Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 2044 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 103  Następna
Autor Wiadomość
#1421 PostWysłany: 24 Lis 2023 21:20 

Tymczasem udało mi się przekonać małżę i syna że Śródziemne latem to średni pomysł. Obecnie na tapecie jest Islandia i Grenlandia na Caribean Princess z Southampton. Zastanawiam sie, czy ten statek ma coś dla nastolatków - na recenzjach na yt tego nie widać. Ktoś z Was był w tamtych okolicach lub na tym statku? ;)
 Relacje PM off  

#1422 PostWysłany: 24 Lis 2023 23:44 

srebrny
@johnny_doe

Jeśli chodzi o trasę to jakiś czas temu wrzuciłem na forum relację z rejsu wokół Islandii. Pokrywa się częściowo z Twoją więc może coś Ci się przyda/zainspiruje.
Znajdziesz ją tutaj: ucieczka-od-upalu-czyli-rundka-wokol-islandii,1512,142680

A co do statku to oprócz YT przejrzyj stronę operatora. Jest tam sporo informacji o programie dla dzieci i nastolatków, z planu pokładów też można sporo wyczytać co do atrakcji - np. że na statku jest całkiem spory klub dla nastolatków. Poszukaj starych programów w sieci z tego statku - na pewno coś znajdziesz. To kolejne źródło informacji czego się można spodziewać. Princess to operator skoncentrowany głównie na rynku amerykańskim więc informacji szukaj bardziej w tamtejszych źródłach . Sądzę, że na pokładzie będzie równie mało Polaków co na statkach NCL więc i o opinie Polaków może być trudniej.

Możesz dać zadanie synowi, na pewno sprawnie sobie poradzi :-)
 Relacje PM off
MaxDream lubi ten post.

#1423 PostWysłany: 25 Lis 2023 14:33 

greg2014 napisał(a):
@johnny_doe

Jeśli chodzi o trasę to jakiś czas temu wrzuciłem na forum relację z rejsu wokół Islandii. Pokrywa się częściowo z Twoją więc może coś Ci się przyda/zainspiruje.

Dzięki, przeczytane! :)

Cytuj:
A co do statku to oprócz YT przejrzyj stronę operatora. Jest tam sporo informacji o programie dla dzieci i nastolatków, z planu pokładów też można sporo wyczytać co do atrakcji - np. że na statku jest całkiem spory klub dla nastolatków. Poszukaj starych programów w sieci z tego statku - na pewno coś znajdziesz. To kolejne źródło informacji czego się można spodziewać. Princess to operator skoncentrowany głównie na rynku amerykańskim więc informacji szukaj bardziej w tamtejszych źródłach . Sądzę, że na pokładzie będzie równie mało Polaków co na statkach NCL więc i o opinie Polaków może być trudniej.

Możesz dać zadanie synowi, na pewno sprawnie sobie poradzi :-)

Dobrym źródłem są też grupy na FB, sporo stamtąd można też wyciągnąć. Aczkolwiek dziękuję za podpowiedzi.
 Relacje PM off  

#1424 PostWysłany: 26 Lis 2023 07:57 

niebieski
Witam.
Proszę o pomoc ponieważ robimy rodzicom prezent w postaci rejsu po Morzu Śródziemnym, konkretnie z Barcelony ew.Walencja jakiego przewoźnika polecacie. Termin kwiecień-maj 2024. Przede wszystkim wokół Włoch. No i podstawowe pytanie, czy można na pokład wziąć małego pieska??? ew., który przewoźnik akceptuje pieski???

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 05 Gru 2023 11:34, edytowano w sumie 1 raz
Wypowiedź z błędami językowymi lub niezrozumiała – błędy ortograficzne/stylistyczne/interpunkcyjne.
 Relacje PM off  

#1425 PostWysłany: 26 Lis 2023 09:08 

złoty
Zaden

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1426 PostWysłany: 26 Lis 2023 11:37 

brzemia napisał(a):
Zaden

A to chyba nie jest prawda - widzialem na yt, ze na ktoryms transatlantyku mozna miec psy :)

ratownik30 napisał(a):
Proszę o pomoc ponieważ robimy rodzicą prezent w postaci rejsu po Morzu Śródziemnym, konkretnie z Barcelony ew.Walencja jakiego przewoźnika polecacie. Termin kwiecień-maj 2024. Przede wszystkim wokół Włoch

Ja plynalem na Symphony of the seas i było rewelacyjnie. Teraz plyniemy w maju na MSC World Europa, bardzo podobna trasa.
 Relacje PM off  

#1427 PostWysłany: 26 Lis 2023 12:04 

srebrny
Temat już był na głównym wątku rejsowym: rejs-od-r-do-s-ndash-czyli-wszystko-o-rejsie-wycieczkowym,1614,65085&p=1646870&hilit=psa#p1646870
 Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#1428 PostWysłany: 26 Lis 2023 15:13 

niebieski
Dzięki tak jak myślałem :lol:
 Relacje PM off  

#1429 PostWysłany: 27 Lis 2023 13:30 

Dzięki za poprzednie odpowiedzi.
Pytanka dwa następne:
1. Pakiety WiFi, da radę przeglądać neta i media społecznościowe na tym najtaszym pakiecie wifi do pisania i mailowania, czy muszę brać ten droższy do "przesyłania strumieniowo muzyki"?
2. Korzystaliście Airalo na statku?
 Relacje PM off  

#1430 PostWysłany: 27 Lis 2023 13:38 

srebrny
@smutny_grzegorz

ad. 1 - ze strony MSC wynika, że ten rozszerzony pakiet służy raczej do przeglądania Netflixa itp. więc na chłopski rozum dopóki nie potrzebujesz korzystać ze streamingu online, podstawowy powinien być wystarczający

ad. 2 - Airalo o ile dobrze kojarzę oferuje karty e-sim w różnych krajach; nie sądzę, aby mieli jakąś kartę, która działa poza zasięgiem lądowej sieci (co najwyżej karty regionalne obejmujące kilka/kilkanaście krajów)
 Relacje PM off
smutny_grzegorz uważa post za pomocny.

#1431 PostWysłany: 27 Lis 2023 16:45 

Hej,
mam pytanie. Czy pakiety w My Costa można kupować po zaokrętowaniu? Czy one są dostępne tylko przed rozpoczęciem rejsu? Na pewno nie biorę All in, ale jakieś wino by się wypiło do kolacji, więc zastanawiam się nad pakietem wino + woda. Druga sprawa, to po ile jest butelka wina (domowego), czy butelka wody na stakach Costa bez żadnych pakietów? Chodzi o rejs po morzu Śródziemnym.
 Relacje PM off  

#1432 PostWysłany: 27 Lis 2023 17:15 

srebrny
@tomeczektoja - ceny możesz sprawdzić po zalogowaniu się do serwisu MyCosta - trzeba podać nr rezerwacji i nazwisko. Tam też zobaczysz jakie pakiety w ogóle są dostępne na danym rejsie (bywają różnice). Co do możliwości zakupu, jest to jak najbardziej możliwe na statku (ale już nie w MyCosta tylko np. w jakimś barze/restauracji) z dwoma zastrzeżeniami. Po pierwsze może być nieco inna cena (wyższa). Po drugie pakiety napojów AI (chociaż jak rozumiem to niespecjalnie Cię interesuje) są dostępne tylko pierwszego a czasem również drugiego dnia rejsu. Później ich się już nie da kupić.

Jeśli chodzi o wino to oprócz tego co będziesz widział w serwisie MyCosta, na pokładzie zwykle są jeszcze inne oferty - bardzo często w promocjach. Wina na karafki Costa nie sprzedaje, wyłącznie na kieliszki lub pełne butelki. Moim zdaniem opłaca się szczególnie to drugie, tym bardziej jeśli zapiszesz się do Costa Club (możliwe praktycznie w każdym barze/restauracji i innych punktach na statku) - wówczas naliczany jest dodatkowy upust. W styczniu ceny pełnych butelek zaczynały się od ok. 20 EUR, do niej trzeba było doliczyć napiwki (15%) i odjąć upust (chyba ostatnio było 25%). Nieźle wychodzi też pakiet 6 butelek wina i iluś wody. Przy dwóch osobach akurat jest to w sam raz na cały rejs. Zresztą jak pakiet się skończy można kupić kolejny :-)

Zamawiając przez MyCosta nic nie płacisz - przynajmniej tak było do tej pory. Obciążone zostanie dopiero Twoje konto po wejściu na statek. To bardzo dobre rozwiązanie jeśli się ma do wykorzystania jakiś kredyt z biura podróży, od operatora, w ramach promocji, shareholder's benefit itp.
 Relacje PM off  

#1433 PostWysłany: 27 Lis 2023 17:55 

Loty: 80
Kilometry: 175 645
srebrny
Przy wpisaniu do Costa club zniżka na niektóre butelki była nawet 50%. Z tego co pamiętam to po zniżce i dodaniu napiwku wychodziło między 12-14 euro za butelkę. Przy czym to się może różnić w zależności od menu restauracji na konkretnym statku.
 Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.

#1434 PostWysłany: 29 Lis 2023 19:08 

Hej,

Mam pytanie co do pakietu wifi na statku. Wiem, że pakiet browse nie zawiera streamingu video, ale czy są możliwe rozmowy głosowe przez what's up czy inny komunikator?

Dzięki!
 Relacje PM off  

#1435 PostWysłany: 29 Lis 2023 19:46 

srebrny
@angelika211 - a jaki statek/operatora masz na myśli ?

Nie wiem, czy dobrze mi się wydaje, ale skoro piszesz o pakiecie browse/streaming to być może chodzi Ci o MSC?

Opis na stronie operatora jest trochę niejasny. Rozmowy video na whatsapp wymagają na pewno pakietu "streaming" ale rozmowy głosowe - dobre pytanie :-) Rzuciłem na szybko okiem na forum amerykańskie. Z kilku odpowiedzi wynika, że na statkach MSC połączenia głosowe przez whatsapp działają również na pakiecie "browse" (tak mówi przynajmniej większość ale są też nieliczne głosy przeciwne). Inną sprawą jest ich jakość, na którą narzekań jest już trochę więcej.

Przy pakiecie internetowym w MSC należy pamiętać, że jest on przy pierwszym zalogowaniu przypisywany do urządzenia i nie można z niego korzystać później np. na innym urządzeniu - po wylogowaniu z pierwszego. Aby to zrobić, trzeba kupić pakiet na taką liczbę urządzeń, z jakiej chcemy korzystać. A przy pakiecie na jedno urządzenie trzeba się dobrze zastanowić, na którym z nich się zalogujemy bo późniejsza zmiana jest ponoć niemożliwa.
 Relacje PM off  

#1436 PostWysłany: 29 Lis 2023 20:43 

Dzięki Greg, tak właśnie chodzi o MSC. Nigdzie nie mogłam znaleźć informacji na temat tych połączeń głosowych. O urządzeniu już wiem, że jeśli jedno to przez cały rejs tylko to jedno ma dostęp. Planuję jeszcze kupić kartę SIM w Abu Dhabi, ale że względu na to, iż płyniemy sami bez dzieci chciałabym mieć jakiś backup w razie w no i żeby mieć jednak stały kontakt na lądzie i statku.
 Relacje PM off  

#1437 PostWysłany: 29 Lis 2023 21:00 

srebrny
@angelika211 - porównaj aktualne ceny kart SIM/internetu na kartach ZEA (np. operator "du") z cenami roamingu internetu na ukraińskich kartach, które można kupić w Polsce. W styczniu br. różnica była spora na korzyść tych drugich i korzystaliśmy z któregoś z nich (Lifecell lub Kyivstar). W ZEA internet działał świetnie, w Katarze był zauważalnie wolniejszy. Omanu niestety na wtedy roaming nie pokrywał.
 Relacje PM off
angelika211 lubi ten post.

#1438 PostWysłany: 01 Gru 2023 21:26 

Loty: 97
Kilometry: 162 900
Witajcie, krótkie pytanie. Na ile restrykcyjnie Costa (rejs z Civitavecchia) podchodzi do godzin wejścia na pokład? Ostatnio MSC wyznaczyło mi jakąś dość wczesną godzinę wejścia na pokład i pisali, żeby być w godzinnym okienku. Nie testowałem, jak to wygląda w praktyce; byłem na statku w ramach tego okienka godzinnego. Wiecie może, jak to wygląda w praktyce na statkach Costy? Jak się spóźnię na swoje okienko (a jest taka szansa, jak mi wyznaczą jakieś wczesne), to mnie nie wpuszczą? Przecież to bez sensu. Chyba:).
 Relacje PM off  

#1439 PostWysłany: 01 Gru 2023 21:51 

złoty
Spokojnie. Wpuszczą cię do 1h przed odplynięciem

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Relacje PM off
red1982 uważa post za pomocny.

#1440 PostWysłany: 02 Gru 2023 00:40 

srebrny
@red1982 - na moich dwóch ostatnich rejsach z Costą (listopad 2022 i styczeń 2023) nikt w terminalu nawet nie sprawdzał okienka czasowego w papierach; mówiąc inaczej tak jak napisał @brzemia nie ma się tym co przejmować. A jakby ktoś jakimś cudem miał z tym problem w terminalu to zawsze możesz powiedzieć, że spóźnił Ci się samolot, pociąg itd. i dopóki będzie około godzina przed planowanym odpłynięciem nikt nie będzie z tego robił sprawy.
 Relacje PM off
red1982 uważa post za pomocny.

[ 2044 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 103  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości