Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 1347 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 68  Następna
Autor Wiadomość
#901 PostWysłany: 15 Gru 2022 18:03 

srebrny
Aida: piwo free w czasie posiłków w restauracjach. Praktycznie tylko 2h w ciągu doby nie było za free (zamknięte wszystkie restauracje). W barach i browarze pokladowym platne.
Nie było problemu aby wejść do restauracji zabrać piwo np na basen.
 Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#902 PostWysłany: 15 Gru 2022 21:06 

Loty: 57
Kilometry: 112 070
niebieski
greg2014 napisał(a):
Jeśli dobrze kojarzę to w cenie rejsu na AIDA są piwo/wino w restauracjach bufetowych podczas posiłku. W barach chyba są ekstra płatne - chyba, że się ma wykupiony AI. Mam prośbę o potwierdzenie bywalców bo sam nie byłem - znam temat tylko z opowieści.

Sorki, trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem, bo w biegu na telefonie. Oczywiście na AIDA piwo i wino są dostępne w cenie rejsu w czasie posiłków w restauracjach bufetowych. Ilość jest nieograniczona, a restauracje operują praktycznie przez pół dnia z krótką przerwą między lunchem a kolacją. Nie ma problemu żeby zaliczyć dwie/trzy i wejść jedynie na przekąski + piwo*.

W restauracjach tematycznych jedzenie jest w cenie, a napoje, w tym piwo/wino ekstra płatne (chyba że ma się pakiet). W restauracjach ala'carte wszystko płatne.

* tu zaznaczę że tak robiliśmy na Aida Diva który jako statek był średnio duży i średnio obłożony. Przy większych statkach i większym obłożeniu statku mogą być kolejki które nieco zmniejszą atrakcyjność rajdu po restauracjach bufetowych.
 Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.
greg2014 uważa post za pomocny.

#903 PostWysłany: 17 Gru 2022 20:52 

Loty: 184
Kilometry: 557 720
Macie może doświadczenia ze strefą SPA na statkach AIDA? Warto zarezerwować wcześniej online, czy bez problemu można wejść ad hoc? Dodam, że to będzie mój pierwszy rejs z AIDĄ(blu), a na dodatek w terminie świątecznym (pewnie będzie duże obłożenie).
 Relacje PM off  

#904 PostWysłany: 18 Gru 2022 15:27 

Witam.
Właśnie wróciłem z tygodniowego rejsu AIDAnova po Kanarach plus Madera, dlatego też na gorąco mogę przekazać garść informacji o zwyczajach na AIDA-ch, Co do napojów to w cenie rejsu: od 6.30 do 10.30 i od 12.30 do 22.00 z dystrybutorów (samoobsługa) coca cola, coca cola light, fanta, sprite, woda gazowana , woda niegazowana, sok pomarańczowy, sok jabłkowy i sok grapefruitowy. Do śniadania kilka rodzajów smoothie (awokado, sherry, czarna jagoda, ogórek, arbuz i jaszcze kilka innych). Od 12.30 do 14.30 i od mniej więcej (zależy od godzin otwarcia restauracji) 18.00 do 22.00 piwo (Berliner Pilsner) z nalewaka (samoobsługa) i wino białe i czerwone w karafkach, przy czym czasami nalewają na każde żądanie do kieliszka a czasami zostawiają karafkę na stole.Dwa razy zdarzyło się też, że w jednej z restauracji wyłożyli kilkadziesiąt butelek Frizante i można było pić dowolnie do wyczerpania zapasów. Dla smakoszy herbat specjalne ścianki z herbatami sypanymi i saszetkowymi z całego świata na moje oko coś koło 50 rodzajów herbat. Z kawą to bryndza: do śniadania kawa śniadaniowa podawana w dzbankach przez obsługę, inne kawy płatne (np espresso 2 EUR). Wszystkie powyższe napoje w cenie w restauracjach bufetowych a było ich 5. W pozostałych 10 restauracjach napoje albo bezpłatne w pakiecie all ( 5 restauracji tematycznych) albo zawsze płatnych ( 5 restauracji ala carte). Jedzenie w cenie rejsu w 10 restauracjach (bufetowe plus tematyczne). Co do poziomu jedzenia, które zależy od gustu a jak powszechnie wiadomo o gustach się nie dyskutuje, to w mojej opinii jest o lata świetlne na wyższym poziomie niż na MSC czy Costa tak co do ilości jak i jakości potraw. Zresztą na AIDA jest całkiem inna filozofia rejsowania niż na MSC czy też Costa. Na AIDA obowiązuje styl niemiecko skandynawski: całkowity luz żadnych strojów wieczorowych (w zasadzie tylko jeansy) i porządek , żadnego biesiadowania godzinami przy stole jak to na MSC (Costa) czynią południowcy (Włosi, Hiszpanie) wraz z bałaganem jaki po sobie pozostawiają, Na koniec jeszcze jedna refleksja, która może się przydać wszystkim potencjalnym rejsowiczom, AIDAnova jako jedyny statek ze wszystkich znanych mi statków armatorów jest zaprojektowana, wybudowana, przystosowana i dedykowana do rejsowania z dziećmi i to w szczególności tymi 6 miesięcznymi, żłobkowymi i przedszkolnymi. Tylko w telegraficznym skrócie: niesamowity park wodny dla tych dzieci, darmowe zupki i bobo fruty, darmowe pieluchy w przewijakach, łóżeczka dziecięce w kajutach, darmowe akcesoria (śmietniki na pieluchy, wanienki do kąpieli itp), wprawdzie płatne (5 eur/dzień) wózki spacerowe, No i cena dzieci zawsze za darmo płacą tylko dorośli. Na teraz to by było na tyle. W razie pytań śmiało proszę , chętnie odpowiem na pytania.
 Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#905 PostWysłany: 18 Gru 2022 16:41 

niebieski
Zastanawiam się nad rezerwacją rejsu MSC Divina - zachodnie Karaiby ( Meksyk, Honduras, Belize ,Bahamy) z Miami, i mam kilka pytań:
- statek przypływa z powrotem do Miami o 7 rano 24.02, lot powrotny z Miami mielibyśmy o 15, czy długo trwa procedura wyokrętowania i czy zdarzają sie opóżnienia/jest jakiekolwiek ryzyko , że nie zdążymy,
- różnica w cenie pakietu z napojami ( czyli innych niż bezpłatna woda, herbata i kawa) dla naszej rodziny to ponad 400 euro, czy napoje ( nie alko) można wnosić na pokład z wycieczek na lądzie?
- czy ktoś płynął na tej trasie i jest w stanie doradzić ew. wycieczki na lądzie?
- czy linia organizuje możliwość testu przed wejściem na statek ( mamy nieszczepionego 9 latka)?,
- znalazłam różne opinie o tym statku, czy ktoś może się wypowiedzieć? Cena jest bardzo atrakcyjna.z góry dziękuje

#906 PostWysłany: 18 Gru 2022 16:45 

srebrny
1. Bez problemu mozesz zalatwic sobie wczesne wyokrętowanie. Statek zazwyczaj wplywa wcześnie rano do portu. Ryzyko ze niecwplynie jest praktycznie zerowe

2. O pakietach poczytaj kilka postów wyzej.

3. Wycieczki to @greg2014

4. Chyba nie trzeba testow na statek. Ale czy do USA was wpuszcza?
 Relacje PM off  

#907 PostWysłany: 18 Gru 2022 19:11 

srebrny
@marscha - jeśli chodzi o wycieczki/możliwości zwiedzania to trochę informacji znajdziesz w moich relacjach, może się przydadzą.

Co do schodzenia na ląd na koniec rejsu w USA zwrócę tylko uwagę na kwestie imigracyjne. Niestety ale jeżeli ostatni port był poza USA/Puerto Rico to przy zejściu na ląd konieczna jest odprawa imigracyjna i związane z nią kolejki. Kilka razy kończyłem rejs w Stanach, praktycznie zawsze odstałem w nich sporo. Mój rekord wyniósł trochę ponad 2 godziny. Jeżeli zatem zależy Wam na możliwie szybkim zejściu, może warto ustawić się w kolejce wcześniej. W każdym razie na pewno warto to wziąć pod uwagę.
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
merlot55 uważa post za pomocny.

#908 PostWysłany: 19 Gru 2022 03:36 

srebrny
marscha napisał(a):
Zastanawiam się nad rezerwacją rejsu MSC Divina - zachodnie Karaiby ( Meksyk, Honduras, Belize ,Bahamy) z Miami, i mam kilka pytań:
- statek przypływa z powrotem do Miami o 7 rano 24.02, lot powrotny z Miami mielibyśmy o 15, czy długo trwa procedura wyokrętowania i czy zdarzają sie opóżnienia/jest jakiekolwiek ryzyko , że nie zdążymy,
- różnica w cenie pakietu z napojami ( czyli innych niż bezpłatna woda, herbata i kawa) dla naszej rodziny to ponad 400 euro, czy napoje ( nie alko) można wnosić na pokład z wycieczek na lądzie?
- czy ktoś płynął na tej trasie i jest w stanie doradzić ew. wycieczki na lądzie?
- czy linia organizuje możliwość testu przed wejściem na statek ( mamy nieszczepionego 9 latka)?,
- znalazłam różne opinie o tym statku, czy ktoś może się wypowiedzieć? Cena jest bardzo atrakcyjna.z góry dziękuje

Moim zdaniem ryzyko, aż tak dużego opóźnienia i nie zdążenia na samolot jest minimalne. Wystarczy zamówić u swojego stewarta wczesną godzinę opuszczenia statku i spokojnie załatwi 1 grupę. Korzystaliśmy z tego przy drugim zejściu w Miami ( za pierwszym z 40 min stania do kontroli granicznej) To z pewnością pozwoli uniknąć kolejek na granicy, bo to jedyne wąskie gardło po przypłynięciu do Miami, a ty jesteś jedną z pierwszych osób udających się do kontroli. Wtedy 15 min i już jesteś przed terminalem.
Co do napoi to kwestia indywidualna. Ceny pakietów są jednak wysokie i jak ktoś nie pije to się zupełnie nie opłacają. Niestety bez nich jest woda, kawa i z dystrybutora i wrzątek do parzenia herbat. Reszta płatna. Nie są to jednak jakieś gigantyczne kwoty. Woda 1 l. 3 euro kawa z ekspresu 3 euro, wiec i tak taniej wyjdzie niż ten pakiet. Jeżeli jednak aktywnie zwiedzasz to więszość dnia nie ma Cie na statku wiec napoje kupisz w sklepach na lądzie. Z tego co pamiętam to nie wolno wnosić alkoholu, wina, które są konfiskowane, natomiast woda, cola itd można wnosić bez problemu, wiec mozna spokojnie zaopatrzyć się na rejs. Wiele osób zabiera termosy i bidony na statek i leje wodę z dystrybutorów, choć jest to niby oficjalnie zabronione. Zwykli pracownicy restauracji to olewają. Gorzej jak spotkasz kierownika, wtedy on zwraca uwagę, że nie wolno tego robić.
Płynąłem MSC Divina przed pandemią. Statek jest bardzo ładny, nowoczesny, wtedy miał świetnego dyrektora rejsu - Annę która budowała fajna atmosferę na statku, przestawienia w teatrze na wysokim poziomie. Moim zdaniem bardzo fajny statek na rejs. Ja by się nie zastanawiał jeżeli cena jest dobra. Divina ma dobre ceny dla dzieci a reczej symboliczne wiec jest wiele rodzin z dziećmi na rejsie, co powoduje że dzieci też mają towarzystwo do wspólnej zabawy.
 Relacje PM off
brzemia lubi ten post.
marscha uważa post za pomocny.

#909 PostWysłany: 19 Gru 2022 21:38 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
greg1291 - jakie ceny miales na Diva?

znalazlem na 2024 ferie 14 dni 3+1 (11lat) za 1780$ .

chyba lepszych nie bedzie
 Relacje PM off  

#910 PostWysłany: 20 Gru 2022 03:16 

srebrny
@Kian płaciłem ok. 1000 euro za 10 dniowy rejs 2 + 1 kabina wewnętrzna z napiwkami i opłatami portowymi, ale to już stare czasy. Cena podana przez Ciebie wydaje się sensowna. Długo utrzymywała na te ferie podobna cena i poszło w górę, a dostępność kabin dla rodzin jest zawsze mniejsza niż klasycznych 2. Tylko data wylotu odległa.
 Relacje PM off
Kian lubi ten post.
Kian uważa post za pomocny.

#911 PostWysłany: 20 Gru 2022 10:27 

Witam, wybieram się pierwszy raz na rejs (Costa Toskania, Emiraty). Mam obawy o realizację wycieczek fakultatywnych organizowanych przez biuro (Rainbow). Proszę o informację czy ewentualnie statek oferuje wycieczki, czy może na miejscu znajdą się podmioty organizujące powyższe :)
 Relacje PM off  

#912 PostWysłany: 20 Gru 2022 10:45 

srebrny
@JerrySnake - jeśli masz rezerwację to zaloguj się przez stronę https://www.mycosta.com/login.html - podajesz swoje imię, nazwisko i numer rezerwacji

Tam możesz zobaczyć i ewentualnie zarezerwować dostępne wycieczki. Ja dla swojego terminu na Costa Toscana widzę ich 79.
 Relacje PM off  

#913 PostWysłany: 20 Gru 2022 13:42 

niebieski
Kian napisał(a):
greg1291 - jakie ceny miales na Diva?

znalazlem na 2024 ferie 14 dni 3+1 (11lat) za 1780$ .

chyba lepszych nie bedzie

na 2024 to sporo czasu ale zauważyłem im bliżej tym drożej, ja mam akurat na ferie 2023 i tańszych kabin już nie ma a tak są droższe niż na maj po 100 € na osobie
Kian lubi ten post.

#914 PostWysłany: 20 Gru 2022 15:24 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
Ferie 2023 zaplanowane, wakacje 2023 zaplanowane
co mam planowac? :D

a tak poczekam z 2m-c monitorujac ceny ,a pozniej juz zajme sie lotem.
 Relacje PM off  

#915 PostWysłany: 20 Gru 2022 23:33 

niebieski
no to pozostaje rok 2024 ;)

Pytanie :
według rozkładu statek kończy rejs w niedzielę o 8 rano, co to znaczy ? że o 8 dopływa do portu Miami czy o 8 wypuszcza ostatniego pasażera ze statku ? pytam bo nie wiem na którą auto zaklepywa, czy 10 godzine czy później albo wcześnie? ;)

#916 PostWysłany: 21 Gru 2022 00:30 

srebrny
To godzina zgodnie z którą statek przypływa rozkładowo do portu, Zazwyczaj jednak jest to wcześniej.
 Relacje PM off  

#917 PostWysłany: 21 Gru 2022 10:15 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
srebrny
zaklep sobie to auto na 11. Nie wiesz , na którym sittingu bedziesz miał sniadanie. a w ostatnimdniu rejsu sniadania cgyba (nadal) w bufetach nie ma. Poza tym nie wiadomo ile potrwa disimbarkattion.czyli opuszczenie statku przez pasażerów.
 Relacje PM off
misiakrp lubi ten post.

#918 PostWysłany: 21 Gru 2022 12:06 

niebieski
Czy Aidę bukujecie przez pośrednika, czy bezpośrednio?
 Relacje PM off  

#919 PostWysłany: 21 Gru 2022 12:38 

@greg2014 czy w Twoim terminie zmienili może trasę z 1 dnia Muskaty na Dohę?
 Relacje PM off  

#920 PostWysłany: 21 Gru 2022 13:37 

srebrny
samaki9 napisał(a):
zaklep sobie to auto na 11. Nie wiesz , na którym sittingu bedziesz miał sniadanie. a w ostatnimdniu rejsu sniadania cgyba (nadal) w bufetach nie ma. Poza tym nie wiadomo ile potrwa disimbarkattion.czyli opuszczenie statku przez pasażerów.

Śniadanie jest normalnie w bufecie.
 Relacje PM off  

[ 1347 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 68  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 1 gość