Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 45 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 12 Mar 2019 06:34 

niebieski
Do czego najcześciej używacie Matrixa?
W jaki sposób mogę wykorzystać Matrixa aby znaleźć tani, lub bardzo tani bilet???

Ja najcześciej sprawdzam w Matrixie rodzaj taryfy czasami wyszukuje jeszcze interesujące połączenie.
 Relacje PM off
marek.lysy uważa post za pomocny.

#22 PostWysłany: 18 Lis 2021 19:19 
Awatar użytkownika

platynowy
Chyba nikt nie wspominał jeszcze, że jest już ITA Matrix 5.0 (beta):

https://partnerdash.google.com/apps/matrix/search

Szersze omówienie jest dostępne np. tu:

https://travel-dealz.de/news/ita-matrix-version-5

I jeszcze po ang.:

https://travel-dealz.eu/news/ita-matrix-version-5
 Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 21 Sty 2022 15:35 
Awatar użytkownika

złoty
Pojawil sie juz nowy matrix:

Załącznik:
Matrix.JPG

https://newmatrix.itasoftware.com/search

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.

#24 PostWysłany: 22 Wrz 2022 10:49 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
Jest jakaś komenda aby Matrix pokazywał tylko połączenia linii z konkretnych sojuszy np. *A ?

#25 PostWysłany: 22 Wrz 2022 11:20 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Tak, nawet masz pod znakiem zapytania w "extension codes" przykład

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off
Gaszpar lubi ten post.
Gaszpar uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 22 Wrz 2022 11:32 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
Dzięki Skrzat. na Old Matrix nie podpowiadało do nowej wersji jakoś nie mogę się przyzwyczaić.

#27 PostWysłany: 22 Wrz 2022 11:37 
Awatar użytkownika

HON fly4free
W starej też podpowiada

Relacje PM off
Gaszpar uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 03 Lip 2023 18:47 

niebieski
Znalazlem na Matrixe taryfe, ktora mi odpowiada. Pytanie do doswiadczonych, jak to kupic?

Probuje przez bookwithmatrix - nawet wstepnie replikuje ta taryfe w priceline, ale przy wyborze konkretnych lotow wywala klasy (zamienia C na Y lub Y+ itp itd).

Probowalem tez kilka roznych OTA, ale nie widza tej taryfy.

Jakies podpowiedzi czego jeszcze moge sprobowac?

Dzieki z gory za porady.
 Relacje PM off
Architekt2001 lubi ten post.

#29 PostWysłany: 03 Lip 2023 21:03 

HON fly4free
Instalujesz (albo już masz) wtyczkę ITA Matrix Powertools. I potem klikasz wytrwale, również różne wersje (kraje) meta wyszukiwarek. Jest szansa, że może któraś złapie (coś z eDestinos, Flighthub, a może nawet Expedia). Żmudne i męczące, ale jak zależy, to tak trzeba. Aczkolwiek miałem raz przypadek, że coś na ITA pięknie wchodziło, a na OTA dopiero po spreparowaniu linku (pomimo tego, że OTA było obecne w meta search to bez deep link nie wchodziło). Można też na expertflyer posprawdzać dostępności miejsc w interesujących klasach rezerwacyjnych, bo może się okazać, że 0....
 Relacje PM off
lataczuk lubi ten post.
lataczuk uważa post za pomocny.

#30 PostWysłany: 20 Wrz 2023 11:40 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
Z jednej strony obstawiam, że cudów tu nie będzie, z drugiej może ktoś jednak ma jakiś pomysł, sposób na ożywnienie linków, czy coś.
po całkiem bezowocnych poszukiwaniach lotu ( poczatek-listopada-azja-z-dzieckiek-tajlandia-malezja,8,172981 ) i długich godzinach z matrixem uznałem, że taniej już raczej było i zdecydowałem (chciałem się zdecydować) na lot WAW-SIN, HKT-WAW Turkishem za ~3400, no ale nijak nie mogę tego kupić, połowa linków z powertool nie działa, te które działają mają znacznie wyższą cenę. Próbowałem też bookwithmatrix, ale onetravel podbija, a priceline ładuje w nieskończoność.
Ktoś ma jeszcze jakieś triki?
 Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 09 Sty 2025 19:01 

niebieski
Wyszukuję na ITA Matrix pewne połączenie. W jaki sposób mogę znaleźć najtańszą taryfę, jaki kod trzeba wpisać w rozelszerzeniu? Czy jest to bc=x ???
 Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 09 Sty 2025 20:03 

HON fly4free
Jeśli masz na myśli poznanie najtańszych taryf nawet jeśli te nie są akurat dostępne (bo są wyprzedane albo np. nie są oferowane przez przewoźnika, bo udostępnia je tylko w ramach okresowych promocji), to możesz odznaczyć opcję "Only show flights and prices with available seats". Przy czym tutaj również może to zależeć od daty. Wszystkie klasy (teoretycznie) można podejrzeć w innym serwisie ExpertFlyer (można założyć konto na 5 dni testowania z pełną funkcjonalnością). Natomiast określoną klasę rezerwacyjną owszem, wybierasz poprzez zapis f bc=k, ale jaka literka jest niższą/wyższą klasą, to już jest zależne od notacji danej linii lotniczej.

