Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 21 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 04 Gru 2024 00:02 

Loty: 81
Kilometry: 231 799
srebrny
Villamontes to był nasz ostatni przystanek w Boliwii, gdzie dalej jechaliśmy na wschód drogą RN11 w stronę Paragwaju (na Filadelfię i Asuncion).

Z samego rana wyskakuję na dworzec Terminal de Buses Interdepartamental, aby dopytać o dostępność przejazdu do Paragwaju (wcześniej w necie wyczytałem, że w tygodniu dostępne są tylko 2 albo 3 autobusy). Będąc na dworcu o godzinie 8:30 okazało się, że punkt sprzedaży nie jest jeszcze otwarty i muszę przyjść później.
Załącznik:
TerminalDeBusesInterdepartamental2.jpg

Załącznik:
TerminalDeBusesInterdepartamental1.jpg

Pojawiam się ponownie przed godziną 11:30 i udaje się załatwić wyjazd na następny dzień (a właściwie za pół dnia, ponieważ jest to nocny autobus i wyjazd z Villamontes był o 2:00 rano). Firma, która oferuje transport to Trans Rosario.

W drodze powrotnej robię kilka zdjęć z drogi RN9, gdzie mija mnie dziwny pojazd :P
Załącznik:
Villamontes3.jpg

Załącznik:
Villamontes1.jpg

Załącznik:
Villamontes2.jpg

Załącznik:
Villamontes4.jpg

Po południu wyskakujemy coś zjeść i przy drodze RN9 widziałem wcześniej knajpkę, gdzie siedzieli lokalsi. Ja zamawiam standardowo jakąś lokalną zupkę, a moja małżonka jakiś zestaw obiadowy, który składał się z gulaszu, makaronu, ryżu, warzyw i osobno podanej kukurydzy.

Po chwili okazało się, że do zamówionej zupki jest jeszcze drugie danie - ryż z mięsem oraz sałatą i pomidorami + jakiś deser i napój. A to wszystko w uczciwej cenie po 10 BOB na osobę (niecałe 6,5 PLN) :)
Załącznik:
Almuerzo1.jpg

Załącznik:
Almuerzo2.jpg

Załącznik:
Almuerzo3.jpg

Załącznik:
Almuerzo4.jpg

Wracając do hotelu odwiedzamy jeszcze lokalne sklepy, gdzie można m.in. kupić liście koki, które są nieodłącznym elementem kultury boliwijskiej. Ciekawostką jest to, że boliwijska konstytucja chroni tradycyjną konsumpcję koki i jej liści. Artykuł 384 (rozdział 7, "Sekcja II koka") stanowi:
Cytuj:
Konstytucja Boliwii chroni rodzimą i tradycyjną kokę jako dziedzictwo kulturowe, odnawialne zasoby naturalne różnorodności biologicznej Boliwii oraz jako czynnik spójności społecznej. Koka w swoim naturalnym stanie nie jest narkotykiem. Jej rewaloryzacja, produkcja, wprowadzanie do obrotu i uprzemysłowienie podlegają prawu.

Załącznik:
Coca1.jpg

Załącznik:
Coca2.jpg

Załącznik:
Coca3.jpg

Tym razem postanowiliśmy jednak nie zgłębiać tajników kultury boliwijskiej, ponieważ następnego dnia przekraczamy granicę z Paragwajem i jak się okazało wszystkie bagaże i plecaki są dokładanie sprawdzane przy wjeździe do Paragwaju (przez skaczące po nich psy :)).

Zamówiony autobus przyjechał z lekkim opóźnieniem (30-40 min. po godzinie 2) i przed świtem dotarliśmy do granicy z nowym, jak się później okazało, bardzo przyjemnym i bezpiecznym państwem Paragwaj :) Dodam tylko jeszcze, że firma przewozowa Trans Rosario zapewnia posiłek na trasie Villamontes -> Paragwaj. Szału nie ma (ryż, mięso, ciastko + lokalna cola), ale przynajmniej człowiek nie umrze z głodu :)
Załącznik:
TransRosario.jpg

To była moja druga relacja i dziękuję wszystkim za polubienia oraz przeczytanie do końca :)

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

[ 21 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości