Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 923 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47  Następna
Autor Wiadomość
#901 PostWysłany: 19 Lis 2024 20:17 

niebieski
Moja przygoda z Economy Car Rentals, a właściwie z Delpaso Car Hire. Na miejscu do dopłaty 86 Eur i depozyt na karcie 2000 Eur. Koleś z obsługi proponuje za 30 Eur dodatkowe ubezpieczenie i brak depozytu. Daje do wyboru płatność gotówką lub kartą. Ja wybieram kartę i na terminalu jest kwota 115 Eur. Kwota w aplikacji bankowej zgadza się, ale wisi. Sprawdzam transakcje po 3 tygodniach, a kwota za wypożyczenie wzrosła do 201 Eur. Dodali pierwotne 86 Eur do 115 Eur co daje właśnie 201 Eur. Szybki mail do nich o co kaman. A oni, że dodatkowe ubezpieczenie kosztowało to 115 Eur, a nie uzgodnione 30 (no 29, ale koleś kilkukrotnie używał słowa "thirty") i że tak jest w umowie. Mój błąd, bo umowę przeleciałem pobieżnie (hiszpańskiego nie znam). Z moim egzemplarzem umowy zapoznam się dopiero jutro i sprawdzę co tam jest, ale podejrzewam że korzystnie dla nich. Dodatkowo dzisiaj pobrali 196 zł za rzekome udostępnienie moich danych policji, bo niby gdzieś na mandat się załapałem (nie pokazali mi żadnego pisma z policji). Tak więc ja mam nauczkę, żeby nie ufać sprzedawcom na słowo i poświęcić więcej czasu na przetłumaczenie umowy chociażby tłumaczem Google. Zastanawia mnie natomiast fakt, co byłoby gdybym te 115 Eur zapłacił gotówką. Czy pobraliby sobie coś z karty, którą zapłaciłem rezerwację w Economy Car Rentals. Do tej pory w Maladze korzystałem z Autos Aguirre i zawsze było dobrze. Rezerwowałem Ibizę (D1) - dostawałem Focusa. Tym razem chciałem coś troszkę lepszego (E1), to dostałem Golfa i na moje życzenie zrobili mnie na kasę. Uważajcie i korzystajcie z renomowanych wypożyczalni.
 Relacje PM off
Kashpir uważa post za pomocny.

#902 PostWysłany: 19 Lis 2024 20:34 

Wiosną 2024 dwukrotnie korzystałem z RecordGo w Maladze. Auto z ich pełnym ubezpieczeniem, rezerwowane przez ich stronę.
Za pierwszym razem dostałem DR4 - mocno rozczarowujący samochód/egzemplarz (potwierdza się to co pisał tutaj ktoś wcześniej) : mało mocy (czuć przy jeździe pod górę, czego w Andaluzji nie brakuje), drugi bieg ciężko wchodził, jedno światło mijania nie działało (nawet nie przyszło mi do głowy żeby to sprawdzić przy odbiorze), auto głośne na autostradzie. Drugim razem dostaliśmy (przy rezerwacji takiego samego typu samochodu) SsangYong Tivoli Grand - choć wolałbym nieco mniejsze auto (ze względu na parkowanie) to bardzo fajny samochód i przyjemnie się nim jeździło, nie ma porównania do tej padaki DR4. Niestety przez pierwsze 2 czy 3 dni w w SsangYong'u czuć było zapach papierosów. Obydwa samochody nie były poobijane.
Przy odbiorze nikt przy mnie nie sprawdzał auta, tylko było pytanie czy wszystko OK, co dla mnie akurat nie jest specjalnym plusem bo wolałbym aby ktoś mi dał dokument, iż nie ma zastrzeżeń do stanu samochodu ("pełne" ubezpieczenie nie obejmuje wszystkiego np. uszkodzeń wewnątrz samochodu). Pod tym względem ich wypożyczalnia w Lizbonie jest dużo lepsza.
Mimo pewnych wad pewnie i tak ich wybiorę następnym razem bo można anulować rezerwację 24h przed odbiorem i zwracają bez problemu całą kwotę (chwalone tutaj wielokrotnie Marbesol potrąca 25 EUR, co jest dla mnie show stopperem) i można płacić debetówką przy pełnym ubezpieczeniu (Marbesol zawsze wymaga kredytówki).
Wadą RecordGo jest też zaporowa cena za możliwość wyjazdu samochodem za granicę i niemożliwość wykupienia takiej usługi tylko na 1-2 dni przy dłuższym wypożyczeniu.
 Relacje PM off  

#903 PostWysłany: 19 Lis 2024 20:35 

złoty
@Pacik76
Nie ma tu co pisać tylko dokładnie przeczytać umowę wypożyczenia i sprawdzić jakie tam są wpisane kwoty.
 Relacje PM off  

#904 PostWysłany: 21 Lis 2024 18:54 

niebieski
Dlatego piszę, że to co ustnie mówią nam może nie mieć odzwierciedlenia w umowie. Jednak zawsze trzeba na miejscu wszystko przelecieć, a nie tylko poprawność swoich danych. Mam nauczkę.
 Relacje PM off
dg72 lubi ten post.

#905 PostWysłany: 21 Lis 2024 22:40 
Awatar użytkownika

platynowy
Delpaso w Maladze to jest jeden wielki scam. Lektura opinii w necie przed próba podjęcia wypożyczenia nie tylko wskazana ale konieczna. Najniższa cena a potem...rżną klienta lepiej niz Goldcar za najlepszych czasów 10 lat temu.
 Relacje PM off  

#906 PostWysłany: 22 Lis 2024 07:26 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 275 193
niebieski
rpilski napisał(a):
Wiosną 2024 dwukrotnie korzystałem z RecordGo w Maladze. Auto z ich pełnym ubezpieczeniem, rezerwowane przez ich stronę.
Za pierwszym razem dostałem DR4 - mocno rozczarowujący samochód/egzemplarz (potwierdza się to co pisał tutaj ktoś wcześniej) : mało mocy (czuć przy jeździe pod górę, czego w Andaluzji nie brakuje), drugi bieg ciężko wchodził, jedno światło mijania nie działało (nawet nie przyszło mi do głowy żeby to sprawdzić przy odbiorze), auto głośne na autostradzie. Drugim razem dostaliśmy (przy rezerwacji takiego samego typu samochodu) SsangYong Tivoli Grand - choć wolałbym nieco mniejsze auto (ze względu na parkowanie) to bardzo fajny samochód i przyjemnie się nim jeździło, nie ma porównania do tej padaki DR4. Niestety przez pierwsze 2 czy 3 dni w w SsangYong'u czuć było zapach papierosów. Obydwa samochody nie były poobijane.
Przy odbiorze nikt przy mnie nie sprawdzał auta, tylko było pytanie czy wszystko OK, co dla mnie akurat nie jest specjalnym plusem bo wolałbym aby ktoś mi dał dokument, iż nie ma zastrzeżeń do stanu samochodu ("pełne" ubezpieczenie nie obejmuje wszystkiego np. uszkodzeń wewnątrz samochodu). Pod tym względem ich wypożyczalnia w Lizbonie jest dużo lepsza.
Mimo pewnych wad pewnie i tak ich wybiorę następnym razem bo można anulować rezerwację 24h przed odbiorem i zwracają bez problemu całą kwotę (chwalone tutaj wielokrotnie Marbesol potrąca 25 EUR, co jest dla mnie show stopperem) i można płacić debetówką przy pełnym ubezpieczeniu (Marbesol zawsze wymaga kredytówki).
Wadą RecordGo jest też zaporowa cena za możliwość wyjazdu samochodem za granicę i niemożliwość wykupienia takiej usługi tylko na 1-2 dni przy dłuższym wypożyczeniu.
Recordgo jest zdecydowanie drozsze dla kazdego kto bierze pod uwage dodatkowego kierowce (maja kilka kategorii wiekowych i cen) darmowy w Marbesol dla 21lat+. To samo z wyjazdem za granice 20 euro za dzien RecordGo Marbesol wliczone takze te 25 euro zaoszczedzone za skasowanie rezerw na 24 h przed wynajmem to marne pocieszenie
 Relacje PM off  

#907 PostWysłany: 22 Lis 2024 09:42 

Każdy ma swoje preferencje i potrzeby. Oferta Marbesol jest atrakcyjna ale nie w każdym przypadku. Przy długim wyjeździe, w którym planuje się pobyt daleko od wypożyczalni dla mnie Marbesol odpada ze względu na konieczność wymiany samochodu po 2000 km.
 Relacje PM off  

#908 PostWysłany: 06 Sty 2025 18:52 

Czy ktoś korzystał z Was z wypożyczalni CarGest? Na stronie mają dobre ceny, można płacić debetówką (pobierają dodatkowo depozyt), na google też mają dobre opinie. Wygląda wszytko OK, ale może macie swoje doświadczenia.
 Relacje PM off  

#909 PostWysłany: 11 Sty 2025 04:51 
Awatar użytkownika

rpilski napisał(a):
Każdy ma swoje preferencje i potrzeby. Oferta Marbesol jest atrakcyjna ale nie w każdym przypadku. Przy długim wyjeździe, w którym planuje się pobyt daleko od wypożyczalni dla mnie Marbesol odpada ze względu na konieczność wymiany samochodu po 2000 km.

Ostatnio zrobiliśmy autem od nich 4 tys km. Przy wypożyczaniu auta zglosilem że będziemy jechać do Portugalii, zatem na pewno przekroczymy 2 tys. Dostałem info, że muszę do nich zadzwonić jak już będę wiedział na 100% że przekroczę te 2 tys. Zadzwoniłem, typek wpisał mi takie info w protokół, nie zmieniałem auta, nie było żadnych problemów przy oddaniu. Nic nie dopłacałem.
 Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#910 PostWysłany: 11 Sty 2025 09:08 

L0ko napisał(a):
Ostatnio zrobiliśmy autem od nich 4 tys km. Przy wypożyczaniu auta zglosilem że będziemy jechać do Portugalii, zatem na pewno przekroczymy 2 tys. Dostałem info, że muszę do nich zadzwonić jak już będę wiedział na 100% że przekroczę te 2 tys. Zadzwoniłem, typek wpisał mi takie info w protokół, nie zmieniałem auta, nie było żadnych problemów przy oddaniu. Nic nie dopłacałem.

Dzięki, że napisałeś, gdyby to okazało się stałą praktyką to może więcej ludzi zaryzykuje. Albo może usuną ten zapis z regulaminu lub jakoś go zmodyfikują (np. będzie miał zastosowanie tylko dla wypożyczeń do 7 dni). Jednak wciąż w regulaminie jest zapis o wymianie po 2 tys. km i nikt nie zagwarantuje że jak wypożyczający w Tavirze, Faro czy choćby Huelvie zadzwoni że na pewno przekroczy 2 tys. km to nie każą mu jednak jechać do Malagi aby wymienić samochód.
Chętnie skorzystałbym z ich oferty właśnie ze względu na możliwość (relatywnie taniego) wjazdu do Portugalii , jednak ten nietypowy zapis regulaminu jest dla mnie dyskwalifikujący.

Mam jeszcze pytanie o autostrady w Portugalii - korzystaliście z autostrad na których opłata jest tylko elektronicznie ? Samochody wypożyczone w Portugalii mają transponder ViaVerde, a zgaduję że te wypożyczone w Hiszpanii takich transponderów nie mają.
 Relacje PM off  

#911 PostWysłany: 11 Sty 2025 13:51 
Awatar użytkownika

Nie korzystalismy z autostrad. Zaraz za granicą jest zjazd. Byliśmy w Armacao de Pera ale poruszaliśmy się drogami bezpłatnymi.
 Relacje PM off  

#912 PostWysłany: 11 Sty 2025 13:55 

złoty
L0ko napisał(a):
rpilski napisał(a):

Jak w tydzień to grubo....4 tysiące km

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 17 Sty 2025 12:29, edytowano w sumie 1 raz
„Off topic” odbieganie w wypowiedzi od istoty sprawy w danym temacie.
 Relacje PM off  

#913 PostWysłany: 11 Sty 2025 18:46 
Awatar użytkownika

platynowy
No i co....? Kolega miał taki pomysł na tydzień życia, miał fun. Każdy sie bawi wg własnego uznania....
 Relacje PM off
Rockriderr lubi ten post.

#914 PostWysłany: 11 Sty 2025 19:13 

złoty
No i nic :D :lol:

Naśladowcom napiszę, że warto zapoznać się z warunkami wypożyczenia w kwestii limitu kilometrów.
Bo większość raczej nie będzie tak liberalna, kolegę by to kosztowało np 4000 euro
Kod:
Większość firm również ustawia limit kilomerów przy całym okresie wynajmu i jest to średnio 2000km/okres wynajmu (Marbesol). Przekroczenie limitu kilometrów może słono kosztować i są to kwoty rzędu 2 euro/kilometr.
 Relacje PM off  

#915 PostWysłany: 14 Sty 2025 11:56 

Czy ktoś jest w stanie coś powiedzieć o wypożyczalni auto-free.es? Jesteśmy zmuszeni z niej skorzystać ze względu na wiek kierowcy.
 Relacje PM off  

#916 PostWysłany: 16 Sty 2025 12:36 

L0ko napisał(a):
rpilski napisał(a):

Dobrze, że piszesz, bo właśnie zastanawiałem się jak ogarnąć Portugalię autem z Marbesol. Teoretycznie z Malagi do Lizbony jest ok. 700 km, ale na miejscu również chciałbym się pokręcić, a z drugiej strony nie chciałbym też co chwilę przeliczać km i zastanawiać się czy zmieszczę się w limicie.

Czy biorąc auto z Marbesol do Portugalii powinienem jeszcze na coś zwrócić uwagę, coś zgłosić? Jeśli dobrze pamiętam to ostatnim razem jak brałem samochód z Marbesol to chcieli adres pod którym będę przebywał. Cały czas byłem w jednym miejscu, więc nie było problemu. Tym razem jednak będę w paru miejscach - trochę w Portugalii, trochę w Hiszpanii. Jaki adres wówczas im podać?

Przy okazji - jakie są teraz ceny za Pb95 w Portugalii?

#917 PostWysłany: 16 Sty 2025 16:11 

niebieski
O dziwnym - taki trochę polskim miejscami - systemie płacenia za autostrady w Portugalii, bo tam nie ma bramek jak w Hiszpanii tylko coś na kształt (kiedyś - nie wiem jak obecnie?) polskiej A4 Wrocław-Gliwice: że niby nic nie ma na drodze, ale musisz odcinek na CPN-ie zapłacić.
Ja ostatnio jechałem do Faro, więc to dużo krócej, ale droga przez wsie i miasteczka należała do mega-powolnych.
 Relacje PM off  

#918 PostWysłany: 17 Sty 2025 09:32 
Awatar użytkownika

dg72 napisał(a):
L0ko napisał(a):
rpilski napisał(a):

Jak w tydzień to grubo....4 tysiące km
To mają być wakacje, a nie orka za kierownicą, gdy Portugalia to 200-300 km OW
8-)

12 dni.
Nie mierz swoją miarą :)
 Relacje PM off  

#919 PostWysłany: 17 Sty 2025 10:25 

złoty
Nie no, róbta co chceta na wakacjach.

Tyle, że cwaniakujecie, a prosiliscie o zwiększenie limitu kilometrów.
Podałem jak to może finansowo boleć.
 Relacje PM off  

#920 PostWysłany: 19 Sty 2025 18:06 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 275 193
niebieski
Marbesol po raz lolejny. 15 dni 320 € za Golfa na miejscu za doplato 20€ na caly okres dostajemy Mercedesa A200 w automacie z 80 tys przebiegu.

Auto w drugim tyg zaczelo wyswietlac komunikat o problemie z bateria Marbesol odpowiedzial po kilku min zeby sie nie przejmowac i jezdzic dalej.

Odbior, zwort, obsluga wszystko na duzy +
 Relacje PM off  

[ 923 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot], MarioOlsztyn, myca007 oraz 9 gości