Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 78 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Trapani - do Palermo
#1 PostWysłany: 29 Wrz 2010 23:34 

Na lotnisku Birgi kolo Trapani sa dwa autobusy jeden Terawision http://www.terravision.eu/trapani_palermo.html za ok 8 euro i drugi miejski czesto jezdzacy za 4,5euro, wiem bo jechalem niedawno, jeszcze rok temu byl tanszy. Tak ze w obie strony autobusem miejskim ATM z lotniska Birgi pod Trapani do centrum na dworzec autobusowy jest za 9euro (bilet powrotny nie jest tanszy). Lotnisko jest w nocy otwarte i mozna na nim spac, chociaz za wiele miejsca nie ma.
Jesliby ktos chcial jechac do Palermo z lotniska Birgi to moze jechac autobusem Terrawision za 15 euro w jedna strone, lub mozna jechac do Trapani autobusem miejskim za 4,5 euro i dalej z dworca aurobusowego w Trapani jest duzo autobusow do Palermo na stacje centralna za 8,6 euro (troche taniej niz Terawision) jedzie ok 2 godz. Taniej moze byc jeszcze pociagiem z Trapani do Palermo na stacione centrale 7,7euro pociag regionale. Strona komunikacji autobusowej ATM w Trapani http://www.atmtrapani.it/ Strona koleji włoskich http://www.trenitalia.com/ Zdjecia, filmy z Trapani, Palermo i okolic sa na http://www.youtube.com oraz na http://maps.google.com/ w zakladce zdjecia filmy oraz na http://www.panoramio.com po wpisaniu danej miejscowości.
Temp pow, opady i temp wody w Trapani w poszcz mies roku
http://www.weatheronline.pl/weather/map ... =160&R=160
Temp pow, opady i temp wody w Palermo w poszcz mies roku
http://www.weatheronline.pl/weather/map ... =160&R=160
Dodam jeszcze ze wg mnie na jesien troche przedobrzyli temperature powietrza i wody wg mnie,
moze sponsoruja serwisy pogodowe i przez to.

Moje zdjecia jaby ktos chcial ogladnac
Trapani Sicilia (Italy) September 2010
http://www.facebook.com/media/set/fbx/? ... 276506dce0
Palermo Sicilia, Italy September 2010
http://www.facebook.com/media/set/fbx/? ... 5d6b3d3220

Ostatnio edytowany przez Washington 16 Kwi 2014 17:51, edytowano w sumie 3 razy
porządki
 Profil Relacje PM off  

City break w Barcelonie 🏙️ Loty i 3 noce w hotelu za 909 PLN 🇪🇸 City break w Barcelonie 🏙️ Loty i 3 noce w hotelu za 909 PLN 🇪🇸
Czerwcowy urlop w Grecji 🇬🇷 Hotel z wyżywieniem na Tasos za 2419 PLN 😎 Czerwcowy urlop w Grecji 🇬🇷 Hotel z wyżywieniem na Tasos za 2419 PLN 😎
#2 PostWysłany: 17 Mar 2011 12:03 

A jak jest z wynajęciem auta na lotnisku w Birgi? Można tego dokonać o 23:00?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 17 Mar 2011 12:48 

Chyba jest szansa wynajac samochod ale to male lotnisko wiec nie ma za duzo firm, nie pamietam juz dokladnie czy byly otwarte te boxy z rent a car wypozyczalnia samochodow o 23.00 ale sprawdz sobie na stronie lotniska Birgi w Trapani masz tam tez link do wypozyczalni samochodow i kontakt na lotniska, powinni udzielic informacji.
http://www.aeroportotrapani.com/eng/aeroporto.asp Rozwiazaniem czasami jest wynajac samochod troche nim pojezdzic i tez w nocy spac jak to probowali moji znajomi. Jakis tel. inormacja lotniska +39 0923 842502.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 17 Mar 2011 16:58 

Dzięki za info hol2.
Słyszałem, że podobno gdzieś przy lotnisku jest wypożyczalnia Hertz'a...
Myślałem ,żeby może od nich wypożyczyć...
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 17 Kwi 2011 20:50 

Witam wszystkich!

3 maja (wtorek) lądujemy w Trapani samolotem RyanAir z Krakowa (20.10-22.45). Z tego co się orientuję ostatni bus Terravision odjeżdża z lotniska o 23. Czy ktoś orientuje się czy jest on jakoś skorelowany z samolotem, którym lądujemy? Albo czy są jakieś inne autobusowe możliwości dojazdu o tej porze do Palermo? W razie opóźnienia lotu obawiam się, że możemy zostać w Trapani do rana :(

pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź!
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 23 Kwi 2011 10:59 

Z tego co wiem przy wyjściu z lotniska czekają 2 autobusy o tej porze. Jeden do Palermo ( Terravision), a drugi do Trapani (AST). Zazwyczaj jest tak, że czekają na pasażerów linii lotniczych:)
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 30 Kwi 2011 13:15 

Dzięki wielkie!

Pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 10 Maj 2011 14:07 

Adi napisał(a):
Dzięki za info hol2.
Słyszałem, że podobno gdzieś przy lotnisku jest wypożyczalnia Hertz'a...
Myślałem ,żeby może od nich wypożyczyć...

Można wiedzieć jak to wypaliło? Mam obecnie tę samą rozterkę. Zastanawiam się czy są duże problemy z wypożyczeniem samochodu o tej porze i czy są za to dodatkowe opłaty, bo wiem że w Polsce doliczają za nietypowy czas odbioru samochodu (tj. po zamknięciu biura) oraz za odbiór samochodu na lotnisku (jest jakaś 12% dopłata). W ogóle jestem ciekawa jak to wychodzi kosztowo.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 01 Mar 2012 10:07 
Awatar użytkownika

Loty: 83
Kilometry: 134 504
Czy ktos moze potwierdzic ze rzeczywiscie autobusy czekaja ?

#10 PostWysłany: 01 Mar 2012 12:09 

Hej!

potwierdzam, czekają.
i AST i terravision.
A swoja droga Trapani jest bardzo ladnym miejscem ( i chyba nawet w pewnym stopniu wolę je bardziej niz Palermo) :),

koniecznie polecam Erice ( miasteczko na wzgorzu obok Trapani) .. i Favignane ( wyspę na którą można dostać się promem z Trapani) z malowniczymi zatoczkami.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 25 Mar 2012 15:31 

Sweetka napisał(a):
Hej!

potwierdzam, czekają.
i AST i terravision.
A swoja droga Trapani jest bardzo ladnym miejscem ( i chyba nawet w pewnym stopniu wolę je bardziej niz Palermo) :),

koniecznie polecam Erice ( miasteczko na wzgorzu obok Trapani) .. i Favignane ( wyspę na którą można dostać się promem z Trapani) z malowniczymi zatoczkami.

Hej Sweetka!
myslisz ze na trzy dni które tam będę warto skupić się lepiej tylko na Trapani..Palermo..czy pojezdzić gdzies wiecej...?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 25 Mar 2012 15:35 

Swoją drogą moi znajomi po wylądowaniu w Trapani odpalili GPS na telefonie i poszli z lotniska na nogach :D dotarli na plaże i rozbili namiot sącząc alkohol z bezcłówki :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 30 Kwi 2012 14:06 
Awatar użytkownika

Witajcie, mam do Was obieżyświatów ;) prośbę o pomoc w znalezieniu połączenia.
8 maja lądujemy na lotniksu w Birgi (Trapani) planowo o godzinie 22.20
Chcemy się dostać do miejscowości Giardini Naxos-(mapka google).
W grę wchodzą autobusy i ostatecznie pociągi.
Czy możecie mi pomóc znaleźć jakieś tanie i w miarę szybkie połączenie?
Może ktoś ma jakieś doświadczenia w podróżowaniu komunikacją po Sycylii?

Pozdrawiam
Łukasz

EDIT: odświeżam temat
Po przylocie robię nocleg w Palermo. Jak do niego tanio dojechać z lotniska? (2 osoby)
Nadal szukam połączenia do Giardini Naxos.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 29 Maj 2012 12:29 
Awatar użytkownika

Czołem!

Jako że nikt nie odpowiedział na moje pytania, to podzielę się z Wami skromnym doświadczeniem po tygodniowym pobycie na Sycylii.
Sycylia jak dla mnie, to przede wszystkim mili i uprzejmi ludzie.
Dlatego już w Krakowie na lotnisku poznaliśmy miłe małżeństwo (polka i włoch), które zaproponowało nam wspólny przejazd z lotniska Trapani-Birgi do Catanii (320 km) i zaproponowali nam u siebie nocleg - z którego oczywiście skorzystaliśmy ;-D
Na początku plan był taki, że lądujemy 22.20 (w rzeczywistości samolot prawie zawsze jest przed czasem około 22.00) i jedziemy autobusem Terravison do Palermo a tam śpimy na plaży albo spracerujemy do rana. Całe szczęście, że tak nie wyszło, bo Palermo nocą jest "dziwne" wymarłe.. więc nie wiadomo jakby mogło się to skończyć.
Podróżowanie po Sycylii to zdecydowanie autobusy firmy Interbus, minus taki, że trochę drogie. Dlatego można próbować jeździć na stopa - tak jak robiliśmy to my i tę opcję szczeże polecam.
Podaję kilka stron, które mogą się Wam przydać:
AST - miejski autobus AST obsługuje różne miasta. Trzeba wejść w zakładkę "Linee e orari" i wybrać żądane miasto.
Terravision Przykład:Trapani - Palermo ostatni o 22.15 cena € 10.60
SAIS Połączenie różnych miast. Przykład: Palermo - Catania 14.90
Interbus Bardzo dobra komunikacja! Połączenia chyba wszystkich miast. Na www po lewej stronie świetna wyszukiwarka połączeń. Przyklad: Palermo - Siracusa € 12.00
Pociąg Trenitalia Połączenia z różnymi miastami. Długo i dość drogo.. Ale z Catanii do Taormina - Giardini jechałem i było ok. Cena € 3,95 Jeżeli ktoś ma dużo czasu to może zrobić sobie wycieczkę objazdową po przegu Sycylii z Palermo do Messina - ładne widoki z okna :)
Gdyby ktoś miał jakieś pytania, chętnie pomogę ;-)
Pozdrawiam
Łukasz T.
 Profil Relacje PM off
Dziewon uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 29 Maj 2012 14:02 
Awatar użytkownika

Pomocny wątek w tym temacie:
:arrow: TU KLIKAĆ 8-)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 31 Sie 2012 20:18 

Wszelkie sprawdzone informacje dotyczące połączeń z lotniska Trapani znajdziecie na portalu www.jedziemynasycylie.pl
sprawdzone linki, ciekawostki, atrakcje, ale przede wszystkim praktyczne porady i wskazówki! Trafne informacje na tamtejszym forum.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 31 Sie 2012 20:27 

Z Trapani polecam z portu wsiąść na prom na wyspy egejskie. Maretimo z baśniowymi wręcz podwodnym jaskiniami, które mozna zwiedzać wynajmując na wysepce mały kuter na rejs wokół wyspy za 10-15 euro za 4 godziny rejsu jak w raju! Urokliwa malutka Levanzo (również promem) oraz bardzo turystyczna Favigana z pięknymi knajpkami, malutkimi uliczkami i niesamowitym Muzeum Tuńczyka! Muzeum rewelacja! Można też zrobić sobie spacer na szczyt wyspy do ruin zamku. Tylko koniecznie trzeba wyjść skoro świt przed palącym słońcem i zabrać ze sobą wodę mineralną. Widok na górze zupełnie za free wręcz nieziemski! Promy z Trapani pływają co kilkanaście minut!
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 23 Mar 2013 13:39 

Cześć.

Wraz z dziewczyną lecimy do Trapani 26.05 - 29.05. 26 maja będziemy na miejscu o 14. Chcielibyśmy przede wszystkim powylegiwać się na plażach. Teraz mamy sporo rozterek.
Udało mi się zarezerwować nocleg w Palermo dla dwojga na cały nasz pobyt za 90E. Cena wydaje mi się bardzo dobra. Rezerwacja była dokonywana na szybko - mogę ją bezpłatnie anulować.
Zrobiłem jednak mały research i z tego co widzę to w Palermo nie ma (chyba) jakichś super plaż. Wyczytałem, że Mondello jest spoko, ale to dodatkowy koszt.

Zacząłem się więc zastanawiać, że może warto zmienić ten nasz nocleg na coś innego. Myślę o San Vito Lo Capo ale nie mogę znaleźć czy da się tam dojechać jakoś bezpośrednio z lotniska. Chyba nie...
Jak wygląda plażowanie w Trapani? Co z tego wszystkiego najbardziej opłaca się wybrać?

Podsumowanie cenowe:

Palermo - 90E noclegi(dla dwóch osób) plus 21,2E dojazd(dla jednej osoby) w obie strony z lotniska = 111,2E ~463 zł - > koszt dla jednej osoby 276 zł
Trapani - sam nocleg(dla dwóch osób) minimum 550 zł plus dojazd(dla jednej osoby) ok 50 zł ~ 600 zł - > koszt dla jednej osoby 325 zł
San Vito Lo Capo - ?

Proszę o pomoc i radę w doborze najlepszej opcji.

Ostatnio edytowany przez krasnal, 07 Sie 2016 17:23, edytowano w sumie 1 raz
Porządki
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 23 Mar 2013 16:10 

HON fly4free
San Vito lo Capo jest bezkonkurencyjne. Piękne plaże i woda, ale nawet nastawiając się na plażowanie nie pożałujecie, jeśli się trochę ruszycie po okolicy. Obadaj takie hasła jak Park Zingaro, ruiny greckie w Segesta, no i rzecz jasna - Erice. Palermo sobie odpuść. Innymi słowy optymalnie jest pożyczyć auto i nim się poruszać.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 23 Mar 2013 16:37 
Awatar użytkownika

srebrny
man4business napisał(a):
San Vito lo Capo jest bezkonkurencyjne. Piękne plaże i woda, ale nawet nastawiając się na plażowanie nie pożałujecie, jeśli się trochę ruszycie po okolicy. Obadaj takie hasła jak Park Zingaro, ruiny greckie w Segesta, no i rzecz jasna - Erice. Palermo sobie odpuść. Innymi słowy optymalnie jest pożyczyć auto i nim się poruszać.

A ja nie moge sie zdecydowac czy San Vito czy Favignana... ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 78 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość