Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 1933 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 97  Następna
Autor Wiadomość
#1441 PostWysłany: 02 Gru 2023 13:16 

niebieski
W połowie września miałem wyznaczoną godzinę 12.00, a wszedłem na pokład ok. 16. Nikt tego nie sprawdzał. Te czasy mają znaczenie przy zaokrętowaniu na rejs z punktu A do punktu B, gdzie wszyscy pasażerowie wsiadają w jednym dniu w jednym porcie. Przy pętlach z kilkoma punktami zaokrętowania te podane czasy nie mają większego znaczenia, zwłaszcza we włoskim porcie.
 Relacje PM off
red1982 uważa post za pomocny.

#1442 PostWysłany: 02 Gru 2023 15:30 

Loty: 14
Kilometry: 90 771
niebieski
Alaska z NCL Bliss/Encore w pażdzierniku.
Obecna promocja daje cenę 3300 EUR za 2 os. w kabinie z balkonem, w cenie, oprócz podatku:
Open Bar
Included
Speciality Dining
Included
WiFi
Included
Excursions
Included
Czy to jest marketing czy atrakcyjna cena jak na te linie?
 Relacje PM off  

#1443 PostWysłany: 02 Gru 2023 15:38 

złoty
Jesli z wycieczkami i open barem to chyba fajna cena

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Relacje PM off
Złoty lubi ten post.

#1444 PostWysłany: 02 Gru 2023 15:45 

niebieski
Tzn. te wycieczki to oczywiście haczyk:)

Excursion Discounts Upgrade Package
Explore more of the shore with $50 USD Discount Per Port Shore Excursions.
 Relacje PM off
brzemia lubi ten post.

#1445 PostWysłany: 02 Gru 2023 17:09 

srebrny
@Złoty - co do wifi to jest to określona liczba minut na każdego z pierwszych dwóch pasażerów w kabinie. Dla ostatniego naszego rejsu (10 nocy) było to 150 minut, powyżej 14 dni jest 300 minut. Co do wycieczek to jest tylko upust 50 USD od ceny dowolnie wybranej wycieczki (jednej) w każdym porcie - ale tylko dla pierwszego pasażera w kabinie. Speciality dining też jest limitowany i zależy od długości rejsu i rodzaju wykupionej kabiny. Szczegółowo jest to opisane w warunkach promocji "Free at Sea" na ich stronie.
 Relacje PM off
Złoty lubi ten post.
Złoty uważa post za pomocny.

#1446 PostWysłany: 02 Gru 2023 17:19 

niebieski
Tak, znam warunki. A co do ceny za to co dają- atrakcyjna czy czekać?
 Relacje PM off  

#1447 PostWysłany: 02 Gru 2023 17:54 

srebrny
@Złoty - domyślam się, że to tygodniowy rejs. Do października jest jeszcze bardzo daleko a biorąc pod uwagę dynamiczne zarządzanie cenami w NCL wcale nie zdziwiłbym się gdyby było taniej - szczególnie na ok. 30-40 dni przed wypłynięciem. Niestety taka strategia ma kilka słabych stron. Po pierwsze, co z tego że rejs będzie tańszy jak bilet lotniczy droższy. Po drugie, Alaska jest bardzo popularnym kierunkiem dla Amerykanów i statki pływają tam często wypełnione w 100% więc jeśli sprzedaż im będzie szła dobrze, żadnego last minuta nie będzie. No i po trzecie, akurat na tym kierunku kabiny z balkonem zwykle są droższe niż gdzieś indziej - nawet jeśli popatrzymy na to, że Bliss i Encore mają nieproporcjonalnie dużo kabin z balkonem.

Pytasz, czy czekać czy nie. Ja bym czekał ale nie znam Twoich ograniczeń czasowych i tego na ile to musi być ten termin/statek. Bo może pojawić jakiś fajny last minute np. we wrześniu - na tym samym statku i trasie ale niekoniecznie. Na Alaskę pływają praktycznie wszyscy amerykańscy operatorzy. Więc odpowiedzieć musisz sobie niestety sam. Sorki, ale chyba nie pomogłem...
 Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Złoty uważa post za pomocny.

#1448 PostWysłany: 05 Gru 2023 12:33 
Site Admin
Awatar użytkownika

@ratownik30 ale greg podrzucił link do konkretnego miejsca gdzie jest mowa o psach ;)
A co do rejsu, jeśli to ich pierwszy rejs to bez różnicy, i tak będą zadowoleni :D
 Relacje PM off  

#1449 PostWysłany: 06 Gru 2023 16:58 

Hej,

Mam takie pytanie do was, czy wiecie może o której najpóźniej można opuścić statek w ostatnim dniu rejsu?

Mamy lot z Abu Dhabi dopiero po 22:00, a statek wypływa o 21:00 w związku z tym czy jest szansa zostać dłużej na statku oczywiście rozumiem, że kajutę musimy opuścić, ale żeby z tymi torbami nie latać po mieście tyle godzin, a zostać np. na leżaku na statku przez jakiś czas?

Pozdrawiam!
 Relacje PM off  

#1450 PostWysłany: 06 Gru 2023 21:58 

srebrny
To zależy od operatora. Generalnie nakazują opuszczenie statku już w godzinach porannych. Można dokupić za dodatkowe pieniądze tzw. late check out. W Mein Schiff 35 euro osoba dorosła do g. 16.00 dzieci za darmo.
 Relacje PM off
angelika211 lubi ten post.

#1451 PostWysłany: 07 Gru 2023 02:13 

srebrny
@angelika211 - powtórzę to co powiedział @greg1291 - to zależy od operatora.

W Emiratach zasadniczo boarding nowych pasażerów rozpoczyna się dopiero po opuszczeniu statku przez tych, którzy w danym miejscu kończą rejs (czyli ok. 10-12) i np. na statku Norwegiana nie spodziewałbym się wyjątków. Kabinę musisz opuścić oczywiście rano a potem możesz zalogować się do jakiegoś baru czy na pokładzie basenowym ale z dużym prawdopodobieństwem zostaniesz bardziej wcześniej niż później grzecznie poproszona o opuszczenie statku. Jeśli chodziłoby o statek Costy dopuszczałbym jakąś elastyczność ale na pewno nie do późnego popołudnia a tym bardziej wieczora. Nie będzie pewnie niczego odkrywczego jeśli napiszę, że najlepiej podpytać o to na recepcji pierwszego dnia :-) Tego co powiedzą pewnie i tak nie przeskoczysz.
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1452 PostWysłany: 07 Gru 2023 06:08 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
@angelika211 jeżeli jest to Aida, to ostatnio (lato - Majorka) statek musiałem opuścić do godziny 12:00.

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Relacje PM off

#1453 PostWysłany: 07 Gru 2023 17:46 

-- 07 Gru 2023 06:58 --

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, konkretnie chodzi o MSC. Popytam dzisiaj na recepcji jak wejdziemy na statek 😉

-- 07 Gru 2023 17:46 --

angelika211 napisał(a):
Hej,

Mam pytanie co do pakietu wifi na statku. Wiem, że pakiet browse nie zawiera streamingu video, ale czy są możliwe rozmowy głosowe przez what's up czy inny komunikator?

Dzięki!

Jeśli chodzi o pakiet internetowy najtańszy browse MSC to można dzwonić z what's up zarówno połączenia głosowe jak i video działają, dzisiaj testowałam. Dzisiaj całkiem sprawnie to działało. Może komuś się przyda ta informacja 😉
 Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1454 PostWysłany: 07 Gru 2023 20:14 

niebieski
@angelika211 Podczas rejsu Costa Smeraldą opuściłem statek w Civitavechia o 14.30. W terminalu (w sensie w namiocie na ziemi) była jeszcze tylko jedna walizka, zatem byliśmy przedostatni. Do tego czasu korzystaliśmy ze wszystkich atrakcji, łącznie z. naszym wciąż ważnym pakietem drinków.
 Relacje PM off

#1455 PostWysłany: 11 Gru 2023 10:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Internet w pakiecie stream nie powala (karaiby, MSC), ale oglądać można coś w serwisach streamingowych. Oczywiście i tak prawie nie ma się czasu/ochoty na używanie tego.
Dodatkowo, technicznie jest możliwe udostępnianie (nie wiem jak regulamin, piszę jako ciekawostka i nie namawiam do łamania regulaminu:). Z Macbooka przez kabel działało (z różną jakością) udostępnienie na iphone'y i ipady (windows chyba ma opcję bezprzewodowo, ale nie czytałem//testowałem).

#1456 PostWysłany: 16 Gru 2023 08:48 

Jeśli chodzi o późniejsze zejście to było to niestety nie możliwe ze względu na to, że w Abu Dhabi dla wszystkich pasażerów była kontrola paszportowa która miała miejsce 8:00-10:00
Nawet goście którzy chcieli zostać na statku tego dnia i tak musieli się udać na tą kontrolę. Odbywała się ona w terminalu więc powrót na statek dla kończących rejs nie był już możliwy.
Myślę, że w portach europejskich takiego problemu nie będzie.
Ale dobra wiadomość jest taka, że w Abu Dhabi po wyjściu z portu jest stoisko na którym można zrobić check in na swój lot więc problem z bagażami się rozwiązał i mogliśmy być na lotnisku dużo później i bez kolejek odrazu na bramki bezpieczeństwa. Usługa kosztuje 35 AED od osoby dorosłej. Także mieliśmy kolejne 10h na zwiedzanie miasta bez bagaży.

Przedmówca ma rację co do internetu bo faktycznie dało się zrobić hot spota innej osobie, nie wiem czy po jakimś czasie by tego nie zablokowali bo testowaliśmy tylko chwilę.

Jeśli chodzi o kartę SIM to rzeczywiście etisalat był strzałem w 10! Dostaliśmy 120 minut na cały świat i 8 GB , korzystaliśmy z internetu podczas zwiedzania miast żeby zasięgnąć różnych informacji oraz z GPS bo zwiedzaliśmy na własną rękę. Poza statkiem mąż również mi udostępniał internet. Uważam, że to był nawet za duży pakiet bo zostało nam około 40 min. i ponad połowa czyli jakieś 5GB. Koszt tego pakietu to 125 AED, a ten tańszy 79 AED i tam było 4GB i chyba 30 minut co by nam również wystarczyło.
 Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1457 PostWysłany: 20 Gru 2023 13:41 

@angelika211 , rozumiem , że ta możliwość odprawy na lot , w terminalu portowym dotyczy tylko wybranych linii?
Czy orientujecie się czy w terminalu jest jakaś przechowalnia bagażu?

#1458 PostWysłany: 23 Gru 2023 16:00 

@marsha podobno jest jest przechowalnia bagażu na lotnisku w strefie przylotów, ale nie znam szczegółów bo nie korzystaliśmy. Z tego co czytałam tutaj na forum to dość droga, przeklejam informację:

"Przechowalnia bagażu jest na przylotach, trzeba kierować się na Lost&Found. Przechowalnia jest zaraz obok. Ale... 24h kosztuje 70 AED, a 3h 30 albo 35 "

Ta odprawa w porcie była dla kilku lini lotniczych i można to zrobić jeśli masz lot w ciągu następnych 24h. Dla wizzaira na pewno jest.
 Relacje PM off
marscha uważa post za pomocny.

#1459 PostWysłany: 08 Sty 2024 10:45 

srebrny
W związku z sytuacją na Bliskim Wschodzie, szczególnie w Zatoce Adeńskiej i wejściu z niej na Morze Czerwone, coraz więcej pisze się o możliwych zmianach tras rejsów repozycyjnych, które co roku mają miejsce w marcu/kwietniu.

W ramach tych rejsów trwających zwykle 2-3 tygodnie wracają na Morze Śródziemne statki z Dubaju i Bliskiego Wschodu, Mauritiusu, Indii i zbliżonych kierunków. Dodatkowo dochodzą do tego dłuższe rejsy (np. dookoła świata), których zwykle też jest kilka.

Coraz więcej wskazuje na to, że w obecnej sytuacji te rejsy się mogą nie odbyć lub ich trasy mogą zostać istotnie zmienione. Alternatywa jest iście diabelska bo statki jakoś do Europy muszą wrócić a opłynięcie Afryki zajmuje ok. 2-3 razy więcej czasu. Jeśli do tego dojdzie to albo statki popłyną tylko z załogą i nie będą nigdzie po drodze zawijać do portów (poza koniecznym zaopatrzeniem/tankowaniem) albo posypie się również plan rejsów tych statków w kolejnych miesiącach, mogą być konieczne jakieś anulacje itp.

Z popularnych operatorów temat może dotyczyć m.in. wycieczkowców: Costa Toscana, Costa Deliziosa, MSC Virtuosa, MSC Splendida, MSC Opera, AIDA Prima, AIDA blu, Mein Schiff 2 (TUI), Queen Mary 2 (Cunard), Island Princess, Zuiderdam (Holland America).

Jeśli ktoś planuje z nimi jakiś rejs, niekoniecznie ten o którym mowa powyżej ale również w ciągu kilku kolejnych tygodni to proponowałbym obserwować co się dzieje. Zapewne pod koniec lutego wszystko będzie jasne - trzeba jakoś uprzedzić pasażerów, zarezerwować sloty w portach, ogarnąć zaopatrzenie itd.
 Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#1460 PostWysłany: 14 Sty 2024 10:06 

niebieski
Martwa cisza na forum, więc przy niedzieli wrzucę taki temat. Skoro współczesny rejs jest praktycznie niemożliwy do zrealizowania bez dedykowanej statkowej aplikacji, to dlaczego żadna linia nie umożliwia dodania karty pokładowej do walleta NFC, np w iPhonie? 🤔
 Relacje PM off  

[ 1933 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 97  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości