Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 78 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 23 Maj 2023 18:13 

Podpowiedzcie która opcja z Europcar będzie lepsza na standardową pętlę po północnym Omanie plus wyjazd na Balcony Walk - Nissan Sunny czy Toyota Corolla? Czy bez różnicy?
 Relacje PM off  

#62 PostWysłany: 19 Cze 2023 12:42 

HON fly4free
@ebook5 ja miałem Sunny i daliśmy radę
Przy okazji przestrzegę przed wypożyczalnią Marmar Rent a car w centrum Maskatu, 100m od tej z której korzystał @jaco027. Zdecydowaliśmy się na nią, bo nie mieliśmy auta z lotniska, ta była blisko naszego hotelu i wyszła najlepiej cenowo. Za 55-60 OMR (już nie pamiętam) dostaliśmy kilkuletniego Nissana Sunny na tydzień. Do tego doszło 50 OMR w gotówce depozytu na mandaty, zwrotnego miesiąc po oddaniu.
Auto w środku zajechane, co mi na początku nie przeszkadzało, ale na trasie okazało się, że mechanika też już swoje przeszła, bo luzy na kierownicy były takie, że na łukach musiałem nienaturalnie mocno skręcać żeby nie wylecieć z pasa. Całe szczęście obyło się bez przygód.
Przy oddaniu miałem obiecany zwrot po 30 dniach, czyli na początku marca. Za każdy upominaniem się co kilka dni via Whatsapp słyszałem tylko "not today, remind me tomorrow my friend" itp.
W końcu kilka dni temu gościu wreszcie wysłał kasę. Przez Western Union, po zbójeckim kursie i jeszcze prowizję za wysyłkę oczywiście pokrył z depozytu. Koniec końców jestem na tej operacji i różnicach kursowych stratny ok 150 zł, ale pocieszam się, że chociaż 400 zł wróciło i nie muszę lecieć do Omanu z obstawą xd

Lecisz z POZ i potrzebujesz pomocy z czymkolwiek? Odezwij się!
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#63 PostWysłany: 19 Cze 2023 12:50 
Awatar użytkownika

HON fly4free
SOP, czyli standard operation procedure tych cwaniaków. U mnie oddawanie poszlo szybciej, bo zapłaciłem 50OMR karta. I na pierwsze wspomnienie o CB gościu od razu wysłał kase też WU. Ja byłem stratny z 50zeta. A mam wrażenie że jeździliśmy tym samym gruchotem...
 Relacje PM off
Bajerglowa94 lubi ten post.

#64 PostWysłany: 19 Cze 2023 15:56 
Awatar użytkownika

Loty: 96
Kilometry: 161 212
złoty
To i ja podzielę się podobnymi doświadczeniami z października/listopada 2022, jak i resztą samochodowych przygód z Omanu. :twisted:
Przed wyjazdem sprawdzałem możliwości tańszego wypożyczenia, sporo ogłoszeń jest na omańskim OLX. Auto, które mi najbardziej podpasowało miałem wstępnie zarezerwowane, ale z informacją, że potwierdzą w późniejszym terminie. I tak długo nie potwierdzali, aż w końcu bodajże 2 dni przed napisali, że jednak auto nie będzie dostępne, bo ktoś przedłużył wypożyczenie :oops:

Musiałem więc sprawdzać na nowo i wypożyczyłem "small car czyli nissan sunny albo podobny" na 12 dni za 100 OMR z Mahd Car Rental. W cenie 200km dziennie (zrobiliśmy ok.1800 z limitu 2400). Dodatkowo za 3 OMR przywieźli mi auto do centrum Maskatu (wypożyczalnia jest na zachód od lotniska), a za 2 OMR odwieźli na lotnisko (17km z ich biura).

Depozyt 50 OMR na poczet ewentualnych mandatów, z info o zwrocie po miesiącu poprzez Paypal/Western Union. Przypomniałem się po miesiącu, poprosili o dane do PayPala, ale powiedzieli, że był jakiś problem techniczny i wysłali przez Western Union. Na ich prowizjach/kursie byłem stratny ok. 170zł.

Od początku wypożyczenie z przygodami - umówiliśmy się na wieczór, na konkretną godzinę pod centrum handlowym w Maskacie, jeszcze tego samego dnia potwierdzane. Punktualnie o umówionej godzinie... pracownik pisze na whatsappie, żeby wysłać zdj. prawka, żeby on przygotował dokumenty. Był wtedy w biurze (24km dalej), więc ostatecznie spóźnił się o godzinę. Gdy dotarł na miejsce, okazało się, że przyjechał małą Kią Picanto, z informacją, że to tylko na dziś, bo poprzedni wypożyczający nie oddał auta i jak jutro przyjadę to wymienią na większy. Dzień później rano mieliśmy już jechać w okolice Nizwy, więc nie pasowało mi to. Z racji, że w aucie planowaliśmy kilka razy spać, to średnio pasowało też wypożyczenie tak małego auta, ale po sprawdzeniu na ile zniżają się oparcia uznaliśmy, że jak dostaniemy w tej sytuacji jakąś zniżkę to już weźmiemy tą Kię na całe 12 dni. W odpowiedzi usłyszeliśmy, że nie da rady, że te auto w ogóle jest droższe, bo ma mniejsze spalanie :lol: , ale na ten jeden dzień dostaniemy po cenie tamtego. Przy omańskich cenach paliwa i limicie 200km/dzień to ten argument sensu nie miał, ale w końcu dogadaliśmy się, że jutro rano pracownik przyjedzie pod Meczet Sułtana Qaboosa i tam się wymienimy autami.

Dzień później (oczywiście sporo spóźniony) pracownik przyjechał 9-letnim Suzuki Swift Dzire. Kia była względnie nowa i czyściutka w środku. Suzuki miało sporo rys, mocno zużyte wnętrze, silny zapach chyba papierosów, 160k przebiegu. Jazda też znacznie mniej przyjemna, świecący się check engine (no problem, my friend) oraz rezerwa paliwa, przy świadomości, że ponad 20km z biura było, a nie wiadomo co wcześniej też nie nastroiła nas pozytywnie.

Dojechaliśmy na stację, zatankowaliśmy, ruszyliśmy w trasę, na autostradzie nagle usłyszeliśmy dziwny alarm podczas jazdy i już zacząłem się zastanawiać co się dzieje, ale dość szybko przypomniałem sobie, że jest to słynny alarm informujący, że przekroczyłem dozwolone 120km/h (włącza się po przekroczeniu wskazówki na prędkościomierzu nawet o 1km/h).

Suzuki było znacznie słabsze niż Picanto, bodajże 1.2 60KM, ale nie był to specjalny problem. Dało nawet radę, gdy popełniłem największy błąd, czyli zdecydowałem się przejechać z Wadi Damm, w stronę Jebel Shams drogą sugerowaną przez google, która na długości 11km jest górską szutrówką. Tą drogą z Wadi Damm do Jebel Shams było 53km zamiast 152km naokoło (przed wyjazdem na podstawie google earth/nielicznych zdjęć street view, sprawdzeniu jak się zmienia wysokość n.p.m. uznałem, że ten odcinek będzie raczej ok dla auta bez 4x4, a jednak różnica 100km znacząca). Niewiele po rozpoczęciu szutrówki pierwsza górka średnio stroma, pokonana po lekkim przyspieszeniu. Po chwili stromy zjazd i pierwszy raz partnerka zaczęła mnie pytać, czy na pewno damy radę. Później na zmianę strome przewyższenie, stromy zjazd. W głowie chciałem zawrócić i pojechać tą 150km trasą, ale oznaczałoby to konieczność wjechania tymi stromymi podjazdami, którymi już zjechaliśmy, więc jechaliśmy dalej. 11km tej szutrówki zajęło nam sporo powyżej godziny (zjazdy pokonywałem na możliwie najniższej prędkości, wielokrotnie wysiadałem, by sprawdzić jak przejechać przez większe dziury/przesunąć większe kamienie z drogi, dużą część drogi przejechaliśmy już po ciemku). Jakimś cudem udało się to przejechać bez uszkodzeń, a historia tego przejazdu była zabawnym punktem późniejszych rozmów z Omańczykami. Następnie ruszyliśmy już asfaltem pod górę w stronę Jebel Shams. Po kilku kilometrach bardzo stromego podjazdu zaniepokoiły mnie dziwne dźwięki silnika, więc zatrzymaliśmy się w zatoczce, gdzie daliśmy autu odpocząć ponad godzinę. Później dojazd już bez przygód.

W jeden z ostatnich dni Suzuki jednak zastrajkowało. Jadąc z Ras al Hadd zatrzymaliśmy się na chwilę obok drogi. Po kilku minutach postoju, odpalam samochód a tu niespodzianka, auto nie odpala... Pierwsza myśl - akumulator, ale ja się akurat niezbyt znam. Zatrzymał nam się pomóc Omańczyk, który po obejrzeniu stwierdził, że problem jest z czym innym i zaczął stukać swoją laską w coś głęboko pod maską :? Za chwilę zatrzymał się następny i wspólnie doszliśmy do wniosku, że jednak akumulator. Drugi z lokalsów wyjął z bagażnika wieszak, pierwszy wyjął swój akumulator i w ten sposób "połączyli" je z moim, a ja miałem odpalać. Następnie już Omańczyk trzymał po prostu swój akumulator przyciśnięty do mojego i tak próbowaliśmy. Musiało to ciekawie wyglądać, ale niestety nie pomagało. Na szczęście za chwilę podjechały dwa następne auta, w tym taxi z kablami rozruchowymi, Suzuki odpaliło. Jeden z lokalsów polecił, żebym jechał za nim do pobliskiego warsztatu, a tam mechanik sprawdził akumulator i wymienił na nowy. Z wypożyczalnią ustaliłem, że przywiozę im rachunek, a oni mi zwrócą pieniądze i tak faktycznie było - pieniądze zwrócili od razu po oddaniu samochodu, samo zdanie w miłej atmosferze, bez niespodzianek.

Na koniec dodam, że z naszej perspektywy ciekawostką będą w Omanie obecne niemal we wszystkich autach przyciemniane szyby kierowcy i pasażera - w nocy w miastach aż otwierałem okno dojeżdżając do rond, skrzyżowań itp, bo ledwie widziałem, co się dzieje po lewej.
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#65 PostWysłany: 27 Cze 2023 09:17 

Ja polecam wypożyczalnię w hotelu Park Inn by Radisson w Maskacie. Jedyna wypożyczalnia w okolicy, która nie chciała kaucji a jak pogadaliśmy jaki mamy plan podróży to nawet limitu kilometrów nie było. Ugadaliśmy się tylko, że zostawiłem swój Whatsapp, w razie gdyby przyszły jakieś mandaty. Cena trochę wyższa niż w wypożyczalniach na mieście (już nie pamiętam dokładanie, chyba 13 omr/dzień) a auto to Nissan Sentra.
 Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 02 Wrz 2023 17:33 

Cześć!

W przyszły poniedziałek zaczynamy naszą przygodę z Omanem. Jak wielu tutaj - zastanawiam się nad najmem 4x4.

Trasa raczej prosta (w skrócie: Maskat, Nizwa, Al Kamil, Masirah, Sur, Wadi al Arbeieen, Maskat), ale chcieliśmy m.in. przespać się jakimś zorganizowanym campie na Wahiba Sands (np. Sama al Wasir Desert Camp).Generalnie, dojazd tylko 4x4. Mało tego, po kontakcie obsługa zasugerowała, że nie tylko 4x4, ale przede wszystkim min. 2.5L pojemności i 4 cylindry...

No i tu pojawiają się moje wątpliwości. Wiadomo - lokalni kasują konkretne kwoty za kilkunastominutowy dojazd do campów, więc może się okazać, że te "wymogi" mają swoje podłoże stricte zarobkowe. Ale z drugiej strony - nie mam doświadczenia w jeździe po pustyni i nie chciałbym się dosłownie pogrążyć i pogrzebać ;)

Zarezerwowałem klasę Nissana X-Trail z 4x4, więc dość miejską terenówkę ;) - zakładam, że trasa i tak będzie ubita ale może się mylę, a ktoś z Was jednak odradza dojazd do campów własnym samochodem, albo sugeruje pójście w segment wyżej, czyli Pajero, Patrole etc.?

Ogółem zapytam jeszcze, czy polecacie jakieś konkretne noclegi na pustyni? A może odradzacie? :)

Z góry dzięki za wszelkie sugestie!
 Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 12 Wrz 2023 21:58 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 466
Kilometry: 731 316
Czy ktoś przy wynajmie wymaga międzynarodowego prawa jazdy czy w zupełności wystarcza polskie? Na stronach rządowych Oman nie widnieje jako strona Konwencji Wiedeńskiej ani Konwencji Genewskiej. https://www.gov.pl/web/gov/uzyskaj-mied ... rawo-jazdy
Samochód będę brał na lotnisku w Maskacie, prawdopodobnie Europcar lub Alamo.

#68 PostWysłany: 13 Wrz 2023 06:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie, nie jest wymagane. Jak mi powiedział pan w Europcar, ono jest ważne dla policji do wynajmu wystarczy polskie.

@guzitom spokojnie wystarczy na dojazd do campu chyba że się pogubisz ale droga jest prosta i równa jak strzała. Nocleg jak najbardziej polecam. Ale wybrałbym camp który oferuje noclegi w namiotach a nie domkach jak w większości bywa.

Image
 Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.
Kashpir uważa post za pomocny.

#69 PostWysłany: 27 Wrz 2023 13:38 

Loty: 27
Kilometry: 49 997
niebieski
Czy ktoś tutaj może wynajmował auto w Mersad Car Rental w Maskacie?

Ewentualnie poleci ktoś jakąś wypożyczalnie w Maskacie, gdzie nie pobierają depozytu i nie mają limitu kilometrów?

#70 PostWysłany: 27 Wrz 2023 13:48 
Awatar użytkownika

Loty: 251
Kilometry: 413 272
niebieski
@Kashpir tak jak już było wspomniane wystarczy polskie prawo jazdy. Powiem więcej my niestety mieliśmy nawet stłuczkę w Omanie (chcieliśmy przepuścić kolesia na pasach i dostaliśmy w tyłek) i chyba nasze szczęście w nieszczęściu polegało na tym, że walnął w nas samochód rządowy. Co prawda na załatwianie spraw z policją (na miejscu i na komendzie) trwało około 2 h, ale poszło sprawnie i bez komplikacji mimo, że po angielsku mówił tyko koleś, który w nas uderzył, a z policji nikt i nie do końca wiedzieliśmy co i jak. Sama wypożyczalnia nas jednak uspokoiła, że temat załatwiony i przy oddawaniu samochodu nie było żadnych dopłat.
Kashpir lubi ten post.
Kashpir uważa post za pomocny.

#71 PostWysłany: 19 Paź 2023 15:53 

Loty: 104
Kilometry: 180 551
Witam, nie wiem czy to normalne ale na początek grudnia pokazuje mi jakieś zaporowe ceny na najem w Omanie
zarówno przez porównywarki jak i zapytania bezpośrednio do lokalsów
5 dni - najniżej w Europcar 250 eur
u lokalsów podobnie lub drożej

NORMAL SUV 5 SEATER
Kia seltos - 25 Omr/day(2023)
Hundayi creta - 25 Omr/day (2024 model)
👆This two cars normal SUV you cannot travel to jabal akhdar and jabal shams

SUV 5 SEATER 4WD
Kia sportage turbo 4wd - 35 omr/day (2023,2024)
Kia sportage AWD - 30 omr/day (2022)
Daily kilometer allowed - 200 km/day

*SUV 7 SEATER 4WD
Nissan xterra Tatanium - 49 omr/day (2023)
Nissan xterra platinum - 53 omr/day (2022)
Nissan pathfinder - 53 omr/day (2023)
Nissan patrol - 65 omr/day (2023)
Extra kilometers charge - 0.100 baiza/ km
 Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 12 Lis 2023 14:22 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 70 874
Zarezerwowałem:

Full Size SUV
Toyota Fortuner 4WD or similar
2100 kilometers

Nov 26 2023
Muscat Airport
Dec 03 2023

Alamo
OMR 262.04 + EUR 44 (prowizja VIPcars.com)

Czy znasz strony jakiś dobrych wypożyczalni lokalesów w Muskacie?
 Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 12 Lis 2023 16:44 

Ja ze swojej strony polecam NAB. Wróciłem niedawno z Omanu i było ok, bez większych problemów. Uwaga - ubezpieczenie nie pokrywa burzy piaskowej, zalania, więc generalnie trzeba uważać. Rozmawiałem z paroma turystami na campie na Wahiba Sands i generalnie chyba większość wypożyczalni odradza branie auta na pustynię ;)
 Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 12 Lis 2023 17:10 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 70 874
Fajnie! Jaką trasę robiłeś i ile dni? Jakieś powyjazdowe refleksje? 😎
 Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 12 Lis 2023 17:29 

Dzień 1 - przylot do Maskatu, odbiór auta i przejazd do Nizwy. Punkt widokowy Birkat al Mauz + Nizwa po zmroku.

Dzień 2 - Nizwa (targ, fort), Jabreen Castle w okolicy.

Dzień 3 - Wielki Kanion Omanu (przeszliśmy fragment Balcony Hike Walk); przejazd do Maskatu

Dzień 4 - Wielki Meczet Sułtana Kabusa w Maskacie (tylko ten dzień pasował nam na wizytę - w piątki meczet jest zamknięty dla zwiedzających, a w pozostałe dni czynny jedynie od 8-11); Wadi Ash Shab; przejazd do Sur na nocleg

Dzień 5 - Wadi Bani Khalid; nocleg na pustyni Wahiba Sands (Rashid Desert Private Camp - bardzo polecam, mega uprzejmy gospodarz, nie nagabywał na dodatkowe wycieczki itd.)

Dzień 6 - pół dnia na pustyni; przyjazd do Maskatu

Dzień 7 - wycieczka na Daymaniyat Islands + nurkowanie z żółwiami (polecam firmę Global Scuba - koszt 25 OMR od osoby); nocny lot powrotny

Generalnie to pierwotnie miałem zamówiony transport do campu na pustyni mimo auta AWD, ale mój host powiedział, że na spokojnie dam radę (co trochę mnie zdziwiło bo oferował transfer za 15 OMR), spuścił mi powietrze z kół i poprowadził do campu (raz się zakopałem na wydmie, bo straciłem hosta z oczu i pojechałem złą drogą :D, ale po wyłączeniu ESP udało się wyjechać).

Ludzie są mega gościnni, ruch trochę chaotyczny, widoki piękne, paliwo tanie, jedzenie paskudne :lol:
 Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 16 Lis 2023 14:34 

Loty: 27
Kilometry: 49 997
niebieski
Polecam wypożyczalnie NAB (https://www.nabrentacar.com/)

Siedziba nieco daleko od miasta, ale to jedyna "wada". Biuro znajduje się koło hotelu Sheraton 8km od Mutrah

Zarezerwowałem Nissana Sunny, a w tej samej cenie dostaliśmy nowiutkiego Hyundai Accent.

Cena za 4 doby to 53 OMR. Limit na dzień to 200km. Każdy dodatkowy kilometr liczony za 0,05 OMR

Bez depozytu w przypadku rezerwacji za pomocą karty kredytowej. W przypadku debetowej depozyt 50 OMR
copilot uważa post za pomocny.

#77 PostWysłany: 27 Lis 2023 15:31 

Mogę polecić Europcar, Zamówiłem auto klasy Toyota Corolla, dostałem prawie nową Kia Cerato (miała raptem 9 tysięcy km przebiegu) - pod Jebel Shams wjechałem bezproblemowo. Auto bez limitu kilometrów. Ubezpieczenie obejmuje jazdę po drogach szutrowych, nie obejmuje tylko jazdy po wydmach i po wadi. Odbiór i zdanie samochodu szybkie i bezproblemowe. Za 9 dni zapłaciłem 97 OMR.
 Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 05 Gru 2023 20:16 

Loty: 97
Kilometry: 196 588
Wypożyczałem Renault Duster w listopadzie w Nab Rent a Car, aktualne ceny są na stronie. Płaciliśmy 23 omr za dzień (przy 9 dniach) +5% vat. Za odbiór/oddanie na lotnisku dopłata 5 omr, cdw dodatkowo 2 omr za dzień, + z powodu dużych kolejek przy wyjściu z lotniska (ponad godzinę) zapłaciłem za parking 2 omr. Przejechałem około 1500 km, byliśmy w górach Jebel Shams, Jebel Akhdar, na pustynii, w Wadi Tiwi. Auto miało lekko pękniętą szybę w rogu, pracownik nie wpisał nic w uszkodzeniach, Potem przy oddaniu nikt nie szukał drobiazgowo szkód, podchodzą ze zrozumieniem do drobnych rys, można śmiało wypożyczać.

[ 78 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości