Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 502 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 26  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 28 Gru 2014 16:42 

Loty: 970
Kilometry: 1 521 937
niebieski
Szyn3k napisał(a):
We Francji na autostradzie w 2011 roku błysnął fotoradar. Przekroczenie prędkości bardzo nieznaczne, ok. 10km/h ponad limit. Czekałem aż coś przyjdzie, ale się nie doczekałem. Zastanawiałem się, czy gdybym jechał szybciej, to by się fatygowali...

Nie miało prawa przyjść. Dopiero od końca 2013 weszły w życie umowy pomiędzy polską policją a policjami z krajów UE pozwalające na ujawnianie danych osobowych kierowców.
 Profil Relacje PM off
Szyn3k lubi ten post.

Podróż do USA 🦅🤩 Nowy Jork i Miami w jednej podróży za 2519 PLN 🌤️👙👣 Podróż do USA 🦅🤩 Nowy Jork i Miami w jednej podróży za 2519 PLN 🌤️👙👣
Odwiedź włoskie wyspy 🇮🇹 Zbiór lotów na Sycylię i Sardynię od 164 PLN 😍 Odwiedź włoskie wyspy 🇮🇹 Zbiór lotów na Sycylię i Sardynię od 164 PLN 😍
#182 PostWysłany: 29 Gru 2014 15:03 

Tak zdarzyło mi się raz otrzymać taki mandat za granicą i to było w Holandii. Całkiem pechowo bo właśnie ze znajomym piłem piwo w miejscu publicznym jakoś wieczorem i policja przyjechała spisała nas. Niestety ciężko było się dogadać a policjanci byli raczej surowi.
 Profil Relacje PM off  

#183 PostWysłany: 29 Gru 2014 16:51 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 22 554
Rodzice we Francji się zgubili pod wieczór gdzieś w trasie. Zatrzymali się, żeby zapytać policjantów o drogę. W tym czasie siostra z tyłu rozpięła się z pasów, żeby po coś sięgnąć. Policjant oczywiście porady udzielił i do tego wcisnął mandat za niezapięte pasy. Nie znają języka, nie są asertywni, pokornie przyjęli :).
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 29 Gru 2014 16:55 

Loty: 8
Kilometry: 22 290
niebieski
Szyn3k napisał(a):
We Francji na autostradzie w 2011 roku błysnął fotoradar. Przekroczenie prędkości bardzo nieznaczne, ok. 10km/h ponad limit. Czekałem aż coś przyjdzie, ale się nie doczekałem. Zastanawiałem się, czy gdybym jechał szybciej, to by się fatygowali...

To może sprawdz następnym razem i daj znać na forum :D
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 29 Gru 2014 18:17 

Loty: 142
Kilometry: 230 322
niebieski
W Berlinie- zaparkowany samochód na zakazie

Ostatnio edytowany przez Zeus, 03 Sty 2015 13:42, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
donaron lubi ten post.
donaron uważa post za pomocny.

#186 PostWysłany: 29 Gru 2014 18:35 
Awatar użytkownika

Loty: 47
Kilometry: 134 023
Jechaliśmy przez Norwegię. Znajomy prowadził auto.
Ustrzelili nas z krzaków na wjeździe w teren zabudowany, zatrzymali
za przekroczenie prędkości, zabrali prawko, po jakimś czasie przyszedł
do Polski mandat na 8000 NOK.
 Profil Relacje PM off  

#187 PostWysłany: 30 Gru 2014 02:44 

Loty: 271
Kilometry: 538 347
niebieski
Kiedyś jak mieszkałem w Brnie, to postanowiłem zbuntować się na komunikację miejską, w której prawie nigdy nie napotkałem kontrolerów i przestałem kupować bilety. Niestety po jakimś czasie mnie dopadli, a że mandat był stosunkowo niski (bodaj 700 koron, czyli jakieś 100 zł), to moja determinacja paradoksalnie wzrosła i postawiłem na większą czujność. Później zapłaciłem jeszcze ze dwa razy, ale co przejeździłem na gapę to moje, bo trzy wpadki na prawie rok codziennych podróży po całym mieście to całkiem niezły wynik. Pod koniec to już miałem cały system opanowany: najtańszy bilet w kieszeni, miejscówka stojąca tuż przy kasowniku zawsze w drugim wagoniku tramwaju. Kanarów rozpoznawałem z daleka. Teraz to już bym się w życiu w taki stres nie bawił, by trochę zaoszczędzić, ale za młodu to człowiek jest pomysłowy i uparty. :lol:
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
pomoc uważa post za pomocny.

#188 PostWysłany: 30 Gru 2014 02:51 

niebieski
maskotki napisał(a):
Jechaliśmy przez Norwegię. Znajomy prowadził auto.
Ustrzelili nas z krzaków na wjeździe w teren zabudowany, zatrzymali
za przekroczenie prędkości, zabrali prawko, po jakimś czasie przyszedł
do Polski mandat na 8000 NOK.

I co dalej? 8000 NOK, to ju z konkretna kwota. Co z prawkiem? Dało się odzyskać. czy dopiero po zapłaceniu 4k PLN?
 Profil Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 31 Gru 2014 01:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Konkretna kwota to jest 30tys NOK. Sie znajomemu na robotach przydarzyło , juz teraz nie pamietam dokładnie ale chyba 3mies odsiadki zeby "spłacić"
zaliczył.
Generalnie przestroga - w Norwegii ani 1km ponad limit chyba ze ktos jest bogaty.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

#190 PostWysłany: 31 Gru 2014 01:51 
Awatar użytkownika

Loty: 47
Kilometry: 134 023
Prawko do ambasady odesłali więc spoko. Mandat wciąż jest sprawą niewyjaśnioną
z odwołaniem itp.
W Norwegi najlepiej jeździć z tempomatem :)
 Profil Relacje PM off  

#191 PostWysłany: 03 Sty 2015 13:14 

Ja z kolei dostałem w Lizbonie mandat za brak biletu w komunikacji miejskiej w wysokości 200 EUR, ale mili kontrolerzy od razu uprzedzili nas, że albo zapłacimy sami przed wyjazdem albo nic się nie dzieje bo ścigają tylko w krajach portugalsko-języcznych. :)
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 27 Maj 2015 16:51 

Dostałem właśnie wezwanie do zapłaty za złe parkowanie w Izraelu w lutym 2014.... Wezwanie przyszło bezpośrednio do domu.
Czy orientuje się ktoś dlaczego po prostu nie została kwota ściągnieta z karty kredytowej od razu?
Na wezwaniu są linki do strony gdzie należy zapłacić. Ktoś miał podobny przypadek, lub po prostu nie zapłacił?
Chodzi mi konkretnie o Izrael. :shock:

-- 27 Maj 2015 16:53 --

Dawid Krukowski napisał(a):
blazejbaklazan napisał(a):
Witam,
czy dostał ktoś kiedyś mandat w Izraelu? Wypożyczyłem samochód w Budgecie i wybrałem się do Eilatu. Gdy dojechałem było już ciemnawo, zależało mi na szybkim znalezieniu jakiegoś parkingu i pójściu na zakupy. Akurat tuż przy plaży było centrum handlowe z parkingiem. Jak się okazało niestety płatnym, a dowiedziałem się o tym dopiero gdy wróciłem do samochodu i zobaczyłem mandat za szybą. Gdybym wiedział od razu to oczywiście kupiłbym bilecik ale wszystkie napisy po hebrajsku, do tego było ciemno i nie widziałem parkomatów. I jak na złość człowiek z budki parkingowej kilkanaście minut wcześniej skończył pracę, więc nie dało się nic odkręcić ani porozmawiać.
I teraz problem w tym, że mandat jest cały po hebrajsku (jestem pewny, że to mandat bo zapytałem lokalnej młodzieży), nie mam pojęcia jak mogę go zapłacić. Jest podany adres strony internetowej która niestety też jest tylko po hebrajsku (http://www.metropark.co.il).
Z tego co wiem, Budget powinien ściągnąć z mojego konta pieniądze, gdy zostanie powiadomiony o mandacie, ale boję się, że doliczą sobie sporą opłatę za to, że muszą płacić mój mandat (czy coś w tym stylu). Napisałem mail do firmy zajmującej się parkingiem ale nie odpisali.
Czy miał ktoś kiedyś podobną sytuację?

Jak zakończyła się sprawa Twojego mandatu, wyłapałem 250 szekli w Nazarecie i nie wiem czy to płacić czy zignorować.

Podbijam z pytaniem, jak zakończył się temat mandatu?
 Profil Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 02 Cze 2015 09:26 

niebieski
Niedlugo juz nie bedzie roznicy w skutecznosci egzekwowania mandatow w PL a innych "cywilizowanych" panstw wiec strzezmy sie Nasze panswo zrobilo sie mocno opresyjne i majace wglad w prawie wszystkie aspekty zycia obywatela. Komornicy i firmy windykacyje to odrebna kasta, ktora robi co chce i jak chce a szary obywatel nie zawsze jest w stanie sie obronic. Oto przyklad z mojego otoczenia. Po 10 latach od niezaplacenia biletu MPK, przyszlo zawiadomienie od komornika i zajeciu rachunku w banku. Tak wiec ze 100 zł zrobiło się prawie 500zł, przy czy powoluje sie on na jakis sadowy nakaz zaplaty, ktorego nikt sobie nie przypomina. W pismie byla klauzula, ze mozna zaplacic mniej jesli dokona sie wplaty dobrowolnie. Niestety pismo bylo o tydzien antydatowane, wiec kiedy krewniak do nich zadzwonil to juz mieli pieniadze z zajecia w banku. Malo tego, oni maja dostep do systemu, ktory pokazuje wszystkie posiadane konta wiec dzialajac hurtem napisal pisma o zajeciu do jeszcze kilku bankow i zeby bylo jeszcze lepiej poprawil pismem do urzedu skarbowego- zeby sciagnac z nadplaty Pita. Na koniec przyslal jeszcze pismo o zajecie ruchomosci czyli auta. A lyzka mowi niemozliwe. :mrgreen: Mozliwe!

#194 PostWysłany: 02 Cze 2015 09:38 

Mnie zawsze zastanawia jak to jest nie zapłacić (za mandat, bilet) a potem lamentować jak komornik konto zajmie.
Swoje zobowiązania się płaci-to dość proste a jak się ktoś z mandatem nie zgadza to niech idzie do sądu.

Kończąc OT: nie, za granicą póki co mandatu nie dostałam, pewnie dlatego, że na obcym terenie na ogół jeżdżę jak Pan Bóg przykazał, bo wystarczy mi doświadczenie kolegów, którzy co rusz dostają mandaty z całej Europy i wtedy nie ma zmiłuj :P .
 PM off
namteH lubi ten post.

#195 PostWysłany: 02 Cze 2015 09:43 

HON fly4free
@01ERES
jak rozumiem, 10 lat temu Twój krewniak dostał kare za jazdę bez biletu w wysokości 100 zł, olał sprawę i nie zapłacił, a teraz dziwi się, ze ktoś chce to wyegzekwować?
pytanie, czy to się w międzyczasie nie przedawniło, ale czy nie masz wrażenia, że to krewniak chciał to nasze państwo wy...ć? bo jak rozumiem, mandat dostał słusznie?
prawdę mówiąc nie rozumiem passusu o "opresyjności" państwa w sytuacji egzekwowania należności (pomijając kwestię patologii komorniczych)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#196 PostWysłany: 02 Cze 2015 09:45 

niebieski
Nikt nie robi lamentu, napisalem wlasnie po to by nie odkladac takich spraw na potem.

#197 PostWysłany: 02 Cze 2015 17:31 

Loty: 77
Kilometry: 99 326
Maroko, droga relacji Agadir - Tiznit. Zatrzymują nasze auto i każą mi wysiąść. Policjant oznajmia pokazując mi liczby narysowane na dłoni, że jakieś 15 km wcześniej jechałem 88 na 80. Skąd to wie? A bo mu inny policjant powiedział przez radio.. :D Mandat 300 MAD, mówię że nie mam dirhamów gdyż nie miałem okazji jeszcze wymieniać. To co mam USD czy EUR? Euro.. w takim razie 30 EUR mandat. Stargowałem na 20, wróciłem do auta po portfel, ekipa w aucie stwierdza: "daj 10" :) no to daję mu 10 EUR a ten spojrzał westchnął i oddał dokumenty.
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#198 PostWysłany: 02 Cze 2015 18:24 
Awatar użytkownika

W Maroku miałem dwie podobne kontrole, obie po 300 MAD (to chyba ich stała kwota). Raz faktycznie autko 95 na 80, drugi raz chciał ewidentnie mnie naciągnąć.

Koniec końców - kilkuminutowa rozmowa o pięknym Maroku i zimnej Polsce i puścili wolno :)
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Mandat pocztą
#199 PostWysłany: 28 Lis 2015 10:40 

Witam,
wydaje mi się że wybrałem dobry dział do mojej sprawy jeśli jednak nie proszę o przeniesienie.
Do rzeczy, dostałem dzisiaj pismo z budgeta. Trzy kartki wszystkie po Niderlandzku, łącznie może 4 zdania przetłumaczone na angielski za pomocą Google translator :roll:. Z tych zdań wynika że policja wszczęła dochodzenie kto prowadził w danym okresie wypożyczonym od nich samochodem. Wspominają również o jakichś 30 euro kary? Z kolejnych dwóch stron nie znając języka można wywnioskować że sprawa tyczy się radaru gdzie można było jechać 120 km/h radar był wyczulony na 140 km/h a według nich jechałem 149 km/h.. Samochód prowadziłem ja, ale wynajem był na kogo innego i to na tą osobę przyszło pismo. Na kolejnych stronach przewinęła się kwota 100 euro. Po wrzuceniu tego do translatora wyszło że mam się spodziewać kolejnego pisma z wezwaniem do zapłaty. Jak się odnieść do całej sytuacji? Udawać że nic nie przyszło (nie był to list polecony) nie odpowiadać czy jednak zapłacić bo koniec końców skończy się blokadą konta?
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Mandat pocztą
#200 PostWysłany: 28 Lis 2015 11:01 

Loty: 40
Kilometry: 66 987
niebieski
Jeśli auto było z wypożyczalni to i tak sobie wezmą z karty. Lepiej zapłacić i mieć spokój.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 502 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 26  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 33 gości