Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 142 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 02 Sie 2023 10:01 

No ja sprawdziłem rezerwacje light które posiadam i dalej za darmo nie mogę w nich wybrać miejsca ( Senator) Lufthansa , w Austrian preferowane miejsce moge wybrać tylko sobie a współpasażerowi na tej samej rezerwacji już tylko zwykłe w C .
 Relacje PM off  

#122 PostWysłany: 02 Sie 2023 20:38 
Awatar użytkownika

Loty: 341
Kilometry: 362 046
niebieski
Ja też dodałem kartę lojalnościową i zauważyłem, że dotychczas wyświetlała się jakaś tam cena za wybór miejsca, a teraz pokazuje się 0 (w sensie: wybór miejsca od 0 PLN). Mimo tego po wejściu w mapę samolotu, wszystko jest płatne :) Próbowałem przez LH, OS... nawet szukałem takiej opcji na M&M (rezerwacja jest widoczna, można sobie upgrade za mile czy vouchery zaaplikować), ale nie ma tam nigdzie opcji wyboru miejsca.
 Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 04 Sie 2023 10:28 

Loty: 518
Kilometry: 538 168
niebieski
SEN i *G w LH Light mogą nadać jeden bagaż rejestrowany na rejsach międzykontynentalnych, ale tylko przy stanowisku nadania. Parę miesięcy temu można była była na każdym rejsie jako gest dobrej woli ;)
 Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 09 Sie 2023 16:38 

Dość nieoczywiste: SEN lecący Lufthansą lub Austrianem ma wstęp do saloniku Icelandair w KEF, również z gościem.
Co prawda oferta gastronomiczna i alkoholowa jest - mówiąc oględnie - słaba, za to sam salonik jest estetycznie urządzony, ma mnóstwo wygodnych miejsc no i są 2 prysznice.

https://www.icelandair.com/support/airp ... ga-lounge/

JaZ
Tufli lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#125 PostWysłany: 09 Sie 2023 23:10 

Salonik widnieje w Lounge Finder Lufthansy oraz Star Aliance, nie wiem co w tym saloniku takiego nieoczywistego :)
 Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

#126 PostWysłany: 10 Sie 2023 00:14 

srebrny
A mnie osobiście trochę wkurza brak blokowania siedzenia obok przy posiadaniu FTL/SEN, w szczególności w rejsach krajowych wykonywanych przez LOT. O ile w Lufthansie działa to całkiem nieźle (oczywiście zakładając niższe niż 90-95% obłożenie), to w Locie to ostatnio tragedia. Często przy wypełnieniu krajówek (GDN, POZ, BZG, z których korzystam najczęściej) na poziomie 60-70% w większości przypadków, wybierając miejsce w przedniej części kabiny siedzę obok kogoś.

Dodatkowo - zawsze (co zdarza się często w przypadku niektórych destynacji), przy utracie krótkiej przesiadki w WAW z rejsu europejskiego na krajówkę (najczęściej BZG), bez żadnego problemu przy stanowisku LOT Transfer Center oferowana jest taksówka do miejscowości docelowej (wynika to zapewne z faktu tylko jednego lotu dziennie do Bydgoszczy). Kilka razy zdarzało się, że osoba towarzysząca (podróż firmowa, osobna rezerwacja), przy normalnym stanowisku obok odprawiana została z kwitkiem z wiadomością "masz Pan voucher na taksówkę do Warszawy Centralnej, dalej weź Pan pociąg do Bydgoszczy i złóż reklamację". Wynika to poniekąd z nieznajomości praw pasażerów i większość osób da się na to nabrać. Nawet nie sprawdzono, ile osób podróżuje dalej tą samą trasą, aby upchnąć je w jednym taxi (oczywiście dokończyliśmy podróż razem taksówką, bo voucher jest na trasę, a nie na liczbę osób).
 Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 10 Sie 2023 00:48 

HON fly4free
Blokada miejsca obok w Y, w miarę dostępności, nie jest oficjalnym przywilejem dla *G; niektóre linie ją stosują, inne nie. Grupa LH rzeczywiście, tu masz rację, dość solidnie i systemowo to robi (podkreślam nie tylko dla SEN, ale wszystkich *G), LO tego nigdy systemowo nie robił, chociaż dość często zdarza mi się mieć na krajówce też wolne miejsce nawet z samego przodu.

Co do taxi i praw pasażera - z tych praw nie wynika obowiązek zagwarantowania przejazdu taxi (nawet w sumie dziwię się, że to robią na takiej trasie jak waw-bydgoszcz, bo nie jest to specjalnie - dla nich - ekonomiczne rozwiązanie, zwłaszcza, jak nie jest koordynowane tak jak piszesz; no chyba że chodzi o minimalizację opoźnienia, ale nie wiem czy to realnie coś daje bo sam przejazd do Bydgoszczy to chyba jest ze 3 h samochodem), pociąg jako "zastępcza komunikacja" w razie odwołania krótkiego lotu i braku sensownej alternatywy w tym dniu, jak najbardziej w wystarczającym stopniu realizuje taki obowiązek. Oczywiście, gdyby LO miał bliższą czy jakąkolwiek współpracę z PKP to byłby taki bilet kolejowy sam w stanie prosto wystawić, tak jak to generalnie robi LH, no a że do tej pory obaj narodowi przewoźnicy, szynowy i lotniczy, nie potrafią się dogadać...
 Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 10 Sie 2023 01:50 

niebieski
LO blokował miejsca obok *S oraz G systemowo (nie było możliwości posadzenia paxa obok, należało paxa statusowego sadzac obok zwykłego).
Często obsługa stacji odblokowuje wszystkie restrykcje jak leci.
 Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 10 Sie 2023 02:26 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 446
Kilometry: 929 274
jaz99 napisał(a):
Dość nieoczywiste: SEN lecący Lufthansą lub Austrianem ma wstęp do saloniku Icelandair w KEF, również z gościem.
Co prawda oferta gastronomiczna i alkoholowa jest - mówiąc oględnie - słaba, za to sam salonik jest estetycznie urządzony, ma mnóstwo wygodnych miejsc no i są 2 prysznice.

https://www.icelandair.com/support/airp ... ga-lounge/

JaZ
Nie wiem kiedy tam byłeś ale we wrześniu 22 było bardziej niż przyzwoicie. Ciepłe zimne dużo ciekawych alkoholi lokalnych ginów etc. Jakieś kiełbaski z dziczyzny carpacio etc.
Zeus lubi ten post.

#130 PostWysłany: 10 Sie 2023 11:09 

Ander napisał(a):
Salonik widnieje w Lounge Finder Lufthansy oraz Star Aliance, nie wiem co w tym saloniku takiego nieoczywistego :)

No widzisz, za pierwszym razem mi to nie przyszło do głowy. To trochę tak, jakby w Doha próbować wejść do saloniku Qatar na bilet eco LH z SEN ;-)
oskiboski napisał(a):
Nie wiem kiedy tam byłeś ale we wrześniu 22 było bardziej niż przyzwoicie. Ciepłe zimne dużo ciekawych alkoholi lokalnych ginów etc. Jakieś kiełbaski z dziczyzny carpacio etc.

Parę dni temu, ok 23. Nie było niczego ciepłego, alkohole przetrzebione. Może po południu jest lepiej.

#131 PostWysłany: 06 Wrz 2023 09:20 

Czy w LO w taryfie z bagażem rejestrowanym przysługuje druga darmowa sztuka bagażu dla FTL?
 Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 06 Wrz 2023 09:47 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
niebieski
Tak

#133 PostWysłany: 19 Wrz 2023 13:44 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

FTL + lot A3 z ATH = Lounge Lufy <3

Dalej aktualny :)
 Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#134 PostWysłany: 19 Wrz 2023 14:27 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Ostatnio obsługa klienta LO udzielała mi ewidentnie błędnych odpowiedzi (o czym innym razem i w innym miejscu), więc chciałbym poprosić Was o zweryfikowanie poprawności ich odpowiedzi w poniższej sprawie:

Zapytałem ich, czy jako SEN mogę na lot z US do PL w kl. biznes zabrać na pokład - oprócz standardowego podręcznego 1x12 kg - dodatkową sztukę. Odpowiedzieli, że nie i formalnie zdaje się, że mają chyba rację, ale wolałbym się upewnić tutaj (pierwszy raz zdarza mi się, że przydałaby się możliwość zabrania dodatkowego podręcznego).
A może co do zasady nie można, ale w JFK nie przejmują się tym nadto?
 Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 19 Wrz 2023 14:49 

Ostrzeżenia: 1
W LOT to nie wiem, bo nie latam nimi TATL, ale w LH "z urzędu" w biznesie są dwie sztuki podręcznego (co prawda 2 x 8kg, ale nikt nigdy mi nic nie ważył).
 Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 19 Wrz 2023 15:22 
Awatar użytkownika

HON fly4free
No właśnie, w LH kojarzę, że tak jest i dlatego się zdziwiłem, że na stronie LO nie ma o tym mowy. W sytuacji, gdy mogę zabrać 3x 32 kg rejestrowego, brak możliwości wzięcia dodatkowego podręcznego brzmi trochę dziwnie.
 Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 19 Wrz 2023 23:37 
Awatar użytkownika

Loty: 222
Kilometry: 363 554
srebrny
taka taryfa. Oficjalnie nie można.
W lufie kiedyś wszedłem z dwoma kabinówkami i ogromnym plecakiem. Bez reakcji.
 Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 24 Wrz 2023 20:06 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

FTL lot LOTem z LUX do WAW

(Ps lot nie ma stanowiska check in, więc zostaje drop off luggage Luxaira)

Kartka priority w bagażu rejestrowanego
Fast track
Salon Luxaira

Teraz czy to normalne czy błąd to ciężko powiedzieć

Wysłane przez moją Nokię 3330
 Relacje PM off
Mobilek lubi ten post.

#139 PostWysłany: 29 Wrz 2023 20:58 
Awatar użytkownika

platynowy
Zeus napisał(a):
FTL + lot A3 z ATH = Lounge Lufy <3

Dalej aktualny :)

Dzisiaj sprawdziłem, ale to nie jest tak że Panie są tam niedouczone czy coś - one dokładnie wiedzą pasażera jakiej linii wpuszczają a według zasad tam panujących ma być "Star Alliance airline" czyli takie SK, TK, TP, itp. też by przeszły.
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#140 PostWysłany: 30 Wrz 2023 15:42 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

@kemot wiem wiem, szkoda ze podobnie nie działa w Polo w WAW ;/
 Relacje PM off  

[ 142 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 4 gości