Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1194 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 60  Następna
Autor Wiadomość
#1001 PostWysłany: 18 Lis 2019 14:26 

Loty: 100
Kilometry: 229 990
Wróciłam tydzień temu z pobytu w Tajlandii (12 nocy)
Ja po locie lubię wypocząć i nacieszyć słońcem/wodą (dwójka dzieci, która ze mną podróżuje również;), więc na start zarezerwowałam sobie hotel z wyprzedzeniem, reszta z możliwością bezpłatnego odwołania bo warto być elastycznym. Potem zwiedzanie/przemieszczanie się a na koniec znowu z 3 noce na odpoczynek i wygrzanie kości przed powrotem do kraju.
Znajomi zrobili sobie część zwiedzania na koniec i trochę wymęczeni wracali.
Odniosę się do PhiPhi bo tylko tam byłam sama.
Na PhiPhi zarezerwowałam 1 noc bo znajomi odradzali, że niby komercha, bo imprezy ale od razu po dotarciu na miejsce dobrałam 1 dodatkową noc - wystarczy zarezerwować nocleg trochę dalej od portu np w kierunku Long Beach i klimat zupełnie inny.
Bilet na prom można kupić od razu w 2 strony, ale open czyli wracasz którego dnia i o której chcesz.
Z tego co pamiętam to były też promy z PhiPhi na Koh Lantę bezpośrednio.
Wycieczka na wyspy/snoorkowanie wokół PhiPhi była strzałem w 10 i trzeba sobie to dobrze rozplanować z promami - większość promów/wycieczek przypływa między 11-15 i robi się tłocznie (ostatni prom odpływa chyba o 15). My dobierając jeszcze 1 nocleg zdecydowaliśmy się na poranną wycieczkę (wypływanie o 8 powrót koło 13) i nigdzie nie było tłumów a na "tyłach" Maya Bay byliśmy praktycznie sami w pocztówkowej scenerii jedząc lunch na plaży i snoorkując z rekinami rafowymi. Współtowarzysze na łodzi mniej skacowani więc dla dzieci w sam raz ;)
Polecam The only morning trip (można znaleźć ich na FB) i naszego przewodnika ladyboya - Momo ; wycieczka łodzią motorową, długorufowe longboaty bardziej kołyszą (1 z córek ma chorobę morską i lokomocyjną)
Jak ktoś chce wybrać się na viewpoint na zachód słońca to odradzam nr 3 :D wstęp płatny 20THB po 1,5h spaceru pod górę (czasem psy pogonią) a powrót po ciemku nie należy do najprzyjemniejszych (dobrze, że zaczęliśmy schodzić wcześniej) - ponoć na 1 czy 2 jest bliżej ale jakoś drogowskaz od razu na 3 mieliśmy to poszliśmy :)

Na Phuket działa Grab (taki lokalny Uber) i można albo na konkretną trasę ustawić, albo na godziny - może na Krabi też? Jak jest więcej osób to się opłaca (u nas rodzina 2+2) przy 2 osobach to lepiej pewnie busiki i transport zbiorowy.
Sporo osób z Krabi jeździ też do Khao Sok na jezioro Choew Lan - my zrezygnowaliśmy z noclegu w pływających domkach bo standard domku w dżungli był już wystarczająco hardcorowy no i po trekkingu w dżungli lasu deszczowego (lało jak z cebra) doceniłam naszą chatynkę z łazienką prywatna, ciepłą wodą i prądem, ale samo jezioro wygląda bosko. Droga do Khao Sok bardzo kręta więc awiomarin konieczny dla osób z problemami.
Znajomy był na Koh Lipe i mówił, że cudnie, rajsko, mało komercyjnie :)
 Profil Relacje PM off  

Odwiedź włoskie wyspy 🇮🇹 Zbiór lotów na Sycylię i Sardynię od 164 PLN 😍 Odwiedź włoskie wyspy 🇮🇹 Zbiór lotów na Sycylię i Sardynię od 164 PLN 😍
Majówka w 5* resorcie z aquaparkiem w Turcji 🌊🏝️ 7 dni z all inclusive za 2661 PLN Majówka w 5* resorcie z aquaparkiem w Turcji 🌊🏝️ 7 dni z all inclusive za 2661 PLN
#1002 PostWysłany: 21 Lis 2019 11:32 
Awatar użytkownika

Loty: 22
Kilometry: 67 312
Witam wszystkich,

Do Tajlandii wybieramy się na przełomie marca/kwietnia 2020 i liczę na Wasze życzliwe podpowiedzi - jako że w Tajlandii będziemy pierwszy raz i ma być to nasza "przed"-ślubna (choć narzeczony się śmieje, że "zamiast" :twisted: ) podróż, oraz mój narzeczony nie jest fanem biegania po 15 atrakcjach na dzień, więc nie bardzo chciałabym zapychać nasz "grafik" (ja nie mam z tym problemu, bo byłam już tak w Chinach i Korei, ale tym razem chciałabym by i on miał jakiś kompromis/relaks w czasie tego wyjazdu) - dlatego wolałabym skoncentrować się na raczej spokojnym zwiedzaniem/wypoczynkiem, by nie zamęczyć mojego lubego (tym bardziej, że w tym czasie będzie raczej gorąco w Tajlandii, więc będziemy "umierać").

Obecnie w głowie kształtuje mi się taki plan:

Dzień 1 - 2 (28.03 - 29.03) FRA - Bangkok Qatar Airways (przylot, aklimatyzacja)
Dzień 3 - 6 (30.03 - 2.04) Bangkok - spokojne (tj. lubimy sobie pospać, a nie zrywać się z rana :lol: ) zwiedzanie najważniejszych atrakcji, może wypad do Ayutthaya Historical Park?
Dzień 7 (3.04) przelot/transport do...?
Dzień 8 - 11 (4.04. - 7.04.) relaks/zwiedzanie ? Tutaj kusi mnie Karon Beach i jeden z resertów, ta część wyjazdu byłaby raczej "relaksacyjna" - czyli plażowanie itp. Sprawdziłam trochę informacji o Phi Phi, ale logistyka dotarcia tam jak na "1-szy raz" trochę mnie przeraża, tym bardziej, że większość planowania jest na mojej głowie :roll: Czy w okolicy Karon jest coś jeszcze do pozwiedzania? Ja np. nigdy nie snorkowałam, może jakaś mini-wycieczka jednodniowa, może zajrzenie do Phuket by zobaczyć "czy jest tam tak źle jak wszyscy mówią" - raczej jako atrakcja niż jako zatrzymanie się tam.
Dzień 12 (8.04) Wylot z Bangkoku do FRA o 20:25 <-- czy tutaj lepiej z rana jakimś krajowym lotem dostać się do BKK (np. z Phuket jeśli zatrzymamy się w okolicy Karon) i czekać na lotnisku, czy dla pewności przylecieć dzień wcześniej, by nie mieć stresu?

Dziękuję za wszelkie rady/porady/linki do przeczytania. :)

Generalnie obecnie na sztywno są jedynie przyloty/wyloty z BKK - zarezerwowałam jeden hotel w Bangkoku do 3.04, no ale to jest oferta zwrotna i można anulować/zmieniać ;)
 Profil Relacje PM off  

#1003 PostWysłany: 17 Gru 2019 03:17 

Zbanowany
Potrzebuję porady co do 5 dni owego planu na Phuket w czasie Sylwestra (może ktoś był w tym okresie?) a mianowicie w której części wyspy najlepiej nocować? Czy w samym mieście czy może bliżej fajnej plaży? Chodzi o to, że chcąc czy nie chcąc noc sylwestrowa chce spędzić chyba na Patong, no chyba, że w innych miejscach też coś może się dziać. Dzięki za rady

Image
 Profil Relacje PM off  

#1004 PostWysłany: 17 Gru 2019 10:07 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
Jeśli Sylwester na Patong, to i cały pobyt tam.
 Profil Relacje PM off
nick lubi ten post.

#1005 PostWysłany: 17 Gru 2019 15:41 

Zbanowany
Chciałbym całego pobytu tam uniknąć, nie da się jakoś tego połączyć? Gdzie wtedy najlepiej nocować?

Image
 Profil Relacje PM off  

#1006 PostWysłany: 17 Gru 2019 16:00 

srebrny
Wszystko się da, ale nie wszystko ma sens.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1007 PostWysłany: 17 Gru 2019 16:14 

Zbanowany
dobra z tego Patong czy Phuket city łatwo i szybko się dostać w ciekawe miejsca jak plaża Surin czy inne?

Image
 Profil Relacje PM off  

#1008 PostWysłany: 17 Gru 2019 16:15 

srebrny
Bardzo łatwo.
 Profil Relacje PM off  

#1009 PostWysłany: 28 Gru 2019 18:44 

Loty: 108
Kilometry: 206 272
Witam serdecznie
Wybieramy się 2 dorosłych i nasza mała 6letnia globtroterka ;) na przełomie lutego i marca na podróż do Tajlandii, proszę Was o małą pomoc w rozplanowaniu.
Mamy loty:
24.02 wylot z Gdańska
25.02.2020 jesteśmy w Bangkoku, planowaliśmy zostać do 28.02.2020 i lecieć na Phuket liniami Thai Lion, kosztowo dla naszej trójki wyszło 2800THB + koszt bagażu około 1000THB
Na Phuket planowaliśmy zostać do 02.03.2020 i przetransferować się promem na Phi Phi gdzie zostać do 5-6 marca i teraz zastanawiamy się nad transferem promem na Ko Lanta i 7 marca na Krabi (Ao Nang) transferem lądowym skąd 9.03.2020 mielibyśmy wylot do Bangkoku aby 10.03.2020 z Bangkoku wylecieć do Gdańska

Proszę o pomoc jeżeli chodzi o transfery między wyspami oraz podpowiedzi o hotele które nas nie zrujnują ale także dadzą nam nie tylko podstawową ofertę jaką jest nocleg ale takze basen, hotel przy plaży itp. Nie musi być to niskobudżetowa wycieczka.

Podróżujemy z mała dziewczyną wiec też zależy nam na odpoczynku, atrakcjach dla dzieci (karmienie słoni, wycieczki łodziami, snurkowanie) oraz dla dorosłych jak romantyczne kolacje itp

Z góry dzieki za wszelkie podpowiedzi :)

#1010 PostWysłany: 16 Sty 2020 18:08 

Prosiłbym o podpowiedzenie, czy ten plan będzie OK na pierwszy pobyt w Tajlandii? Chcemy aktywnie pozwiedzać główne atrakcje danego miejsca i poleżeć na plaży.

dzień 0 Warszawa→ Chiang Mai (Qatar)
dzień 1 Chiang Mai Sanktuarium Słoni pół dnia popołudniowy trip https://elephantjunglesanctuary.com/chi ... oon-visit/
dzień 2 Chiang Mai
dzień 3 Chiang Mai lekcja gotowania
dzień 4 lot z Chiang Mai 11:10 →Surat Thani URT zakwaterowanie w domku w dżungli w Khao Sok
dzień 5 wycieczka nad jezioro z noclegiem Cheow Lan
dzień 6 powrót do domku w dżungli
dzień 7 wyjazd do Phuket autobusem publiczym 170bathów? Czy da się przez internet kupić wcześniej bilety? Jest gdzieś oficjalna strona z rozkładem?
dzień 8 Phuket → Phi Phi prom
dzień 9 Phi Phi
dzień 10 Phi Phi poranna wycieczka wyspy w okolicy
dzień 11 speedboatem na Koh Kradan
dzień 12 Koh Kradan
dzień 13 Koh Kradan→ Ko Lipe
dzień 14 Ko Lipe
dzień 15 Ko Lipe
dzień 16 Ko Lipe→ Bangkok (NOK air/ AirAsia combinated transport)
Dzień 17 Bangkok
Dzień 18 Bangkok → Doha i stopover 12h z noclegiem+ zwiedzaniem
Dzień 19 Warszawa
 Profil Relacje PM off  

#1011 PostWysłany: 16 Sty 2020 18:36 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 743 690
niebieski
Koh Lipe to jakaś konieczność? Daleka i droga wycieczka, znacznie sensowniejsze jest odwiedzenie tej wyspy przy okazji pobytu w Malezji. Wyspy tajskie się jakoś bardzo mocno od siebie nie różnią, jeśli koniecznie chcesz odwiedzić inną poza Koh Kradan to wybrałabym jakąś mniej odległą.
Nie napisałeś też w jakim miesiącu lecisz a to ma znaczenie.
 Profil Relacje PM off  

#1012 PostWysłany: 16 Sty 2020 18:59 

maginiak napisał(a):
Koh Lipe to jakaś konieczność? Daleka i droga wycieczka, znacznie sensowniejsze jest odwiedzenie tej wyspy przy okazji pobytu w Malezji

Absolutnie nie jest koniecznością, na kilku forach przewinęła mi się jako jedna z lepszych wysp. Właśnie sprawdziłem i dopłynięcie z Koh Kradan trwa ok. 2h i kosztuje koło 35E. Czy mógłbyś polecić mi jakąś inną wyspę, na której będzie coś się działo, w porównaniu do Koh Kradan i w miarę sensownie dałoby się wrócić do Bangkoku?

maginiak napisał(a):
Nie napisałeś też w jakim miesiącu lecisz a to ma znaczenie.

Ja planuję lecieć początkiem marca, moi rodzice chcą podobną trasę zrobić koniec października/początek listopada ze względu na święto Yi Peng w Chiang Mai oraz liczą na to, że AirAsia zacznie latać z Pragi.
 Profil Relacje PM off  

#1013 PostWysłany: 16 Sty 2020 19:12 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 743 690
niebieski
Masz bliżej Koh Muk czy Koh Ngai. Dwugodzinna wycieczka speedboatem na Koh Lipe to raczej wątpliwa przyjemność.
Poczytaj tez o Phi Phi i przemyśl. Jedni lubią, inni bardzo nie lubią. Może lepiej postawić na całodniowe wycieczki z Phuket, albo z Krabi?
 Profil Relacje PM off  

#1014 PostWysłany: 17 Sty 2020 12:03 

Zastanawiałem się nad tymi 3 wyspami i Koh Kradan wydaje się najładniejszą ze względu na rafę przy Ao Niang beach, Koh Mook jest bardzo zaśmiecone z tego co czytałem w ostatniej relacji, a Koh Ngai jest "pośrodku" w rankingu.

A czy skrócenie plażingu i odwiedzenie Kambodży na 3 dni (z przelotami) ma sens (kompleks Angkor)?
 Profil Relacje PM off  

#1015 PostWysłany: 22 Sty 2020 20:01 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
Ankor zawsze ma sens. z HKT masz lot o 6.00. a tam super hotele 5* za 120-150zl ze sniadaniem

Ja lubie Ko Mook,ale Koh Ngai tez ma swoich wielbicieli

ko Lipe wywal bo za daleko
phi phi zredukuj do jednej nocy
 Profil Relacje PM off  

#1016 PostWysłany: 23 Sty 2020 15:05 
Awatar użytkownika

Hej,

Chciałabym się spytać bardziej doświadczonych podróżników, którzy byli już w Tajlandii o dwie "fakultatywne" wycieczki, które chodzą mi po głowie:

1. Z Bangkoku chcielibyśmy wybrać się do Ayutthaya - czy warto jechać z jakimś przewodnikiem (np. ogłaszają się na tripadvisor z dziennymi wycieczkami, które zabiorą/odwiozą cię pod hotel) czy bez problemu (lepiej) samemu pociągiem wybrać się z rana pociągiem lokalnym (trzeba/warto kupić bilet przez internet?) i zwiedzić sobie swoim tempem, niż z góry ustalonym planem? Wycieczki z przewodnikiem oscylują w cenach 40-60 euro za osobę, ale wydaje mi się że zabytki w Ayutthaya nie są jakoś daleko od stacji. Ktoś ma jakieś doświadczenie?

2. Na Phuket, będziemy nocować w okolicy Karon Beach i co prawda nie mamy licencji na nurkowanie, ale czytałam że tacy laicy jak my mogą się zabrać z wycieczkami od nurkowania i sobie posnorkować za trochę taniej (nigdy też nie snorkowaliśmy, więc mam nadzieję, że początkujący też mogą? Ja nie pływam jak ryba - aka lubię "czuć dno pod stopami" inaczej czuje się niepewnie - czy to mnie dyskwalifikuje bo będziemy na otwartej wodzie? :(). Pytanie czy opłaca się teraz bookować przez internet jakieś wypady (np. takie na Koh Phi Phi, np. takie biuro https://www.seafundivers.com/snorkeling-trips/), czy na miejscu bez problemu coś się znajdzie? Jakie są "ok" ceny za snorkeling?

Wielkie dzięki za Wasze życzliwe porady oraz podzielenie się doświadczeniem. :)
 Profil Relacje PM off  

#1017 PostWysłany: 23 Sty 2020 17:48 

Loty: 117
Kilometry: 317 264
1. Do Ayutthai dojedziesz pociągiem, moim zdaniem nie ma sensu brać organizowana wycieczkę z Bangkoku. Bilety na pociąg normalnie na dworcu kupisz. Na miejscu pod dworcem czekają tuk tuki które obwioza was po najważniejszych świątyniach. Ogólnie wszystko jest w miarę blisko siebie. Można też niby wynająć rowery, ale tam jest tak gorąco, że nie wiem czy by mi się chciało ;)
2. Wszystko bez problemu ogarniecie na miejscu, albo w hotelu albo jest na mieście mnóstwo agencji które to ogarniają.
Co do snorkowania, w sumie to zależy, dostajesz kamizelkę, maskę i sobie patrzysz właściwie leżąc w wodzie , niby nie ma tam zbyt dużo pływania, jeśli coś tam umiesz i nie boisz się jakoś mocno wody to dasz radę. Ja nie pływam w ogóle, ale obsługa z mojego speedboata była bardzo pomocna i udało się coś tam zobaczyć :D
 Profil Relacje PM off
Turtelik uważa post za pomocny.

#1018 PostWysłany: 24 Sty 2020 14:00 
Awatar użytkownika

Dzięki @AAA90
Czyli generalnie, to nie trzeba się spinać i można na miejscu załatwić ;)

I faktycznie doczytałam potem, że nie trzeba pływać, bo to się i tak "unosisz" na wodzie - choć ja tam coś żabką popływam i pod wodę też się zanurzę, choć wolę "czuć grunt" więc daleko od brzegu nie odpływam :D

PS. gorzej że sytuacja z epidemią z Chin robi się coraz mniej ciekawa... :?
 Profil Relacje PM off  

#1019 PostWysłany: 09 Lut 2020 21:24 

Transfery bez problemu załatwisz na miejscu, dosłownie na każdym kroku. Z małym dzieckiem zastanowiłbym się nad transferami joinvanami (speedboat'y nie zawsze są wygodne i przyjemne, chociaż warto sprawdzić czy nam odpowiada). Promy bym odpuścił, bo z tego co zauważyłem kosztują podobnie do speedboat'ów, a czasowo wychodzą mniej korzystnie. Firmy które mogę polecić to Pakbara - nie było problemów, Tirgerline (mimo, że ludzie narzekają) - nie było problemów, Jolly Travel (pośrednik) - również bezproblemowy transfer.

Osobiście odpuściłbym Phi Phi na rzecz mniejsze wyspy z mniej turystycznym klimatem (np. Koh Ngai - wyłącznie plaża i kilka hoteli bez samochodów i dróg lub Koh Muk - bardzo lokalna wyspa, ale ma bardzo dobry hotel na cyplu wyspy). Co do hoteli to jest ich tyle, że pozostaje jedynie odesłać do pośredników jak booking itp. - do wyboru do koloru :)

Jedna rada - przemyślałbym ilość zmian hoteli/odwiedzonych wysp - trochę to męczące, a patrząc na plan mało zostanie Wam prawdziwego korzystania z widoków, plaży i lokalnych barów :)
 Profil Relacje PM off  

#1020 PostWysłany: 10 Maj 2022 21:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie byłem jeszcze w Tajlandii i nadszedł właśnie ten czas , mój pobyt będzie troszkę inny więc gdyby ktoś potrafił mi fajnie doradzić to będę niezmiernie wdzięczny.

Szukam spokojnego miejsca , bez tłumów ( zapewne będzie ciężko ale są te mniej zatłoczone i bardziej) na 4 dni , bardziej typowej prywatnej willi niż hotelu , to ma być romantyczny długi weekend tak aby nacieszyć się długimi rozmowami i intymnością bez spojrzeń milionów innych. Jeśli ktoś ma namiary na taką miejscówkę w granicach 80-150 USD za noc to proszę info. Oczywiście nasz pobyt będzie dłuższy ale następne 2 dni spędzimy już w Bangkoku aby rozkoszować tym razem nasze podniebienia homarem i innymi cudami kuchni, a potem wracamy do Wietnamu.

Acha zapomniał bym dodać ze to mam nadzieje zakończy się happy endem i będzie to koniec relacji która kiedyś zapoczątkowałem pod tytułem " azjatycka sex afera" a której nie kontynuowałem bo z afery wyszło cos innego , przypadkowo, niespodziewanie spotkaliśmy się przez przypadek w samolocie lecącym do Wietnamu.
 Profil Relacje PM off
tanhayi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1194 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 60  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości