Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Przesiadając się lecąc Wizzair trzeba odebrać fizyczną kartę pokładową w checkinie (nie potrzeba mieć wydrukowanego pdfa). Oznacza to ponowne kontrole paszportowe i security.

[ 257 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 28 Sty 2024 15:45 
Awatar użytkownika

srebrny
Tak - możliwym opóźnieniem to już każdy musi po swojemu się zająć.

U mnie przesiadka KTW-MCT miała 2.5h na początku wyjazdu, to sobie po prostu dokupiłem jeszcze jeden bilet na następny lot do MCT. Coś w rodzaju ubezpieczenia wycieczki za 40 zł. Przesiadka MCT-SKD miała z kolei 4h, to uznałem, że zaryzykuję i już. Akurat się udało.

#202 PostWysłany: 01 Lut 2024 18:59 

Loty: 118
Kilometry: 214 691
złoty
Zainspirowany wpisem @tomeki napisałem maila do lotniska z zapytaniem czy możliwy jest transfer na airside między lotami wizzair. Dostałem odpowiedź, że jest to wykonalne bez bagażu rejestrowanego i po odprawie online. Można od razu kierować się do bramki, gdzie dostanie się kartę pokładową.
Wygląda to obiecująco, zapewne nie powstanie transfer z prawdziwego zdarzenia między lotami wizzair, ale takie rozwiązanie znacznie ułatwi przesiadki w AUH.
 Relacje PM off
elwirka lubi ten post.

#203 PostWysłany: 02 Lut 2024 08:17 

@terrop
Wszystko spoko, tylko czego wizzair tego nie komunikuje, tylko każe wychodzić po te karty. Lotnisko swoje, linia swoje. Moge potwierdzić, że w Omanie miałem podobną sytuację, karta pokładowa w aplikacji nie chciała puścić mnie przy wejściu na pokład, babeczka poklikała w systemie i wydrukowała mi kartę przy bramce. Także nie wiem czego tak to wygląda w przypadku gdy ma się loty z transferem, skoro można to znacznie uprościć.

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 03 Lut 2024 22:08, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Relacje PM off  

#204 PostWysłany: 02 Lut 2024 09:19 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Przerabiałem dwa dni temu loty na dwóch oddzielnych biletach (W6/EY).
Pomijając gigantyczną kolejkę przy transferze i zamieszanie (wywoływanie osób z lotów, których boarding się zaczynał), wszystko przebywa bezproblemowo.
Potrzebne jest przejście przez security.
Ciekawostka: nikt nie skanuje biletów na kolejny lot.Image
 Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 02 Lut 2024 11:15 

niebieski
Ja nie przechodziłem przez security, poszliśmy od razu do bramek kierując się znakami "Transfer" czy jakoś tak. Przy tym desku nie było w ogóle ludzi, ale jak pisałem nie korzystaliśmy z jego usług. Mieliśmy tylko bagaż podręczny. Dokładnie tak samo zrobiliśmy kilka dni wcześniej we Wiedniu na lotach Ryanair. Tam tylko musieliśmy przejść odprawę paszportową, bo lecieliśmy poza Schengen. Znowu w Ammanie gość się pultał przy gate, bo nie mieliśmy wydrukowanych kart pokładowych, a tylko karty pokładowe w aplikacji Wizzair. Jego zdaniem mimo tego powinniśmy iść na checkin i poprosić o wydrukowanie. W końcu sam je wydrukował i polecieliśmy.
 Relacje PM off  

#206 PostWysłany: 12 Lut 2024 13:38 

niebieski
To jest ogólnie dość ciekawa sytuacja, ponieważ z tego co doświadczam podczas pobytu w AUH i odprawy Wizz są 3 opcje:
1. jest widoczna karta pokładowa w apce Wizz ale ludzie nie mają wersji papierowej i tak jak w ostatnim poście sami wydrukowali pracownicy na wylocie na bramce;
2. jest widoczna karta pokładowa w apce Wizz i ludzie mają ją wydrukowaną - bez problemu z transferem - widziałem jak bez problemu następował boarding;
3. nie jest widoczna karta pokładowa w apce Wizz - jest wprost informacja "to nie jest karta pokładowa".

Ale najbardziej dla mnie szokujące jest to że przez 3 lata na około 10-12 lotach z AUH zawsze miałem "to nie jest karta pokładowa", mimo, że ludzie wchodzący na pokład razem ze mną ją mieli.

Czy ktoś jest w stanie wyjaśnić ten "fenomen" ?
Jedyne co mi chodzi po głowie to dość wczesna odprawa (24-12h przed odlotem). Być może dla tych co później się odprawiają już karty w apce są?

PS. Z tym optymizmem dotyczącym przejścia przez kontrolę paszportową i security po przylocie, pobranie kart, kontrolę paszportową i security na wylocie bym nie miał jeśli chodzi o lot z dziećmi. Przylecieliśmy dokładnie 2,5h przed kolejnym lotem i tylko dzięki uprzejmości pracownika na kontroli paszportowej po przylocie udało nam się zmieścić w czasie, ponieważ kolejka na check in była na godzinę stania.
 Relacje PM off  

#207 PostWysłany: 12 Lut 2024 22:18 
Awatar użytkownika

srebrny
@chiniol Późna odprawa raczej nie jest przyczyną - domyślnie odprawiam się na ostatnią chwilę, a też na wszystkich lotach z AUH miałem dotychczas "to nie jest karta pokładowa".

#208 PostWysłany: 18 Lut 2024 19:01 

złoty
Transfer wizz-wizz. Próba uzyskania karty pokładowej w transfer desku się nie powiodła, twierdzą że nie mają dostępu do systemu wizza. Przejście całej ścieżki przez landside zajęło mi szybkim krokiem 40 minut od wyjścia z samolotu do dotarcia pod jedną z ostatnich bramek.
 Relacje PM off  

#209 PostWysłany: 23 Lut 2024 09:14 

niebieski
Czy można przejść w AUH na przylocie przez automatyczne bramki paszportowe jeśli ktoś nie był jeszcze w UAE ?
 Relacje PM off  

#210 PostWysłany: 23 Lut 2024 09:26 

Loty: 46
Kilometry: 151 136
srebrny
Nie obsługa kieruje do okienka
 Relacje PM off
chiniol lubi ten post.
chiniol uważa post za pomocny.

#211 PostWysłany: 04 Mar 2024 10:53 

Prawdopodobnie moje loty będą wyglądały tak i chciałbym zaczerpnąć rady osób, które ostatnio miały przesiadkę Wizzem na AUH:

13:35 przylot 5W 7164
17:15 odlot 5W 7187
1. Czy ww. przesiadka jest raczej "bezpieczna" zakładając że nie będzie opóźnien?

2.Rozumiem, że po przylocie muszę opuścić przyloty i udać się do check in po kartę pokładową czyli tak samo jakbym wylatywał bezpośrednio z AUH?
 Relacje PM off  

#212 PostWysłany: 04 Mar 2024 10:59 

złoty
@Kotikson zobacz wpis #208
1. tak
2. tak
 Relacje PM off
kameander lubi ten post.
Kotikson uważa post za pomocny.

#213 PostWysłany: 06 Mar 2024 02:33 

niebieski
Pisałem wyżej, że nie trzeba wychodzić z airside. Będę testował ponownie 30.03 i nie zamierzam opuszczać airside.
 Relacje PM off  

#214 PostWysłany: 01 Kwi 2024 09:41 
Awatar użytkownika

Loty: 462
Kilometry: 878 009
złoty
Dwukrotna przesiadka w AUH. Jeżeli nie masz karty pokładowej nigdzie cię nie przepuszczą. Trzeba wyjść na przyloty. Potem schodami lub windą dwa piętra wyżej na odloty. Kolejka do stanowisk Wizz za każdym razem ogromna. Co więcej, nie ma możliwości uzyskania kart pokładowych dużo wcześniej, jeśli jesteś „w landrynkowym tranzycie” 5W/W6. Odbiłam się od stanowiska, pracownik kazał przyjść nie wcześniej niż 7 godzin przed wylotem, bo on nie ma możliwości odprawy.
Zeus lubi ten post.

#215 PostWysłany: 01 Kwi 2024 17:54 

niebieski
7h to jest wcześnie. W Europie wcześniej niż 2h chyba nigdy nie dają, przynajmniej mi nie dali jak parę razy próbowałem
 Relacje PM off  

#216 PostWysłany: 19 Sie 2024 13:58 

Czy przesiadka (tylko podręczny) na trasie Oman (MCT) - KRK w AUH jest wykonalna w 50 min przez transfer ? Najpierw Eithad (przylot na 20), a potem Wizzair odlot 20.50. Trzeba przechodzić przez np.kontrolę paszportową ? Bo securty raczej się ominie ?

Ostatnio edytowany przez kkris87, 19 Sie 2024 13:59, edytowano w sumie 1 raz
 Relacje PM off  

#217 PostWysłany: 19 Sie 2024 13:59 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Przeczytaj wikiposta
 Relacje PM off  

#218 PostWysłany: 19 Sie 2024 14:02 
Awatar użytkownika

Loty: 482
Kilometry: 727 230
platynowy
Taka przesiadka jest niewykonalna do kwadratu.
Nawet jeżeli przyleciałbyś przed terminem (ok. 30 minut) to musisz przejść kontrolę graniczną, odebrać kartę pokładową Wizzair, przejść ponownie kontrolę graniczną i security.
Przy 2-2,5h byłoby to na styk.

"Podróżować to żyć..."
 Relacje PM off
elwirka lubi ten post.

#219 PostWysłany: 19 Sie 2024 15:07 

Zeus napisał(a):
Przeczytaj wikiposta

Przeczytałem, aczkolwiek na ostatnich 2-3 stronach tematu widzę sprzeczne informacje i że nie trzeba opuszczać lotniska, temu pytam. Zwłaszcza że przesiadka nie jest wizz-wizz tylko etihad-wizz.
 Relacje PM off  

#220 PostWysłany: 19 Sie 2024 15:13 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

No nie wiem. Jedna osoba dostała boarding pass a druga nie.

Chcesz powrotu do Polski, bo 50 minut jest zbyt mało jak będzie jakis fakap? Up to you. Ja bym nie ryzykował
 Relacje PM off  

[ 257 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości