Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 502 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 26  Następna
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 31 Gru 2016 11:08 

Trzy razy mi się zdarzyło.
Na Słowacji płaciliśmy dwa dni pod rząd.
Pierwszego dnia po przyjeździe pojechaliśmy na zakupy do Liptowskiego Mikulasza. Lało jak cholera, widoczność minimalna, cudem wręcz zobaczyłem znak, że tędy do centrum handlowego. Ładujemy się na parking pod marketem Hypernova. Dziwny, bo prawie pusty. Pewnie dla pracowników, ale że wolnych miejsc mnóstwo, coś z 99 procent, to idziemy na szybkie zakupy. Wracamy – na kole blokada! Mestska Policia (czyli straż miejska) mi to zrobiła. Jest podany telefon, ale biórwy, które doniosły na mnie (bo ich okna wychodzą na parking) twierdzą, że od nich zadzwonić nie można. W końcu z drugiej strony marketu babka w kantorze ulitowała się i zadzwoniła do straży. Przyjechali, zdjęli blokadę, zainkasowali 500 koron (ok. 60 zł) i pojechali, pokazując, że się wpakowaliśmy na pas wyłącznie dla ciężarówek z zaopatrzeniem. U nas czegoś takiego nie ma, by na skrzyżowaniu ruchliwych dróg jeden pas był przeznaczony wyłącznie dla zaopatrzenia jednego sklepu!
Następnego dnia jechaliśmy na Zamek Orawski. Ale najpierw zobaczyliśmy lizak policji. 1500 koron za brak winiety, wszak jechałem autostradą. Żona w tym momencie nie wytrzymała. Nic dziwnego, drugi dzień pobytu i drugi mandat za nieznajomość słowackich cokolwiek dziwnych realiów. Niewiele brakowało, by policjanta rozszarpała. Ten widocznie zobaczył śmierć w jej oczach, bo zmniejszył natychmiast do tysiąca koron (ok. 120 zł) i poprosił o szybkie zapłacenie, bo kolejka czeka, dodając przy tym, że mógł nas skasować na 3 tysiące koron... Za nami prawie dziesięciosamochodowa kolejka do płacenia mandatów: sami obcokrajowcy – Polacy, Czesi, Węgrzy, Ukraińcy i Niemcy.
Pytam potem na stacji, gdzie winiety, wtedy śmiesznie tanie, sprzedają, dlaczego nigdzie nie ma o tym informacji. Babka odpowiada, że policja zarabia zbyt ciężkie pieniądze na niewiedzy, by pozwolić na wyschnięcie strumienia kasy. I rzeczywiście, parę razy przez parę kolejnych lat zdarzyło mi się przejeżdżać koło końca słowackiej autostrady i nie zdarzyło się, by na jej końcu nie stał patrol, a za nim sznurek obcokrajowców do oskubania.
Chorwaci też chcieli, bym płacił, ale bywalcy poradzili, bym pokazał im wała, tak jak oni to robią. Sto kun żądał ode mnie urząd miasta Omisz za rzekome parkowanie w strefie płatnej. Celowo wyszukałem najgorsze zadupie, może już nawet poza granicami miasta, by nie płacić za parkowanie. Chcieliśmy się tylko rozejrzeć po mieście, bo nasz właściwy cel był dalej na południe. Wracamy po parunastu minutach, a za wycieraczką mam blankiet wpłaty wraz z paragonem, na którym stoi, że vozilo z moim numerem rejestracyjnym nie miało opłaty, więc nakładają na mnie 100 kun kary. I każą zapłacić do 11 lipca (był koniec czerwca). Okazało się, że takich jak ja były dziesiątki i wszyscy zgodnie, za radą mieszkańców Omisza, mandat wyrzucili do kosza. Skoro tak robią doświadczeńsi, to ja też tak zrobiłem.
Parę razy holenderska policja chciała mi wlepić mandat za niemianie świateł w rowerze, ale za każdym razem się wykpiłem mówiąc, że lampa jest do d*** bo po każdym deszczu zamaka i przestaje świecić na kilka godzin, aż obeschnie, co zresztą było prawdą
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Podróż do USA 🦅🤩 Nowy Jork i Miami w jednej podróży za 2519 PLN 🌤️👙👣 Podróż do USA 🦅🤩 Nowy Jork i Miami w jednej podróży za 2519 PLN 🌤️👙👣
Odwiedź włoskie wyspy 🇮🇹 Zbiór lotów na Sycylię i Sardynię od 164 PLN 😍 Odwiedź włoskie wyspy 🇮🇹 Zbiór lotów na Sycylię i Sardynię od 164 PLN 😍
#222 PostWysłany: 12 Sty 2017 19:14 

niebieski
Wlasnie przyszedl francuski mandat, pamiatka z nocnej jazdy do Marsylii na Euro-2016. Pismo piekne, kolorowe w nienagannej polszczyznie. Chca 45 Euro za przekroczenie o 13km-jesli zrobie szybki przelew (pozniej bedzie drozej,nawet180 Euro).Czyli co, pelna integracja!

#223 PostWysłany: 12 Sty 2017 19:32 
Awatar użytkownika

Loty: 601
Kilometry: 686 519
niebieski
U mnie w pracy ze względu na to, że bardzo dużo jeździmy za granicą to co chwila przychodzą mandaty. Nie tylko prędkość, czy parkowanie pojazdów (mamy Iveca i inne dostawcze - znalezienie miejsca dla takiego nawet na płatnym graniczy z cudem). Są też mandaty za przejazd / zjazd z autostrady gdzie był np. zakaz. Jeśli auto jest wypożyczone to na karcie kredytowej pojawiają się obciążenia za mandaty nawet do 6-7 miesięcy od momentu wynajęcia auta :)

#224 PostWysłany: 12 Sty 2017 19:37 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
U mnie kolega też dostał "pocztówkę z wakacji" jakiś czas temu, przekroczone o 4 km/h, przelewik na 45€ już poszedł :)
 Profil Relacje PM off  

#225 PostWysłany: 12 Sty 2017 19:44 

niebieski
Tylko 4 km i mandat, co za fiskalizm! Mnie dali 7km tolerancji i wyszlo, 13 km over choc pisza, ze bylo 130 km.

#226 PostWysłany: 27 Sty 2017 09:18 

Witam. Wypożyczałem auto we Włoszech w czerwcu. We wrześniu przyszło mi pismo z wypożyczalni Herz że wjechałem do centrum Bergamo, czego nie powinienem robić. Ściągnęli mi z karty bodajże niecałe 200 zł za przekazanie moich danych i dostałem pismo że mandat wyniesie chyba 96 euro. Do tej pory cisza, nic nie przychodzi. Po jakim czasie średnio przychodzi mandat z Włoch i kiedy on się przedawnia? Minęło już 7 miesięcy.
 Profil Relacje PM off  

#227 PostWysłany: 27 Sty 2017 09:38 

Loty: 105
Kilometry: 141 758
niebieski
Pismo na 96eur masz z wypożyczalni? Oni zwykle tylko piszą o opłacie za podanie danych i jednocześnie pobierają z karty.
Przynajmniej ja tak miałem a po pewnym czasie (1-2 miesiące) przyszedł list z Policji Bergamo odnośnie mandatu. Zapłaciłem do razu bo za często jeżdżę do Włoch by się potem stresować widząc każdego policjanta.

#228 PostWysłany: 27 Sty 2017 09:46 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 117 996
niebieski
krasnal napisał(a):
U mnie kolega też dostał "pocztówkę z wakacji" jakiś czas temu, przekroczone o 4 km/h, przelewik na 45€ już poszedł :)

U nas tyle samo, z tym że za przekroczone o 6km/h... :/
Austria, fotoradar gdzieś w okolicy Poysdorfu - uważajcie na każdy przekroczony kilometr, bo ograniczenia często są do 40 km/h.

#229 PostWysłany: 27 Sty 2017 10:12 

Loty: 74
Kilometry: 132 685
Jeden jedyny mandat w Turcji, auto z miejscowej wypożyczalni. W miejscu, w którym na mandacie powinno się wpisać imię i nazwisko widniał napis Prawo Jazdy. Było to kilka lat temu, żądnych numerów karty nie podawałem, mandat od razu poszedł do kosza ;).

Za granicą to chyba najłatwiej wyłapać karę za przekroczenie prędkości/ złe parkowanie. Nigdy się specjalnie nie interesuję czy w danym kraju można legalnie spożywać alkohol na ulicy, niemniej nigdy mandatu nie dostałem, tak samo jak za jakiekolwiek inne wykroczenia w ruchu pieszym.

