Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Tajpej Night Markety
#1 PostWysłany: 16 Gru 2024 18:17 

Loty: 87
Kilometry: 139 450
niebieski
Myślę że akurat night markety powinny mieć osobny wątek, jako że na Tajwanie to jest dość prężny temat i praktycznie każde większe miasto ma po kilka night marketów :D

Jako że byłem w Tajpej 6 dni, to każdego dnia mogłem sprawdzić wieczorem jakiś market i to moje spostrzeżenia. Nie iść do Shilin Night Market czy Raohe Street Night Market, które są tak napakowane, że jedyna opcja to iść tam o 17 czyli od razu po otwarciu gdzie jeszcze da się pochodzić normalnie. A byłem tam w środku tygodnia, na weekendach podobno tam jest dramat.

Poza tym klasyczne rekomendacje Michelina w tych miejscach to dość wielki scam, przykładowo Pepper Buns na Raohe gdzie czekasz w kolejce 10min, a dostajesz gorszy produkt niż w randomowym miejscu na ulicach Taipei. Tutaj porównanie Pepper Bun na Markecie i na ulicy na przeciwko mojego hotelu.
Załącznik:
peperbun_market.jpeg

Załącznik:
peperbun_naulicy.jpeg

Ja ze swojej strony polecam bardziej lokalne markety, gdzie jest względnie spokojnie, bez tłoku i przeciskania się miedzy ludźmi: Nanjichang Night Market, Linjiang Night Market, dodatkowo Ningxia Night Market może bardziej turystycznie ale na pewno spokojniej niż w Shilin czy Raohe.

Ale tutaj lista co warto spróbować na takich marketach:

Gua Bao - czyli Tajwański burger- bułka na parze z wieprzowiną, kolendrą, chili
Załącznik:
burger.jpeg

Nie znam nazwy ale kolejny rodzaj burgera z szarpanym mięsem i bułce ala z ciasta francuskiego.
Załącznik:
burger2.jpeg

Wszelkiego rodzaje pierożki, mała porcja po 5-6zł, w sam raz na mały głód
Załącznik:
dumplings.jpeg

To akurat spotkałem w Shifen, ale w innych Night marketach myśle że też do dostania. Kurczak faszerowany ryżem i wieprzowiną :D
Załącznik:
faszerowanykurczak.jpeg

Grillowane ichniejsze grzyby z różnymi przyprawami. Do wyboru kilkanaście posypek
Załącznik:
grzyby.jpeg

Tu ciekawa opcja, kiełbasa tajwańska w takiej "kiełbasce" ryżowej z warzywami i chili. Bardzo smaczne, dobrze mi weszło :D
Załącznik:
kielba.jpeg

Tu kontrowersyjnie, ale mi pasowało. Wrap ryżowy z karmelizowanymi orzechami lodami i kolendrą, ciekawe połączenie które zaskakuje.
Załącznik:
lody.jpeg

Tu kanapka co nazywa się nutrition sandwich xDD Ciasto a'la pączkowe smażone na głębokim oleju, a w środku można wybrać różne składniki.
Załącznik:
nutritionsandwich.jpeg

Pineapple bun znane z Hong Kongu, podawane z lodami. Ciepła bułka z zimnymi lodami pasuje idealnie.
Załącznik:
pineapplebun.jpeg

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#2 PostWysłany: 17 Gru 2024 11:37 
Awatar użytkownika

Loty: 311
Kilometry: 364 280
srebrny
@pawel_92

Jak mogłeś zapomnieć o słodkich ziemniakach w przyprawie śliwkowej?! :O Toż to lokalny rarytas
Image
Image

Tego burgera z ciasta francuskiego z szarpana wieprzowiną na ostro też jadłem, wyborne i uzależniające…nazywa się to chiński burger a dokładniej „Rou Jia Mo” jakby ktoś szukał :)

Image
Image

No i klasyk, sprzedawany na początku „Pepper Buns”

Image
Image
Image
 Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

[ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości