Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Sty 2025 13:06 

niebieski
Cześć! :)

tego jeszcze nie trenowałam ;) Zaczynać relację z wyjazdu ZANIM się wyjechało ;)

Ale mam czas, bo po świętach firma ledwo rusza, więc wklepię przydatne informacje, loty, rezerwacje hoteli, wycieczki itp. I po powrocie będzie już z górki opisać jak było ;)

Kto: ja i córka lat 18
Kiedy: ferie 2025
Na jak długo: 16 dni
Gdzie: Szanghaj, Tokio, Bohol

Już niedługo ale póki co jestem związana terminami wakacji i ferii dziecka - już prawie dorosłej osoby ;)
Biol-chem w liceum to nie przelewki, więc wypady w środku roku szkolnego odpadają, niestety.

Znajduję na Google Flights bilety BA British Airways z Warszawy przez Londyn do Szanghaju i z powrotem. Niespecjalnie długo się namyślam bo w Pekinie byłam, w Szanghaju jeszcze nie, no i stamtąd już rzut beretką do Azjii Południowo-Wschodniej mojej ulubionej.
Termin idealny na ferie 2025, więc kupuję :)

2100 złotych za bilet powrotny, z Warszawy na Heathrow, a 3h później bezpośrednio do Szanghaju.
Powrót gorszy, bo w Londynie lądujemy po 18tej a lot do Warszawy dopiero następnego dnia rano, ale myślę sobie - trudno. I zawsze coś w Londynie zobaczymy? Dawno nas tam nie było. (raczej nie zobaczymy bo po nocy szwędać się nie będziemy, ale kto wie może wyśpimy się w samolocie?)

Rezerwuję parking i płacę - 16 dni parkingu pod lotniskiem Chopina kosztuje 108 zł

Nocleg w "Amelia" Raszyn 120zł/pokój dwójka - bo lot jest o 7mej rano, a to styczeń, nie wiadomo jakie warunki na drodze będą, wolę na spokojnie przenocować niż bać się że nie dojedziemy na czas albo wcale.

W Szanghaju będzie zimno. Zastanawiamy się co obejrzeć i gdzie lecieć oprócz. Z nieliźniętych krajów Azji południowo-wschodniej zostały mi: Korea, Tajwan, Japonia, Filipiny, a jak kiedyś wygram w totka i będę mieć miesiąc urlopu to Australia i Nowa Zelandia. W innych krajach już byłam. Do Indonezji jeszcze chcę wrócić, ale co do reszty to chyba wystarczy (choć jak będzie kiedyś jakaś promocja to zawsze jestem chętna ;).

Pada na Tokio, Młoda jest bardzo na tak. Rezerwuję bilety Szanghaj-Tokio od Jetstar Japan, 410 zł za osobę w jedną stronę.
Na 6 dni/ 5 noclegów, bo jeszcze Filipiny chcę zmieścić - bo tam ciepło! W Tokio nadal zimno, a nie po to ciągnę tyłek przez pół świata żeby nadal marznąć ;) Stąd 2 tygodnie na Japonię nie wchodzą w grę - nie jestem "aż tak" zainteresowana... no i żeby chociaż ciepło było... ale w styczniu w Japonii ciepło niestety nie jest ;)

W Tokio rezerwuję 2osobowe mieszkanko w dzielnicy Shinjuku. Blisko metra, powinno być ok. Bardzo dobre opinie. Jest kuchenka, można herbatę zrobić.

Na stronie getyourguide.com kupiłam wycieczkę całodniową - "Piąta stacja góry Fuji, Oshino Hakkai i 1-dniowa wycieczka do onsenu"
koszt: 495 zł/2 osoby
Zajmuje cały dzień z wożeniem od jednej do drugiej atrakcji. Zaczęłam to składać na własną rękę i za bilety na pociągi mi wyszło prawie 200zł za osobę, więc stwierdziłam że jak nam ktoś powozi tyłki i pokaże gdzie i co to jeden dzień możemy tak żyć ;)

Link do wycieczki:

https://www.getyourguide.pl/tokio-l193/ ... nu-t481138

Szukam lotów z Tokio na Filipiny. Poczytałam trochę i wymyśliłam Bohol. Na 6 dni idealnie, bez ruszania się gdzieś dalej. Coś zobaczyć i poleżeć na plaży ze dwa dni. Palawan wielki i przeludniony. Cebu - szkoda że się nie wczytałam bo loty z Tokio na Cebu też były. Nie dość że tańsze, to bezpośrednie... a tak kupuję lot z przesiadką w Manili do Tagbilaran/na wyspę Bohol.

Cebu Pacific, Tokio-Manila i 5h później (w nocy, więc liczę na kimkę w Manili na lotnisku) Manila-Tagbilaran.
Te akurat są drogawe, 1270zł za dwa, czyli 635 zł za sztukę, w jedną stronę. No ale mam nadzieję że tydzień w upale mi to wynagrodzi ;)

Chciałam mieć wszystko ogarnięte w miarę szybko, ale pośpiech nie popłaca - trzeba było dłużej poszukać i więcej poczytać, wtedy spanie na lotniskowej ławce by nas (może) ominęło...

Na Bohol mamy w sumie 5 noclegów, w 3 miejscach, w układzie 2+2+1.
Dwa w Batuan, blisko czekoladowych Wzgórz. Kolejne dwa w Anda, na przeciwległym (w stosunku do lotniska) krańcu wyspy, bo fajna miejscówka, klimatyzacja i plaże z białym piaskiem. Hotelik na plaży praktycznie.
Ostatni nocleg blisko lotniska, żeby nie pędzić na złamanie karku (z Andy na lotnisko minimum 2,5h autobusem trzeba liczyć)

Potem lot do Szanghaju z powrotem - przez Manilę, a jakże.
Znowu Cebu Pacific, ale tym razem w Manili mamy całe popołudnie, od 1wszej do 20tej. Zostawimy plecaki w przechowalni i zobaczymy co stosunkowo niedaleko lotniska można zobaczyć/porobić (sugestie mile widziane)

Znowu 1265 złotych za dwa bilety. Czyli 630 za głowę. W jedną stronę. Ale to 3300km, wiec może nie jest to duża kwota?

W Szanghaju lądujemy o północy, miałam problem ze znalezieniem hotelu który ma całodobową obsługę. Jeśli nie znajdę to przekimamy do rana na lotnisku. Potem pojedziemy zawieźć plecaki do hotelu na kolejną noc i poszwędamy się po starówce, zjemy coś. A jak dostaniemy pokój to pewnie pójdziemy spać ;)

Następnego dnia lot powrotny mamy o 11tej, więc rano już trzeba będzie jechać na lotnisko. 12h później Londyn. Nocleg w Ibis Budget i kolejnego poranka lot do Warszawy. I 3,5h za kółkiem żeby wrócić pod Kraków.

Noclegi:
Amelia Raszyn 120 zł/dwójka/1 noc
Tokio mieszkanie o japońskiej nazwie w Shinjuku: 1000zł/5 nocy
The Soul Center, Batuan, Bohol, Filipiny - dwa noclegi, 126 zł (ze śniadaniami)
The Old Castle, Anda, Bohol, Filipiny - dwa noclegi, 315 zł
Panglao Chocolate Hills Hostel and Resort - 1 nocleg, 128 zł
Shanghai Meego Qinwen Hotel - 1 nocleg, 109 zł
Ibis Budget London Heathrow Central, 195 zł/dwójka/1 nocleg

Zmęczyłam się pisząc to, mam nadzieję że będzie warto ;)

Jak ktoś ma jakieś propozycje to jestem otwarta ;)

pozdrawiam Was!
 Relacje PM off
11 ludzi lubi ten post.

#2 PostWysłany: 09 Sty 2025 15:44 

niebieski
Czekam co dalej, udanej wyprawy, może będzie live?
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 09 Sty 2025 15:50 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
niebieski
Czekam z niecierpliwością u mnie we wrześniu będzie grany trip WAW-ATH-GYD-PEK-PVG-HKG-MFM-ICN-MNL - Bohol!
 Relacje PM off
popcarol lubi ten post.

#4 PostWysłany: 10 Sty 2025 09:00 

niebieski
Zobaczymy jak będzie z czasem. Jeszcze parę dni i lecimy.
Sprawy na miejscu trzeba poogarniać, praca, druga praca, rozgrzebana budowa domu, a ja znikam ;) fajnie zmienić otoczenie, pracując w domu trzeba go czasem opuścić :)

Gruby - trochę sobie polatasz ;) Szykuje się kawał wyprawy! Miłego!
 Relacje PM off
gruby_inversia lubi ten post.

#5 PostWysłany: 10 Sty 2025 09:47 

Loty: 67
Kilometry: 149 708
Czekam ze zniecierpliwieniem, gdyż w połowie lutego lecę podobną trasę:
Budapeszt- Szanghaj- Osaka (pociąg do Tokio)-Filipiny (Palawan, Cebu)- Brunei- Hongkong- Tajwan- Budapeszt

Myślę, że Twoja relacja rzuci jakieś nowe światło / pomysły na pierwszą połowę mojej wyprawy
katka256 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 10 Sty 2025 10:19 

niebieski
Postaram się ;) byle zdążyć napisać zanim polecisz ;)
 Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 10 Sty 2025 12:51 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
Tu masz hotel z free shuttle z calodobowa recepcja. Spalam tam w listopadzie.

Shanghai JOYFUL YARD Hotel-Free shuttle bus from Pudong Airport and Disneyland
 Relacje PM off
popcarol lubi ten post.

#8 PostWysłany: 10 Sty 2025 13:01 
Awatar użytkownika

Loty: 1281
Kilometry: 2 574 413
platynowy
Sprawdź czy przylot do Manili i wylot do Tagbilaran masz z tego samego terminala, są daleko od siebie!

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Relacje PM off
popcarol lubi ten post.
popcarol uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 10 Sty 2025 14:37 

niebieski
@agnieszka.s11 dziękuję Ci bardzo, rezerwacja zrobiona :) mam nadzieję że nadal mają shuttle bus koło 1wszej w nocy ;)

@hiszpan dzięki, w locie powrotnym Terminal 3 w obu przypadkach (przylot z Bohol i odlot do Szanghaju0, w drodze "tam", z Tokio, nie mam na rezerwacji - sprawdzę :)
 Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 10 Sty 2025 23:31 

Loty: 153
Kilometry: 334 757
niebieski
@popcarol ja bym lekko ten plan zweryfikował ale wszystko zależy od twoich upodobań i od tego jak masz zabukowane już noclegi.

Batuan 2 dni i Carmen 2 dni. Sorry ale tam nic nie ma - jesli będziesz mieć tam 1 nocleg to w ciagu 1 dnia samochodem/ skurterem ogarniesz wszystkie atrakcje. Nie wiem co można tam robić pozostałe 3 dni, zwłąszcza że do pląży będziesz miała z 1,5-2hh jazdy
Dodatkowo skalkuluj na ile Cie naciągną z lotniska na Boholu z transportem do hotelu ( no chyba że faktycznie lądujesz na Tagbilaran {starym lotnisku} a nie na nowym na wyspie Panglao.

Znając Filipiny lekko zroiłbym to tak że wylądowałbym w okolicach Tagbilaran , Pangalo - tam wziął hotel , przekimał się na luzaka ogarnął plażę i słońce.
Potem wziałbym sobie wycieczkę po czekoladowych wzgórzach i innych atrakcach po trasie , jednocześnie biorąc bagaże i nie wracając na Pangalo /Tagbilaran tylko by kierowca mnie zostawił w hotelu pod Carmen/ Batuan

Ale tu pozostaje problem .... co z pozostałymi 3ma dniami w tych rejonach ? Skoro tam totalnie nic nie ma :)

Wiecej czasu poszukałbym nad plażami - głównie panglao.
Wycieczka całodniowa statkiem na Balicasag + ogladanie delfinow + obiadek + virgin island + nurkowanie z zółwiami i naprawde magiczna flora , idzie kupić od chłopaków co sprzedają wycieczki na ulicy po 1000 peso ( 70zł ja dawałem :) z odbiorem z hotelu i powrotnym transportem.

Teraz doczytałem że lądujesz na terminalu 3 - taki PRO tip, darmowe WIFI tam jest , polecam zainstalować graba (aplikacje) i za grosze taksówka się dostaniesz gdzie chcesz ;)

PS: Doczytałęm teraz ze lotnisko w Tagbilaran zostało zamienione na Bohol ( z którego leciałem) - więć szczerze - za sam transport w okolice Carmen zapłacisz za taksówkę krocie i 4 dni chcesz tam być :)
Śmigaj na plaże najpierw , 30 min jazdy busem / tuk tukiem za 200-500 peso ( zalezy od negocjacji :)

W Grudniu 2023 jechalem busem 3 osoby z portu (promowego) w Tagbilaran na Alone beach za 500 pesa za 3 osoby

PS:2 : Dobrze że Cebu odpuściłaś jeśli lecisz z córką ;-)
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 11 Sty 2025 16:31 

niebieski
-- 11 Sty 2025 15:48 --

haha

dzięki że piszesz. Na rejon środka wyspy przeznaczyłam 2 noclegi, kolejne 2 Anda i ostatni jeden na Panglao.

Jestem fanem transportu zbiorowego, Graba biorę tylko w nocy lub jak nie ma innej opcji. Zaplanowałam jazdę w kierunku Carmen pierwszego dnia, po lądowaniu na Panglao (TAG - stąd moje Tagbilaran) - autobusem z Dao. 2h drogi. Mamy dużo czasu żeby się tam dostać.

Ale może to jest opcja żeby zostać na wybrzeżu i ogarnąć Czekoladowe Wzgórza jako jednodniówkę, a kolejnego dnia zrobić wycieczkę statkiem?
Rezerwacje mam w dużej części z darmowym odwołaniem, więc mogę w nich nadal gmerać :)

-- 11 Sty 2025 16:31 --

Poklikałam i chyba zostajemy przy dotychczasowych rezerwacjach. Wybór zerowy, miejsca w pokojach wieloosobowych mnie nie interesują. Jest fajna miejscówka na Panglao ale bez skutera się tam człowiek nie dostanie, a nie mam międzynarodowego prawa jazdy (wypadałoby w końcu zrobić). Choć może na Filipinach się niespecjalnie tym martwią?

Lądujemy na Panglao o 7mej rano, przetransportujemy się w kierunku Carmen, zjemy coś, dobijemy do hotelu, pochodzimy po okolicy. Następnego dnia Chocolate Hills i rzeka Loboc. Kolejnego przejazd do Andy i rezerwacja wycieczki łódką na następny dzień. Kolejny nocleg plażowanie Anda, dnia następnego pół dnia plaży i przejazd w kierunku Panglao na ostatni nocleg (hotel z basenem). Wracam szukać miejscówek ;) może coś znajdę ;)
 Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 11 Sty 2025 17:11 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
niebieski
Na Bohol polecam bardzo fajny zip line :D
Bodajże to był ten: https://maps.app.goo.gl/9yNcDhk4LPB8sxA28

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Relacje PM off
popcarol lubi ten post.
popcarol uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 11 Sty 2025 20:00 

niebieski
Jej! dzięki :)

pogmerałam w rezerwacjach, znowu ;) koniec grzebania bo mnie to męczy ;)

odwołałam 2 noclegi w Batuan
za to zarezerwowałam 2 noce w Nuts Huts nad rzeką Loboc, kawałek w "moją" stronę środka wyspy, ale nadal blisko części lotniskowej Bohol... (2 noce 214 zł, chata z balkonem i widokiem na rzekę Loboc, w dżungli) ;) z odgłosami i ... w dżunglii! Nigdy jeszcze nie nocowałam w dżunglii ;)
blisko zip line :) hehe

odwołałam 2 noclegi w Anda
wydawało mi się że im dalej od lotniska tym lepiej. Ale może tam tak nie jest? Oby ;)
I zarezerwowałam w to miejsce 2 noce w Panglao "John Verhel Homes", 5 minut od plaży Alona Beach. Powinno być cicho i czysto ;)
mam nadzieję będziemy zadowolone
 Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 11 Sty 2025 21:03 

Loty: 46
Kilometry: 151 136
srebrny
Jeśli mam być szczery to Alona beach jest bardzo słaba. Zaletą jest to że jest sporo restauracji i innych komercyjnych atrakcji. Fajnie jest przy white beach . My nocowaliśmy w Villa Formosa prowadzoną przez wlosko-filipińskie małżeństwo. Super warunki i cenowo ok.

https://maps.app.goo.gl/7uKkgpg5W28xKsFV6
 Relacje PM off
popcarol lubi ten post.

#15 PostWysłany: 12 Sty 2025 01:14 

niebieski
@popcarol jestem w lekkim szoku po tym co wypisujesz.

- tak lądujesz w TAG - ale z TAG chyba dojedziesz tylko komunikacja do Tagbilaran, obstawiam kolo 2h od wylądowania i odebrania bagazy (z jazdą) + potem oczekiwania na busa + jazda do Batuan (teraz Loboc) , komunikacja z oczekiwaniem na busa kolejne 2h, potem musisz wziasc tuk tuka bo busem CIe wysadza w centrum Loboc , a do hotelu spora droga - kolejne koszty
- międzynarodowe prawo jazdy - to czas oczekiwania max 3 dni, jak sie ładnie z Paniami porozmawia w wydziale komunikacji to 1 dzień. Koszt 35zł.
- Loboc - jaka dzungla ? Zwykly las tropikalny - do dzungli duzo temu brakuje, szacun ponownie za 2 dni pobytu tam bo ja bym się zanudził na śmierć po jednym - zwłąszcza że nie masz mozliwości poruszania się skuterem.
- jak planujesz zwiedzic Czekoladowe wzgorza majac baze noclegowa w Loboc i nie majac mozliwosci przemieszania sie skuterem ? Komunikacja publizna nie jezdzi na tej trasie z tego co sie orentuje. No chyba że wszystkie atrakcje wykupujessz jako wycieczki :))))
- komunikacja miejska na Boholu - życzę powodzenia, 95-99% turystów wybiera samochód, skuter, transport prywatny - a czemu to ? to zobaczysz na miejscu jak wygląda komunikacja publiczną i jak kursuje , ale domyślam sie że sobie o tym poczytałaś za wczasu - i lubisz hardkordy że 100km będziesz robić 2h albo 6h :)
- brak noclegów na Panglao ? Proszę Cię na Boholu to największa baza wypadowa z hotelami/kwaterami/apartamentami - żaden rejon Boholu nie może się równać z Panglao, pod wzgględem wyboru miejsc noclegowych
- że zip line nie wiedziałaś to się dziwnie bo to jedna za atrakcji która często jest wspominana, zastanawia mnie czy ogarnęłaś że na Boholu jest 3-5 bardzo fajnych wodospadów które warto zobaczyć ? , Centoa w okolicy Jagny, wzgórza na Andzie, Birds and Butterfly Kingdom, Tarsierki ( małpki) , walki kogutów - szpital dla kogutów, Balicasag , bilar mad-made forest, Hinagdanan Cave, wycieczki na nurkowania z rekinami i wiele innych

Ogólnie jak czytam Twoje wypowiedzi to jesteś mocno nie przygotoana i czekasz na wskazówki a nie to co masz w planach.
Ale fakt - jak sie nie ma prawka na skuter / samochod to na Boholu malo się zobaczy jeżdząc prywatna komunikacja , bo ona tam ledwo zipie - i przejechac 10-20 km to będzie problem. A atracji jest ogrom, tylko z buta i komunikacja tego nie ogarniesz.
To nie Malediwy ani Bali z których dawałaś relacje, tam wszystko jest na miejscu , można zejść z buta - tutaj 40km z buta nie ogarniesz ( 20km w jedną i z powrotem) by zobaczyć dodatkowe atrakcje, chyba że faktycznie rajcuje Cię siedzenie w lesie pomiędzy niczego jak w Loboc to wyjazd Ci się uda. Każdy lubi to co lubi, ja bym skisł w tym lesie 2 dni bez WŁASNEGO transportu by coś w okolicy zobaczyć.

popcarol napisał(a):

I zarezerwowałam w to miejsce 2 noce w Panglao "John Verhel Homes", 5 minut od plaży Alona Beach. Powinno być cicho i czysto ;)

Czysto nie będzie. Miałem hotel 2 ulice obok.
Zresztą proponuje odpalic google maps i poszukać ludzikiem na mapie jak to wygląda :)
 Relacje PM off
katka256 lubi ten post.

#16 PostWysłany: 12 Sty 2025 09:52 

niebieski
-- 12 Sty 2025 09:25 --

Pojedziemy, zobaczymy. Ogarniemy co ogarniemy, jak nie wszystko to trudno.

Nie nocowałam nigdy w żadnej dżungli więc nawet jeśli to nie jest ,prawdziwa” dżungla to nadal bardziej mnie rajcuje niż plaża. W Meksyku przez chwilę byliśmy blisko ale nie nocowaliśmy tam. Będziemy bliżej czekoladowych wzgórz niż z Panglao, gdzie i tak spędzimy kolejne 3 dni. Myślę że będzie ok :)
Bardziej mi się podobają 2 noclegi nad rzeką w dziczy i 3 przy plaży niż 5 przy plaży. Każdy lubi co innego :)

Czysto - pisałam o miejscówce, bazując na komentarzach gości. Na ulicy pewnie czysto nie będzie ale taki urok miejsca.
Jak gdzieś nie dojedziemy i się zgubimy to nadal jesteśmy na wakacjach, taki urok i tyle. Na lot powrotny zdążę bo ostatni nocleg niedaleko .

To że o czymś nie napisałam nie znaczy że o tym nie czytałam (zip line i wodospady). Zobaczymy co uda się zrobić. Chcę zielsko pooglądać bo u nas zima i nie ma żadnego a tam jest egzotyczne. Odwiedzić farmę produkującą coś - jest tam parę.

Nie grzebię w tym więcej bo mi się nie chce. Na miejscu zdecydujemy gdzie chcemy jechać i co obejrzeć. Nie lubię wszystkiego planować a na pewno zbyt dokładnie - co to za wakacje jak wszystko zobaczę na zdjęciach zanim tam pojadę. Najwyżej jakieś dodatkowe ruchy będziemy robić już tam..

Jak komunikacja zbiorowa nie będzie wydolna to kupimy wycieczkę żeby nas zawieźli tam i z powrotem, trudno. Prócz irytacji bliskością innych turystów zwykle tego typu całodniowe wycieczki są dobrze zorganizowane - i zobaczyć i dotrzeć można do wielu atrakcji na raz . Ewentualnie wypożyczę skuter i zapłacę mandat jak nas policja wylegitymuje.

-- 12 Sty 2025 09:52 --

Krzysztof76 napisał(a):
Jeśli mam być szczery to Alona beach jest bardzo słaba. Zaletą jest to że jest sporo restauracji i innych komercyjnych atrakcji. Fajnie jest przy white beach . My nocowaliśmy w Villa Formosa prowadzoną przez wlosko-filipińskie małżeństwo. Super warunki i cenowo ok.

https://maps.app.goo.gl/7uKkgpg5W28xKsFV6

Alona jest na drugim miejscu najładniejszych plaż w panglao?

Ten hotel niestety nie ma wolnych miejsc w moim terminie. Nie grzebię już w rezerwacjach, będzie jak będzie :)
 Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 12 Sty 2025 14:09 

niebieski
skoro międzynarodowe prawo jazdy wyrabia się w kilka dni, dlaczego nie zrobisz? Nie byłam na Bohol, ale czytając opisane problemy komunikacyjne, żal byłoby mi wydawać kasy na zorganizowaną, wykupioną wycieczkę z tłumem turystów, szybko, szybko- jak mogłabym sama to ogarnąć.
No ale ciekawa jestem ciągu dalszego,
2 ludzi lubi ten post.

#18 PostWysłany: 12 Sty 2025 14:15 

niebieski
A jak spowodujesz wypadek bez międzynarodowego prawka jazdy to rozumiem też zapłacisz 'od reki' paręnaście tysi peso?

Czyli masz taki plan bez planu. O komunikacji na boholu nic nie wiesz, i liczysz że coś z buta tam pozwiedzasz.
Nie to się nie uda. Bohol z buta nie przejdzie, nawet u mnie co dziennie potrafiłem zwiedzając robić 30km to na Boholu można zapomnieć o tym.
A wynajmować wycieczki na pojedyncze wycieczki to szarpnie cię po kieszeni więcej niż te tanie noclegi co za guziki poobookowalas.
 Relacje PM off
pyra2 lubi ten post.

#19 PostWysłany: 12 Sty 2025 15:02 

niebieski
-- 12 Sty 2025 14:56 --

Masz coś do mnie personalnie? Czy jesteś zły że nie zrobiłam jak chciałeś?

To moja wycieczka, robię jak uważam, nie musi ci ani nikomu innemu się podobać. Byłeś, super, nawet jak wiesz lepiej to nie musisz tego nikomu na siłę udowadniać?
Ja za twoje rady i wywyższanie się podziękuję, poradzę sobie (może i niewyobrażalne dla Ciebie ale sobie poradzę)

-- 12 Sty 2025 14:59 --

katka256 napisał(a):
skoro międzynarodowe prawo jazdy wyrabia się w kilka dni, dlaczego nie zrobisz? Nie byłam na Bohol, ale czytając opisane problemy komunikacyjne, żal byłoby mi wydawać kasy na zorganizowaną, wykupioną wycieczkę z tłumem turystów, szybko, szybko- jak mogłabym sama to ogarnąć.
No ale ciekawa jestem ciągu dalszego,

Nigdy nie jeździłam skuterem i Filipiny to chyba nienajlepsze miejsce żeby się uczyć. Tak można było załatwić międzynarodowe prawo jazdy ale wahałam się do ostatniej chwili i teraz już nie zdążę.
Poradzę sobie z transportem publicznym lub kupię gotowa wycieczkę.

A teraz to mi się odechciało tu pisać więc ciągu dalszego nie będzie. Trudno. Pozdrawiam

-- 12 Sty 2025 15:02 --

@administrator

Uprzejmie proszę o skasowanie tego wątku
 Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 12 Sty 2025 15:40 

niebieski
Nie, nie, pisz- ja jestem ciekawa Waszej podróży, zwłaszcza Japonii. Zobacz ile osób polubiło 1 post!
pyra2 lubi ten post.
pyra2 uważa post za pomocny.

[ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 8 gości