#230 PostWysłany: 27 Sty 2017 10:18 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 147 838
niebieski
Mnie cyknęli fotkę na przedmieściach Paryża w 2014 roku, jednak na szczęście nadal nie otrzymałem zdjęcia. :mrgreen:

Wiem, że na przesyłkę mają 5 lat, więc tak naprawdę jeszcze wcale mi nie ulżyło.. Prędkość nie była jakaś zawrotna, ale mandat - a w szczególności w euro to nic przyjemnego :twisted:

#231 PostWysłany: 27 Sty 2017 20:53 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Pierwszym razem w USA, 3 tyg. Route 66, z Chicago do LA, jedno zatrzymanie za predkosc w Texasie, ale podarowali.
Podczas mojej drugiej wizyty w USA policja 2 x nas zatzymala za predkosc, ale skonczylo sie ostrym ostrzezeniem i na szczescie mandatow nie bylo. Powiedzielismy, ze spieszylismy sie na lotnisko.
Za to dolozyli mandat na Lotwie za skrecenie na zakazie, kosztowalo wtedy 50.- ichniejszych, jeszcze zanim wprowadzili Euro.
Byly jeszcze inne mandaty, ale nafajniejszy przypadek zdarzył mi sie w CH.
Poszlismy z kolezka na piwko, wracajac kupilismy bilety na kolejke podmiejska, ale wsiedliśmy do niewlasciwego pociagu i pojechaliśmy poza miasto.
Byla to juz inna strafa i pomyslelismy, o tak poznej porze pewnie nie bedzie im sie chcialo sprawdzac, zreszta chodzilo tylko o jeden przystanek do strefy, gdzie nasze bilety byly wazne.
A tu jak na zlosc wpada kontrola i okazuje sie ze kontrolerka to moja kolezanka, ktorej ladnych pare lat nie widzialem. ;)
Byla troche zla, ze jej od razu nie rozpoznalem. Nawet nie wiedzialem, ze zostala kontrolerka i co sie z nia dzialo.
Jednak pamietala, jak to ja jej kiedys pomoglem, kiedy byla w tarapatach.
Oczywiscie, ze nie wlepila nam mandatow, ale piszac numer telefonu, zapomniala oddac mi bilet.
OK, rozstalismy sie z kolezanka, pozniej z kolega, mialem przesiadke, a tu znow kontrola. Tym razem nieznajomy kontroler i ja nie mam biletu. ;)
Opowiedzialem cala historie o spotkaniu z kolezanka, pokazalem numer tel. napisany na swistku kolejowym i chcialem do niej zadzwonic. Na szczescie uwierzyl i nie wypisal mandatu. :D

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW

Ostatnio edytowany przez Roku, 27 Sty 2017 21:46, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
BrunoJ lubi ten post.

#232 PostWysłany: 27 Sty 2017 21:24 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
srebrny
Ja dostalem tuz po swietach pamiatke z Australii. Przekroczenie predkosci na autostradzie o 18km/h (118 na 100) zarejestrowane 5 listopada. Sprawni sa... Tolerancja 4km wiec finalnie policzyli za 14km/h i zazyczyli sobie za to 311 dolarów!!! Wahalem sie dlugo czy zaplacic ale w koncu zaplacilem.. chcialbym tam kiedys jeszcze z dzieciakami pojechac i nie chce by mnie kiedys przy nich w kajdanki zakuli:)..

Inn sprawa, ze maja drakonskie ograniczenia i pelno fotoradarow.. cala Victoria w nie upstrzona. A na autostradzie autem bez tempomatu ciezko 100km/h ciagle trzymac, noga az boli:).
 Profil Relacje PM off  

#233 PostWysłany: 28 Sty 2017 01:08 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
W CH, przy przekroczeniach od 20 km/h mandaty uzaleznione sa od dochodow. Rekordzista byl pewien zamozny Szwed w 2010, jadacy po autostradzie 290 km/h, ktoremu szwajcarska policja skonfiskowala mercedesa SLS i ukarala grzywna w wysokosci 1,1 mln CHF.
Na dodatek od 2013 obowiazuje nowe, jeszcze ostrzejsze prawo, zgodnie z ktorym za przekroczenie predkosci (o 40–80 km/h) sad ma obowiazek ukarac kierowce, co najmniej rocznym pobytem w wiezieniu, maxymalnie cztery lata. Poza tym grozi konfiskata auta i odebranie prawa jazdy na okres od 2 lat wzwyz, nawet dozywotnio.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
 Profil Relacje PM off  

#234 PostWysłany: 28 Sty 2017 10:17 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
@cccc w jaki sposób poznali dochody Szweda w Szwajcarii?
Na podstawie oświadczenia, klasy samochodu, czy występują o taką informację do US w Szwecji?
 Profil Relacje PM off  

#235 PostWysłany: 28 Sty 2017 13:38 

W Szwecji jest pełna jawność i możesz sprawdzić w internecie ile zarabia Twój sąsiad, tak pisali w Gazecie Wyborczej. Oni dobrze wiedzą jak jest w Szwecji, bo Redaktor Naczelny ma brata w Goteborgu.
 PM off
Kri$ lubi ten post.

#236 PostWysłany: 28 Sty 2017 13:40 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Zbanowany
U mnie minęło już niemal 5 lat od ostatniego zagranicznego mandatu, z Rzymu. Nic nigdy nie przyszło. Czy wciąż jestem w systemie nie wiem. Rzym to idealne lotnisko, jakby ktoś musiał poza EU uciekać, w zeszłym roku na kilka wjazdów/wyjazdów nigdy nie sprawdzili mnie w komputerze :)
namteH lubi ten post.

#237 PostWysłany: 28 Sty 2017 16:33 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
mashacra napisał(a):
@cccc w jaki sposób poznali dochody Szweda w Szwajcarii?
Na podstawie oświadczenia, klasy samochodu, czy występują o taką informację do US w Szwecji?

Dobre pytanie.
Szwed jak zostal zlapany przez policje po swoim wyczynie to skonfiskowano mu auto i odebrano prawo jazdy.
O ostatecznym wymiarze kary decyduje nie policja tylko sad szwajcarski.
Sad nalicza mandat na podstawie „stawek dziennych”, gdzie jedna stawka waha sie od 1-3600 CHF. Maxymalna ilosc to 300 „stawek dziennych'', czyli najwyzszy mandat wynosi 300 x 3600 = 1.080.000 CHF.
Na sprawie w interesie delikwenta jest przedstawic dochody, jesli chcialby swoja kare zmniejszyc, gdyz w przypadku odmowy sad moze orzec maxymalna stawke dzienna. ;)
Zdarzaja sie jednak przypadki, ze delikwenci nie przedstawiaja dochodow, tylko placa i nie wszystkie przypadki trafiaja do gazet, szczegolnie jak to bedzie jakis "BigMac", czy tez szejk spokrewniony z rodzina krolewska. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off
michzak lubi ten post.
mashacra uważa post za pomocny.

#238 PostWysłany: 28 Sty 2017 17:39 

cccc napisał(a):
W CH, od 2013 obowiazuje nowe, jeszcze ostrzejsze prawo, zgodnie z ktorym za przekroczenie predkosci (o 40–80 km/h) sad ma obowiazek ukarac kierowce, co najmniej rocznym pobytem w wiezieniu, maxymalnie cztery lata. .

Dobrze że mnie ostrzegłeś. :twisted:
W życiu nie pojadę autem do takiego kraju. Tam jeszcze ktoś chodzi po wolności , przy takich drakońskich karach ? Czy wszyscy siedzą w więzieniu ? :mrgreen:
A Szwed dostał grzywnę 1,1 mln CHF ? Czyli ok 4,5 mln PLN ? Fajnie. Można wrócić ze Szwajcarii bez grosza , a nawet z długiem do końca życia.
Cudowny kraj... ;)
 PM off
witekkowal uważa post za pomocny.

#239 PostWysłany: 29 Sty 2017 02:33 

srebrny
Higflyer napisał(a):
W Szwecji jest pełna jawność i możesz sprawdzić w internecie ile zarabia Twój sąsiad, tak pisali w Gazecie Wyborczej. Oni dobrze wiedzą jak jest w Szwecji, bo Redaktor Naczelny ma brata w Goteborgu.

sorry za ot, ale wyobrazacie sobie jawnosc dochodow w .pl ? to by dopiero sie g...burza rozpetala i jakby ludzie wiedzieli ile inni zarabiaja :-)
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#240 PostWysłany: 29 Sty 2017 15:45 

Loty: 970
Kilometry: 1 521 937
niebieski
Anonymous napisał(a):
Dobrze że mnie ostrzegłeś. :twisted:
W życiu nie pojadę autem do takiego kraju. Tam jeszcze ktoś chodzi po wolności , przy takich drakońskich karach ? Czy wszyscy siedzą w więzieniu ? :mrgreen:
A Szwed dostał grzywnę 1,1 mln CHF ? Czyli ok 4,5 mln PLN ? Fajnie. Można wrócić ze Szwajcarii bez grosza , a nawet z długiem do końca życia.
Cudowny kraj... ;)

Ten milion euro to dla milionera tyle co dla zwykłego zjadacza chleba kilkaset euro. Na pewno nie pójdzie z torbami ani się nie zadłuży. Na tym właśnie polega sprawiedliwość w szwajcarskim rozumieniu - kara proporcjonalna do dochodów.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 502 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 26  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 18 gości