Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Kwi 2014 23:08 

Niedługo wybieram się ze znajomymi do Paryża. Wśród nas będą 2 osoby niepełnosprawne. Zastanawiam się, czy w Paryżu są jakieś zniżki dla osób niepełnosprawnych? Okazuje się wtedy legitymację osoby niepełnosprawnej, czy jakiś specjalny dokument...? Kolega będzie na wózku, więc tu raczej widać, że jest osobą niepełnosprawną, no ale czy to wystarczy...? Udało mi się znaleźć, że są zniżki na wieżę Eiffla, do Luwru i to byłoby na tyle. A co z pozostałymi atrakcjami i nie tylko atrakcjami? Np. Disneyland, przejazd MPK itp... Ewentualne zniżki dotyczą tylko osoby niepełnosprawnej, czy też osoby towarzyszącej? Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi, bo trochę ciężko mi znaleźć coś więcej w Internecie. ;)
 Profil Relacje PM off
Maktravel lubi ten post.

City break w Barcelonie 🏙️ Loty i 3 noce w hotelu za 909 PLN 🇪🇸 City break w Barcelonie 🏙️ Loty i 3 noce w hotelu za 909 PLN 🇪🇸
Czerwcowy urlop w Grecji 🇬🇷 Hotel z wyżywieniem na Tasos za 2419 PLN 😎 Czerwcowy urlop w Grecji 🇬🇷 Hotel z wyżywieniem na Tasos za 2419 PLN 😎
#2 PostWysłany: 26 Kwi 2014 21:53 

Chyba nikt nie wie... Cóż, po napisaniu posta szukałam dalej i oto, co znalazłam ;) Do Luwru i muzeum d'Orsay dla osób niepełnosprawnych + 1 osoby towarzyszącej wejście jest za darmo. Na wieżę Eiffla jest zniżka (wjazd windą na drugie piętro kosztuje chyba 4,5 EUR); co do Disneylandu, to tam raczej kiepsko, bo dla osób niepełnosprawnych jest zniżka 10%, osoba towarzysząca wchodzi za darmo, o ile w dokumentach osoby niepełnosprawnej jest podane, że potrzebuje pomocy osoby trzeciej. Nie wiem, na ile te informacje są wiarygodne, po powrocie z wyjazdu, postaram się pamiętać, żeby napisać, może komuś się przyda ;)
 Profil Relacje PM off
Maktravel uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 26 Kwi 2014 22:39 
Awatar użytkownika

Loty: 294
Kilometry: 324 857
niebieski
Ciekawy wątek, rzadko kto na ten temat rozmawia i ma "prawdziwe" informacje.
Myślę, że moderatorzy mogliby się tym zainteresować.
Ze swojej strony podrzucam zwykle bezpłatny parking w centrach europejskich miast (nawet tam gdzie strefy płatnego parkowania) na miejscach oznaczonych kopertą (często na wszystkich).
W Wenecji na otwartym parkingu przy Piazzale Roma osobny automat dla niepełnosprawnych, cena 1 € za 3 lub 4 godz.
Andora*Austria*Belgia*Białoruś*Bułgaria*Chorwacja*Czechy*Dania*Estonia*Francja*Irlandia*Niderlandy*Niemcy*Grecja*Gruzja*Hiszpania*Mołdawia*Norwegia*Litwa*Łotwa*Portugalia*Rosja*Rumunia*Słowacja*Szwajcaria*Szwecja*Ukraina*Węgry*Wielka Brytania*Włochy
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 26 Kwi 2014 23:23 

niebieski
Rzuć okiem na oficjalną stronę informacji turystycznej Paryża: http://www.parisinfo.com/

Jak dojdziesz tam do opisu konkretnego obiektu turystycznego zazwyczaj będzie się on składał z pięciu zakładek: "Opis", "Usługi", "Ceny i godziny otwarcia", "Kontakt", "Dostęp dla osób niepełnosprawnych". Czasami w ogóle nie ma tej ostatniej zakładki, czasami informacje w niej są szczątkowe, ale czasami jest tam całkiem sporo interesujących informacji.

Muzea i obiekty turystyczne w Paryżu przystosowane dla osób niepełnosprawnych:

http://en.parisinfo.com/what-to-see-in- ... icap-label

Muzea i obiekty turystyczne w regionie paryskim przystosowane dla osób niepełnosprawnych:

http://en.parisinfo.com/what-to-see-in- ... icap-label

Muzea i obiekty turystyczne przystosowane dla osób niepełnosprawnych uporządkowane według rodzaju niepełnosprawności:

http://en.parisinfo.com/what-to-see-in- ... disability

Dokumenty potwierdzające niepełnosprawność przy bezpłatnych lub zniżkowych wstępach:

http://en.parisinfo.com/what-to-see-in- ... led-people

I wiele innych praktycznych informacji dla niepełnosprawnych turystów w Paryżu:

http://en.parisinfo.com/practical-paris ... d-visitors
 Profil Relacje PM off
Maktravel lubi ten post.

#5 PostWysłany: 01 Cze 2014 17:29 

Wróciliśmy z wyjazdu :) Dzielę się naszymi doświadczeniami, może będą przydatne dla innych ;) Ogólnie Paryż jest baaardzo źle przystosowany dla niepełnosprawnych, ale na szczęście ludzie są pomocni... W metro zniżek nie ma, często są w ogóle problemy w wjazdem wózkiem na peron, ponieważ bramki wejściowe są zbyt wąskie, by wózek przeszedł. Czasem są specjalne bramki dla niepełnosprawnych, matek z dziećmi, ale tak nie jest na każdej stacji. Przy specjalnych bramkach są z reguły przyciski/domofony, przez które należy zgłosić, że mają zdalnie otworzyć bramkę, by wpuścić osobę niepełnosprawną. Windy najczęściej są jedynie na stacjach końcowych, a też nie zawsze...

W większości obiektów turystycznych są zniżki bądź darmowe wejście dla osoby niepełnosprawnej + 1 osoby towarzyszącej. Wymagana jest legitymacja (wystarczy nawet tylko wersja polska) o niepełnosprawności, ale nie zawsze jest sprawdzana. W Luwrze nikt legitymacji np. nie sprawdzał (wejście było darmowe dla osoby niepełnosprawnej + 1 os. towarzyszącej). W Wersalu wejście też było za darmo, ale legitymację sprawdzali. Wersal jest dobrze przygotowany, są wszędzie windy, specjalne wejścia, do ogrodu można jedynie wjechać specjalną kolejką objazdową (tam jest trochę schodów + żwirek, przez który ciężko samodzielnie poruszać się na wózku).

W Disneylandzie koniecznie trzeba wyrobić kartę dla osób niepełnosprawnych. Bez tej karty nie da się skorzystać ze specjalnych wejść przeznaczonych dla osób niepełnosprawnych. Wymagają legitymacji, by te karty wyrobić. Wieża Eiffla proponuje jedynie zniżkę 50%. Wszędzie osoby niepełnosprawne są puszczane poza kolejką.

Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś pytania, proszę pytać ;)
 Profil Relacje PM off
Maktravel lubi ten post.
Maktravel uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 14 Sie 2015 14:25 
Awatar użytkownika

Za miesiąc wybieram się do Paryża i Rzymu. Jestem osoba niepełnosprawną i z towarzyszka będziemy zwiedzali Francję i Włochy oraz Słowację.
Pytanie: Rozumiem że Luvr jest w dalszym ciągu za darmo. Czy muszę stać w kolejkach po jakieś zerowe bilety czy od razu udaje się w głąb na zwiedzanie?
Co do wieży Eiffela to widzę, że trzeba wykupić dwa ulgowe bilety po 11 euro - jeżeli się mylę to poprawcie mnie.
We Włoszech znalazłem że państwowe zabytki za darmo a jak wygląda sytuacja na Słowacji (zniżki muzea, przejazdy koleją?).

I na koniec jeszcze może ktoś wie jak rzecz z ulgami w Brukseli? Będziemy w październiku i z tego co udało mi sie znaleśc to do atomu wejdziemy za darmo - czy gdzieś jeszcze sa ulgi/darmowe wejścia?
dzięki za pomoc - pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 14 Sie 2015 16:29 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
No to z mojej strony pytanie - czy i jak dokumentujecie za granicą swoją niepełnosprawność? Sam mam również znaczny stopień niepełnosprawności, choć może być na pierwszy rzut oka tego nie widać. Poruszam się bez wózka i bez kul. Mam oczywiście legitymację osoby niepełnosprawnej, ale za granicą to bezwartościowy świstek. Nie ma na nim nawet żadnego symbolu "wózkarza". Mam też kartę parkingową (blue bagde) i z niej korzystałem kilkukrotnie za granicą w UE, ale tylko do parkowania.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 14 Sie 2015 23:23 

lmatysiak napisał(a):
Pytanie: Rozumiem że Luvr jest w dalszym ciągu za darmo. Czy muszę stać w kolejkach po jakieś zerowe bilety czy od razu udaje się w głąb na zwiedzanie?

Witam, odpowiem tylko na tę część pytania, reszty nie wiem ;) W Luwrze trzeba podejść do normalnej kasy i odebrać stamtąd bilet zerowy, zgłaszając, że będzie to bilet dla osoby niepełnosprawnej + osoby towarzyszącej.

Aha, na wieżę Eiffla osoby niepełnosprawne wpuszczali bez stania w kolejce :)

-- 14 Sie 2015 23:28 --

krasnal napisał(a):
No to z mojej strony pytanie - czy i jak dokumentujecie za granicą swoją niepełnosprawność? Sam mam również znaczny stopień niepełnosprawności, choć może być na pierwszy rzut oka tego nie widać. Poruszam się bez wózka i bez kul. Mam oczywiście legitymację osoby niepełnosprawnej, ale za granicą to bezwartościowy świstek. Nie ma na nim nawet żadnego symbolu "wózkarza". Mam też kartę parkingową (blue bagde) i z niej korzystałem kilkukrotnie za granicą w UE, ale tylko do parkowania.

We Francji wszędzie korzystaliśmy z polskiej legitymacji osoby niepełnosprawnej. Wszędzie starczało, nawet w Disneylandzie, długo oglądali tę legitymację, wątpię, żeby coś zrozumieli, ale kartę wejść dla osoby niepełnosprawnej wyrobili.

Podobno istnieje również legitymacja albo jakiś dokument wyrabiany w Polsce i mówiący o stopniu niepełnosprawności w wersji angielskiej. Tak przynajmniej mówił kolega, który jest osobą niepełnosprawną. Do Paryża jednak nie zdążyliśmy tej karty wyrobić.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
lmatysiak uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 15 Sie 2015 16:16 
Awatar użytkownika

Dzięki alesikpl za pomoc
Ja mam wadę wzroku, będę podróżował z dziewczyną (jako przewodnikiem os. niewidomej) i na jednym z for czy strony PZN przeczytałem że :

W przejazdach koleją poza granicami Polski można korzystać z bezpłatnego biletu dla przewodnika.
Podczas takiego przejazdu osoba niewidoma uiszcza należność za bilet wg opłat normalnych taryfy międzynarodowej TCV albo z zastosowaniem ulgi, jeżeli jest do niej indywidualnie uprawniona. Umowę PKP ma podpisana z:
Przewoźnicy honorujący postanowienia Aneksu specjalnego TCV „Przewóz osób niewidomych i ich przewodników”:

1) Towarzystwo żeglugowe Attica Group S.A. (Superfast Ferries-BlueStar Ferries) - Attica Group;
2) Koleje Brytyjskie i Koleje Irlandii Północnej (oraz tow. żeglugowe Sealink zapewniające połączenia pomiędzy Wielką Brytanią i Europą kontynentalną) – ATOC;
3) Koleje Bułgarskie – BDZ;
4) Koleje Czeskie – CD;
5) Koleje Macedońskie – CFARYM;
6) Koleje Luksemburskie – CFL;
7) Koleje Rumuńskie – CFR;
8) Koleje Irlandzkie – CIE;
9) Koleje Portugalskie – CP;
10) Koleje Niemieckie - DB AG;
11) Koleje Duńskie – DSB;
12) Koleje Chorwackie – HZ;
13) Koleje Raab-Odenburg Ebenfurther AG – GYSEV;
14) Koleje Węgierskie – MAV;
15) Koleje Holenderskie – NS;
16) Koleje Greckie – OSE;
17) Koleje Austriackie – BB;
18) Polskie Koleje Państwowe – PKP;
19) Szwajcarskie Koleje Związkowe - SBB/CFF;
20) Koleje Belgijskie - SNCB/NMBS;
21) Koleje Słoweńskie – SZ;
22) Towarzystwo Żeglugowe Stena Line Hoek van Holland – Harwich - StL;
23) Koleje republiki Czarnogóry, Koleje Serbskie – ZS;
24) Koleje Słowackie – ZSSK.

tylko tu pojawia się pewna sprzeczność bo jedne źródła podają że sygnatariuszami porozumienia są również:
Koleje Francuskie (SNCF), Koleje Włoskie (TI(Trenitalia) ) i Koleje Hiszpańskie (RENFE)
Inne źródła twierdzą że nie ?!!?
Wie ktoś coś na ten temat?

I pytanie nr 2 na jakiej podstawie mam uzyskać taki zerowy bilet dla przewodnika? Wystarczy z nasza legitymacja podejść do kasy?

Sam po weekendzie postaram się odwiedzić siedzibę PKP i odział PZN by mi naświetlono jakie są szanse, o ile wcześniej ktos mnie nie uświadomi :) .

Na pewno potwierdzają się moje informacje (dostaję info przez portale społecznościowe) że we Włoszech muzea państwowe dla mnie jak i przewodnika są darmowe :) a to już b.dużo.
 Profil Relacje PM off
Maktravel lubi ten post.

#10 PostWysłany: 19 Sty 2016 16:45 

A czy wiecie moze jakie znizki przysługuja w Disneylandzie w sytuacji gdy osoba niepełnosprawną jest dziecko (posiada legitemację do osoby niepełnosprawnej która nie ukończyła 16 roku życia) i kartę parkingową? Czy również są znizki na wejście? czy wchodzi się osobnym wejściem bez konieczności stania w kolejkach jeśli dziecko nie porusza się na wózku?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 19 Sty 2016 17:47 

Szczegółów nie podam, bo już nie pamiętam, ale w Disneylandzie prawie nie ma żadnych zniżek. Dzieci zdrowe (3-11 lat) dostają symboliczną zniżkę (na poziomie ok 10%). Z kolei jeżeli chodzi o osoby niepełnosprawne, to musi być w papierach (legitymacji) wykazane, że osoba niepełnosprawna wymaga osoby towarzyszącej. Wtedy osoba towarzysząca chyba ma jakąś zniżkę na wejście, z kolei osoba niepełnosprawna i tak musi zapłacić za bilet. W przypadku dzieci myślę, że będzie podobnie.

Jeżeli chodzi o osobne wejście, to pisałam wyżej na ten temat.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 02 Kwi 2017 12:25 
Awatar użytkownika

Loty: 172
Kilometry: 436 641
niebieski
Posiadając w Polsce legitymację osoby niepełnosprawnej w zależności od jej stopnia osoby niepełnosprawne mogą korzystać z różnych zniżek i ulg, w tym w trakcie swoich podróży. Darmowe, czy tańsze bilety na komunikację publiczną, lub przewozy międzyregionalne, ulgowe bilety do atrakcji turystycznych, itp.

Przy podróży po Europie i świecie wiadomo jest mnogość systemów orzecznictwa, pojawiają się pytania o dokument, np. to w jakim języku jest on wystawiony.

Nieco ponad rok temu w Internecie pojawiły się informacje o wprowadzeniu Europejskiej Karty Osoby Niepełnosprawnej, gdzie Unia Europejska opracowała system wzajemnego uznawania uprawnień. W lutym 2016 r. karta została wprowadzona najpierw w grupie ośmiu krajów: Belgii, Estonii, Finlandii, Rumuni, Słowenii, na Cyprze, Malcie i we Włoszech.

Potem na stronie Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej w sierpniu pojawiła się informacja, że Prezydent podpisał nowelizację ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych, która wprowadza m.in. nowe wzory legitymacji, które będą obowiązywały od 1 sierpnia 2017. Czy będą one miały jednak coś wspólnego z tą kartą europejską, kto to wie?

Pytanie, czy ktoś z Was korzystał z jakichkolwiek zniżek dla osób niepełnosprawnych w trakcie podróży zagranicznych? Ew. w jakich krajach, jakim dokumentem się posługiwał?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 02 Kwi 2017 18:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja korzystałem z Karty Parkingowej. Zarówno do parkowania na kopertach w UE (do czego w sumie karta służy), jak i do zakupu ulgowych np. biletów wstępu do różnych obiektów - choć tu nie zawsze się udawało i raczej w tych przypadkach zależy to od dobrej woli biletera.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 24 Maj 2017 08:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Wejście do Pompejów darmowe po okazaniu karty parkingowej.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 05 Cze 2017 19:14 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Czy osoba niepełnosprawna nie posiadająca auta może dostać tą kartę parkingową?
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 05 Cze 2017 19:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Może - karta jest przypisana do osoby, nie samochodu. Pamiętaj, że przy niepełnosprawności umiarkowanej tylko niektóre schorzenia kwalifikują do jej otrzymania.
Natomiast żeby wyrobić kartę warszawską kartę N+ jest konieczny dowód rejestracyjny auta zarejestrowanego na osobę niepełnosprawną lub kopia umowy użyczenia.
 Profil Relacje PM off
onufry_z uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 20 Cze 2023 20:53 

niebieski
Lecę z bratem który porusza się na wózku do Hiszpanii i nie zdążyli dosłać karty , czy można na cito wyrobić taką kartę "tymczasowa" na miejscu? Albo np jak ktoś zapomniał czy jest jakaś opcja/ alternatywa. Wolałbym nie sprawdzać wyrozumiałośći hiszpańskiej policji.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości