Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Qatar Airways tranzyt
#1 PostWysłany: 09 Sty 2015 12:11 

Loty: 115
Kilometry: 291 158
Witam,
W lutym wybieram się Kapsztadu, będę leciał Qatar'em z 8h przesiadką. Otrzymałem już na maila voucher na hotel, niestety nie ma tam informacji jaki dokładnie to hotel będzie (pewnie dowiem się tego na lotnisku w Doha). Czy ktoś ostatnio korzystał u nich z tej opcji przesiadkowej? Wiadomo jakie hotele dają? Chciałbym wyskoczyć na miasto na szybkie zwiedzanie a np. hotel na lotnisku Hamad znajduje się przed kontrolą paszportową i obawiam się że może być problem.
 Relacje PM off  

#2 PostWysłany: 09 Sty 2015 12:27 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
http://www.qatarairways.com/global/en/h ... otels.page
Ja 2 lata temu dostałem 4 gwiazdki w centrum, ale nie wymieniony na liście. Raczej nie dostaniesz więc hotelu przed odprawą. Wizę i transport do hotelu zapewnia Qatar.
 Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 09 Sty 2015 12:46 

Loty: 115
Kilometry: 291 158
Ten Intercontinental Doha The City dobrze się prezentuje i jest w dobrej lokalizacji :)
Jak wygląda sprawa z transferem? Oni narzucają Ci godzinę kiedy zabierają z hotelu na lotnisko? Przylot do DOH mam o 17:00 wylot do CPT o 1:25. Zakładam godzinę/półtorej czasu na transfer do hotelu, szybko na miasto (taxi?) zrobić parę fotek, wrócić do hotelu, prysznic i na lotnisko.
Myślisz że jest to wykonalne?
 Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 09 Sty 2015 13:19 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
Nie masz wpływu na to jaki hotel dostaniesz jak również na godziny, one są dopasowane do lotów.
Poinformują Cie na recepcji o której po Ciebie przyjadą, zwłaszcza, że poza tobą mogą też być inne osoby. Odbiorą Cie jakoś ze 2 godziny przed wylotem - tak było u nas mniej więcej.
W hotelu będziesz koło 18.30, bo zanim wszystko zorganizują to chwilę trwa. Potem zależy gdzie hotel, nasz był w zasadzie w centrum, wiec poszliśmy z buta. Jak nie to taxi. Wrócisz sobie na spokojnie jakoś na 22, to nawet z godzinkę się prześpisz w normalnym łóżku, by chociaż nogom dać odpocząć i pozwolić krążeniu wrócić w miarę do normy :)
 Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 17 Kwi 2016 08:34 

Odświeżę temat.
przeczytałem to:
http://www.qatarairways.com/global/en/t ... ation.page

i wychodzi, że teoretycznie hotel mógłby mi przysługiwać bo:
a) tranzyt w Dosze trwa od 8 do 24 godzin (u mnie 19h40m)
b) te lotniska, których opcja hotelowa nie dotyczy nie pojawiają się na mojej rezerwacji (lecę WAW-DOH-SYD/ SYD-DOH-PSA, więc te wszystkie arabskie lotniska blisko DOH odpadają).

zostaje pkt. c) There is no connection of less than 8 hours available
i nie wiem jak to interpretować. Przylatuje o godzinie 01:10. Gdy na stronie Qatar szukam połączeń z DOH do SYD to pojawia się takie jedno o 02:50 z przesiadką w Perth.

To jak to jest z tym hotelem, przysługuje mi czy nie, a jeśli to uznaniowe to kiedy się dowiem?
 PM off  

#6 PostWysłany: 26 Kwi 2016 10:08 

Właśnie jestem po rozmowie z infolinią Qatara :) W takiej sytuacji biorą po uwagę tylko loty bezpośrednie (czyli to połączenie z przesiadką w Perth nie jest brane pod uwagę) więc jeżeli faktycznie nabliższy lot Doha-Sydney masz po tych 9h to możesz załapać się na ofertę ale jeżeli zakupiłeś bilety w promocyjnej taryfie to w 99% będzie to usługa płatna jak w moim przypadku. Zaproponowali mi nocleg, trasnfer i wizę w cenie 125$, bilet mam w taryfie O.
 Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#7 PostWysłany: 26 Kwi 2016 10:17 

@gretka1212, ja mam ten odcinek jako Economy (W). Powrót mam O.
W takim razie chyba muszę zadzwonić i osobiście dopytać. Dzięki.
 PM off  

#8 PostWysłany: 26 Kwi 2016 10:38 

O i W to ta sama taryfa Economy Promo więc pewnie dostaniesz taka propozycję jak ja :) Ale zadzwonić nie zaszkodzi może akurat się uda :)
 Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 26 Kwi 2016 10:49 
Awatar użytkownika

Loty: 218
Kilometry: 476 321
srebrny
No wiecie.. Miałem KUL WAW przesiadkę w nocy ponad 8h i na powiedzieli że w taryfie O to sobie mogę poleżeć na terminalu :(

...z tapatalka...

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Relacje PM off
marcinsss lubi ten post.

#10 PostWysłany: 26 Kwi 2016 12:50 

Loty: 246
Kilometry: 537 914
złoty
No właśnie szkoda że nie ma wprost napisane dla jakich taryf przysługuje nocleg.
 Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 27 Kwi 2016 12:54 

Jeśli ktoś kupował w taryfie promocyjnej, to nie ma po co tam zdzwonić, zwłaszcza że muzyczka na czekanie jest denerwująca.
Wiza, transfer i hotel (min. 3* dla tej taryfy) kosztuje 125 USD. To jest 600 zł. Co możemy mieć za 600 zł, jak zrobimy to sami? Wiele więcej.

W żadnym wypadku korzystanie z propozycji QR się nie opłaca. Hotele znalazłem na booking, poświęciłem na to 5 min., zero optymalizacji (kody rabatowe itp.):

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 18 Kwi 2017 08:04 

Witam serdecznie,

Jak się prezentuje sprawa noclegu za free w QA? mam przesiadkę w Doha 9 h. i słyszałem coś, że linie oferują darmowy nocleg w takich przypadkach, ale bilet nie może być kupiony w taryfie promocyjnej?
Ktoś wie jak to działa w praktyce?

Pozdrawiam,
R.
 Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 18 Kwi 2017 08:20 

Tutaj są warunki, które musisz spełnić:
http://www.qatarairways.com/global/en/t ... ation.page

informacje czy Ci przysługuje możesz też uzyskać na infolinii.
 PM off  

#14 PostWysłany: 18 Kwi 2017 09:34 

Jeśli chodzi o te warunki, to oczywiście je spełniam.

There is no connection of less than 8 hours available;
The transit time in Doha is between 8 and 24 hours;
The booking does not include flights to or from Abu Dhabi (AUH), Bahrain (BAH), Dubai (DWC), Dubai (DXB), Kuwait (KWI), Muscat (MCT), Ras Al Khaimah (RKT) and Sharjah (SHJ).

Pozostaje pytanie czy moja taryfa biletu się łapie na nocleg. Mam Economy O na wszystkich odcinkach trasy.

Jak myślisz? Dzwonić i pytać czy nie ma sensu?

Pozdrawiam,
R.
 Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 18 Kwi 2017 09:36 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie rozumie was...
Nie lepiej zadzwonić/wysłać maila i mieć 100% pewność?
 Relacje PM off
becek lubi ten post.

#16 PostWysłany: 18 Kwi 2017 09:37 

srebrny
Kto pyta nie błądzi ;) Lepiej mieć pełną jasność przed lotem.
 Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 18 Kwi 2017 13:14 
Awatar użytkownika

Loty: 606
Kilometry: 951 765
niebieski
Radek Sp napisał(a):
Jeśli chodzi o te warunki, to oczywiście je spełniam.

There is no connection of less than 8 hours available;
[...]

Uwazaj na powyzszy warunek. "Available" oznacza fizycznie istniejace polaczenie, nawet jesli nie ma/bylo na nie dostepnych biletow. Jesli bilety sa/byly dostepne, ale w innej klasie (biz/pierwsza zamiast eco), to uznaje sie, ze polaczenie ponizej 8 godzin takze jest/bylo dostepne.
W takim przypadku bilet moze sie nie kwalifikowac na STPC.

Gdzies jeszcze wyczytalem, ze do przyznania bezplatnego zakwaterowania Qatar uzywa limitu wartosci biletu w jednym kierunku w wysokosci 400 USD. Twoj bilet musialby kosztowac okolo 800 USD RT, zeby Qatar oplacil hotel.

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 09 Sty 2018 10:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy promocja z noclegiem w DOH, tyczy się jedynie rezerwacji wykupionych bezpośrednio na stronie przewoźnika czy u pośredników również?

Image
 Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 09 Sty 2018 10:55 

Otrzymanie noclegu w DOH uzależnione jest od spełnienia warunków opisanych na stronie internetowej linii, a nie od platformy zakupu.
 PM off
kubus571 uważa post za pomocny.

#20 PostWysłany: 09 Sty 2018 11:00 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
kubus571 napisał(a):
Czy promocja z noclegiem w DOH, tyczy się jedynie rezerwacji wykupionych bezpośrednio na stronie przewoźnika czy u pośredników również?

Mozna przez posrednika, jesli e-ticket z codem QR. ;)
Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Relacje PM off  

[ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot], Facebook [Bot] oraz 11 gości