Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 211 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 28 Maj 2015 17:53 

Loty: 96
Kilometry: 101 069
niebieski
GRK napisał(a):
Intchy napisał(a):
RzorJ - nie masz racji. W automatach można też doładować kartę za 2 lub 4 e.

Na stacjach kolejowych owszem, ale w metrze raczej nie (przynajmniej nie w ostatni czwartek;) ).

A wlasnie ze w metrze - przynajmniej w ostatni poniedzialek ;)
Na karte mozna tez zaladowac pojedynczy bilet na metro, ale za 1,4e - przynajmniej na pusta karte.
Nie sprawdzalem jakby to bylo, gdyby na karcie zostaly jakies resztki, typu 0.5e i chcialoby sie to wykorzystac.
 Profil Relacje PM off  

Majówka na Costa Dorada 🏖️ 4* hotel z wyżywieniem i basenem za 2619 PLN Majówka na Costa Dorada 🏖️ 4* hotel z wyżywieniem i basenem za 2619 PLN
Widoki jak z filmu 🎬🌊 Przedłużony weekend na Sycylii 🇮🇹🤌 Loty i 4⭐ hotel za 809 PLN 💛 Widoki jak z filmu 🎬🌊 Przedłużony weekend na Sycylii 🇮🇹🤌 Loty i 4⭐ hotel za 809 PLN 💛
#42 PostWysłany: 28 Maj 2015 19:35 

Na stacji metra Rossio i lotnisko w automatach na pewno tylko opcje 5, 10, 15
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 29 Maj 2015 01:16 

Intchy napisał(a):
GRK napisał(a):
Intchy napisał(a):
RzorJ - nie masz racji. W automatach można też doładować kartę za 2 lub 4 e.

Na stacjach kolejowych owszem, ale w metrze raczej nie (przynajmniej nie w ostatni czwartek;) ).

A wlasnie ze w metrze - przynajmniej w ostatni poniedzialek ;)
Na karte mozna tez zaladowac pojedynczy bilet na metro, ale za 1,4e - przynajmniej na pusta karte.
Nie sprawdzalem jakby to bylo, gdyby na karcie zostaly jakies resztki, typu 0.5e i chcialoby sie to wykorzystac.

Bilety na przejazd tak (to było chyba oczywiste), ale nie można swobodnie wybrać kwoty do dodania do portmonetki. W pnktach obsługi klienta można.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 29 Maj 2015 10:33 

srebrny
RzorJ napisał(a):
Dodam tylko że na stacjach metra w automatach karty można doładować kwota 5,10 lub 15 euro.

A kartą można płacić?
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 29 Maj 2015 18:24 

Loty: 38
Kilometry: 72 453
niebieski
Z tego, co pamiętam (byłam w ubiegłym roku, w marcu), to automat akceptuje tylko jedną, ichniejszą kartę, której rysunek jest na maszynie. W każdym razie mojej z Raiffisena nie chciał przyjąć, musiałam płacić gotówką.

edit: znalazłam zdjęcie automatu, ma kieszeń na karty, ale nie ma znaczka Visy ani MC
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 876%29.jpg

Ostatnio edytowany przez Kasia111, 29 Maj 2015 22:41, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.
obibok uważa post za pomocny.

#46 PostWysłany: 29 Maj 2015 18:54 

A w Lizbonie coś takiego jak bilety tygodniowe na komunikacje miejską funkcjonuje?
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 29 Maj 2015 19:09 
Awatar użytkownika

Loty: 105
Kilometry: 146 485
niebieski
Nie ma biletów tygodniowych.
Cała lektura nt. biletów znajduje sie na stronie carris: http://carris.transporteslisboa.pt/en/fares/

Strona metra: http://metro.transporteslisboa.pt/ i kolei http://cp.pt/passageiros/pt
Autobusy Lizbona - Setubal http://www.fertagus.pt/pt oraz http://www.tsuldotejo.pt/index.php?page=viajar&sub=viajar&categoria=3&subcategoria=

#48 PostWysłany: 31 Maj 2015 12:49 

obibok napisał(a):
RzorJ napisał(a):
Dodam tylko że na stacjach metra w automatach karty można doładować kwota 5,10 lub 15 euro.

A kartą można płacić?

Tylko (wszystkimi) kartami wydanymi w Portugalii (system Multibanco).

pawelyop napisał(a):
(...) Autobusy Lizbona - Setubal http://www.fertagus.pt/pt (...)

To akurat pociąg.:) Wszystkie strony, które podałeś mają też wersje anglojęzyczne.
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 31 Maj 2015 22:17 

Samą kartę 7 Colinas / Viva Viagem kupuje się w automacie i od razu można ja naładować, czy kartę kupuje się (tylko?) gdzieś w kiosku? jak technicznie sprawdzić ile środków z doładowania zapping zostało na karcie? w automatach się sprawdza?
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 02 Cze 2015 12:06 

W momencie zakupu w automacie wybierasz, czy chcesz załadować posiadaną kartę, czy chcesz kupić i załadować nową kartę (wtedy dolicza opłatę za kartę).
Aby sprawdzić, co jest na karcie, to wybierasz opcję załadowania posiadanej karty, wkładasz kartę i dostajesz informację, co się na niej znajduje.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 02 Cze 2015 12:52 

srebrny
maxima napisał(a):
ad 2. Bez problemu udało się kupić na ta samą kartę bus&train, w Sintrze też wszystko bez problemu. więc polecam

To teraz mnie jeszcze zastanawia, czy bus&traina można załadowąć, jeśli na karcie jest już lizbońska dobówka, albo np. niewykorzystana jednorazówka tudzież środki zapnijgo.
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 02 Cze 2015 13:56 

Wg http://carris.transporteslisboa.pt/en/7-colinas-and-viva-viagem kartę możesz załadować tylko tym samym typem biletu, który już na niej jest. Jeśli chcesz inny typ, to musisz wykorzystać do końca to co masz na karcie.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 02 Cze 2015 14:02 

srebrny
Zgadza się, już to doczytałem. Jak ja kocham te elektroniczne wynalazki...

Natomiast faktycznie mają trochę tam bajzlu, bo podają sprzeczne informacje. Z jednych wynika, że zapnijgo tylko na Lisboa viva, w innych znowu, że jednorazowy na karcie to tylko na metro. No cóż, ale mniej więcej chyba wsio jasne.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 04 Cze 2015 00:19 
Awatar użytkownika

Loty: 106
Kilometry: 164 594
niebieski
tomeko12 napisał(a):
(...) Jeśli chcesz inny typ, to musisz wykorzystać do końca to co masz na karcie.

Lub pójść do okienka kasowego np. na stacji metra i poprosić o "przerobienie" karty.
Niestety pozostałe środki przepadają, dlatego przy doładowaniach warto policzyć ile będzie potrzebne.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 04 Cze 2015 15:17 

Loty: 124
Kilometry: 227 163
niebieski
Witam,
W Lizbonie będę od 24 do 28 lipca - przylatuję w nocy (więc taxi chyba trzeba wziąć), mieszkam w Alfamie, potem 25, 26, 27 lipca i 28 lipca zamierzam udać się do Albufeiry (Argarve). Ogólnie dwa dni chcę poświęcić na Lizbonę i jeden dzień na Cascais. Jak doradzacie w kwestii zakupu biletów? Kupować pojedynczo czy jakoś inaczej, żeby zobaczyć najważniejsze atrakcje miasta ? Prosiłbym o wszelkie wskazówki :)
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 04 Cze 2015 16:48 

srebrny
Poszukaj sobie wątku o bilecie łączonym "bus & train". On się opłaci, jeśli chcesz dużo jeździć po okolicach Cascais, w tym plaże, Sintra itd.
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 05 Cze 2015 13:47 

niebieski
Zapping na Lizbonę i wycieczkę do Cascais + pojedyncze bilety na 403 (Cascais,Cabo,Sintra) - wg mnie najlepsze i sprawdzone rozwiązanie.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 05 Cze 2015 14:00 

srebrny
Też tak uważałem, ale jak ktoś chce jeszcze jechać 405 i 435, to faktycznie się Bus & trein może opłacać.
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 05 Cze 2015 14:52 

Intchy napisał(a):
Zapping na Lizbonę i wycieczkę do Cascais + pojedyncze bilety na 403 (Cascais,Cabo,Sintra) - wg mnie najlepsze i sprawdzone rozwiązanie.

Intchy, a bilet na 434 w Sintrze "testowałeś"? To jest do Pałacu Pena ale po drodze można wysiąść przy zamku Maurów i potem na tym samym bilecie podjechać do pałacu Pena? A po zwiedzeniu ten sam bilet uprawnia do powrotu do samej Sintry? - Dobrze myślę? Ten bilet kosztuje 5 euro i podróż nim jest typu wsiadaj i wysiadaj z autobusu kiedy tylko zechcesz "hop on - hop off" ?
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 05 Cze 2015 15:09 

niebieski
Nie testowałem - tam gdzie da radę, to jestem raczej piechurem ;) ale dla warsawghoster i innych może to być rzeczywiście pomocne :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 211 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości