Forum strony Fly4free.pl
https://www.fly4free.pl/forum/

RYGA - kompendium wiedzy
ryga-kompendium-wiedzy,1472,1906
Strona 5 z 5

Autor:  Anonymous [ 12 Lut 2018 16:14 ]
Temat postu:  Re: RYGA - kompendium wiedzy

pecior napisał(a):
- kiszony czosnek niedźwiedzi - niech was nie zwiedzie nazwa, bo po rosyjsku ten czosnek to CZERIEMSZA :-)

Niech was nie zwiedzie też wygląd - w przypadku tego czosnku nie oczekujcie ząbków, to są zielone łodygi o średnicy 3-8mm.

Autor:  Djorkaeff [ 12 Wrz 2019 12:27 ]
Temat postu:  Re: RYGA - kompendium wiedzy

pecior napisał(a):
Odnośnie Rygi polecam specjał, którego u nas kupić praktycznie nie można. Mianowicie chodzi o MINOGI.

Ja się przez ostatnich 9 lat nasłuchałem o minogach, ale szans ich dostania w Polsce nie ma żadnych, są pod ochroną.

Internet mówi, że są do kupienia w każdym supermarkecie na Łotwie, ale w Rydze widziałem tylko Maximę. Nawet w wielkiej Maximie w Riga Plaza minogów nie było. Z pomoca przyszła hala rybna w kompleksie ryskich hali targowych. Warto jednak odnotować cenę - minogi kosztują 40 euro za kilogram. Można kupić je w plastikowych pudełkach/słoikach/świeże, najmniejsze pudełko jakie znalazłem kosztowało 8 euro.

Z innych ciekawostek, to we wrześniu na targowisku mają truskawki za 2 euro/kg. No i oczywiście polecam kiosk/stanowisko z uzbeckimi chlebkami blisko hali rybnej, wersja z baraniną rewelacyjna.

Autor:  Cicha_Woda [ 12 Wrz 2019 14:27 ]
Temat postu:  Re: RYGA - kompendium wiedzy

Minogi smażone, czy w galarecie z hali targowej w Rydze najlepiej kupować na wagę. Mi bardzo smakowały. Według samej strony Centrāltirgus obecna cena minogów smażony to nieco ponad 20 euro za kilogram:
https://www.rct.lv/lv/pircejiem/tirdzni ... paviljons/
Pakowane na pewno są droższe :(
Być może konkretne minogi z ujściowego odcinka rzeki Gauja są droższe, ale one mają unijny certyfikat regionalnego pochodzenia i można je poławiać tylko na terenie 1 gminy na Łotwie, a i to w sezonie tj. od sierpnia do lutego. Te konkretne minogi to "Carnikavas nēģ" czyli minogi z gminy Carnikava.
A nawet jeśli teraz kosztują 40 euro za kilogram to polecam spróbować chociaż jednego :P

Strona 5 z 5 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/