Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Prawa pasażera - lot odwołany lub opóźniony: lot-odwolany-lub-opozniony,15,2646
Odszkodowanie za opóźniony lot Ryanair: odszkodowanie-za-opozniony-lot-ryanair,15,68109

Jeśli Wizzair, w odpowiedzi na reklamację odmówił wypłaty odszkodowania lub nie udzielił odpowiedzi w terminie 30 dni od złożenia, a my uważamy, że odszkodowanie nam przysługuje mamy następujące opcje dalszej walki:
ADR - składamy wniosek, gdy lot jest z lub do Wielkiej Brytanii UK
Pozew sądowy - można występować samodzielnie (Wizz Air Hungary LTD. spółka akcyjna nienotowana na giełdzie, Oddział w Polsce, Wolności 90, 42-625 Pyrzowice) lub przez pośredników specjalizujących się w walce o odszkodowania lotnicze

ULC - już dawno się tym nie zajmuje i nic nam nie pomoże.

Temat o pośrednikach: posrednicy-w-odszkodowaniach-za-loty-ceny-opinie,1498,134286&start=260

[ 4145 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206 ... 208  Następna
Autor Wiadomość
#4041 PostWysłany: 09 Kwi 2025 16:10 
Awatar użytkownika

srebrny
@maczala1 Takie "cuda" działy się już dwa lata temu (#3111) w czasach, gdy DeepSeek dopiero był "uczony" jak nie odpowiadać na pytania odnośnie wydarzeń z 1989 r. :D
maczala1 lubi ten post.

#4042 PostWysłany: 09 Kwi 2025 16:59 
Awatar użytkownika

srebrny
Czyli jednak takie rzeczy już się zdarzały znacznie wcześniej. Pozostaje pytanie, czy obecnie to faktycznie jakaś zmiana ogólnej tendencji na odrzucanie, czy po prostu trafiłem na "dobry" lot :D
 Relacje PM off  

#4043 PostWysłany: 09 Kwi 2025 23:19 

niebieski
Opisywałem w osobnym wątku mój przypadek overbookingu w Wizzair. Zgłosiłem się przy boardingu na wolontariusza do kolejnego lotu. Wypełniłem wniosek o 100euro, a dzisiaj przyszedł przelew na... 250euro. Pozostałe osoby z tego lotu , tak samo.
 Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#4044 PostWysłany: 10 Kwi 2025 07:56 
Awatar użytkownika

srebrny
Albo jednak coś zmienili w swoim podejściu albo mają po prostu ogromny bajzel :D
 Relacje PM off  

#4045 PostWysłany: 13 Kwi 2025 03:46 

platynowy
Zastanawia mnie, czy wybranie takiego rozwiązania zamyka drogę do odszkodowania EU261 jeśli rzeczywiście wystąpi overbooking czy obie kwestie się nie wykluczają?
Załącznik:
wzzoverbk.png

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.

#4046 PostWysłany: 13 Kwi 2025 06:35 
Awatar użytkownika

srebrny
@mucha Myślisz, że Wizz zamiast zapłacić XXX eur za overbooking postanowił wyjść z sercem do pasażera i płaci XXX eur + 100 eur ? :D
2 ludzi lubi ten post.

#4047 PostWysłany: 14 Kwi 2025 21:18 

niebieski
Według mnie procedury Wizz nie ogarniają jeszcze tej różnicy między:
-wypełnieniem ręcznie Wniosku na kartce A4 podczas nieudanego boardingu na 100euro, a
- kliknięciem w aplikacji zgody na wolontariusza.

To pierwsze w moim przypadku dało jednak 250euro zamiast 100euro
 Relacje PM off  

#4048 PostWysłany: 15 Kwi 2025 11:56 

2612004 napisał(a):
2612004 napisał(a):
Wystąpiłem z pozwem przeciwko Wizzairowi, na razie w EPU - zobaczymy czy zostanie wydany nakaz zapłaty na podstawie przywołanych przepisów, czy będę musiał złożyć pozew w Tarnowskich Górach. TL:DR: ani Wizzair, ani biuro podróży nie przekazało pasażerom informacji o odwołaniu lotu (powrotnego) i proponowanej nowej godzinie (11h wcześniej, z wieczornego na przedpołudniowy) z odpowiednim wyprzedzeniem, zmiana wyszła <7dni przed lotem z przesłanych wówczas przez biuro podróży zaktualizowanych potwierdzeń/voucherów towarzyszącym kartom pokładkowym na lot "tam". Odpowiedzialnym za informowanie pasażerów jest obsługujący przewoźnik lotniczy, na którym spoczywa ciężar dowodu oraz obowiązek wypłaty odszkodowania.

Dostałem w piątek z e-sądu w Lublinie odpis nakazu zapłaty. Zobaczymy czy Wizzair zapłaci od razu czy złoży sprzeciw i będę musiał złożyć pozew w normalnym trybie.

Wizzair nie złożył sprzeciwu, zwycięstwo :D Teraz tylko parę tygodni oczekiwania na tytuł wykonawczy i mogę zaangażować komornika.
 Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

#4049 PostWysłany: 18 Kwi 2025 07:59 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
srebrny
szii napisał(a):
Czy ktoś. kto dochodził roszczenia od Wizzair na lot Chania-Warszawa 22 lipca 2024 - W6 1324 ma do podzielenia się jakimś progresem w sprawie? AirCompensa we wrześniu zaprzestała przyjmowania zgłoszeń, z uwagi skierowanie jednej sprawę do sądu, aby zweryfikować czy Wizzair przekazuje prawdziwą informację. Złożyłam dziśzapytanie w airCompensa, ale może przy okazji ktoś tutaj wie coś więcej już, pozdrawiam :)

Koleżanka w końcu wywalczyła swoje odszkodowanie za ten właśnie lot przy pomocy DelayFix, oczywiście był sąd i komornik...
 Relacje PM off  

#4050 PostWysłany: 07 Maj 2025 12:28 

Cześć, był ktoś w takiej sytuacji? Ja i mój chłopak Złożyliśmy do sądu dwie osobne sprawy dot reklamacji za opóźniony lot Wizzair. Obie wygrane. Mi kasę przelali u niego cisza. Minęło sporo czasu pisał maile ale bezskutecznie. Kontaktował się z jakimś komornikiem ale twierdzi że jeżeli nie mają kapitału w Polsce to będzie niemożliwe do ściągnięcia. Czy ktoś oddawał sprawę do komornika? Sprawa niby czysta a takie problemy.. jak macie jakieś polecenia proszę o info.
 Relacje PM off  

#4051 PostWysłany: 14 Maj 2025 13:07 

Hej.
Złożyłem reklamację za opóźniony lot przez aplikację i po wciśnięciu wyślij, pojawił się d razu poniższy komunikat:

Informujemy, że zakłócenie lotu, którego dotyczy zgłoszone roszczenie, wynikało z następującego powodu: nieprzewidziane problemy techniczne pozostające poza naszą kontrolą (zderzenie z ptakiem / uderzenie pioruna / uszkodzenie spowodowane ciałem obcym na ziemi). Powód ten jest uważany za nadzwyczajną okoliczność, w związku z czym odszkodowanie nie przysługuje.

Oni tak wyświetlają to z automatu czy faktycznie będzie problem z odszkodowaniem?
 Relacje PM off  

#4052 PostWysłany: 14 Maj 2025 16:48 
Awatar użytkownika

srebrny
@Shar Wpisz "komornik" w prawym górnym rogu tej strony.

#4053 PostWysłany: 17 Maj 2025 11:23 
Awatar użytkownika

srebrny
heis napisał(a):
Hej.
Złożyłem reklamację za opóźniony lot przez aplikację i po wciśnięciu wyślij, pojawił się d razu poniższy komunikat:
Informujemy, że zakłócenie lotu, którego dotyczy zgłoszone roszczenie, wynikało z następującego powodu: nieprzewidziane problemy techniczne pozostające poza naszą kontrolą (zderzenie z ptakiem / uderzenie pioruna / uszkodzenie spowodowane ciałem obcym na ziemi). Powód ten jest uważany za nadzwyczajną okoliczność, w związku z czym odszkodowanie nie przysługuje.
Oni tak wyświetlają to z automatu czy faktycznie będzie problem z odszkodowaniem?

Jeszcze niedawno na pewno nie był to automat odrzucający z góry roszczenia dla wszystkich lotów. Składałem wniosek na początku kwietnia i dostałem odszkodowanie w nieco ponad tydzień.
Cały czas coś zmieniają w swoim systemie, więc trudno powiedzieć, czy to jakaś nowa polityka ? Według mnie, może chodzić po prostu o to, że ktoś już składał wniosek odnośnie tego samego lotu i został przez nich odrzucony. Kolejne wnioski w takim przypadku system może od razu odrzucać. W sumie to miałem podobną sytuację tylko, że dotyczyła lotu, dla którego przyznawali odszkodowanie. Pierwszy wniosek był rozpatrywany kilka dni, a przy kolejnych od razu po złożeniu była informacja o pozytywnym rozpatrzeniu.
 Relacje PM off  

#4054 PostWysłany: 31 Maj 2025 14:17 
Awatar użytkownika

platynowy
Hej, czy był ktoś w takiej sytuacji?

Miałem wykupiony lot TKU-GDN na jutro (01.06)
Dzisiaj rano przyszedł mail o "denied boarding" z powodu overbookingu - dzwonili do mnie, nie odebrałem (w miedzyczasie udało się odprawić na 01.06 - normalnie wygenerowała mi się karta)

Patrzę na rezerwację... automatycznie przerzucili mnie na kolejny lot :/ (03.06) - czy jest szansa chociaż na odszkodowanie, skoro to oni zawalili? I czy jest sens jutro próbować wejść na pokład, mając kartę pokładową na 01.06? Nic nie akceptowałem w rezerwacji

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Relacje PM off  

#4055 PostWysłany: 31 Maj 2025 14:23 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
Odszkodowanie powinieneś dostać próbować wejść moim zdaniem nie ma sensu.
 Relacje PM off  

#4056 PostWysłany: 31 Maj 2025 14:26 

niebieski
Ja bym uważał skoro masz kartę pokładową na 01.06. Żeby później nie było że się nie stawiłeś...

Albo załatw to telefonicznie z wizzair żeby Ci na maila potwierdzenie wysłali.

Ogólnie dziwna sytuacja
 Relacje PM off  

#4057 PostWysłany: 31 Maj 2025 14:34 

złoty
boots napisał(a):
.... próbować wejść moim zdaniem nie ma sensu.

Czyżby, napisał że
Kod:
miedzyczasie udało się odprawić na 01.06 - normalnie wygenerowała mi się karta)

Jak odprawę anulowali i przerzucili na inną datę to wtedy można tak pisać
 Relacje PM off  

#4058 PostWysłany: 31 Maj 2025 14:39 
Awatar użytkownika

platynowy
photolucas84 napisał(a):
Ja bym uważał skoro masz kartę pokładową na 01.06. Żeby później nie było że się nie stawiłeś...

Albo załatw to telefonicznie z wizzair żeby Ci na maila potwierdzenie wysłali.

Ogólnie dziwna sytuacja

Zamierzam jechać jutro na lotnisko i chociaż wydębić od nich kartkę z denied boarding. Mam screena BP z 01.06, wyświetla się dalej w aplikacji. Ale jak wchodzę w rezerwację, to jest automatycznie przerzucona na 03.06

Relacje PM off  

#4059 PostWysłany: 31 Maj 2025 14:42 

złoty
No musisz jechać
Choćby by potwierdzili overbooking i zagwarantowali hotel, gdy lot z TKU

Koniecznie zrzut ekranu karty pokładowej i jej wygenerowanie w pdf
 Relacje PM off
Szymon2020 lubi ten post.

#4060 PostWysłany: 02 Cze 2025 12:02 
Awatar użytkownika

platynowy
Dla potomnych: skończyło się kupieniem awaryjnego powrotu HEL-CPH-KRK. Było 1 wolne miejsce w samolocie (overbooking był na 6 osób - zamiast A321 leciał B737) - niestety o pierwszeństwie do niego decydowała kolejność przyjścia na lotnisko :/ (a NIE kolejność odprawy - więc poleciała jedna z pozostałych 5 osób). Wygenerowany BP mnie nie przepuścił - był oznaczony jako "nieważny".

Z hotelu nie skorzystałem (oferowali lot 3.06) - powiedzieli, że zwrócą kasę za ten niewykorzystany lot + 250 E odszkodowania

Relacje PM off
Mobilek lubi ten post.
Mobilek uważa post za pomocny.

[ 4145 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206 ... 208  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 1 gość