Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.



 [ 225 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 15 Sty 2020 14:28 

Rejestracja: 22 Wrz 2012
Posty: 886
niebieski
boots napisał(a):
witekkowal napisał(a):
Wybranie tej opcji spowoduje chyba blokadę roamingu także w UE?

Nie, tylko poza UE.
Czy blokada połączeń międzynarodowych i połączeń międzynarodowych w roamingu będą działały tak samo jak ta z danymi? Tj. Połączenia za granicą, które będę wykonywał w UE będą traktowane jak krajowe?
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#202 PostWysłany: 15 Sty 2020 14:32 

Rejestracja: 29 Cze 2015
Posty: 5400
Ostrzeżenia: 2
Zbanowany
platynowy
Nie wiem, zapytaj na infolinii. A po co Ci taka blokada?
_________________
Quam parva sapientia regitur mundus!
Góra
 Relacje PM off  
 
#203 PostWysłany: 15 Sty 2020 14:37 

Rejestracja: 22 Wrz 2012
Posty: 886
niebieski
Z ciekawości tylko pytam, czy działa to analogicznie. Najważniejsza jest dla mnie i tak blokada danych poza EU. Nie miałem pojęcia o przedstawionym przez Ciebie sposobie.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#204 PostWysłany: 15 Sty 2020 14:42 

Rejestracja: 29 Cze 2015
Posty: 5400
Ostrzeżenia: 2
Zbanowany
platynowy
Działa to bardzo dobrze.
_________________
Quam parva sapientia regitur mundus!
Góra
 Relacje PM off  
 
#205 PostWysłany: 15 Sty 2020 14:56 

Rejestracja: 14 Kwi 2016
Posty: 52
czy dobrze zrozumiałem, że jak się w nju włączy "blokada transferu danych w roamingu" (a zostawi włączone zwykłe dane) to mimo tej blokady nadal będzie działał net w Unii, ale już poza Unią nie?
A jeśli tak - to aby wyłączyć także transfer w Unii trzeba wyłączyć po prostu "dane"?

Sprytne rozwiązanie, podoba mi się, dziwne że nikt inny na to nie wpadł
i to zdecydowanie jest głos za nju.


Ostatnio edytowany przez Abcn, 15 Sty 2020 17:08, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
Góra
 Relacje PM off  
 
#206 PostWysłany: 15 Sty 2020 15:02 

Rejestracja: 29 Cze 2015
Posty: 5400
Ostrzeżenia: 2
Zbanowany
platynowy
Tak, dobrze rozumiesz.
_________________
Quam parva sapientia regitur mundus!
Góra
 Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.
 
 
#207 PostWysłany: 15 Sty 2020 16:54 

Rejestracja: 08 Sie 2011
Posty: 1164
złoty
p99 napisał(a):
A jeśli tak to aby wyłączyć także transfer w unii trzeba wyłączyć po prostu "dane"?

Po włączeniu danych masz stawki standardowe lub możesz dokupić pakiet (jeden lub kilka) i jest trochę taniej.


Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
Góra
 Relacje PM off  
 
#208 PostWysłany: 15 Sty 2020 21:32 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 Gru 2017
Posty: 6
d-t-x napisał(a):
meczko napisał(a):
Abonament ma duży minus dla wszystkich ruszających się czasem poza UE. Wystarczy nieopatrznie na chwilę zostawić transfer danych, włączoną pocztę głosową, a czasem nawet jeżeli włączy się jakieś pobieranie czegoś w tle przy wyłączonym transferze danych, i można sobie nabić kosmiczny rachunek za pozaunijny roaming. Już kilka lat temu przeszedłem na prepaid z pakietem bez limitu. Ryzykuję tylko tym, ile mam doładowane, a rzadko mam na telefonie więcej niż 70 zł.

W Nju możesz ustawić blokowanie ruchu, gdy saldo rachunku dobije do 100 zł.
Te 100pln maksymalnej kwoty miesięcznej w nju mobile jest z automatu, nie widziałem że można zwiększyć
Góra
 Relacje PM off  
 
#209 PostWysłany: 15 Sty 2020 21:38 

Rejestracja: 12 Sty 2015
Posty: 1766
srebrny
Można wyłączyć.
Góra
 Relacje PM off  
 
#210 PostWysłany: 16 Sty 2020 13:02 

Rejestracja: 22 Wrz 2012
Posty: 886
niebieski
Jeszcze odnośnie blokady danych w roamingu poza UE w nju, o której pisał @boots, jest to ładnie wytłumaczone dopiero po wejściu w daną opcję w celu jej aktywacji:
Dzięki usłudze "Blokada transferu danych w roamingu" blokujesz płatny transfer danych, gdy jesteś poza granicami Polski.

Usługa nie blokuje korzystania z internetu w ramach środków z dodatkowych pakietów roamingowych czy usług roamingowych:

Działanie usługi w roamingu w Stefie 1 (Unia Europejska):
Usługa nie blokuje korzystania z internetu do osiągnięcia limitu wydatków w Twojej ofercie oraz internetu w ramach przyznanego limitu GB. Blokada internetu w roamingu włączy się po wykorzystaniu limitu GB.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#211 PostWysłany: 18 Sty 2020 16:25 

Rejestracja: 25 Cze 2018
Posty: 2
Pozwolę sobie wtrącić moje trzy grosze.
Virgin mobile (Grecja) to koszmar, połączenia w tragicznej jakości, praktycznie brak transmisji danych.
a2mobile (Słowacja, Francja, Portugalia, Hiszpania) problem z logowaniem do sieci, jak już jest możliwość nawiązania połączenia to ciągle są problemy z transmisją danych. Niska jakość dźwięku.
Orange - powróciłem po latach i skusiłem się na flex'a, testowałem w Bułgarii, Rumunii, Słowacji i Egipcie. Brak problemów w UE, jeśli chodzi o Egipt to w tej usłudze jest super sprawa, nie trzeba nic blokować w aplikacji ani na infolinii. Będą poza UE nie mamy możliwości nawiązania połączenia i nabicia danych jak nie mamy wykupionego dodatkowego pakietu minut i danych.
Góra
 Relacje PM off  
 
#212 PostWysłany: 18 Sty 2020 16:36 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 Wrz 2011
Posty: 932
złoty
A ja korzystam z oferty Orange z 1TB danych na rok za 300 PLN.
Rozmowy/sms bez limitu.
25 GB do wykorzystania w UE.
Jak zasili się konto 300 PLN, aby zlecić aktywację pakietu, dodatkowo otrzymuje się bonus 150GB do wykorzystania.
W praktyce to oferta no limit na wszystko (chyba że ktoś jest w stanie wykorzystać taką ilość danych...).
Góra
 Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.
 
 
#213 PostWysłany: 18 Sty 2020 20:06 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 Gru 2017
Posty: 6
Garmond
Jaka to taryfa? Prepaid , czy abonament?


Ostatnio edytowany przez Abcn, 25 Sty 2020 13:35, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
Góra
 Relacje PM off  
 
#214 PostWysłany: 18 Sty 2020 20:12 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 Wrz 2011
Posty: 932
złoty
Oferta na kartę:
https://www.tabletowo.pl/orange-na-kart ... y-rok/amp/
Góra
 Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.
 
 
#215 PostWysłany: 19 Sty 2020 14:13 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 Maj 2017
Posty: 1537
Loty: 170
Kilometry: 283 304
platynowy
Z tym, że teraz podnieśli na 360zł


Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
Góra
 Relacje PM off
Garmond lubi ten post.
 
 
#216 PostWysłany: 19 Sty 2020 17:47 

Rejestracja: 11 Lis 2015
Posty: 265
niebieski
Zgadzam się - "najbezpieczniejsze" rozwiązanie co do internetu ma Orange Flex.
Klasyczne prepaidy w 99% mają dopłaty do internetu w UE (nie chodzi o te kilka złotych, ale o sytuacje, gdy mając puste konto nie można korzystać z internetu). W abonamencie można nie dopilnować jakichś ustawień i szybko nabić rachunek na kilkadziesiąt-kilkaset złotych.

Miałem sytuację, że przekroczyłem samochodem granicę ze Szwajcarii do Austrii i po kilometrze włączyłem transmisję danych. Miałem wtedy Orange na kartę i niestety połączyłem się z siecią szwajcarską. W ciągu kilku sekund wyzerowałem sobie kilkanaście złotych, które miałem na koncie i nie mogłem korzystać z internetu w Austrii aż do momentu doładowania konta (ze względu na dopłaty). A gdybym miał abonament, to pewnie straciłbym nie kilkanaście, ale kilkaset złotych.

Natomiast we Flex z karty pobierane jest co miesiąc 25 zł i w tym zawiera się limit internetu w UE, na koncie nic nie trzeba mieć. Natomiast poza UE, dopóki nie dokupimy pakietu za pomocą karty płatniczej, po prostu nie będziemy mogli korzystać z telefonu.
Natomiast związana jest z tym jedna wada - żeby wykonać rozmowę międzynarodową, trzeba wykupić pakiet.
Góra
 Relacje PM off  
 
#217 PostWysłany: 25 Sty 2020 13:21 

Rejestracja: 20 Paź 2018
Posty: 680
złoty
A w której sieci można jeszcze mieć włączony roaming tylko w UE a wyłączony poza? W Playu albo cały albo w ogóle co jest skandaliczne skoro pakiet danych mamy po tych zmianach w UE za free
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#218 PostWysłany: 27 Sty 2020 19:25 

Rejestracja: 11 Lis 2015
Posty: 265
niebieski
marcin.krakow napisał(a):
Z tym, że teraz podnieśli na 360zł

Osobiście nie kupiłbym tak drogiego pakietu, który na tak długo związałby mnie z danym operatorem. O ile teraz jestem w Orange Flex i szczerze polecam, to wcześniej miałem właśnie Orange Free na Kartę i podczas wyjazdu Kraków-Berlin-Faro internetu nie miałem ani w Niemczech, ani w Portugalii. Wszystkie ustawienia w telefonie były ok, bo po włożeniu karty Klucz Mobile w ten sam telefon, internet śmigał. Na infolinii Orange polecono mi tylko wymusić 3G zamiast 4G, bo "miejscowy operator może nie wpuszczać roamingowych na LTE" - więc ciekawe dlaczego bieda-operator Klucz był wpuszczany...
Góra
 Relacje PM off  
 
#219 PostWysłany: 27 Sty 2020 20:03 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 Wrz 2011
Posty: 932
złoty
Orange nie jest może najlepszym telecomem, ale aktualnie (i w świeżej przeszłości) jako jedyny zapewniał ofertę quasi no limit na internet.
Dla mnie ich oferta była optymalna, bo zamiast w domu związać się z dostawcą internetu na kabel wybrałem wersję mobilną, która pozwala mi ten "kabel" zabrać wszędzie gdzie chcę.
I do tego dzwonić i pisać bez ograniczeń.
Szkoda że nikt inny nie poszedł w ślady Orange.
Góra
 Relacje PM off  
 
#220 PostWysłany: 31 Sty 2020 16:38 
Moderator działu

Rejestracja: 03 Kwi 2016
Posty: 229
BarneyGF napisał(a):
Klasyczne prepaidy w 99% mają dopłaty do internetu w UE (nie chodzi o te kilka złotych, ale o sytuacje, gdy mając puste konto nie można korzystać z internetu).


Warto odnotować, że spośród 4 największych sieci w Polsce, Play i Plus nie pobierają już dopłat.


Ostatnio edytowany przez ume, 31 Sty 2020 17:31, edytowano w sumie 1 raz
Góra
 Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.
 
 
 [ 225 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot], paweł p, rav4, seal, Sogou [Spider] oraz 10 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

  
phpBB® Forum Software © phpBB Group