Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Gru 2023 22:59 
Awatar użytkownika

Mimo że przemysł jarmarkowy kwitnie i mam wrażenie że teraz są one już wszędzie, to jarmark bożonarodzeniowy w Bazylei jest tym co warto zobaczyć będąc w okresie świątecznym w Szwajcarii lub okolicy. Jarmark ten jest uważany jest za największy i najpiękniejszy w Szwajcarii i pod kilkoma względami jest dość nietypowy. Jest on przede wszystkim podzielony na dwie lokalizacje - Münsterplatz i Barfüsserplatz. Oba place znajdują się co prawda w bliskiej odległości (do 5 minut spaceru), ale mimo wszystko, to tak jakby dwa odrębne jarmarki w jednym mieście. Na 155 stoiskach i straganach można napić się Glühwein (grzane wino) lub Heisse Schoggi (gorąca czekolada) zjeść lokalne specjalności, jak Raclette lub Fondue, czy poszukać inspiracji na świąteczne prezenty.

Na Münsterplatz oprócz wspomnianych stoisk można w okresie adwentowym wejść na wieżę św. Marcina żeby podziwiać oświetlony plac i okolicę, zobaczyć dużą choinkę znajdującą się przed katedrą, czy podziwiać oświetlone mosty i rzekę zza katedry. W centralnej części placu znajduje się Märchenwald, czyli bożonarodzeniowy las bajkowy. Jest on pełen atrakcji dla dzieci, które mogą tu w drewnianych domkach lub namiotach zrobić świece, udekorować pierniki, zrobić dziadka do orzechów, kuć żelazo, bić monety, odlać cynowe formy, upiec chlebek nad ogniskiem lub napić się gorącej czekolady. Jest też mała kolejka żelazna. Dodatkowo codziennie odbywają się naprzemiennie: czytanie bajek, opowieści lub teatrzyk kukiełkowy. Tuż przed wejściem do lasu jest też karuzela. Na Barfüsserplatz oprócz stoisk z jedzeniem i piciem oraz rękodziełem, znajduje się piramida świąteczna oraz diabelski młyn dla dzieci.

Załącznik:
Komentarz do pliku: Piramida świąteczna
Untitled_1.83.1.jpg
Untitled_1.83.1.jpg [ 221.07 KiB | Obejrzany 1556 razy ]

Będąc na jarmarku bożonarodzeniowym warto przejść się efektownie oświetloną ulicą Freie Strasse, która wiedzie na rynek miejski, gdzie znajduje się kolejna duża i ładnie oświetlona choinka. Tuż obok rynku, w dziedzińcu ratusza jest jeszcze jedna duża i równie pięknie oświetlona choinka. Na elewacji dziedzińca wyświetlane są z kolei kolorowe animacje.

Jarmark w Bazylei zdobył pierwszą nagrodę „Best Christmas Market 2021” w głosowaniu internetowym portalu podróżniczego „European Best Destinations”, a w 2022 drugą nagrodę.

Jarmark bożonarodzeniowy w Bazylei będzie otwarty jeszcze tylko 3 dni, więc dla tych co nie zdążą a chcieliby zobaczyć jak tam jest, polecam krótką relację:

Załącznik:
Komentarz do pliku: Mapka świątecznych atrakcji w Bazylei
GOPR3887.JPG
GOPR3887.JPG [ 304.45 KiB | Obejrzany 1556 razy ]

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 03 Sie 2025 17:30, edytowano w sumie 1 raz
Nieaktualna lub błędna treść zawarta w poście - aktualizacja lub poprawa danych.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Majówka w 5* resorcie z aquaparkiem w Turcji 🌊🏝️ 7 dni z all inclusive za 2661 PLN Majówka w 5* resorcie z aquaparkiem w Turcji 🌊🏝️ 7 dni z all inclusive za 2661 PLN
City break w Barcelonie 🏙️ Loty i 3 noce w hotelu za 909 PLN 🇪🇸 City break w Barcelonie 🏙️ Loty i 3 noce w hotelu za 909 PLN 🇪🇸
#2 PostWysłany: 13 Gru 2024 22:11 

W poprzedni weekend wieczorem na jarmarku w Bazylei było tak dużo ludzi, że trudno było się dostać do stoisk (dużo więcej niż na filmiku @szsz), co odbierało mu sporo uroku, ale piramida z grzańcem jest fotogeniczna, a sam grzaniec też był OK :)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 18 Gru 2024 14:32 
Awatar użytkownika

Hehe, ludzie narzekają że co roku to samo, ale jednak skądś te tumy się biorą :lol:
W weekendy i na początku jarmarku zawsze jest tłoczno, więc jeśli kto może i chce uniknąć tłumów to lepiej niech idzie w ciągu tygodnia. Oczywiście więcej ludzi jest też zwykle wieczorem niż za dnia, chociaż i wtedy bywa różnie bo sporo osób idzie grupkami tam zjeść lunch. Pogoda też nie jest bez znaczenia ;)
Nie pamiętam w sumie w który dzień nagrywałem film z zeszłego roku, chyba w niedzielę. W tym roku byłem w piątek po południu i wygląda to tak:

@czarodziejka_bj jak ogólnie wrażenia w porównaniu z innymi jarmarkami? Zwiedziłaś jeszcze jakieś jarmarki w CH lub okolicy podczas tej wizyty?

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 26 Lis 2025 21:09, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
czarodziejka_bj lubi ten post.

#4 PostWysłany: 18 Sty 2025 23:13 

Przepraszam, umknęło mi Twoje pytanie (nie zaglądałam dawno na forum). Jarmark w Bazylei to jedyny jarmark, na którym byłam w tym sezonie, więc nie mam porównania, nie byłam nawet na jarmarku w swoim mieście :lol: W sobotę wieczorem było zdecydowanie więcej ludzi niż na Twoim filmiku z piątkowego popołudnia, pomimo średniej pogody.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 26 Lis 2025 21:27 
Awatar użytkownika

@czarodziejka_bj nic nie szkodzi, też odpowiadam z lekkim opóźnieniem. :lol: Zdecydowanie gęściej na jarmarkach w weekendy i na początku, potem ludzie już są bardziej zmęczeni tą atrakcją i jest luźniej.

Tak się składa że jarmark bożonarodzeniowy w Bazylei staruje w tym roku już jutro i będzie można go odwiedzić między 27 listopada a 23 grudnia na Barfüsserplatz i Münsterplatz. Obie lokalizacje otwarte będą codziennie od 11:00 do 20:30, z wyjątkiem 23 grudnia, kiedy jarmark na Barfüsserplatz zamknie się o 20:00, a na Münsterplatz o 18:00. W tym roku raczej nie będzie nic związanego z jarmarkiem po drugiej stronie rzeki, więc nie ma sensu iść na Claraplatz, no chyba że ktoś koniecznie chce zobaczyć trochę ciemniejszą stronę Bazylei ;)

W tym roku się już z kamerą tam raczej nie wybiorę, bo nie ma co pokazywać tego samego, a już w zeszłym roku widać było że ceny są czasami nawet niższe niż w Polsce, także może dla odmiany odwiedzę jakieś małe jarmarki, albo podjadę do Colmar we Francji - tam tez jest ślicznie (i bez jarmarku :D ).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość