Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 755 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza do Iranu
#741 PostWysłany: 19 Lip 2023 14:05 

Zastanawiam się czy w takim wypadku nie "taniej" będzie skorzystać z pomocy biura-pośrednika jak ktoś ma kawałek do Warszawy i musi brać wolne na cały dzień. W moim przypadku to koszt 120 pln pociągiem. Z tego co pamiętam biuro-pośrednik bierze 30 euro.
 Relacje PM off  

#742 PostWysłany: 21 Lip 2023 11:20 

Loty: 33
Kilometry: 73 472
Siemanko. Jestem po ogarnianiu wizy dla 3 osób. Na dziś to wygląda tak:
Cytuj:
Szanowny Panie,

Po akceptacji wniosku wizowego trzeba zgłosić się z paszportem, potwierdzeniem ubezpieczenia oraz potwierdzeniem opłaty wizowej – w dni robocze między godz. 9 i 12. Ewentualnie można wysłać dokumenty wraz z paszportem pocztą kurierską.

Cytuj:
Dzień dobry,

Można przesłać kurierem paszporty 3 osób. Opłata wizowa wynosi 50 euro (można wnieść łączną opłatę za wszystkie osoby).

Ze względu na problemy z przelewami na konto Ambasady prosimy o dokonanie opłaty bezpośrednio w banku PKO BP i przesłanie oryginału dowodu wpłaty ((w tytule wpłaty proszę podać nazwiska i numery paszportów).

Konto Ambasady: PL 56 1440 1387 0000 0000 1014 0293 (konto walutowe)

Zwrot dokumentów powinien Pan zorganizować zamawiając kuriera zwrotnego i przesyłając na adres mailowy Ambasady list przewozowy.

Ja akurat wybrałem wizytę w Ambasadzie. Bez umawiania, ogarnęli od ręki. Tylko długo nie otwierają drzwi wejściowych, nie ma co się martwić ;) Obsługa po polsku.
 Relacje PM off  

#743 PostWysłany: 21 Lip 2023 15:01 

Czy to znaczy, że sam mogłeś odebrać wizy dla 3 osób czy byliście we trójkę?
 Relacje PM off
Marco Manno lubi ten post.

#744 PostWysłany: 22 Lip 2023 00:20 

My akurat pojechaliśmy w trójkę, tak jakoś wyszło i mieliśmy ochotę się bujnąć.
Natomiast moim zdaniem to jest na tyle luźna procedura, że bez problemu mógłbym dostarczyć 3 paszporty i by było to samo.
Dają wydrukowaną "wizę", ale dosłownie to samo dostajesz na maila jeszcze będąc w ambasadzie.

Co do opłaty - PKO pobrało około 10€ prowizji. Natomiast w transakcji uczestniczyły 4 panie, bo wpłata euro na rachunek, a wydanie reszty w PLN (kwota 150€, ja miałem 200) było dla nich nie lada wyzwaniem 🙃
Po 15 minutach padło oczywiście pytanie "a dlaczego pan sobie nie przeleje". Ale jak odpowiedziałem, że to do Ambasady Islamskiej Republiki Iranu, a oni są usankcjonowani ze wszystkich stron, więcej pytań nie było.

Co do ubezpieczenia - Generali odpada. Ubezpieczali mnie wszędzie, ale Włosi sankcjonują Iran, i konsultanci nie mają Iranu nawet na liście państw. Warta za to ubezpiecza. I polisa jest elegancka, z jasno napisanym krajem obowiązywania. Akceptują w ambasadzie.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 25 Lip 2023 08:45, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Relacje PM off  

#745 PostWysłany: 22 Lip 2023 07:42 

A kiedy planujesz wyjazd do Iranu? Ja ma bilety na luty 2024.
 Relacje PM off  

#746 PostWysłany: 24 Lip 2023 11:23 

Wrzesień tego roku. Po powrocie wstawię aktualizacje wszystkiego (waluty na przykład). Ale do lutego to się pewnie zdezaktualizuje 😅

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 25 Lip 2023 08:45, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Relacje PM off  

#747 PostWysłany: 26 Lip 2023 09:38 

Loty: 27
Kilometry: 49 997
niebieski
Dzwoniłem do ambasady w Warszawie, aby wypytać się dokładnie o szczegóły uzyskania wizy

Wniosek składa się przez stronę: https://evisatraveller.mfa.ir/en/request/applyrequest/

Jeśli w zakładce [place of issue] wybierzemy Ambasadę w Warszawie, to konieczna jest osobista wizyta w stolicy, odbiór wizy i płacimy wtedy 50 Euro od razu przy składaniu wniosku online. Można też skorzystać z kuriera i wysłać za jego pomocą paszporty do ambasady + zamówić przesłanie w drogę powrotną.

Drugą opcją, dla osób którym nie widzi się wycieczka do Warszawy (na przykład mnie ze Szczecina) lub wysyłanie paszportu kurierem jest wybranie lotniska na którym wylądujemy

Wtedy kosz wizy to 75 Euro, ale odpada nam wycieczka do Warszawy, a opłaty dokonujemy na miejscu na lotnisku. Na miejscu pokazujemy wydrukowane lub na telefonie potwierdzenie (grant notice), które przyjdzie nam mailowo.
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#748 PostWysłany: 07 Wrz 2023 07:24 

Cześć, czy ktoś poleci jakieś sprawdzone ubezpieczalnie? wyczytałem że Warta przechodzi a signal iduna albo axa ktoś coś wie? dzięki z góry
 Relacje PM off  

#749 PostWysłany: 07 Wrz 2023 08:23 

Chodzi o to, żeby w zakresie obowiązywania było napisane "Iran", a nie jak zazwyczaj "World".
Warta tak ma, i ubezpiecza na Iran (generali na przykład w ogóle). Lądowałem 01.09 w Teheranie, ubezpieczenia nawet nie wyjmowałem, nikt nie pytał.
 Relacje PM off
system89 uważa post za pomocny.

#750 PostWysłany: 10 Wrz 2023 11:28 
Awatar użytkownika

Loty: 113
Kilometry: 203 751
Wystarczy, że sobie dopiszesz w PDFie incl. Iran obok zakresu obowiązywania i po problemie :)
 Relacje PM off  

#751 PostWysłany: 12 Wrz 2023 09:26 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
platynowy
W świetle tanich tiketów z EVN do IKA (FlyOne) pomyślcie czy nie odebrąc wizy w Erywaniu (50EUR - wiec 28eur taniej niz VOA w WAW). W zimowym rozkladzie latają o 5pm wiec idelanie na odebranie wizy..
Pusto.. (Ormianie nie potrzebują wiz więc w kanciapie pusto) jest herbata, ciastka i miły personel.
Jak trzeba to i przyjmą po 12:00 , po 15.. na głównym wejściu gdy boczna kanciapa jest już zamknięta..
[15:20]
- Ding Dong
- Visa? Come tommorrow from 9am
- Tommorow we got flight at 8 am
- Please enter
taxi z ambasady do Mellat banku (wplata bezprowizyjnie) jakieś 1000 MAD, ale można zrobić busem 53 za 100MAD. (zamawianie w apce GG - nie nie trzeba podawać kk , płaci sie gotówką)
____
Koniec sierpnia; na IKA żadnych pytań o wizę, ubezpieczenie.. ignorancja względem dopisków w PDF polisy.. oddał paszport bez słowa.. i na miasto.. w sumie to bylem tak zaskoczony że nie awanturowałem sie o brak pieczątki.. :twisted:

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off  

#752 PostWysłany: 29 Wrz 2023 23:11 

Dodam jeszcze bo to nie wybrzmiało na forum w 100% - Da się zapłacić revolutem, bez zadnego czekania w PKO, płaceniu prowizji itd. Nie dostanie się co prawda oryginału potwierdzenia tak jak proszą w mailu tylko ewyciąg w pdf który można wydrukować, więc na wszelki wypadek przelejcie pieniądze 3 dni wcześniej przed odebraniem wizy w ambasadzie, ja tak zrobiłem i poszło bez problemu.
 Relacje PM off
dawmik lubi ten post.
dawmik uważa post za pomocny.

#753 PostWysłany: 27 Paź 2023 00:45 

system89 napisał(a):
Dodam jeszcze bo to nie wybrzmiało na forum w 100% - Da się zapłacić revolutem, bez zadnego czekania w PKO, płaceniu prowizji itd. Nie dostanie się co prawda oryginału potwierdzenia tak jak proszą w mailu tylko ewyciąg w pdf który można wydrukować, więc na wszelki wypadek przelejcie pieniądze 3 dni wcześniej przed odebraniem wizy w ambasadzie, ja tak zrobiłem i poszło bez problemu.

Dodam jeszcze sytuacje z przedłużeniem wizy bo miałem tą nieprzyjemną sytuację, tzn przesuneli mój lot o cztery dni, więc kupiłem inny lot dwa dni później bo cztery to było dla mnie za dużo. Dzwoniąc do ambasady otrzymałem informacje że pierwszy raz taka sytuacja miała miejsce od roku więc nie bardzo wiedział co zrobić. Próbowałem z wyprzedzeniem dowiedzieć sie na lotnisku jakie mogą być konsekwencje ale cięzko było porozumieć się po angielsku a jeśli się trafiło na kogoś to machał ręką że nic nie będzie potrzebne. Generalnie warto mieć przy sobie 3 miliony riali za dzień przedłużenia wizy. Za przedłużenie o dwa dni miałem zapłacić 6 milionów ale ostatecznie nie zapłaciłem nic, wydałem na pamiątki na lotnisku. Podobno koniecznośc uiszczenia opłaty jest jeśli przekroczy się termin ważności wizy o 4 dni.
 Relacje PM off  

#754 PostWysłany: 17 Lis 2023 08:39 
Awatar użytkownika

Loty: 157
Kilometry: 260 290
niebieski
Bez wizy do Iranu?
Na razie w formie: rozważa, wstępna lista krajów...
Ale coś się dzieje w temacie:
https://www.tehrantimes.com/news/491329 ... ding-Japan
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#755 PostWysłany: 30 Lis 2023 20:03 
Awatar użytkownika

Loty: 210
Kilometry: 389 556
niebieski
Skąd zabraliście numer rachunku do przelewu?

[ 755 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości