Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 50 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 08 Sty 2024 09:07 

niebieski
Zaraz po Waszych wpisach wysłałem im maila, żeby ściągnęli sobie opłatę z tej samej karty, którą płaciłem za wynajem - i właśnie widzę, że dzisiaj ściągnęli: 4x6 AED + prowizja 6x1 AED. Opłata oznaczona jako Salik.
Dzięki za rady :)
 Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#42 PostWysłany: 01 Lut 2024 19:35 

Daję znać, bo gdzieś wcześnie wyczytałem, że to co jest w Emiratach to jest agencja Hertza, a nie sam Hertz...

Zawnioskowałem o retrospektywne naliczenie mil Miles and More w Hertz, podając dane z rezerwacji i PDFem maila od nich i za jedną rezerwację już wpadło 500 mil a za drugą otrzymałem maila z Miles and More, że rozpatrzyli pozytywnie wniosek, więc zakładam, że mile wkrótce wpadną.
 Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 01 Lut 2024 20:55 
Awatar użytkownika

srebrny
@sanchopan Dzięki za ten wpis, bo właśnie się zastanawiałem, za co mi jeszcze 30 zł ściągnęli. Wypożyczalnia National, generalnie wszystko bez problemu, acz już tydzień się zbliża, jak nadal blokadę trzymają. Europcar w Omanie dla odmiany zdjął swoją już następnego dnia.
sanchopan lubi ten post.
sanchopan uważa post za pomocny.

#44 PostWysłany: 09 Lut 2024 09:50 

Loty: 183
Kilometry: 340 201
niebieski
Podziele się swoim niemiłym doświadczeniem z wypożczeniem samochodu w Hertz (myślę, że może to dotyczyć też innych wypożyczalni w ZEA).

Wypożyczyłem samochód na tydzień z dodatkowym ubezpieczeniem, wszystko w sumie było dość sprawnie, obowiązkowa była karte kredytowa, nie chcieli przyjąć revoluta.

Niestety na parkingu w dubai mall przy cofaniu uderzyła we mnie jakaś babka. W takich sytuacjach trzeba sprawę zgłaszać na policje. Zadzwoniłem, ale powiedzieli, że to takich stłuczek to nie przyjeżdzają i żeby wszystko zrobić przez aplikacje Dubai Police. Kobieta chętnie współpracowała, podała swoje prawo jazdy, zgodziła się, że to jej wina, wszystko wypełniliśmy razem, porobiliśmy zdjęcia. U niej nie było żadnego uszkodzenia, a w moim samochodzie uszkodzony został zderzak.

Po dwóch godzinach otrzymałem telefon od policji, że ta kobieta zgłosiła, że to jednak była moja wina i mają 2 różne zeznania i proszą abym przyjechał na komende do Bur Dubai.
Na miejscu policjant powiedział mi to samo, że mają różne zeznania, więc sprawdzą wszystko na kamerze i następnego dnia wyślą raport potrzebny do ubezpieczenia.
Mineło 2 dnia, raport nie przyszedł, wyjazd się skończył i trzeba było oddac samochód. Okazało się, że bez tego raportu żadne ubezpieczenie nie działa (nawet to dodatkowe) i ich to nie interesuje, że nie ma raportu i będą chcieli mnie za te szkody obciążyć.
Znowu zadzwoniłem na policje, powiedzieli, że niedługo prześlą raport. Hertz po rozmowie z policja warunkowo zgodził się, że poczekają pare dni na ten raport, chociaż to jest niezgodne z ich zasadami.

2 dni po powrocie przez aplikacje skontaktowałem się przez z policją itym razem okazało się, że sprawę anulowali i sprawa dla nich jest zakmnięta, a jak mam jakiś problem to żebym pojechał na komende w Bur Dubai.
Tak więc mimo dodatkowego ubezpieczenie hertz będzie zapewne próbował obciażyć mnie kosztami naprawy.

Podsumowując przed oddaniem samochodu naprawdę trzeba się postarać, aby mieć ten raport, bo żadne ubezpieczenia wtedy nie są ważne.
Ponadto jakbyśmy zgłosili, że to jednak ja byłem winien stłuczki to pewnie,szybko dostałbym raport i nie miał żadnych dalszych problemów. Kobieta odrazu przyznała się do winny, ale zapewne po konsultacjach z mężem (powiedziała, że ma męża Dubajczyka, konsultowała się z nim wypełniając zgłoszenie w aplikacji) i pewnie po jego interwencji na policji raportu nie otrzymałem.
 Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#45 PostWysłany: 14 Kwi 2024 10:01 
Awatar użytkownika

Lądowaliśmy w Abu Dhabi, podróżujemy z 4-ro latkiem, więc poruszanie się autem to dla nas najwygodniejsza opcja.
Dodatkowo planowaliśmy 1,5-2 dni w Dubaju, więc wynajęcie auta wychodziło znacznie korzystniej zarówno finansowo / jak i czasowo, niż poruszanie się taxi i autobusami.
Przeglądając wpisy na forum i aktualne oferty w wypożyczalniach zdecydowaliśmy się na Europcar z pełnym ubezpieczeniem.
Zarezerwowaliśmy Nissana Sunny 1.5 (Compact) i dokładnie taki samochód dostaliśmy (przebieg 48500),
cena za pełne 5 dni z ubezp. po zastosowaniu kodu zniżkowego 30CHF wyszła 596 AED.

Z rzeczy ważnych:
- prawo jazdy polskie wystarcza,
- płatność depozytu tylko kartą kredytową (wartość depozytu zgodnie z warunkami wynajmu czyli 1500 AED + cena wynajmu),
- płatność za wypożyczenie może być dowolną inną kartą, my zapłaciliśmy Revolutem,
- blokada depozytu utrzymywana jest przez około 2-4 tygodnie, jak dowiedzieliśmy się od gościa wydającego nam auto, spowodowane jest to tym, że ewentualne mandaty za przekroczenie prędkości lub parkowanie przychodzą do nich z takim właśnie opóźnieniem,
- wypożyczalnia Europcar na lotnisku znajduje się przy wyjściu na parkingi (poziom +1, jeszcze przed kładkami prowadzącymi do wyjścia), wypożyczalnia ma trzy stanowiska (biurka), dwa były czynne, obsługa miła, przygotowanie i podpisanie dokumentów poszło sprawnie,
- gość przy desku nie wiedział jakie auto dostaniemy, dopiero na parkingu wypełniliśmy kwit dot. typu samochodu/uszkodzeń, etc.
- wypożyczalnie płacą za każdą godzinę parkowania auta na parkingu lotniskowym, więc trzymają na nim odliczoną ilość aut danej klasy przypisaną do ilości rezerwacji na daną część dnia, nie ma zatem mowy o możliwości podmiany auta na inny model - wynajęliście Nissana Sunny? na 90% będzie czekał Nissan Sunny :)
- odbierając auto, pomimo tego, że było już ciemno, obejrzeliśmy je bardzo dokładnie (przy świetle latarni i pod światło latarek) i kazaliśmy zaznaczyć wszystkie ślady powyżej 5mm jakie udało nam się znaleźć, przy wielu z nich gość mówił, że nie mają one znaczenia, my z uśmiechem na twarzy mówiliśmy, że dla nas mają i czekaliśmy tak długo aż wkreślił je w swój protokół :)
- odbierając auto sprawdźcie czy działa radio, u nas odbierało tylko jedną stację, anteny nie znalazłem :P,
- wszystkie Nissany Sunny, do których zajrzeliśmy (3 sztuki) nie miały zapięć ISOFIX,
- na zdanie auta trzeba zarezerwować sobie kilkanaście dodatkowych minut: jak wróciliśmy oddać auto, to w budce Europcar nikogo nie było, facet, który wydawał i przyjmował auta wyjechał odstawić jakieś auto poza lotnisko, czekaliśmy na niego kilka minut, dodatkowo: po oddaniu auta musieliśmy wrócić do wypożyczalni, w której gość sprawdza dodatkowe opłaty (salik, mandaty - jeśli już coś wpadło) i podpisuje dokument zdania auta, po sprawdzeniu salik zostaliśmy poproszeni o zapłatę za przejazd jedną bramką w Dubaju - dokładnie jedną przejechaliśmy,
- przy zwrocie auta gość na parkingu ogląda auto i wpisuje dodatkowe uszkodzenia lub nic nie wpisuje, u nas nic nie wpisał i wysłał nas do wypożyczalni po finalne rozliczenie najmu, kilka minut z nim negocjowałem, żeby podpisał się na tym protokole, że wszystko jest ok i że nie ma nowych uszkodzeń, ostatecznie udało mi się go do tego przekonać, argumentując że jeśli się nie podpisze, to skąd facet w terminalu będzie wiedział, że auto nie miało dodatkowych szkód... rozmyślał nad tym chwilę i podpisał :)
- rozmieszczenie bramek salik w Dubaju: https://www.google.com/maps/d/u/0/viewe ... 09174&z=12
- po około 3 tygodniach zdjęto nam blokadę depozytu, nie było żadnych dodatkowych obciążeń,
- to był nasz urlop, więc nigdzie się nie spieszyliśmy, jeździliśmy zgodnie z ograniczeniami co wcale nie jest takie trudne, nawet nie trzeba patrzeć na znaki - wystarczy jechać nieco wolniej niż pozostali uczestnicy ruchu, jeśli zaczynasz wyprzedzać innych to znak, że jedziesz zbyt szybko :P
- z parkowaniem nie mieliśmy żadnych problemów: parkowaliśmy pod hotelem w Abu Dhabi (parking podziemny wliczony w cenę noclegów), w centrum Abu Dhabi (poprosiłem innego kierowcę, który akurat zaparkował, aby pomógł mi przeklikać wszystkie pytania w parkomacie, przy kolejnym parkowaniu wiedziałem co wybrać), w dwóch centrach handlowych (w Abu Dhabi i w Dubaju), pod hotelem w Dubaju (parking podziemny wliczony w cenę noclegów) oraz na ogólnodostępnych parkingach płatnych i bezpłatnych.

Doświadczenie związane z wynajmem auta oceniamy bardzo pozytywnie :P

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.

#46 PostWysłany: 14 Kwi 2024 10:19 

niebieski
Ale jak jeździliście drogami płatnymi, to obciążenie jeszcze przyjdzie - u mnie (Hertz AUH) przyszło później niż po 2-4 tygodniach. Napisali maila, odpisałem, żeby obciążyli kartę, którą płaciłem za wynajem - i tyle. :)
 Relacje PM off
mmrosz uważa post za pomocny.

#47 PostWysłany: 20 Paź 2024 06:00 

@Arnoldx19 Jak zakończyła się sprawa z Hertz ?
 PM off  

#48 PostWysłany: 11 Lut 2025 10:25 

W regulaminie Hertz opisana jest konieczność posiadania międzynarodowego prawa jazdy dla klientów na 'visit visa'. Wg wpisów na forum nikt nie wymagał tego prawa jazdy. Czy rzeczywiście wystarczy polskie prawo jazdy w Hertz?
Edit: jednak w regulaminie jest lista krajów (Polska jest na tej liście) i wystarczy lokalne prawo jazdy. Niestety co innego miałem wpisane w potwierdzenie rezerwacji stąd powstało pytanie.

Btw jadę autem 19.02 z lotniska w Abu Dhabi do Ibn Battuta w Dubaju około 22:00. Wracam 21.02 rano. Jak ktoś chce się zabrać to zapraszam na priv :)
 Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 03 Mar 2025 16:52 

Jestem już po wynajmie w Hertz. Ogólnie na plus - dostałem darmowy upgrade (z Yaris Sedan na Corollę), kaucję zwolnili kilka dni po zwrocie auta. Auto z niewielkim przebiegiem, w b.dobrym stanie, czyste. Jedyny minus to okropnie długi czas oczekiwania na obsłużenie. Przed nami były 2 osoby wynajmujące, a pracowników.. też 2 (plus 1 wspomagający). Czekaliśmy 45min na obsłużenie, strasznie wloką się ze wszystkim.
 Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 15 Kwi 2025 17:11 

Witajcie, pod koniec października wraz z żoną i dwójką dzieci ląduje w Abu Dhabi. Zamierzam wypożyczyć samochód na okres tygodnia. Z tego co widziałem, niektóre wypożyczalnie pobierają dodatkowe opłaty za foteliki (w jednej z wypożyczalni wynajem fotelika dla dziecka 500 AED/tydzień :shock: ). Jaką wypożyczalnie polecacie?
 Relacje PM off  

[ 50 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 1 gość