Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 1945 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 94, 95, 96, 97, 98  Następna
Autor Wiadomość
#1921 PostWysłany: 08 Sty 2025 15:00 

niebieski
Rozglądam się za rejsami na początek 2026 r. i rozważam Kanary lub Emiraty.

Jako, że mam już niezłe bonusy w MSC, przyglądam się od jakiegoś czasu na FB grupie poświęconej MSC Euribia. I dzisiaj przeczytałem tam niezwykle alarmujący post. Otóż ktoś podzielił się swoimi strasznymi doświadczeniami, związanymi z ogromną ilością Rosjan na pokładzie, którzy robią - surprise, surprise - potworną trzodę na statku i zachowują się chamsko w stosunku do załogi. Czy ktoś z Was pływał ostatnio po Zatoce Perskiej, czy to z MSC, Costą, czy AIDĄ i ma podobne doświadczenia? Pytam, bo dla mnie to deal-breaker - od lat na urlopy wybieram wyłącznie destynacje pozbawione watników. To też jeden z powodów dla którego przerzuciłem się na rejsy. A obawiam się, że z rejsowania w Emiratach orkowie zrobili to, co na lądzie z Turcji i Tajlandii...

A jeśli chodzi o Kanary, to MSC pływa tam jednym z najstarszych statków, zatem chyba moją uwagę zwrócę w stronę innego operatora. Przeczytałem wątek o AIDA i wydaje się, że to najsensowniejsza opcja. Czy 1200 EUR za kabinę wewnętrzną to dobra cena (oferta w taryfie premium, vario jest niedostępna)?
 Relacje PM off
vincenz lubi ten post.

#1922 PostWysłany: 08 Sty 2025 15:37 

Loty: 69
Kilometry: 135 167
srebrny
Ten 1200 Euro to za 2 osoby? Jak tak to świetna cena. Jak za 1 to tak sobie. My płaciliśmy 1450 za 2+1 w listopadzie za Cosme.
 Relacje PM off  

#1923 PostWysłany: 08 Sty 2025 20:39 

niebieski
Piszę głosowo, więc mogą być błędy. Po Zatoce perskiej płynąłem MSC Opera, Rosjan było kilka setek, mieli nawet własnego grajka typu Wysocki. W ogóle w emiratach jest ich multum. Nie zaliczyłem żadnego skrajnego zdarzenia i dobrze bo nie wiem jak bym się zachował. Dzisiaj zacząłem rejs po Kanarach i Maderze Aidacosmą. Statek duuuży, język niemiecki wszechobecny, wino podawane w karafkach do obiadu bardzo dobre. Więcej na temat będę mógł napisać za tydzień, jeśli kogoś interesuje relacja.
 Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#1924 PostWysłany: 09 Sty 2025 10:37 

niebieski
bruce09lili napisał(a):
Ten 1200 Euro to za 2 osoby? Jak tak to świetna cena. Jak za 1 to tak sobie. My płaciliśmy 1450 za 2+1 w listopadzie za Cosme.

Tak, a dokładnie 1190 EUR za 2 osoby. 8 dni, 7 nocy. Do tego 250 MB netu.
 Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.

#1925 PostWysłany: 09 Sty 2025 11:47 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
@merlot55 napisz koniecznie swoje obserwacje po rejsie, my ruszamy 18.01 z Gran Canarii :)

#1926 PostWysłany: 09 Sty 2025 11:53 

srebrny
@Miguelito
to jest bardzo dobra oferta :)
 Relacje PM off  

#1927 PostWysłany: 10 Sty 2025 12:44 

niebieski
Czy do tych rejsów AIDĄ wykupujecie pakiety napojów? Jest teraz opcja zakupu pakietu Comfort Deluxe (czyli najwyższego) za 190 EUR za osobę za siedmiodniowy rejs. Wydaje się to być bardzo dobrą ceną. Pytanie: czy pakiet napojów ważny jest również rano w dniu zejścia ze statku? I pytanie dla osób, które niedawno były na AIDA - znalazłem jakieś menu AIDA, gdzie np. Red Bull jest za 3.50 EUR. Czy faktycznie tak jest?
 Relacje PM off  

#1928 PostWysłany: 10 Sty 2025 12:47 

srebrny
Ja osobiście nigdy nie kupowałem pakietu napojów w AIDA bo wszystko co potrzebuję jest w cenie. Ale jeśli wolisz kawę z ekspresu + red bull + jakiś drink to 190 za 7 dni wygląda atrakcyjnie.
 Relacje PM off
Miguelito lubi ten post.

#1929 PostWysłany: 10 Sty 2025 13:19 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
@Miguelito 3 rejsy Aidą, nigdy nie brałem pakietu. Zawsze sobie brałem swoje % (bo w AIDA można wnieść), a inne płatne rzeczy brałem w barze lub sklepie wolnocłowym - na rejsie Orient jest taki, można kupić cole oraz % w dobrej cenie.

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Relacje PM off  

#1930 PostWysłany: 10 Sty 2025 13:41 

złoty
W sklepie bezcłowym na pokładzie można kupić tanio kazdy alkohol. Nie jest to drink w barze ale jak ktos potrzebuje podtrzymywać stan upojenia to nada się idealnie.

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Relacje PM off  

#1931 PostWysłany: 10 Sty 2025 14:50 

@Miguelito
Red Bull - 3,90 EUR
AIDA na pakiety ma ruchome ceny w zależności od kierunku i terminu rejsu, generalnie od 140 do 210 EUR/os/tydzień.
Na moje 5 rejsów AIDA, na pierwszych dwóch byłem bez pakietu a ostatnich trzech już z pakietem i szczerze mówiąc teraz już nie wyobrażam sobie bez pakietu szczególnie w gorących klimatach. I nie chodzi tu już o sam alkohol sensu stricte (bo chociażby w pakiecie AIDA nie ma "szotów" ) ale o luz i swobodę. Same drinki też nie są szczególnie mocne ale ich różnorodność (pewnie z 50 do wyboru) pozwala na miłe i relaksujące rejsowanie. I żeby nie było nie propaguję picia alkoholu (jak ktoś lubi w dekiel to akurat ze znanych mi armatorów na AIDA jest to najtrudniejsze) więc nie namawiam (ale z doświadczenia polecam).

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off
Miguelito lubi ten post.
Miguelito uważa post za pomocny.

#1932 PostWysłany: 10 Sty 2025 16:18 
Awatar użytkownika

Loty: 195
Kilometry: 455 836
@Miguelito to bardzo dobra cena, obserwuję ten rejs od wiosny 2024 i najtaniej wychodziło 1098 Euro/kajuta wewnętrzna w taryfie Vario.

Sama kupiłam trasę z Teneryfy od 26.02 do 05.03, z pakietem napojów - lubimy napić się dobrej kawy czy wieczorem drinka w barze i nie chcę zastanawiać się nad ich cenami w trakcie rejsu. Z ciekawości podliczę, co wypiliśmy i czy się opłacało, mogę dać znać po powrocie :)
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1933 PostWysłany: 12 Sty 2025 20:11 

niebieski
Dobra, to już po pierwszym rejsie. Z tego miejsca, chciałem podziękować za wszystkie rady tutaj - F4F jak zwykle skarbnica wiedzy :)

Płynęliśmy AIDACosma po Kanarach, niesamowita frajda - polecam wszystkim. Byłem już w wielu hotelach, ale ogólne doświadczenie rejsu i poziom odpoczynku to zdecydowanie liga wyżej ;)

To co rzuciło mi się w oczy:

1. Sposób organizacji "wszystkiego" - brak miejsca na przypadek, świetnie rozplanowany plan dnia, godziny otwarcia restauracji dostosowane do czasu wpłynięcia do portu. Na dobrą sprawę, można nie schodzić ze statku, a ciągle byłoby coś tam do odkrycia. Codziennie nowe broszury z "rozkładem jazdy" - tam było wszystko rozpisane, nie było konieczności dopytywania o cokolwiek.
2. Czystość kabiny, przyjazność personelu - jak dla mnie top, niejeden hotel 4/5* wypada gorzej pod tym względem.
3. Jedyną rzecz, którą zrobiłbym inaczej - brałbym pakiet napoi już na samym początku (różnica między Vario, a Vario AI była około 120EUR/os). Niby jest piwko/winko do kolacji, ale jednak czasem nachodzi ochota na drineczka, albo trzy. Dodatkowo darmowa kawa jest jedynie rozpuszczalna - wszystkie kawy z ekspresu kosztowały chyba 2,50EUR.

---

EDIT: Dopiszę jeszcze kwestię zaokrętowania - mialem trochę obaw, czy W6 WAW-TFS lądujący przed 16:00 nie skomplikuje trochę planów z checkinem na statku. Wszystko poszło sprawnie, autobus 10 z lotniska jakieś 50 minut + spacer z dworca w Santa Cruz około 30 minut. Finalnie byliśmy na statku przed 18:00. Z tego co widziałem ludzie dołączali jeszcze około 20:00 (wypłynięcie o 22:00).
 Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1934 PostWysłany: 12 Sty 2025 21:56 

srebrny
Miło czytać, że rejsowanie staje się takie popularne :-)

Ja za nieco ponad tydzień też lecę na Teneryfę i zaczynam rejs z TUI również z Santa Cruz. Operator będzie dla mnie nowy, statek trochę mniejszy niż najnowsze olbrzymy więc i nowe doświadczenie. Pewnie też czymś zaskoczy aczkolwiek jesteśmy jak najbardziej pozytywnie nastawieni. Do miłego zobaczenia na pokładzie :-)
 Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#1935 PostWysłany: 13 Sty 2025 08:07 

niebieski
@myca007 Post krótki, acz treściwy! Dzięki! Jako, że zdecydowałem się na ten rejs na początku 2026, szczególnie cenna jest informacja o lotach Wizzair. Bezpieczniejsze godziny oferuje LOT, ale póki co cena jest zaporowa.

A jak oceniasz jakość jedzenia? O zróżnicowanie nie pytam, bo z tego co zdążyłem się zorientować, AIDA oferuje wyjątkowo dużo wliczonych bufetów i restauracji. Nadspodziewanie dużo, w zestawieniu z Costą, czy MSC.

Co do pakietu drinków i dość zdecydowanego podziału na dwa "obozy" kilka postów powyżej, to ja jestem zdecydowanie po stronie ich zwolenników. I nie chodzi tutaj o upijanie się, czy podtrzymywanie stężenia we krwi. Ja akurat nie piję alkoholu w Polsce, a na statku i tak przewaga jest po stronie kawy, soków, energetyków i innych cudów owocowo-warzywnych. U mnie to zdecydowanie kwestia komfortu psychicznego. W pierwszych 10 latach mojego życia załapałem się na komunę i niestety zryto mi nieco banię podczas pierwszych zagranicznych wypadów na początku lat 90' z biednej Polski. Jeśli mogę w łatwy sposób zwalczyć zakodowane we mnie przeliczanie cen na złotówki i nie powstrzymywać się przed wejściem do baru w którym zauważyłem, że jakiś klient ma na stoliku coś, co mnie zaintrygowało, to zdecydowanie to zrobię. Czyli tym przypadku - wykupię pakiet.
 Relacje PM off  

#1936 PostWysłany: 13 Sty 2025 10:44 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
@greg2014 czekam na Twoje spostrzeżenia po powrocie. Z tego co czytałam, to Mein Schiff jesli chodzi o jakość jedzenia / obsługi - wyżej niż Aida. I jeśli mnie nie myli pamięć to tam dobry All w cenie? Udanego rejsu :)
greg2014 lubi ten post.

#1937 PostWysłany: 13 Sty 2025 12:37 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
niebieski
Jedzenie i picie na TUI (Mein Schiff) to naprawdę taki standard naprawdę solidny.
Jestem alkoholowo/żywieniowo wybredny - a zawiedziony byłem jedynie w knajpie za która dodatkowo trzeba było zapłacić (steki).
 Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1938 PostWysłany: 13 Sty 2025 13:48 

niebieski
Miguelito napisał(a):
A jak oceniasz jakość jedzenia? O zróżnicowanie nie pytam, bo z tego co zdążyłem się zorientować, AIDA oferuje wyjątkowo dużo wliczonych bufetów i restauracji. Nadspodziewanie dużo, w zestawieniu z Costą, czy MSC.

Jak dla mnie było bardzo w porządku. Korzystaliśmy głównie z bufetów, jedzenie na solidnym poziomie, a jestem dość wybredny ;). Bardzo dobrze przyrządzone ryby, polecam z czystym sumieniem. Pozytywnie zaskoczyły też desery - ciast staram się unikać, ale wybór owoców w zupełności wystarczał na skomponowanie fajnego deseru - były dostępne marakuje i owoce granatu.

Jedynie mam wrażenie, że lunche/obiady trochę odstawały poziomem od kolacji. Spora część restauracji bufetowych w godzinach obiadowych była zamknięta gdy statek był w porcie, a jeśli już otwarta (np. bufet Fuego) to oferta była sporo mniejsza. Natomiast w drodze z/na Maderę, było więcej knajpek czynne bo statek cały dzień w morzu. Jeśli dobrze pamietam to w godzinach 14.30 - 17.30 nie można było napić się nalewanego piwka we Fuego, wystawiali karteczkę "Kleine Pause von Promilen" czy jakoś tak ;)
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1939 PostWysłany: 13 Sty 2025 14:03 

niebieski
A jak wygląda porównanie pomiędzy AIDA i Mein Schiff? Jak wygląda kwestia tych ponad 100 drinków/napojów wliczonych w podstawową taryfę Mein Schiff?
 Relacje PM off  

#1940 PostWysłany: 13 Sty 2025 14:46 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
niebieski
AIDĄ nie płynałem.
Na Mein Schiff wszytsko jest dokładnie w menu o tu: https://www.meinschiff.com/media/3497/07883837162201/mein_schiff_barkarte_webversion.pdf
Możesz w ramach dostępnych alkoholi wymieniać w drinkach. Np poprosić Cosmo na Absolucie i takie właśnie zrobią.
 Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

[ 1945 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 94, 95, 96, 97, 98  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 3 gości