Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 439 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22
Autor Wiadomość
#421 PostWysłany: 11 Lip 2023 09:01 

niebieski
Ale jak na mapie z linku przy Lidlu nic nie pokazuje, to raczej tam ładowarki nie ma.
Czyli masz zwykłą cegłę - sensowne użycie tylko pod tzw. chałupą nocą.
Co do kabla - na przyszłość - to nie ukradną, bo on jest mechanicznie blokowany od strony auta - a ucięty nikomu się nie przyda. :D

Ogólnie Plugin-y to są auta pomyślane dla kogoś, kto dojeżdża codziennie do pracy niezbyt daleko np. 5-10 km, wraca i ładuje się pod domem lub na parkingu nieopodal. Przy czym to takie trwanie w rozkroku, bo ani to spalinówka ani elektryk. Cieszy się głównie serwis, bo przy każdym przeglądzie ma jakby podwójną cenę, jakby 2 auta serwisował: elektryczne i spalinowe. :lol:
 Relacje PM off  

#422 PostWysłany: 11 Lip 2023 13:46 
Awatar użytkownika

srebrny
U mnie w Corralejo na Lidlu ładowarka jest.

#423 PostWysłany: 11 Lip 2023 13:55 

złoty
rw30 napisał(a):
long story short, jeśli ktoś ma pomysł jak tanio naładować ten samochód to dajcie znać, a jak się nie da, no to trudno. Jeśli ktoś ma doświadczenia z innych miejsc w Hiszpanii to też dajcie znać, może można zrobić to samo.
Jak ktoś już niedawno wspomniał na którejś z grup na fb, póki co elektryki na Kanarach to mordęga, przeznaczone raczej dla tych, którzy ładują je w garażu, posiadając tanią taryfę nocną.
 Relacje PM off  

#424 PostWysłany: 12 Lip 2023 02:09 
Awatar użytkownika

srebrny
-- 12 Lip 2023 02:08 --

Akna napisał(a):
U mnie w Corralejo na Lidlu ładowarka jest.

u mnie w Las Palmas też, dzisiaj sprawdzałem. Tylko że znowu, bez odpowiedniego kabla.
W sumie podjadę do wypo na dniach, i tak często przejeżdżam koło lotniska, może mi dadzą jakiś inny kabel którym będe się mógł podpiąć np do tych lidlowych albo na parkingu gdzie stoję.

-- 12 Lip 2023 02:09 --

Mar77 napisał(a):
rw30 napisał(a):
long story short, jeśli ktoś ma pomysł jak tanio naładować ten samochód to dajcie znać, a jak się nie da, no to trudno. Jeśli ktoś ma doświadczenia z innych miejsc w Hiszpanii to też dajcie znać, może można zrobić to samo.
Jak ktoś już niedawno wspomniał na którejś z grup na fb, póki co elektryki na Kanarach to mordęga, przeznaczone raczej dla tych, którzy ładują je w garażu, posiadając tanią taryfę nocną.

tak, na to z grubsza wygląda. Chciałem potestowąć tę hybrydę, bo sobie myślę, że może nast samochód bym własnie PHEV kupił ale na razie idzie mi słabo :lol:
 Relacje PM off  

#425 PostWysłany: 12 Lip 2023 09:13 

niebieski
Ale to nie ma się co kierować tym co (nie) jest na Kanarach, bo to jednak biedny w tym sensie region - a nawet u nas w zacofanej jednak Polsce już dawno przestałem jadąc pełnym elektrykiem planować postojów, no może co najwyżej ten jeden tzw. kolejny (z grubsza). Bo ładowarek jest już na tyle dużo (choć wciąż za mało, jak zawsze oczywiście ;) ), że zaczyna się robić powoli normalnie pod tym względem. Za chwilę największą uciążliwością nie będzie znalezienie ładowarki, ale mnogość aplikacji i brak (jeszcze) terminali płatniczych przy tychże.
A potem jak masowo wszyscy zaczną kupować EV to problemem będzie dostępność danej ładowarki - no chyba że do tego czasu nadrobimy zaległości. A że u nas jest jak jest, to może być ciężko wtedy... - zobaczymy.

Z drugiej strony na Kanarach jak kiedyś przejrzałem (nie)dostępność ładowarek plus cena za wynajęcie EV, to sobie darowałem póki co i też biorę benzynę. :D Może jak trochę potaniej i będzie więcej ładowarek - albo będę mógł ładować pod wynajętym lokum.

...dzieci zawsze od wielu lat pytają wtedy: "Co to się trzęsie i hałasuje pod maską - może auto zepsute?". :mrgreen: :lol: :lol:
 Relacje PM off  

#426 PostWysłany: 24 Lip 2023 18:01 
Awatar użytkownika

srebrny
ktoś wie jak zapłacić mandat za parkowanie w Las Palmas?
na domiar złego nie jestem już w LP, więc nie mogę skorzystać z płatności w banku / bankomacie

najsensowniejsze co znajduję to ta stronka:
https://www.laspalmasgc.es/es/online/pa ... s-on-line/ i tam korzystam z linku 'BANCA MARCH' bo niby jest dostępne nie tylko dla ich klientów, ale już na drugim kroku formularza się zatrzymuję, bo mam na mandacie 'MODALIDAD 3' a w formularzu online są dostępne tylko 1 albo 2
 Relacje PM off  

#427 PostWysłany: 30 Lip 2023 19:31 

niebieski
Czy w Cicar jest standardową praktyką, że przy rezerwacji nie podaje się numeru karty i płaci dopiero przy odbiorze? Czy w wypożyczalni wystarczy podać numer rezerwacji ewentualnie nazwisko?? Z racji że ceny ostatnio wzrosły nie chciałbym aby mi rezerwacja przepadła....
 Relacje PM off  

#428 PostWysłany: 30 Lip 2023 19:57 

Loty: 21
Kilometry: 61 051
Ktoś podstawia auto na wskazane miejsce. Inna osoba przyjeżdża z papierami i po kasę. Weź lepiej gotówkę. Oddajesz np. w hotelu, zostawiając auto z taką samą ilością paliwa w klucze w kopercie w recepcji. Na kopercie wpisujesz przebieg i miejsce zdania, recepcja. Robisz fotę dla pewności. Przerabiane wczoraj. Jeszcze jedno. Jeżeli chcesz przedłużyć, to piszesz do cicera. Oni nam wysłali @, że masz podejść do biura. W biurze powiedzieli, że nie można, bo brak aut. Pokazanie @ skutkowało przedłużeniem o kilka dni, więc się da.
 Relacje PM off
JJ2010 uważa post za pomocny.

#429 PostWysłany: 30 Lip 2023 20:32 

niebieski
Ja planuję brać i zdawać na.lotnisku więc rozumiem że.powinno być jeszcze prościej. Innymi słowy to że na ten moment nie mam się czym stresować i spokojnie rezerwacja nie powinna jakoś przepaść
 Relacje PM off  

#430 PostWysłany: 30 Lip 2023 23:22 

Loty: 21
Kilometry: 61 051
cicar na Teneryfie ogarnął bez scen. Polecam.
 Relacje PM off  

#431 PostWysłany: 03 Wrz 2023 23:54 
Awatar użytkownika

srebrny
minęło 6 tygodni od wystawienia mandatu za parkowanie 'za zakazem' (wjazdu, nie parkowania), a powiadomienia o mandacie ciągle nie ma, więc może policjant dał się przekonać mojej argumentacji, że wlepanie mandatów turyście, który podjeżdża sobie tylko na 5 minut pod hotel by zapakować sprzęt sportowy to naprawdę kiepskie wsparcie dla lokalnej turystyki.
zatem jedziemy:

Pośrednik: RentalCars.com

Wypożyczalnia: OK mobility

Samochód: rezerwacja na Qashqai. Otrzymałem C5 AirCross hybrid automat

Cena: 175€, płatne w momencie dokonywania rezerwacji, tzn 18.05. OKres wypożyczenia: lipiec 9. do 23.
Blokada jakaś była, ale nie pamiętam jaka, i zeszła już przed oddaniem.

Odbiór ok, musiałem dopisać jakieś szkody. Trochę czekania na busik (nie wiem, 20? 30 min).
Zwrot ok, babka chciała paragon ze stacji, bo niby 1 kreska zeszła, a tankowałem dosłownie z 10km od lotniska, ale widocznie skopany czujnik. Gdzieś mi się zawieruszył paragon, powiedziałęm, że mogę pokazać na telefonie potwierdzenie płatności kartą, ale już to olała.

Ogólnie ten samochód to super, no naprawdę. Tylko jeszcze żeby się go dało gdzieś załadować, ale próby odnalezienia odpowiednich stacji ładujących już tu opisywałem, poszło słabo, tzn ostatecznie opcja była ale po prostu nie chciało mi się tracić czasu na to, by 50km przejechać na elektryku i potem znowu ładować. Zwłaszcza, że oszczędność prawie żadna, bo to ładowanie też nie za darmo.
Ale poza tym, to bardzo fajny, jedna z wyższych wersji wyposażenia pewnie, tempomat aktywny (super przydatny przy bardzo ruchliwych obwodniach LP, a że codziennie albo co drugi dzień jeździłem z LP do Vargas, to często była okazja stosować), dach panoramiczny, kamera 360, no naprawdę. Jedyne czego mi trochę brakowało a co mam w swoim samochodzie to czujnik ruchu przy cofaniu, przydatna rzecz bo nie trzeba sprawdzać czy ktoś idzie / jedzie gdzieś z boku, to tutaj było trzeba.

Parkowanie w LP to dramat, więc albo trzeba brać mieszkanie / hotel z parkingiem, albo kwaterę niedaleko Centro Comercial Las Arenas / Playa Cicer. Jest tam (obok tego centrum handlowego) parking Intermodal El Rincon za 2.50€ dziennie (nie, nie żartuję), także super opcja.

Aha, zdaje się że czytałem tu, że jest jakiś problem z dojściem z OK Mobility na lotnisko piechotą. No to was ktoś nakłamał jeśli to było o tym lotnisku, nie ma żadnego problemu, idzie się z 10 minut może, prosto i łatwo.
 Relacje PM off  

#432 PostWysłany: 12 Wrz 2023 20:23 

niebieski
A mi przyszła fotokarteczka z Gran Canarii ;(
9km/h za szybko wycenili na 100Euro.
Niby piszą, że jak w ciągu 20dni się zapłaci to jest rabat 50%. Tylko dokładnie nie wiem, którego dnia przyszedł list, bo żadnego stempla nie ma. Poza tym to zwykły list, więc pytanie czy olewać czy jednak zapłacić. A jeśli płacić to jak? W necie znalazłem info, że po kodzie QR, ale ja takowego nie mam. Chyba nie każą jechać z powrotem do Hiszpanii aby opłacić mandat.
Ktoś miał podobne niespodzianki?
 Relacje PM off  

#433 PostWysłany: 12 Wrz 2023 21:04 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
platynowy
Tak , z TFS i FUE miałem pamiątki. Zapłaciłem na podanej stronie z otrzymanego listu (zwykły, nie rejestrowany) -50% od razu jak przyszedł list. Nie patrzyłem kiedy nadany , kiedy otrzymałem, po prostu zapłaciłem bez gadania.

#434 PostWysłany: 12 Wrz 2023 22:56 

niebieski
JJ2010 napisał(a):
A mi przyszła fotokarteczka z Gran Canarii ;(
9km/h za szybko wycenili na 100Euro.
Niby piszą, że jak w ciągu 20dni się zapłaci to jest rabat 50%. Tylko dokładnie nie wiem, którego dnia przyszedł list, bo żadnego stempla nie ma. Poza tym to zwykły list, więc pytanie czy olewać czy jednak zapłacić. A jeśli płacić to jak? W necie znalazłem info, że po kodzie QR, ale ja takowego nie mam. Chyba nie każą jechać z powrotem do Hiszpanii aby opłacić mandat.
Ktoś miał podobne niespodzianki?
Dwie sztuki z tych wakacji z GC. Fotoradar gdzieś na autostradzie w okolicach Maspalomas. Raz 9 km/h innym razem 11 km/h. List zwykły, niby jest ten termin że dają zniżkę 50% ale serio trudno określić od kiedy ten czas biegnie. Natomiast opłaciłem to na stronie która podają w liście. Po wpisaniu danych system sam narzucił zniżkę.
 Relacje PM off  

#435 PostWysłany: 12 Wrz 2023 22:59 

niebieski
To mnie capnęli chyba w tym samym miejscu ;)
Tak się zastanawiam bo przejeżdżałem tamtędy parokrotnie czy mi coś kolejnego nie przyjdzie, niby pilnowałem się, bo tam spory odcinek jest z tym ograniczeniem
 Relacje PM off  

#436 PostWysłany: 12 Wrz 2023 23:00 

niebieski
A to nie wypożyczalnia obciąża? Bo rozumiem, że auto wynajęte - czy źle rozumiem?

Co do terminu, to po prostu zakładają w momencie wysyłki ileś tam dni, z istotnym zapasem na płatność. Przykładowo, że np. zakładają, że list pójdzie tydzień, 20 dni na płatność i np. z grubsza termin 1 miesiąca.
Inna sprawa, że naszej Poczty Polskiej najwyraźniej nie doceniają i pewnie nikomu tam się w głowie nie mieści, że list mógłby po prostu... zaginąć. :shock:
 Relacje PM off  

#437 PostWysłany: 12 Wrz 2023 23:13 

niebieski
Auto z wypożyczalni (Cicar). No na razie żadnego obciążenia KK, którą płaciłem na lotnisku nie mam.
Fakt, faktem, że to list polecony nie był, więc mógł z 10x zaginąć po drodze.
 Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#438 PostWysłany: 20 Wrz 2023 00:01 
Awatar użytkownika

srebrny
rw30 napisał(a):
minęło 6 tygodni od wystawienia mandatu za parkowanie 'za zakazem' (wjazdu, nie parkowania), a powiadomienia o mandacie ciągle nie ma, więc może policjant dał się przekonać mojej argumentacji, że wlepanie mandatów turyście, który podjeżdża sobie tylko na 5 minut pod hotel by zapakować sprzęt sportowy to naprawdę kiepskie wsparcie dla lokalnej turystyki.

jednak nie dał się przekonać
i teraz pytanie:
mandat wynosi 200€, przez pierwszych 20 dni zniżka 50%. Dostałem dzisiaj maila od ok rent a car, a właściwie od ich firmy partnerskiej, okfines, która zajmuje się mandatami, i oferują mi że przez pierwsze 3 dni mogę zapłacić u nich 124.20€ (100€ + 20€ opłaty manipulacyjnej + VAT od tej opłąty), a jak nie to przekażą sprawę gdzieś dalej
to nie jest czasem tak, że jak 'przekażą sprawę gdzieś dalej' to wtedy właśnie będę mógł po prostu zapłacić 100€? Trochę ten ich mail i te 3 dni 'promocji' zalatujo mi szukaniem jelenia.
CTRL C CTRL V z maila:

What happens if I don't use the payment gateway?

(ten payment gateway to ten ich serwis okfines to opłacenia mandatu)

If you don't want to use the payment gateway or if you don't pay after 72 hours after receiving this communication, according to art. 11 of Royal Legislative Decree 6/2015, of October 30, approving the consolidated text of the Law on Traffic, Circulation of Motor Vehicles and Road Safety, OK Mobility will be obliged to send your rental information to the agency sanction issuer. Subsequently, they will send you a notification with the necessary instructions to pay the fine (also with the reduced amount for early payment).

jak ktoś coś wie to dajcie znać

P.S. wygląda na to, że i tak ściągną mi jeszcze 50€ admin fee za fine administration, więc już te 24€ by sobie mogli odpuścić
 Relacje PM off  

#439 PostWysłany: 22 Wrz 2023 12:47 
Awatar użytkownika

srebrny
z danymi z PDFa dołączonymi do maila od okFines mogłem już dokońać opłaty na stronie ayuntamiento Las Palmas (nie mogłem tego zrobić z samym druczkiem mandatu, bo brakowało któregoś numeru, ale widocznie dodawany jest dopiero później), tam płaciło się bez żadnych dodatkowych opłat
 Relacje PM off  

[ 439 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 2 gości