Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 436 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22  Następna
Autor Wiadomość
#401 PostWysłany: 05 Cze 2023 15:31 

srebrny
Fakt, powinienem napisać jaki autobus: Appennino Shuttle
 Profil Relacje PM off
wersus79 lubi ten post.
wersus79 uważa post za pomocny.

City break w Barcelonie 🏙️ Loty i 3 noce w hotelu za 909 PLN 🇪🇸 City break w Barcelonie 🏙️ Loty i 3 noce w hotelu za 909 PLN 🇪🇸
Czerwcowy urlop w Grecji 🇬🇷 Hotel z wyżywieniem na Tasos za 2419 PLN 😎 Czerwcowy urlop w Grecji 🇬🇷 Hotel z wyżywieniem na Tasos za 2419 PLN 😎
#402 PostWysłany: 02 Sie 2023 20:57 

Cześć, chciałem potwierdzić to co wywnioskowałem z poprzednich postów: bilet na 944 z Birry do Ospedale Maggiore kosztuje 1,50 EUR, a poza tą trasą mogę w ramach tego biletu korzystać do 75 minut z komunikacji, na przykład dostać się autobusem nr 19 w okolice Piazza Maggiore?
 Profil Relacje PM off  

#403 PostWysłany: 01 Lis 2023 17:50 
Awatar użytkownika

srebrny
Stan z zeszłego czwartku po przylocie przed 8 rano.
* [Lotnisko] Informacja Turystyczna - nieczynna
* [Lotnisko] Carrefour - brak biletów
* [Birra] Bar Incontro - brak biletów
* [Birra] Tabacchi - bilety dostępne
2 ludzi uważa post za pomocny.

#404 PostWysłany: 04 Lut 2024 14:35 

Loty: 24
Kilometry: 27 211
W Bolonii najtańszym sposobem żeby się dostać z lotniska do centrum jest komunikacja miejska z przystanku Birra. Bilety można kupić na przeciwko. Uwaga,że nie w każdym autobusie można kupić bilety. Są autobusy bez automatów, a kierowca nie sprzedaje. W automacie w autobusie, bilety można kupić tylko za pomocą karty. I chyba trzeba mieć tyle kart ilu ludzi. Mi przynajmniej nie udało się kupić 2 biletów jedną kartą. Dojście do tego przystanku - po wyjściu z terminala idziemy w lewo lub w prawo. W obu przypadkach gdzieś nam się skończy chodnik :D . nie ma co się przejmować , dalej idziemy trawnikiem :) Po dojściu do ronda, dalej chodnikiem , tak jak google prowadzi.
 Profil Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.

#405 PostWysłany: 18 Lut 2024 02:28 

Wie ktoś może czy można płacić kartą w telefonie za przejazdy w autobusie?
 Profil Relacje PM off  

#406 PostWysłany: 14 Kwi 2024 15:34 

mam pytanie odnośnie aplikacji Roger.
Będę chciał się dostać do centrum Bolonii z przystanku Birra i chciałbym kupić bilety w aplikacji Roger- będzie nas kilka osób.
Czytałem w opiniach aplikacji, że po zakupie kilku biletów można skasować tylko jeden, więc wychodzi na to, że każda osoba będzie musiała zainstalować apkę i kupić bilet oddzielnie.
Czy sprawdzał ktoś ostatnio kasowanie kilku biletów dla kilku osób na jednym telefonie?
 Profil Relacje PM off  

#407 PostWysłany: 16 Cze 2024 14:51 

Loty: 31
Kilometry: 41 706
Stan z 13 i 15 czerwca 2024 r. Miałem dużo bagażu i chciałem wygodnie dotrzeć z lotniska na dworzec.

a) Bilety zakupione w Carrefour na lotnisku
- po wejściu do sklepu od razu zagadałem do kasjera, który bez wahania wyjął z kasy pęczek biletów i sprzedał mi kilka (Biglietto ordinario) – koszt 1,50 euro/szt.
- bilet jest ważny 75 minut od skasowania. Kasuje się tylko jeden raz.

b) Przejazd autobusem 54 jednego przystanku do Birra – przystanek linii 54 jest zaraz po lewej stronie od wyjścia z lotniska

c) Oczekiwanie ok. 7-10 minut na przystanku Birra

d) Przejazd autobusem 81 (lub 91) do końca trasy na przystanek Bologna Centrale

Cała podróż trwała ok. 70 minut w czwartkowym (13.06.) szczycie komunikacyjnym i ok. 55 minut w sobotnie (15.06.) przedpołudnie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Janus uważa post za pomocny.

#408 PostWysłany: 16 Cze 2024 17:16 
Awatar użytkownika

Loty: 245
Kilometry: 468 306
srebrny
Wróciłem kilka dni temu z Bolonii i nie do końca rozumiem po co latać za tymi biletami. W każdym autobusie można zapłacić te 1,5 euro karta lub telefonem.
Przy okazji daje znać ze "kanar" tez się może trafić. Ja zrobiłem przesiadkę w ramach tych 75 minut i kanar prosi wtedy o pokazanie karty kredytowej. Sprawdza ostatnie cyfry w swoim "urządzeniu" czy było opłacone.
flus lubi ten post.

#409 PostWysłany: 27 Paź 2024 17:17 

Loty: 259
Kilometry: 289 346
Update Październik 2024.

Z lotniska na lotnisko korzystałem z autobusu 944 (miałem hotel blisko przystanku końcowego Ospedale Maggiore). Generalnie w moim przypadku autobus był w obie strony na czas (co nie jest tak oczywiste u Włochów) i kosztował 4 EUR. Chciałem wpierw kupić bilet w automacie, ale mało intuicyjny był i poległem. Zdecydowałem się na opcję kartą zbliżeniową w autobusie. Poszło bez problemu i zablokowało mi 4 EUR.

Przystanek na lotnisku jest tutaj -> https://maps.app.goo.gl/1gKTe7mUthfFtWdz5

ps. Z innych opcji to ta pseudo hybryda pociągu i tramwaju kosztuje aż 12,80 EUR za 7 minut jazdy na dworzec centralny. Grubo.
travellista lubi ten post.
travellista uważa post za pomocny.

#410 PostWysłany: 02 Sty 2025 19:12 

srebrny
Ta 'pseudo-hybryda' częściej jeździ 8-9 niż 7 minut na dworzec centralny. ;)
Ale warto wspomnieć, że od Nowego Roku bilet Marconi Express obejmuje również bilet miejski na autobusy, czyli ten za 1,50 EUR.
Nadal cena jest absurdalnie wysoka, ale jeśli ktoś jest z dwójką, a najlepiej trójką dzieci i musi jeszcze gdzieś się przemieścić w obrębie Bolonii autobusem, to te niecałe 49 EUR w dwie strony za bilet rodzinny, a 34-37 EUR uwzględniając bilet autobusowy dla 4-5 osób nie wygląda już tak źle.
Koszt porównywalny ze 'słynnym' pociągiem KM na lotnisko w Krakowie, a szybkość dojazdu nieosiągalna nawet taksówką. ;)
 Profil Relacje PM off
flus lubi ten post.

#411 PostWysłany: 22 Sty 2025 15:50 
Awatar użytkownika

srebrny
Jeśli chcielibyście korzystać w Bolonii z ubera to jest znacznie droższy od taxi :)
Np z okolic centrum na BLQ 30€ vs 20€.
Lepiej więc zamówić w recepcji hotelu niż z aplikacji.
2 ludzi lubi ten post.
flus uważa post za pomocny.

#412 PostWysłany: 31 Sty 2025 13:08 

srebrny
rumpelstilckin napisał(a):
mam pytanie odnośnie aplikacji Roger.
Czytałem w opiniach aplikacji, że po zakupie kilku biletów można skasować tylko jeden, więc wychodzi na to, że każda osoba będzie musiała zainstalować apkę i kupić bilet oddzielnie.
Czy sprawdzał ktoś ostatnio kasowanie kilku biletów dla kilku osób na jednym telefonie?

Tak, bez problemu da się skasować kilka biletów w aplikacji, zajmie to trochę czasu przez konieczność robienia zdjęcia przy każdym bilecie, ale jest do przeżycia. A sama aplikacja nie jest taka zła, bilety kupuje się łatwo, jedynie to kasowanie jest trochę upierdliwe.
 Profil Relacje PM off
flus lubi ten post.
flus uważa post za pomocny.

#413 PostWysłany: 31 Sty 2025 14:35 

złoty
@wtak Uber tam teraz jeździ zwykły czy tylko luksusowy "black"?
 Profil Relacje PM off  

#414 PostWysłany: 31 Sty 2025 14:39 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Uber zwykły jest we Włoszech zabroniony.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi uważa post za pomocny.

#415 PostWysłany: 31 Sty 2025 14:46 
Awatar użytkownika

srebrny
KL_user napisał(a):
@wtak Uber tam teraz jeździ zwykły czy tylko luksusowy "black"?

No właśnie tylko black.
Przedmówca to nam wyjaśnił.

#416 PostWysłany: 17 Mar 2025 09:14 

Loty: 79
Kilometry: 145 526
niebieski
Z lotniska do przystanku Birra jest piechotą około 15 minut, dojazd z niego do centrum autobusem linii 81 / 91 za 1,5€. Bez problemu można płacić kartą.

Powrót na lotnisko na poranny lot zdecydowaliśmy się nie robić komunikacją miejską, a taxi zamówioną w hotelu.
Koszt taksówki jadącej zza centrum Bolonii, to 24, 27, 28€. Tyle zapłaciliśmy jadąc spod hotelu, praktycznie minuta po minucie. Najmniej zapłacili pasażerowie elektryka, choć nie wiem czy można tak powiązać koszty przejazdu z paliwem.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#417 PostWysłany: 22 Mar 2025 20:13 

Właśnie jestem w Bolonii. 944 jedzie z samego lotniska - ponprawejnod wyjścia, dosłownie kilkanaście metrów zobaczycie przystanek. Wysiadamy na ostatnim przystanku i idziemy w kierunku apteki https://maps.app.goo.gl/o9pLJgwrHbtnhth ... eview.copy na przeciwko stacji benzynowej IP. tam łapiemy busa 81/91 na Centralę. Cała podróż na 1 bilecie za 1,50€
mezo23 lubi ten post.

#418 PostWysłany: 25 Mar 2025 14:27 
Awatar użytkownika

Loty: 117
Kilometry: 110 182
niebieski
a ten https://www.marconiexpress.it/en/ ktoś korzystał?
pokazuje 15 min do centrum,
ceny 12,8e w jedną 23,3e w obie

#419 PostWysłany: 25 Mar 2025 14:32 

Loty: 79
Kilometry: 145 526
niebieski
Poczytaj wątek, ludzie z tego korzystają. Jadąc w minimum 2 osoby mając taki budżet na transfer lotniskowy ja wziąłbym taxi, patrz mój wpis kilka postów wyżej.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#420 PostWysłany: 25 Mar 2025 17:02 

srebrny
@bizqit
Ja korzystalem z Marconi Express, ale w miarę opłaca się to właściwie tylko przy podróży w dwie strony z dwójką lub trójką dzieci.
Warto też podkreślić, że o ile stacja na lotnisku jest zlokalizowana dość blisko terminala, to żeby na Bolonia Centrale trafić, trzeba dość mocno pokrążyć po korytarzach/schodach, przynajmniej jeśli chodzi o dojście od strony Piazza delle Medaglie d'Oro.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 436 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość