Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#101 PostWysłany: 27 Maj 2012 20:18 
Awatar użytkownika

Kiedyś brałem materac "plażowy" zamiast standardowej karimaty, zajmuje mniej miejsca i bez problemu da się go upchać do plecaka.

Okazja w Aegean Airlines 😍 Tanie loty do Iraku od 542 PLN 🔥 Okazja w Aegean Airlines 😍 Tanie loty do Iraku od 542 PLN 🔥
🌴 Egzotyczna Sri Lanka w all inclusive 🍹 12 dni w hotelu przy plaży za 4778 PLN 🌴 Egzotyczna Sri Lanka w all inclusive 🍹 12 dni w hotelu przy plaży za 4778 PLN
#102 PostWysłany: 28 Maj 2012 09:12 

Loty: 122
Kilometry: 175 418
niebieski
Powiedzcie mi proszę, czy można zobaczyć coś interesującego a jeśli tak to co i gdzie zakładając, że mamy na to 5 godzin od wyjścia z lotniska do ponownego przyjścia?

#103 PostWysłany: 29 Maj 2012 22:39 

niebieski
Witam,
poniewaz lecimy w polowie czerwca do Stavanger to mam pytanko co polecilibyscie zaplanowac pierwszego dnia (dzien przylotu)? Mamy wtedy samochod (wypożyczony). Drugiego planujemy Kjerag (o ile pogoda pozwoli), a trzeciego Pulpit Rock (tu juz zwrociwszy wczesniej bryke bo z tego co obczytalam mozna dostac się promem i autobusem.
Z gory dzieki za rady.
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 29 Maj 2012 22:48 
Awatar użytkownika

srebrny
palomino napisał(a):
Witam,
poniewaz lecimy w polowie czerwca do Stavanger to mam pytanko co polecilibyscie zaplanowac pierwszego dnia (dzien przylotu)? Mamy wtedy samochod (wypożyczony). Drugiego planujemy Kjerag (o ile pogoda pozwoli), a trzeciego Pulpit Rock (tu juz zwrociwszy wczesniej bryke bo z tego co obczytalam mozna dostac się promem i autobusem.
Z gory dzieki za rady.

nie pomogę, bo sam planuję wyjazd, ale możesz powiedzieć jakie auto skąd i za ile zarezerwowałeś?

#105 PostWysłany: 29 Maj 2012 22:57 

niebieski
szymonpoznan1 napisał(a):
palomino napisał(a):
Witam,
Z gory dzieki za rady.

nie pomogę, bo sam planuję wyjazd, ale możesz powiedzieć jakie auto skąd i za ile zarezerwowałeś?

z HERTZ na 2 dni za 790 NOK (cena total);
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 30 Maj 2012 01:23 

przemek mor napisał(a):
zweryfikuje 19-22.05 to napisze czy to wszystko prawda :-)

I co, zweryfikowane?

A tak btw lecąc na 3 dni z programem Stavanger --> Tau --> Preikestolen --> Kjerag --> Stavanger ile kasy potrzeba? Licząc kwoty podane w różnych miejscach, mi wyszło mi mniej więcej 220 NOK. Czy ktoś, kto już był/będzie mógłby potwierdzić?:)
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 30 Maj 2012 07:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Wybieram się do Stavanger od soboty do wtorku, planujemy wejsć na Pulpit Rock i pochodzic po okolicznych mieścinach.
Jak radzicie sobie z jedzeniem w NOrwegii podczas krótkich wypadów?

#108 PostWysłany: 30 Maj 2012 08:55 

My mieliśmy jedzenie ze sobą :)
wróciliśmy wczoraj, w Norwegii wydaliśmy tylko na prom i jedną wodę mineralną

relacja obszerniejsza w weekend
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 30 Maj 2012 09:07 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 123 256
niebieski
Norwegia jest droga, polecam kanapki z kurczakiem i liściem sałaty.
Polskie produkty są najlepsze na wypady i nie tylko :)

#110 PostWysłany: 30 Maj 2012 09:50 

palomino napisał(a):
Witam, poniewaz lecimy .....

Wszystko zależy od tego o której godzinie przylatujecie, od której macie auto, ile kasy możecie przeznaczyć na benzynę no i czy śpicie w namiotach, czy macie coś już zarezerwowane.
Jeśli przylatujecie wieczorem, to polecam pojeździć sobie trochę po Stavanger i okolicy, przejechać się mostem z którego jest doskonały widok na port w Stavanger. Niestety, żeby zobaczyć coś więcej trzeba zrobić co najmniej 200 km w jedną stronę, więc najlepsza opcją jest po prostu powłóczyć się po osiedlach i okolicznych miasteczkach :)

BZG napisał(a):
Wybieram się do Stavanger ......

Sobota – wtorek to tylko 4 dni, więc zapakuj sobie do podręcznego kilka pasztetów, konserw, paczkę kabanosów, parę gorących kubków i ze dwie zupki chińskie (żeby coś na ciepło było) i spokojnie obskoczysz. W sklepie KIWI lub REMA 1000 kupcie brakujący chleb i jedzenie na 4 dni gotowe. Jeśli śpicie w namiotach, to na polu czy, kempingu bez problemu dostaniecie wrzątek na zupki, a nawet jeśli nie, to zapukajcie do pierwszego lepszego domu i na pewno ktoś Wam pomoże.
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 30 Maj 2012 10:32 

My natomiast lecimy z Gdańska w terminie 14-17 lipca. Planujemy na cały pobyt wynająć samochód i dotrzec jednego dnia na Preikestolen a drugiego na Kjerag. Czy ktos podpowie jak najlepiej dostać się samochodem z Prejkestolen na Kjerag? Czy trzeba wracać do Stravanger i potem promem do Lyseboth czy jest jakas inna droga? Szukam też jakiegoś niedrogiego noclegu w pobliżu Kjerag. Może coś polecicie?
Będę wdzięczna za każda podpowiedź :)
pozdrawiam i z góry dziękuję
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 30 Maj 2012 18:08 

niebieski
goskatwo napisał(a):
Wszystko zależy od tego o której godzinie przylatujecie, od której macie auto, ile kasy możecie przeznaczyć na benzynę no i czy śpicie w namiotach, czy macie coś już zarezerwowane.
Jeśli przylatujecie wieczorem, to polecam pojeździć sobie trochę po Stavanger i okolicy, przejechać się mostem z którego jest doskonały widok na port w Stavanger. Niestety, żeby zobaczyć coś więcej trzeba zrobić co najmniej 200 km w jedną stronę, więc najlepsza opcją jest po prostu powłóczyć się po osiedlach i okolicznych miasteczkach :)

Przylatujemy rano, rano (ok 10.00 wahniecie 0,5h ze wzgledu na ewentualna wliczona obsuwe samolotu) mamy samochod, nocleg zarezerwowany. Benzyna nie jest takim problemem jak "atrakcyjnosc" przemieszczania się po norweskich drogach (ktorych mialam przyjemnosc doswiadczyc na dluzej w centralnej czesci, gdzie jest mega wąsko plus tunele - generalnie nie idzie to szybko). Moje jednorazowe jeszcze wprawdzie doswiadczenie mowi mi ze 200km w jedna strone to duzo w tamtejszych warunkach chociaz moze na poludniu jest inaczej. Wiec ewentualnie jesli masz typy na coś dalej odleglosciowo to prosilabym jako plan B dla Kjerag potraktuje jesli (odpukac) pogoda by zwisla. Wiecej nam sie po prostu nie opłaca jezdzic bo wiekszość wyjazdu spedzilibysmy w samochodzie co troche nie ma sensu.
Poza tym myslalam o jakiejs fajnej miejscowce ale blisko Snades, Stavanger, może byc z gatunku tych, gdzie ciezko jest dojechac inaczej niz samochodem - coby sie nie zmarnowal :-) Cos obilo mi sie o uszy o jakies plazy blisko Sandes - podobno fajne foty tam mozna zrobic. Jak sie komus coś by przypomnialo to proszę.
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 30 Maj 2012 20:32 
Awatar użytkownika

klaudys napisał(a):
przemek mor napisał(a):
zweryfikuje 19-22.05 to napisze czy to wszystko prawda :-)

I co, zweryfikowane?

A tak btw lecąc na 3 dni z programem Stavanger --> Tau --> Preikestolen --> Kjerag --> Stavanger ile kasy potrzeba? Licząc kwoty podane w różnych miejscach, mi wyszło mi mniej więcej 220 NOK. Czy ktoś, kto już był/będzie mógłby potwierdzić?:)

W jaki sposób chcesz pokonać trasę Preikestolen --> Kjerag --> Stavanger?

#114 PostWysłany: 30 Maj 2012 20:36 

select1 napisał(a):
My natomiast lecimy ....

Kilka rad dla Was przed wyjazdem :)
Z tego co widzę, to prawdopodobnie lecicie porannym lotem z Wizz Airem, czyli będziecie w sobotę na lotnisku koło 8:00.
Jeśli chcecie wypożyczyć auto, to musicie wiedzieć, że to nie jest tanie - około 200 zł za dzień. Wypożyczalnie w mieście są o wiele tańsze, niż te na lotnisku. Z lotniska możecie dostać się do miasta autokarem, autobusem miejskim lub taksówką, no i zawsze zostaje opcja złapania stopa.
Jeśli miałabym pożyczać auto, to brałabym je na 48 godzin ze Stavanger. Spokojnie w tym czasie możecie obskoczyć Preikestolen i Kierag, zwłaszcza, że tam dzień jest o wiele dłuższy niż w Polsce.

Ja zrobiłabym tak:
Sobota: Pożyczacie auto koło 10:00 i jazda pod Preikestolen. Powiedzmy, że o 12:00 docieracie do punktu wypadowego, 2 godzinki w górę i o 14:00 jesteście na szczycie. Widoczki, widoczki, widoczki, schodzicie i powiedzmy o 20:00 docieracie do swojego miejsca noclegowego.
Niedziela: Wstajecie rano i do 10:00 docieracie pod Kjerag, 3 godziny wspinaczki i znowu widoczki, widoczki, widoczki… i tak jak dzień wcześniej około 20:00 zakwaterowanie.
Poniedziałek: rano dojazd do Stavanger, zwrot auta koło 10:00 i cały dzień na piesze zwiedzanie miasta, muzeów, parków. Nie widzę sensu pożyczać auta na czas zwiedzania miasta – parkingi są drogie, a miasto jest małe i pieszo można obejść największe atrakcje. Nie wiem jak z ostatnim noclegiem. Powrót macie we wtorek o 8:20, więc jeśli to Was nie przeraża, to nocleg na lotnisku, lub w okolicy pod namiotem na dziko, najpóźniej o 7:00 powinniście być na lotnisku.

Jeśli chodzi o noclegi przy Kjerag to musisz wiedzieć, że tam nie ma niczego. Wszędzie góry, jedynie w Lysebotn jest kilka domów, informacja turystyczna i kilka miejscówek do spania, więc może tam coś znajdziecie. Tutaj macie kontakt i tu kilka

Co do trasy z Preikestolen do Kjerag, to są 2 opcje:
1. Drogą: z Preikestolen drogą nr 13 do Oanes, wjazd na prom do Lauvvik, następnie droga 508 do Oltedal, potem jakieś 60 km drogą nr 45 przez góry (jest szeroko, nie ma problemu z mijaniem się na trasie, no i piękne widoki) i ostatni odcinek 15 km drogą nr 500. W sumie jakieś 120 km.
2. Droga + prom: z Preikestolen drogą nr 13 do Oanes, wjazd na prom do Lauvvik, przesiadka na prom do Lysebotn. Z tego co wiem ten prom jest drogi, odchodzi tylko kilka razy w tygodniu i trzeba sobie wcześniej zarezerwować miejsce.
Dlatego osobiście polecam pierwszą opcję przetestowaną na własnej skórze. Chętnym mogę przesłać zdjęcia z tej trasy (priv).

palomino napisał(a):
Wszystko zależy od tego .....

W okolicach Stavanger nie ma wielu tuneli, a drogi są szerokie, i mijanki w odpowiednich miejscach, ale faktycznie nie ma co tracić czasu na siedzenie w aucie. Najbliższe atrakcje są w okolicach Bergen, ale na to trzeba cały dzień w aucie i po drodze kilka drogich promów i przejazdów, więc jak już wcześniej pisałam polecam zwiedzanie Stavanger i okolic. Ktoś na forum pisał już o plaży w Sandnes, więc warto o tym pomyśleć.
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 30 Maj 2012 21:21 

niebieski
Problem byl jeden z wypozyczeniem w miescie - jade w sobote a tam wypozyczalnie "miastowe" z tego co sprawdzalam sa od pn do pt w nieludzkich godzinach (znaczy krotko) :-)) To dla ludzi z nadmiarem urlopu, ktorzy moga sie tam przemieścić w tygodniu. Nie znalazlam nic otwartego w sobote (nawet sieciowki mialy z tego co pamietam zamkniete na 4 spusty).

PS: a'propos ruchu drogowego - jak nie zobaczę paru rzędów znakow "Uwaga łosie", "Uwaga spadające skały" i "Uwaga niebezpieczeństwo" to normalnie będę niepocieszona ;)
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 30 Maj 2012 21:26 

MaSell napisał(a):

Jedziemy z koleżankami, we 4:) Wstępny plan mamy taki:

Dzień I - Jedziemy z lotniska 9 do Stavanger (ok. 33NOK), następnie do Tau płyniemy promem (44NOK), autobusem do Jorpeland (33NOK) --> na nogach do Preikestolen i wejście na górę
Dzień II- łapiemy stopa do Lysebotn(jak nie złapiemy to autobus) i idziemy stamtąd na Kjerag
Dzień III- wracamy do Stavanger, oglądamy co tam jest ciekawego, po południu jedziemy 9 na lotnisko, pół godziny drogi od lotniska jest Sola Beach, spędzamy noc na plaży lub koczujemy do rana na lotnisku

to taki wstępny plan, masz jakieś rady? jest jakaś lepsza opcja?
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 30 Maj 2012 22:03 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 123 256
niebieski
Napisz po powrocie co udało się zrealizować
Jestem zainteresowany fiordami

#118 PostWysłany: 30 Maj 2012 22:15 
Awatar użytkownika

klaudys napisał(a):
MaSell napisał(a):

Jedziemy z koleżankami, we 4:) Wstępny plan mamy taki:

Dzień I - Jedziemy z lotniska 9 do Stavanger (ok. 33NOK), następnie do Tau płyniemy promem (44NOK), autobusem do Jorpeland (33NOK) --> na nogach do Preikestolen i wejście na górę
Dzień II- łapiemy stopa do Lysebotn(jak nie złapiemy to autobus) i idziemy stamtąd na Kjerag
Dzień III- wracamy do Stavanger, oglądamy co tam jest ciekawego, po południu jedziemy 9 na lotnisko, pół godziny drogi od lotniska jest Sola Beach, spędzamy noc na plaży lub koczujemy do rana na lotnisku

to taki wstępny plan, masz jakieś rady? jest jakaś lepsza opcja?

Moje wstepne plany są podobne, ciężko jakąś lepszą opcje na 3 dni wymyślić. Z tego co szukałem, to ze Stavanger jest jeden autobus dziennie jadący pod Kjerag, o 7:30, powrót wieczorem, za 490NOK RT. Zaciekawiło więc mnie, jak chcesz cały wyjazd zrobić za 220 NOK ;) . Autostopem bym nie ryzykował, bo nie jest to prosta ani krótka trasa, w Lysebotn nic nie ma wiec pewnie i mało samochodów w tamtym kierunku jeździ.

PS Najbardziej z tego całego planu to podobają mi się 4 koleżanki, kiedy lecicie :mrgreen: ?

#119 PostWysłany: 30 Maj 2012 22:24 

palomino napisał(a):
Problem byl jeden z wypozyczeniem w miescie .....

Ja znalazłam wypożyczalnię HERTZ ta przy Olav V'S Gate 13 z tego co tam wypisali jest czynna w sobotę od 9:00-13:00, ale napisałabym do nich maila, żeby się upewnić.
Niestety Norwegowie szanują swój wolny czas no i stać ich na to, żeby nie pracować w sobotę i niedzielę :)

palomino napisał(a):
PS: a'propos ruchu drogowego - jak nie zobaczę paru rzędów znakow "Uwaga łosie", "Uwaga spadające skały" i "Uwaga niebezpieczeństwo" to normalnie będę niepocieszona ;)

HA HA HA HA !!! Dobre!!! Dla odświeżenia pamięci przeglądnęłam właśnie swoje zdjęcia z wycieczki (jest ich spooooro). Niestety muszę Cię zmartwić - praktycznie przez cały czas jedzie się szczytami porośniętymi mchem i porostami, więc łosie i spadające skały odpadają. Jedyne co pozostaje to niebezpieczeństwo - koło Kjerag pojawia się kilka takowych (27 zakrętów i tunel przy zjeździe do Lysebotn zobowiązują :D )
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 30 Maj 2012 22:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy może ktoś napisać jakie są dokładnie koszty, nr autobusów, jakieś strony www przewoźników z Stavanger Lotnisko - Pulpit Rock - Stavanger Lotnisko? Co strona to inne koszty widzę;/

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości