Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 25 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Lotnisko Jeddah
#21 PostWysłany: 06 Lip 2023 11:20 

Czy wiecie na którym terminalu ląduje wizzair lot z Budapesztu do Jeddah?
I czy tam są jakieś busy, żeby dotrzeć do wypożyczalni samochodów, czy tylko taxi?
Dzięki!
 Relacje PM off  

#22 PostWysłany: 06 Lip 2023 12:32 

srebrny
Terminal północny czy pielgrzymkowy, busy podobno są, ale nie znalazłem, a że nie było czasu to Uberem wyniosło 64 SAR i trwało +- 20 minut. Wypożyczalnia była rzecz jasna w Terminalu 1 bo w tamtym co ląduje W6 to można co najwyżej wypożyczyć kurę albo dywan.
 Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 25 Wrz 2023 01:44 

NBE322 napisał(a):
Kafar napisał(a):
po dojściu do bramki pracownik Saudii powiedział, że niestety już zamknięte, bo odlot jest tak jak na BP a zamykają 20min przed czasem odlotu.. z BP, a nie tym na tablicy lotniskowej. I jak chcę to mogę się iść kłócić do zarządu lotniska czemu takie info wyświetlają, ale jego to nie obchodzi, nie lecę i elo.

Jak to się skończyło?
Przebookowali na następny lot? Wyładowali bagaż? Musiałeś dopłacać?

@NBE322 Absolutnie nic z tych rzeczy... Uznali, że to moja wina, że nie wsiadłem, bo czasu na przesiadkę było wystarczająco dużo (to akurat racja, ale nie lubię siedzieć 2h bezczynnie pod bramką, a w tej sytuacji nawet nie czułem zagrożenia, że mogę nie zdążyć... no i w sumie przyszedłem pod bramkę, jak na moje, na czas :| ). Tak więc po prostu zakończyłem moją podróż Saudią do MUC w JED, w ich oczach sprawa zamknięta, radź sobie sam. Kupiłem nowy bilet, oczywiście już nie Saudią, tylko Wizzem (stąd moje info z pierwszej ręki odnośnie transportu pomiędzy terminalami).
Bagaż był nadal w rękach Saudii. I oni nie wiedzieli gdzie on jest... Bardzo zarozumiały kierownik w Customer Service Saudii stwierdził, że skoro nie wsiadłem do samolotu, to procedura jest taka, że wyjmują mój już załadowany bagaż z pokładu i odbieram go sobie na lotnisku w JED. To tylko teoria i jedyne co ten koleś znał, bo z praktycznego punktu widzenia od razu wiedziałem, że niemożliwym jest żeby teraz wyjmowali mój bagaż z już zapakowanego samolotu, 20min przed odlotem, kosztem własnego opóźnienia przez jednego pasażera itp. No ale kierownik był bardzo pewny swego, więc żeby odzyskać bagaż musiałem... wyrobić wizę do KSA (jedyne ~130 USD), żeby móc wyjść ze strefy tranzytowej do baggage claima. Na moje pytanie dlaczego nie mogę dostać od linii bezpłatnej wizy 4-dniowej, która przysługuje każdemu pasażerowi od chyba początku lutego '23, odpowiedział, że taką wizę to mógłbym dostać przed lotem, a nie teraz. Przed lotem pytałem o to w Bangkoku to mi powiedzieli, że przecież lecę do MUC a nie Arabii więc nie potrzebuję wizy (nawiasem mówiąc lecąc w pierwszą stronę z Wiednia też poleciałem bez wizy, natomiast moich znajomych którzy lecieli tym samym lotem 3 tyg. później nie chcieli odprawić na lotnisku bez wizy, ale po krzykach i wezwaniu kierownika udało się im wyrobić wizę last-minute na lotnisku...). Także z tymi darmowymi wizami w tej linii to jest kompletny burdel, podwójne standardy i ogólnie temat na inną opowieść. Wracając do sprawy bagażu, to w baggage claimie podszedłem od razu do Baggage Services Saudii, tam siedziałem ok. 1h, pani ustalała co się stało z moim bagażem. W końcu stwierdziła, że tutaj go nie znaleźli, więc "pewnie poleciał do Monachium". W związku z tym wypisała mi jakąś karteczkę z numerem sprawy (wyglądało jakby pierwszy raz w życiu to robiła... babka pracująca w okienku "lost baggage" przypominam) i do widzenia. Po powrocie w końcu do domu sprawdzałem status tej sprawy przez ok. tydzień i kompletnie nic się tam nie zmieniało, aż w końcu dostałem telefon z Okęcia, że bagaż jest u nich i czy mogę podjechać, powiedziałem że sorry ale to nie ja powinienem jechać po zgubiony nie przeze mnie bagaż z Poznania, więc wysłali samolotem do POZ i tam sobie odebrałem z lotniska (cywilizowana linia dostarczyłaby bagaż kurierem pod drzwi, ale cóż, i tak się cieszyłem, że się znalazł). Na plecaku były poprzyklejane kody z JED, MUC, CDG i WAW, więc trochę musiało Saudię kosztować dowiezienie tego bagażu do Poznania, po drodze jeszcze przez pół Europy, ehhh...
A wystarczyło po prostu nie robić cyrku i wpuścić mnie normalnie do samolotu, tym bardziej, że nie przyszedłem na 5min do odjazdu. Oni nie musieliby dokładać do transportu plecaka, ja nie musiałbym wydawać dodatkowych 2k PLN, żeby wrócić do Polski. Oprócz tego ja straciłem parę włosów z głowy i sporo czasu, no a oni na 100% stracili dożywotnio przynajmniej jednego klienta, a mam nadzieję, że dzięki temu postowi także kolejnych :)
9 ludzi lubi ten post.

#24 PostWysłany: 01 Paź 2023 12:33 

Będę w Jeddah w strefie tranzytowej. Czy są jakieś obostrzenia odnośnie ubioru?
 Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 01 Paź 2023 13:20 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

https://lifeinsaudiarabia.net/appropria ... di-arabia/
 Relacje PM off  

[ 25 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości