Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 36 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 07 Lut 2023 02:37 

@ Tigro Niestety takie są realia. Porto Moniz jest na krańcu Madery i dojazd autobusem z lotniska z przesiadką trwa ponad 4 godziny. Autobus jeździ 2 razy dziennie i staje na bardzo wielu przystankach. Dwa lata temu korzystałam z taksówki lotniskowej do Porto Moniz i zapłaciłam 35 euro za podróż w jedną stronę za 1 osobę. Koszt przejazdu taksówką nie wydawał mi się wygórowany w porównaniu do polskich cen, ponieważ to jest ponad 50 kilometrów wcale nie łatwej trasy.
 Profil Relacje PM off
Tigro uważa post za pomocny.

City break w Barcelonie 🏙️ Loty i 3 noce w hotelu za 909 PLN 🇪🇸 City break w Barcelonie 🏙️ Loty i 3 noce w hotelu za 909 PLN 🇪🇸
Czerwcowy urlop w Grecji 🇬🇷 Hotel z wyżywieniem na Tasos za 2419 PLN 😎 Czerwcowy urlop w Grecji 🇬🇷 Hotel z wyżywieniem na Tasos za 2419 PLN 😎
#22 PostWysłany: 07 Lut 2023 10:25 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 802 011
platynowy
No sposób jest banalnie prosty - jedziesz do Funchal autobusem z lotniska i tam przesiadasz się s autobus do Porto Moniz.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 07 Lut 2023 16:41 

LiMag napisał(a):
@ Tigro Niestety takie są realia. Porto Moniz jest na krańcu Madery i dojazd autobusem z lotniska z przesiadką trwa ponad 4 godziny. Autobus jeździ 2 razy dziennie i staje na bardzo wielu przystankach. Dwa lata temu korzystałam z taksówki lotniskowej do Porto Moniz i zapłaciłam 35 euro za podróż w jedną stronę za 1 osobę. Koszt przejazdu taksówką nie wydawał mi się wygórowany w porównaniu do polskich cen, ponieważ to jest ponad 50 kilometrów wcale nie łatwej trasy.

35 euro jasne, byłoby do przeżycia, natomiast te ceny po 60+ w jedną stronę to już dla mnie trochę przesada :( Niestety teraz totalnie nie byłem w stanie znaleźć niczego w tej cenie - ani boltem, ani przejazdami prywatnymi :/

Tomo14 napisał(a):
No sposób jest banalnie prosty - jedziesz do Funchal autobusem z lotniska i tam przesiadasz się s autobus do Porto Moniz.

Tylko problem jest taki jak opisuje LiMag - te autobusy jeżdżą rzadko i trasa trwa sto lat
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 07 Lut 2023 17:09 

-- 07 Lut 2023 17:09 --

@Tigro
Szukaj dalej. Można znaleźć niższą cenę. Np. sprawdź: madeira-airport-shuttle.com - 56 e za 2 osoby.

Door to Door
Shuttle Transfers
1 suite case + 1 small item (such as laptop, camera bag or small shoulder bag)
No extra Costs
No Cancellation Fee - Full Refund - up to 12 hours before your pick-up
Express Shared Shuttle (Door to Door)

Porto Moniz
Number of Passengers
2
TOTAL PRICE: € 56 one way
Book this Vehicle
 Profil Relacje PM off
Tigro uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 08 Lut 2023 01:44 

@LiMag oooo, faktycznie! Dodatkowo jest tam zniżka 5% za płatność z góry więc wychodzi 106 za dwie osoby door to door w obie strony. To jest już cena do przełknięcia zważywszy na odległość, no i wyraźnie taniej niż cała konkurencja, a opinie mają bardzo dobre ;) Dzięki wielkie za pomoc, pewnie na nich się zdecydujemy!
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 14 Lut 2023 19:01 

Loty: 164
Kilometry: 322 634
złoty
W razie opóźnienia lotu i spóźnienia się na ostatni aerobus do Funchal można dostać się Boltem - około 23e.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 29 Kwi 2023 22:23 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Aerobus nadal kosztuje 5/8 EUR. Dziś ten o 18, spóźnił się i wyjechał dopiero o 18.24, bo wszyscy kupują bilety za gotówkę u kierowcy, a to trwa. Co więcej, facet robi za informację turystyczną, bo każdy pyta go, gdzie ma wysiąść 😉. Po około 20 minutach dojechał do centrum Funchal. Kierowca wziął praktycznie wszystkich chętnych; część pasażerów podróżowała na stojąco.
Z innej beczki: MC Revolut, Multibanco, Avenida do Mar i wiele innych lokalizacji, bez prowizji.
Do tej pory m.in.: Algieria, Etiopia, Gambia, Ghana, Rwanda, Senegal, Uganda, WKS | | Indie, Indonezja, Iran, Kazachstan, Kirgistan, Liban, Malezja, Nepal, Oman, Tajlandia, Uzbekistan || Boliwia, Brazylia, Kanada, Kolumbia, Meksyk, Panama + Europa.
Image
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 05 Kwi 2024 22:50 

złoty
Aerobus kosztuje już 6/10 EUR. Zwykły autobus (113) w dalszym ciągu 3,35 EUR.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 23 Paź 2024 09:07 

złoty
Dzisiaj zapłaciłem za autobus z lotniska do Funchal 2,60 EUR zamiast spodziewanych 3,35. Być może dlatego, że jechałem linią 53, a nie 113.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 31 Paź 2024 20:12 

złoty
Edit do powyższego ^^^

Sprawa się wyjaśniła. To nie przez inną linię, ale przez nowy taryfikator przejazdów dojazd z/na lotnisko kosztuje teraz mniej. Więcej napisałem tutaj:
komunikacja-publiczna,1419,58891&p=1732960#p1732960
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 07 Wrz 2025 20:15 

złoty
Aerobus kosztuje już 6,50 EUR. Jednocześnie zniknęła możliwość zakupu biletu RT.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 19 Paź 2025 13:43 

złoty
Jechał ktoś ostatnio z lotniska nocą do miasta boltem/uberem? Zastanawiam się jakie jest prawdopodobieństwo, że nic się nie pojawi. Ostatnio jak próbowałem dostać się nocą z Funchal, to dostępność była zerowa.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 19 Paź 2025 15:02 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Miałem tak na Cavtacie po południu. Pełno pojazdów, które miasteczko mijało. Mieli lepsze kursy.
Tutaj się nie dziw, bo prawdopodobieństwo znalezienia powrotu zerowa.

Ktoś kiedyś pisał, że można próbować robić rezerwację.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 08 Lis 2025 13:10 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Aerobus kosztuje obecnie 6,50 EUR, a kierowca ma resztę, aby ją wydać.
Co do lotniska FNC: jeśli ktoś ląduje samolotem z Lizbony (TAP, około 1 w nocy, mój był spóźniony), po prawej stronie, w kierunku wyjścia jest kawiarnia ("Specially good to go"). Otwierają ją dopiero około 7. Tenże przybytek ma dość wygodne fotele, które można złączyć, fotele te stoją z boku, przy oknach, gdzie światło jest mniej intensywne, więc można się śmiało zdrzemnąć. W bardzo bliskiej odległości są również toalety i poidełko.
Do tej pory m.in.: Algieria, Etiopia, Gambia, Ghana, Rwanda, Senegal, Uganda, WKS | | Indie, Indonezja, Iran, Kazachstan, Kirgistan, Liban, Malezja, Nepal, Oman, Tajlandia, Uzbekistan || Boliwia, Brazylia, Kanada, Kolumbia, Meksyk, Panama + Europa.
Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#35 PostWysłany: 12 Lis 2025 08:41 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jeszcze jedno: aby zdążyć na poranny lot do LIS (TAP) o 7.50 trzeba z Funchal wziąć taksówkę. Najtaniej wyszło za pośrednictwem booking.com (70 zł za dwie osoby, miło, punktualnie i profesjonalnie).
Image
 Profil Relacje PM off
Nvjc lubi ten post.
meczko uważa post za pomocny.

#36 PostWysłany: 14 Lis 2025 11:39 

złoty
nelson 1974 napisał(a):
Co do lotniska FNC: jeśli ktoś ląduje samolotem z Lizbony (TAP, około 1 w nocy, mój był spóźniony), po prawej stronie, w kierunku wyjścia jest kawiarnia ("Specially good to go"). Otwierają ją dopiero około 7. Tenże przybytek ma dość wygodne fotele, które można złączyć
Jak chcesz się zdrzemnąć na airside, to opcji jest więcej, np. skórzane sofki naprzeciwko wspomnianej kawiarni lub na piętrze skórzane fotele bez oparć ze szczególnym uwzględnieniem tych, które znajdują się w przejściu prowadzącym do toalety.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 36 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość