytkownika

Loty: 293
Kilometry: 489 702
HON fly4free
365/365 w takim scenariuszu moze wygladac blado / poza tymi ktorzy nie sa samotni tylko sami ;) /
ale 6/365 w RTW to marzenie wielu zaobraczkowanych :D
Poszla "R" do konkursu :)

Załącznik:
f4.jpg

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

#39 PostWysłany: 04 Paź 2023 15:30 
Awatar użytkownika

złoty
LO odpowiedział na moją reklamację i przyznał mi 250 EUR odszkodowania. Także możemy podsumować moje RTW.
Kosztowało mnie ok. 2000 zł i uciułane mile M&M minus zwrot 15k mil jakie otrzymałem za wylatane loty.

Dziękuję wszystkim za otrzymane like'i i obecność :)
Może za miesiąc popełnię kolejną relację z wyjazdu w Himalaje.
 Relacje PM off
13 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#40 PostWysłany: 12 Lis 2023 20:08 

Loty: 1
Kilometry: 988
hej. fajna relacja. Też o czymś takim marzę . Jak to zorganizowałeś, wyszukałeś ?
 Relacje PM off  

[ 41 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości