Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.



Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Wołowina Kobe
#1 PostWysłany: 27 Sie 2015 19:35 

Rejestracja: 24 Sie 2015
Posty: 16
Witam,

wybieram się za kilka dni do Japonii, i jako smakosz poważnie rozważam zjedzenie wołowinki z Kobe.
Czy ktoś z forumowiczów miał przyjemność jeść? Jeśli tak to ile taka przyjemność kosztuje i czy może polecacie jakieś konkretne restauracje? A! No i co najważniejsze - jak wrażenia?
Góra
 Profil Relacje PM off
kosik lubi ten post.
 
      
 Temat postu: Re: Wołowina Kobe
#2 PostWysłany: 27 Sie 2015 20:13 
Król Ż
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 Paź 2014
Posty: 2305
Loty: 122
Kilometry: 255 466
Znajomi wrócili 2 tygodnie temu z Tokio. Koszt to 120usd za 100g przed obróbką termiczną.
_________________
Image
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: Wołowina Kobe
#3 PostWysłany: 27 Sie 2015 20:24 

Rejestracja: 24 Sie 2015
Posty: 16
I twierdzą że było warto?
Nie wiesz czy to była cena za całe danie/obiad, czy sam kawałek wołu?
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: Wołowina Kobe
#4 PostWysłany: 27 Sie 2015 20:27 

Rejestracja: 29 Cze 2015
Posty: 3259
Ostrzeżenia: 1
platynowy
Srednia cena normalnego dania to około 400-500 USD.
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: Wołowina Kobe
#5 PostWysłany: 27 Sie 2015 20:40 
Król Ż
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 Paź 2014
Posty: 2305
Loty: 122
Kilometry: 255 466
Nie warto, mówią,że gdyby dostali normalną wołowinę podpisaną Kobe to nie byłoby dla nich większej różnicy. Ja nie jadłem ale z genialnych mięs jamon pata negra de bellota. Nie jest to wołowina ale tańsza i jak dla mnie najlepsze mięso zaraz po swojskich dzikach,sarnach
_________________
Image
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: Wołowina Kobe
#6 PostWysłany: 27 Sie 2015 21:34 

Rejestracja: 20 Lut 2012
Posty: 2889
złoty
jadlem ta szynke i owszem widac roznice na plus w porownaniu do tanszych odpowiednikow :)
Góra
 Profil Relacje PM off
oskiboski uważa post za pomocny.
 
      
 Temat postu: Re: Wołowina Kobe
#7 PostWysłany: 27 Sie 2015 21:42 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 Wrz 2013
Posty: 1091
Loty: 104
Kilometry: 466 167
złoty
w Tokyo danie cale tj przystawka glowne deser okolo 500 zl

tu masz calkiem dobra restauracje

http://www.a511.jp/en/
_________________
Pokolenie indywidualistów i roszczeniowych gwiazd
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: Wołowina Kobe
#8 PostWysłany: 27 Sie 2015 22:53 

Rejestracja: 24 Sie 2015
Posty: 16
Może poproszę przed restauracją jakiegoś Japońskiego biznesmena żeby powiedział po posiłku kelnerowi by zapakował mu resztki dla psa. A później je od niego odkupie, za kilkaset dolców ;)

A tak poważnie - piękne dzięki za wsparcie.
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: Wołowina Kobe
#9 PostWysłany: 27 Sie 2015 23:49 

Rejestracja: 15 Paź 2011
Posty: 518
Warto.
Jeśli lubisz steki to różnica jest kolosalna i od razu zauważysz ale jeśli ktoś je od większego święta to różnicy nie zauważy.
Natomiast smak steka z Kobe - rewelacja [WHITE SMILING FACE]

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
_________________
Nikt nie wierzy w kapitał ludzki bardziej niż handlarze żywym towarem :)
Góra
 Profil Relacje PM off
BusinessClass lubi ten post.
 
      
 Temat postu: Re: Wołowina Kobe
#10 PostWysłany: 29 Sie 2015 11:23 

Rejestracja: 03 Cze 2015
Posty: 5
Lonely Planet opisuje restauracje w Kobe przy stacji odjazdu shinkansenow.Jedlismy tam lunch za 6000 ¥ (po 15-tej 2 x drozej)
Mielismy prywatnego kucharza,ktory przyrzadzil danie przy nas.Po zjedzeniu steka w Kobe inne steki straca smak.Ogolnie polecam,a ci co nie jedli niech sie nie odzywaja.

Sent from my Lenovo S60-a using Tapatalk
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: Wołowina Kobe
#11 PostWysłany: 29 Sie 2015 13:52 

Rejestracja: 24 Sie 2015
Posty: 16
No to widzę że jednak zdania są podzielone.
Dziękuję w każdym razie za wszystkie opinie.
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: Wołowina Kobe
#12 PostWysłany: 29 Sie 2015 14:02 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 Paź 2013
Posty: 919
Loty: 39
Kilometry: 66 309
złoty
Nie jadłem ale się odezwę. Pewnie dużo zależy kto ją przygotuje. Dwie kucharki z jednej partii mięsa zrobią dwa inne smaki.
Raczej pytałbym gdzie zjeść tę wołowinkę.

PS Najbliżej wołowiny z Kobe to bawiłem się klockami Kobi ;-)
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: Wołowina Kobe
#13 PostWysłany: 29 Sie 2015 14:04 

Rejestracja: 21 Sty 2015
Posty: 728
Loty: 73
Kilometry: 132 635
złoty
W.Rutowicz napisał(a):
Lonely Planet opisuje restauracje w Kobe przy stacji odjazdu shinkansenow.Jedlismy tam lunch za 6000 ¥ (po 15-tej 2 x drozej)
Mielismy prywatnego kucharza,ktory przyrzadzil danie przy nas.Po zjedzeniu steka w Kobe inne steki straca smak.Ogolnie polecam,a ci co nie jedli niech sie nie odzywaja.

Sent from my Lenovo S60-a using Tapatalk


Taaaa, uwielbiam takie komenty. Bardzo dużo mówią o autorze.

Pytanie jest do Ciebie. Czy jesz naprawdę dobre steki co jakiś czas? Bo to tak jak ze wszystkim, trzeba być smakoszem danej potrawy i jadać ją wiele razy w dobrych restauracjach żeby zauważyć różnicę. I jak napisał kolega powyżej, ważne gdzie i kto będzie przyrządzał steka.
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: Wołowina Kobe
#14 PostWysłany: 29 Sie 2015 22:45 

Rejestracja: 03 Cze 2015
Posty: 5
Uwielbiam haterow co Japonii na mapie wskazac nie potrafia. Konczac ten watply merytorycznie watek podam sciezke do znalezienia dobrego dania z Kobe (dla zainteresowanego a nie dla filozofow):

http://wakkoqu.com/english/food.html

Lunch Wakkoqu Course ( Tajima & Sanda Beef from Kobe ) ¥5,480

Jedlismy, bylo wspaniale, polecam.Ceny od 2 lat wrecz stanialy.
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: Wołowina Kobe
#15 PostWysłany: 02 Wrz 2015 09:06 

Rejestracja: 27 Cze 2012
Posty: 149
Loty: 72
Kilometry: 167 517
Ostatnie dwa miesiace spedzilam w Japonii. Bylam w Kobe na Kobe, jadlam tez wolowine Japonska Wagyū w innych miejscach. Sama tez pare razy ja kupilam i sama przyrzadzilam. Tak wiec mysle, ze troche moge powiedziec z wlasnych obserwacji.

Po pierwsze wolowina Wagyū jest po prostu inna niz cokolwiek co do tej pory probowales.

Zeby odpowiedziec na Twoje pytanie c2h5oh musisz sobie sam odpowiedziec czego sam oczekujesz? I jakie doswiadczenia masz z miesem wolowym?

1. Jezeli takie, ze znasz rolade slaska i hamburgera, to:
odpusc sobie Kobe w Kobe i w dowolnym miejscu w Japonii idz na wolowine i wyrob sobie opinie, przy tym nie wydasz majatku a na pewno zobaczysz i poczujesz roznice. Mieso to wyglada inaczej jest marmurkowate z duza iloscia tluszczu i smakuje inaczej - jest wybitnie delikatne.

2. Jezeli znasz sie na miesie, wiesz jak smakuje stek z Argentyny czy Irlandii, wiesz co to rostbatel czy antrykot, to nie moze zabraknac u Ciebie doswiadczenia z Kobe.
Przy czym, tak jak dobry stek zawsze jest drogi, nie ma co ze oszczedzisz na Kobe. Po prostu kosztuje duzo i tyle :)

My wydalismy na 220g miesa w zestawie obiadowym (zupa, ryz, sushi, grillowane warzywa i owoce morza) po 6000 Yenow na glowe. Przy czym jest mnostwo restauracji w ktorych cena za same miecho zaczyna sie od 4000Yenow i rosnie nawet do 12000Yenow.

Zestawy w porze lunchu sa prawie o polowe tansze niz wieczorem.

Dla mnie mieso Wagyū, w szczegolnosi z Kobe jest naprawde rewelacyjne. Delikatne, rozplywa sie w ustach i niesamowicie aromatyczne - tluszcz robi swoje i tyle :D
Góra
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
 
      
 Temat postu: Re: Wołowina Kobe
#16 PostWysłany: 08 Sty 2017 15:32 

Czy ktoś z Was na podstawie tego opisu jest w stanie zidentyfikować tę restaurację w Osace, która serwuje kolacje degustacyjne z wołowiny (z) Kobe?

" 5 dań z wołowiny Kobe oraz wspólne zdjęcie polaroidem z wspaniałym małżeństwem zajmującym się gotowaniem w tej knajpce za 12 tys.jenów.
Ale aby tam dojść, wystarczy obok wszystkim znanemu Hotelowi Cross przejść przez główny mostek w centrum miasta i iść prawie do końca uliczkami ze sklepami (głównym deptakiem) na końcu po lewej stronie na pierwszym piętrze w bloku była ta mała knajpka."
Góra
 PM off  
      
 Temat postu: Re: Wołowina Kobe
#17 PostWysłany: 08 Sty 2017 17:34 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 Gru 2012
Posty: 315
niebieski
Nie wszystko mi pasuje do opisu, ale w sąsiedztwie Hotelu Cross w Osace jest tylko jedna restauracja podająca wołowinę z Kobe - nazywa się "Kobegyu Steake Ken". W okolicy jest mostek, a nawet restauracja jest mała i na piętrze, ale tak do końca nie mam przekonania, że to właśnie to miejsce autor miał na myśli. ;)


Edit:
Znalazłem jeszcze jedną restaurację - "Yakiniku Tsuruhashi Gyuichi Dotonbori-ten" (焼肉鶴橋牛一道頓堀店). Tym razem wszystko mi się zgadza z wyjątkiem lewej strony. :roll:
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: Wołowina Kobe
#18 PostWysłany: 18 Gru 2017 16:26 

Rejestracja: 17 Maj 2017
Posty: 618
Loty: 82
Kilometry: 159 803
srebrny
W takim razie co jest nie tak z tą wołowiną:




8:48

Cena za cały zestaw 30 dolców. Może nie jest z Kobe? :mrgreen:
Góra
 Profil Relacje PM off
1955845624 lubi ten post.
1955845624 uważa post za pomocny.
 
      
 Temat postu: Re: Wołowina Kobe
#19 PostWysłany: 13 Lip 2018 00:31 

Rejestracja: 17 Maj 2017
Posty: 618
Loty: 82
Kilometry: 159 803
srebrny
Sorry, że post pod postem, ale inaczej nie byłby widoczny. Będąc w Kobe odwiedziłem wspomnianą tutaj restaurację Wakkoqu, mimo, iż nie jestem wielkim fanem wołowiny to wrażenia są trudne do opisania, w skład zestawu, który kosztuje plus/minus 350zł wchodzi przystawka- łosoś wędzony, chleb, smażony czosnek, sałatka, grillowane warzywa i tofu i naturalnie solidna porcja mięsa ( 220g ) , nie brałem jednak najdroższego i najlepszego rodzaju Wagyū, ale cena dużo wyższa za nią nie była. Polecam. Świetną sprawą jest de facto prywatny kucharz, który wszystko przyrządza przed wami, aha w cenie jeszcze kawa.


Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Góra
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
 
      
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Przeszukaj temat:
  
phpBB® Forum Software © phpBB Group