Forum strony Fly4free.pl
https://www.fly4free.pl/forum/

revolut
revolut,181,93883
Strona 2 z 226

Autor:  mrmrooz [ 19 Lip 2016 09:57 ]
Temat postu:  Re: revolut

Czy orientujecie się co się dzieje jak mam na revolut dwie waluty - np EUR i GBP a płacę np w forintach? Czy revolut obciąży konto EUR czy GBP?

@witekkowal - doszedł przelew w USD?

Poszło z fona

Autor:  ms993 [ 19 Lip 2016 10:03 ]
Temat postu:  Re: revolut

@mrmrooz
Cytuj:
Your Revolut account can hold a balance in EUR, GBP and USD. The card selects which balance to use in the following order:

The local currency of the merchant/ATM e.g. if you are in the U.K. it will use GBP. Your base currency (for a UK resident this would be GBP, if you are within the Eurozone this will be EUR and anywhere else will be USD). The final currency.

You need to have sufficient funds in one single balance in order to make a transaction. If you don’t have enough funds in the balance of the local currency, it will default to your next largest balance and so on.

https://revolut.com/faq/gettingstarted. ... rticalTab8

Moim zdaniem skorzysta najpierw z EUR, a potem z GBP.

Autor:  mrmrooz [ 19 Lip 2016 10:34 ]
Temat postu:  Re: revolut

Dzięki, wydawało mi się że tak powinno być, ale nie mogłem tego ostatnio odszukać.

Poszło z fona

Autor:  andres1975 [ 25 Lip 2016 14:00 ]
Temat postu:  Doladowanie karta kredytowa Mastercard z Raiffeisena

Czy ktos testowal doladowanie Revolut karta kredytowa w PLN? Da sie bez doliczania jakichs prowizji np za przewalutowanie? W Raiffeisenie (Mastercard) stosuja kursy bezposrednio Mastercarda, stad moze sie to oplacac.

Autor:  SPLDER [ 25 Lip 2016 14:30 ]
Temat postu:  Re: revolut

Raiffeisen od miesiąca już nie stosuje bezpośrednio kursów Mastercard, obecnie to jedna z najdroższych kart jeśli chodzi o przewalutowania. Przez Aliorkantor zaoszczędzisz ok 5% względem Raiffeisena.

Autor:  witekkowal [ 25 Lip 2016 15:23 ]
Temat postu:  Re: revolut

andres1975 napisał(a):
Czy ktos testowal doladowanie Revolut karta kredytowa w PLN? Da sie bez doliczania jakichs prowizji np za przewalutowanie? W Raiffeisenie (Mastercard) stosuja kursy bezposrednio Mastercarda, stad moze sie to oplacac.

Revolut po numerze karty rozpoznaje czy karta jest kredytowa i debetowa. Stąd nie mogłem dodać karty KK Mastercard Reifeissen.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Autor:  skrzat [ 30 Lip 2016 17:12 ]
Temat postu:  Re: revolut

W nowej wersji aplikacji dodano właśnie możliwość doładowania karty prawie dowolną kartą kredytową (oprócz Amex). Do tej pory do doładowania można było użyć tylko kart debetowych.

Autor:  dj3500 [ 30 Lip 2016 20:13 ]
Temat postu:  Re: revolut

Dokładniej to Mastercard i Visa, i jest 1% prowizji.

Autor:  andres1975 [ 04 Sie 2016 16:24 ]
Temat postu:  Re: revolut

Co sadzicie o takim polaczeniu: doladowanie Revoluta karta debetowa MasterCard PLN do Eurokonta Mobilnego z Pekao (czyli przeliczenie byloby po kursie MAstercarda z PLN na EUR). To daloby darmowe wyplaty (korzystajac z karty Revoluta) po kursach Mastercarda na prawie calym swiecie. Dobrze kombinuje?

Autor:  skrzat [ 04 Sie 2016 16:40 ]
Temat postu:  Re: revolut

@andres1975 niedługo w Revolucie ma być waluta PLN (tak zapowiadają), co będzie super sprawą, jeśli przelicznik z PLN podczas płatności też będzie po kursie MC.
BTW Dziś kumpel z pracy płacił w necie revolutem za bilet w UAH, przelicznik był 2417 UAH = 88,43€, czyli ok. 380 zł. W porównaniu do kantorów stacjonarnych dało to ok. 30 zł oszczędności.

Autor:  Chan [ 20 Sie 2016 10:39 ]
Temat postu:  Re: revolut

witekkowal napisał(a):
Robiłem przelew w USD, ale podejrzewam, że przy GBP jest tak samo. Mnie co prawda Alior nie podpowiadał prawidłowego Swiftu, ale sam dałem BARCGB22XXX. Z tego co piszesz powinno dojść;-)
Edit:
Dzisiaj między 9 a 10 zleciłem przelew w USD z Aliora Kantora, i popołudniu Revolut zaksięgował już kaskę. Wniosek z tego taki, że ww. Swift jest poprawny, a przelew Walutowy w wersji Express dochodzi tego samego dnia.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka


Cześć
Robiłem przelew expressowy z Alior do Revolut w USD. Niestety pobrało mi prowizje w wysokości 19.25USD. Czy Ciebie też obciążyli?
Niestety Alior oraz Revolut umywają ręcę twierdząc, że to nie oni.

Autor:  witekkowal [ 20 Sie 2016 10:45 ]
Temat postu:  Re: revolut

Nie, u mnie żadnej prowizji nie było. Czy USD wymieniałeś w Kantorze Aliora czy też gdzie indziej i dopiero potem przelew na Revolut? Chodzi mi o to, czy nie przekroczyłeś licznika darmowych przelewów. I wreszcie jaką opcję kosztową miałeś zaznaczoną podczas robienia przelewu?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Autor:  Chan [ 20 Sie 2016 11:02 ]
Temat postu:  Re: revolut

Wszystko obyło się w ramach licznika Aliora.
Wysyłałem SHA Express i dostałem obciążenie.
Po oficjalnej reklamacji Alior odpisał, że nic nie obciążał.
Revolut przyznał, że Barclays obciążył 7.75 za przelew Swift a resztę nie wiedzą kto.

Robiłem też kilka przelewów SHA Pilny i przechodziły za darmo.

Autor:  witekkowal [ 20 Sie 2016 11:10 ]
Temat postu:  Re: revolut

Czyżby koszty banków pośredniczących? Szkoda tylko, że nikt nie jest w stanie powiedzieć kto to pobrał i za co. Może kluczem jest kwota przelewu? Ja robiłem na 5 USD.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Autor:  dj3500 [ 20 Sie 2016 11:38 ]
Temat postu:  Re: revolut

Przelewy europejskie SEPA (w EUR) powinny praktycznie zawsze iść za darmo (chyba w ramach licznika w Kantorze Alior). Natomiast USD to przelew międzynarodowy, który może iść przez jakieś banki pośredniczące, które mogą pobrać jakieś opłaty, i nikt nie jest nawet w stanie z góry przewidzieć, jakie to będą banki i jakie pobiorą opłaty.

Jeśli zasilać Revoluta przelewem, to ja bym zasilał w EUR. (Przetestowałem na 10 EUR, doszło w całości :). )

Autor:  becek [ 20 Sie 2016 11:50 ]
Temat postu:  Re: revolut

a jak mam subkonta w ing w euro i podepnę kartę po revolut to da rade?
będzie euro na euro bez kosztowo?

Autor:  radko93 [ 20 Sie 2016 11:57 ]
Temat postu:  Re: revolut

Ja mam taką z Kantoru Aliora i jest ok. Już jakieś 1000€ wypłaciłem, tylko w Monaco był problem z tym.

Autor:  Chan [ 20 Sie 2016 12:28 ]
Temat postu:  Re: revolut

U mnie kilka przelewów w USD też doszło bez żadnego obciążenia.
Teraz tylko ten raz obciążyli.
Myślicie, że warto z nimi walczyć czy zawsze odpowiedzą, że to koszty przelewu SWIFT w USD?

Autor:  mrmrooz [ 22 Sie 2016 11:32 ]
Temat postu:  Re: revolut

@Chan - chyba warto pomęczyć. Ja bym sprawdził czy dokładnie te same dane były podane przy poprzednich przelewach i czy na pewno nie przekroczyłeś licznika. W AK, w opcjach BEN i SHA, w zależności od pilności, opłata powyżej licznika to 30, 45 lub 50 zł. Po odjęciu 7,75 za SWIFT, wychodzi że zapłaciłeś jeszcze ok 43 zł (19,25-7,75=11,5*3,8=43,7)

@becek - co rozumiesz przed podpięcie karty revolut pod konto w ING? Nawet walutowe? Jak w ING masz przelewy SEPA za free i przelejesz Eur z ING na revolut, to nie powinno być żadnych prowizji. Jak masz SEPA płatne, to ewentualnie możesz 'zapłacić' kartą Eur (jeżeli masz do rachunku w ING) i wtedy zasilenie masz gratis (jeżeli to karta debetowa).

Do tej pory zasilałem revolut GBP i EUR - z reguły kartami (GBP z AK i EUR z mBanku lub Raiffesiena) - głównie ze względu na szybkość zasilenia - bo kasa ka koncie revolut jest od razu. Robiłem też przelewy, ale tylko GBP z AK - i zawsze było bez prowizji. Ostatnio zrobiłem też przelewy zwrotne - GBP do AK - też było bez opłat.

Autor:  Charles [ 22 Sie 2016 11:51 ]
Temat postu:  Re: revolut

andres1975 napisał(a):
Co sadzicie o takim polaczeniu: doladowanie Revoluta karta debetowa MasterCard PLN do Eurokonta Mobilnego z Pekao (czyli przeliczenie byloby po kursie MAstercarda z PLN na EUR). To daloby darmowe wyplaty (korzystajac z karty Revoluta) po kursach Mastercarda na prawie calym swiecie. Dobrze kombinuje?

Dobrze kombinujesz :D
Najczęściej właśnie w takich przypadkach wykorzystuję kartę Revolut.

Strona 2 z 226 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/