Niestety dodać trzeba, że obecny ITA Matrix jest całkowicie zepsutym produktem. Nie tylko beznadziejne UI, ale źle wyświetla wyniki (w sensie np. nie wyświetla) i prawdopodobnie nikt się takimi błędami tam już nie zajmuje...
 Relacje PM off
ted07 uważa post za pomocny.

#33 PostWysłany: 09 Sty 2025 21:32 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 523
Kilometry: 1 104 302
Ewentualnie szkolenie u dutkadudusia za 24.99

#34 PostWysłany: 10 Sty 2025 00:26 

niebieski
@man4bussness dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno szybkie pytanie czy można wybrać w Matrixue jakimś skrótem np. XXX lub wszwdzie. By brogrqm szukał ez lotniska docelowego?
 Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 10 Sty 2025 03:27 

HON fly4free
Niestety nie, trzeba wpisać listę lotnisk. Można też wpisać jedno, a potem wybrać lotniska w odległości np. nawet 2k mil i zrobi się ich grupa. Stary Matrix miał limit (obsługiwał) do 50 lotnisk. Nowy Matrix niestety działa tak, że wcale nie szuka, nawet jak się wpisze listę (która zamienia się w okropne "udekorowane" paciorki z nazwami lotnisk), to ma tendencję do zwrócenia złych wyników. Wygląda to tak jakby zapytanie nie było wysyłane na wiele wątków, tylko przy krótkim "timeout" brało to co się najszybciej znalazło. Możesz protestować, zobaczysz, że to co było jedną z największych zalet Matrix, teraz jest masakryczne i do tego nie zwraca spodziewanych wyników.
 Relacje PM off

#36 PostWysłany: 11 Sty 2025 00:49 

niebieski
Czy możei mi ktoś wyjaśnić dlaczego jak szukam takiego samego połączenia to na Google Flights jest cena niższa niż analogiczne połączenie na Matrix ?
 Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 11 Sty 2025 01:07 

srebrny
W ramach promocji niektóre OTA dopłacają do biletu, po czym odbijają to sobie w opłatach dodatkowych przy zmianie lotów, itp

#38 PostWysłany: 11 Sty 2025 10:08 

platynowy
man4business napisał(a):
Wygląda to tak jakby zapytanie nie było wysyłane na wiele wątków, tylko przy krótkim "timeout" brało to co się najszybciej znalazło.

Niestety problem "timeoutu" a raczej zmniejszającego się limitu obliczeniowego per zapytanie rozpoczął się już lata temu, jeszcze w "starym" Matrixie. Obecnie, nie precyzując bliżej przewoźników lub routingu, znajduje jedynie ułamek tego co powinien. Co więcej, nawet precyzując np. pojedyncze linie lotnicze XX również nie ma gwarancji zobaczenia "wszystkiego" bo ITA lubi nie pokazać np. codeshare'ów. I nawet nie zaczynajmy dyskusji o widoku "kalendarza", bo tam to już dzieją się cuda... :)

@ted07 Jeśli chcesz sobie pomóc, zawężaj każde zapytanie tak bardzo, jak to możliwe... czasy, gdy wrzucało destynację typu 20 lotnisk w Azji południowo-Wschodniej i poznawało przekrój tras i taryf, odeszły niestety bezpowrotnie. Podobnie jak do kategorii baśni i legend prehistorii odłożono opowieści o wpisywaniu lotnisk wylotowych z różnych krajów.
 Relacje PM off

#39 PostWysłany: 11 Sty 2025 10:53 

HON fly4free
Brak różnych krajów można przeboleć (miałem listę lotnisk z danego państwa, choć mogliby sami taką prostą funkcję dodać), można było na powrocie robić mieszankę. Niestety teraz sytuacja jest taka, że poza całkowicie skopanym interfejsem, wyniki przestały być wiarygodne. I to nawet w bardzo prostych zapytaniach.

Zrobicie sobie np. taki test. WAW-ICN (round trip), linie ET+ wpisane w pierwszą i drugą stronę. Kalendarz, od 1 kwietnia, 7-14 dni. Znajduje wyloty we wtorki i czwartki, np. po 1034 USD.

Teraz usuńcie wpis ET+ na powrocie. Zero wyników.

Druga modyfikacja, w stosunku do początkowych zapytań. Dopiszcie w lotniskach docelowych: ICN, TYO. Znowu nic nie znajduje, a przecież trywialnym podzbiorem tego zapytania jest WAW-ICN, które pokazywał.

To oznacza, że szukanie nawet banalnych kombinacji typu jedno lotnisko - dwa lotniska, nie działa.

Standardowe poszukiwania typu LOT AAA-BBB i sprawdzanie gdzie by było taniej wrócić, czyli AAA-BBB | BBB-XXX przez WAW - możecie zapomnieć. Pokazuje jakiś losowy wynik :-(
 Relacje PM off
katka256 lubi ten post.

#40 PostWysłany: 11 Sty 2025 10:57 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Przypominam też, że ceny dla niektórych linii pokazuje mocno zaniżone, np. TK
Ja już dla świętego spokoju wpisuję wykluczenie TK
 Relacje PM off  

[ 45 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum