Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 2044 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 103  Następna
Autor Wiadomość
#1361 PostWysłany: 07 Paź 2023 11:02 

Może trochę z innej beczki.. czy ktoś z was, zacni rejsowicze, zamieniał kabinę z innym rejsowiczem?
Płyniemy w 5 os. w trzech kabinach. Dwie pary i jedna os solo. Jedna para i singel dostali kabinę z balkonem, druga para wewnętrzną. Pytanie czy da radę zamienić jakoś kabiny między singlem a drugą para. Rejs MSC. W biurze podróży twierdzą że nie ma takiej możliwości. Czy jest możliwość kontaktu bezpośrednio z MSC w tej sprawie? Czy taka zamiana jest możliwa przy okrętowaniu?
 Relacje PM off  

#1362 PostWysłany: 07 Paź 2023 11:04 

złoty
A nie mozecie zamienić się kartami-kluczami? Nikt nie sprawdza kto spi w nocy

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Relacje PM off  

#1363 PostWysłany: 07 Paź 2023 11:08 

srebrny
@play80 - a po co aż tak kombinować ?
Idziecie do recepcji i mówicie, że jesteście razem oraz prosicie, aby karta X otwierała również drzwi do pokoju Y. I Wam je przeprogramują.
Na MSC nie byłem ale na Costa i NCL nie było z tym najmniejszego problemu. Nie sądzę, aby na MSC było inaczej - to raczej jeden ze standardowych tematów zgłaszanych do recepcji (grupy/rodziny/dzieci itd.). Trzeba było zgłosić się tylko razem.
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1364 PostWysłany: 07 Paź 2023 11:19 

brzemia napisał(a):
A nie mozecie zamienić się kartami-kluczami? Nikt nie sprawdza kto spi w nocy

Wiem, że tak się da tylko to stwarza problem przy schodzeniu i wchodzeniu na ląd. U nas każdy chadza swoimi drogami. Ale dzięki za podpowiedź.
 Relacje PM off  

#1365 PostWysłany: 07 Paź 2023 11:20 

złoty
Faktycznie jesli chodzicie wlasnymi drogami to pomysł Grega jest chyba optymalny

Relacje PM off  

#1366 PostWysłany: 07 Paź 2023 11:56 

Właśnie rozmawiałam z biurem (innym) i babka mówi, że trzeba by anulować rezerwację i rezerwować od nowa co wiąże się z kosztami. Więc lepiej przeprogramować karty z radą @greg2014i poinformować obsługę kabiny o zmianach. Powinno wystarczyć...I to będzie najlepsze rozwiązanie bo mamy inne pakiety all i inne member statusy więc każdy będzie się posługiwał swoją karta
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1367 PostWysłany: 17 Paź 2023 10:07 

Drodzy rejsowicze mam problem kupiłem rejs z COSTY zapłaciłem zaliczke ale nie widze opcji dopłaty reszty.. Na MSC była zakładka i przelewało się bez problemu. Znalazłem jedynie numer bankowy z COSTA. Możecie podzielić się doświadczeniami jak opłacić cały rejs ?
 Relacje PM off  

#1368 PostWysłany: 17 Paź 2023 11:26 

Loty: 80
Kilometry: 175 645
srebrny
W mojej rezerwacji na czerwiec 2024 mam w MyCosta zakładkę "Moje płatności" - u mnie akurat jest po niemiecku i tam na dole mam przycisk zapłać teraz
 Relacje PM off  

#1369 PostWysłany: 19 Paź 2023 09:33 

niebieski
bi3lik napisał(a):
Drodzy rejsowicze mam problem kupiłem rejs z COSTY zapłaciłem zaliczke ale nie widze opcji dopłaty reszty.. Na MSC była zakładka i przelewało się bez problemu. Znalazłem jedynie numer bankowy z COSTA. Możecie podzielić się doświadczeniami jak opłacić cały rejs ?

Też miałem ten denerwujący problem. 45 dni przed rejsem ukazał się na mycosta format do zapłaty reszty sumy, poprzedzony dzień wcześniej korespondencją mailową.
 Relacje PM off  

#1370 PostWysłany: 24 Paź 2023 15:54 

Mam pytanie do Costy - parę dni temu był dostępny rejs na ich stronie w bardzo przystępnej cenie. Rejs po Karaibach w styczniu (Costa Pacifica). Znalazłam loty i chciałam rezerwować rejs a tu nagła zmiana na stronie i rejs jest tylko dostępny jak wykupi się dodatkowo lot z Mediolanu. Nie ma możliwości kupienia już tylko biletu na rejs. Dzisiaj znowu sprawdzam czy coś się zmieniło i na stronie w ogóle już nie ma tego rejsu. Czy to jest jakiś sold out czy te rejsy wrócą na stronę, tylko trzeba poczekać? Orientuje się ktoś?
 Relacje PM off  

#1371 PostWysłany: 24 Paź 2023 16:25 

srebrny
@elsylwio - sprawdź najlepiej, czy jest dostępny u pośredników a na stronie Costy na jej innych wersjach językowych (zacząłbym od Francji i Niemiec), ewentualnie sprawdź za kilka dni - czasu jest jeszcze sporo. Costa w przeszłości często miała "kontyngenty" kabin na różne rynki i często było tak, że na jednym nie było już nic dostępne a na innych do wyboru i koloru. Czy dalej stosują takie mechanizmy, nie mam pojęcia. Poza tym niektórzy pośrednicy też mieli swoje pule kabin, których Costa w ogóle nie pokazywała.

Inna sprawa, że przez obecną sytuację na Bliskim Wschodzie operatorzy na gwałt zmieniają/anulują zaplanowane trasy w tym regionie (np. MSC skasowało cały sezon zimowy na Morzu Czerwonym) więc niewykluczone są jakieś roszady statków między regionami i związane z tym zamieszanie/czasowe niedostępności.
 Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
elsylwio uważa post za pomocny.

#1372 PostWysłany: 24 Paź 2023 16:32 

srebrny
A to jest odleglejszy termin czy na początek sezonu? Jak listopad to może być sold out.
Sprawdzić u różnych pośredników bo oni mogą sprzedawać sam rejs bez lotu. Jeśli jest wyprzedany to może być widoczny u pośrednika a w procesie rezerwacji się dowiesz że jest nie dostępny.
 Relacje PM off  

#1373 PostWysłany: 24 Paź 2023 17:52 

srebrny
@bruce09lili - Pytanie było o styczeń. Costa Pacifica zgodnie z dotychczasowym grafikiem wyrusza na Karaiby dopiero na początku grudnia. Pierwsze rejsy na miejscu zaczynają się od 22-ego grudnia. Najpierw z Santo Domingo a później z Gwadelupy i La Romany. O ile nic się nie zmieni sezon zakończy na początku marca rejsem transatlantyckim do Włoch.
 Relacje PM off  

#1374 PostWysłany: 24 Paź 2023 18:52 

dziękuję @greg2014! wysłałam zapytanie do rejsy.pl, u nich widać ten rejs - jest trochę droższy niż był na stronie Costy. Sprawdziłam też inne strony i na costacruises.eu rejs jest dostępny ale oczywiście z uwzględnionym przelotem w cenie. Co ciekawe na costacruises.de ten sam rejs + przeloty jest tańszy o 300EUR. Na costacruises.com rejsu nie ma. No nic zgodnie z radą, będę śledzić dalej co się dzieję na stronach Costy i zobaczę jeszcze co pośrednik mi odpisze. Dzięki za pomoc!
 Relacje PM off  

#1375 PostWysłany: 24 Paź 2023 19:17 

srebrny
@elsylwio - porównując ceny zwróć też uwagę na napiwki. W niektórych krajach (Niemcy, Austria, chyba Szwajcaria) Costa ma napiwki wliczone już w cenę i nie są one pobierane potem na statku.
 Relacje PM off
MaxDream lubi ten post.

#1376 PostWysłany: 24 Paź 2023 21:18 

srebrny
greg2014 napisał(a):
@bruce09lili - Pytanie było o styczeń. Costa Pacifica zgodnie z dotychczasowym grafikiem wyrusza na Karaiby dopiero na początku grudnia. Pierwsze rejsy na miejscu zaczynają się od 22-ego grudnia. Najpierw z Santo Domingo a później z Gwadelupy i La Romany. O ile nic się nie zmieni sezon zakończy na początku marca rejsem transatlantyckim do Włoch.
Po opublikowaniu postu zobaczyłem datę. Ciekawe co powie pośrednik. Ale może być tak jak mówisz że w różnych kanałach mogą być jeszcze bilety. Do stycznia jest jeszcze sporo czasu ale to może być szczyt sezonu dla klientów z Europy i trzeba sprawdzić czy nie ma jakiejś przerwy w USA albo długiego weekendu
 Relacje PM off  

#1377 PostWysłany: 24 Paź 2023 21:37 

srebrny
Jak najbardziej tak. Aczkolwiek na rejsach Costy na Karaibach jest bardzo mało Amerykanów, Kanadyjczyków itp. Oni wybierają rejsy z Florydy lub innych portów w USA oraz bardziej dostosowany do nich produkt. Dawno, dawno temu Costa pływała też z Florydy ale odpuścili to sobie jeszcze sporo przed pandemią pozostawiając ten rynek swojej matce czyli Carnivalowi. Stąd obecnie na karaibskich rejsach Costy najwięcej jest Francuzów, Włochów, Niemców i Szwajcarów - w różnych proporcjach w zależności od portu wypłynięcia (np. dla rejsów z Martyniki/Gwadelupy jest zdecydowana nadreprezentacja Francuzów). Odnośnie długich weekendów, o których piszesz to kluczowe dla cen mogą być niemieckie ferie w największych landach.
 Relacje PM off  

#1378 PostWysłany: 24 Paź 2023 21:52 

srebrny
Pytanie z innej beczki, bo ustalamy z żoną plan działania na Miami i mamy tam w środku pobytu rejs na Bahamy. Przylatujemy 8.02 odpływamy 12.02 i wracamy do Miami 16.02. Planujemy wziąć auto na lotnisku i oddać gdzieś w okolicy portu. Powiedzmy że znalazłem oferty które mnie interesują ze zwrotem w okolicy portu. Pytanie jak dotrzeć do portu?
- z buta pokazuje ok 35 minut
- komunikacja z dwoma przesiadkami ok 25 minut
- uber?
- jest jakiś specjalny bus portowy którego google maps nie uwzględnia?

wiadomo z którego terminala odpływa MSC?
 Relacje PM off  

#1379 PostWysłany: 24 Paź 2023 22:10 

srebrny
-- 24 Paź 2023 22:00 --

@bruce09lili

W Miami większość hoteli oferuje shuttle busa do portu w cenie kilku dolarów. Korzystałem 3x. Poza tym Uber/Lyft, warto zainteresować się kuponami zniżkowymi, których swojego czasu oferowali całkiem sporo (czasami trzeba założyć nowe konto).

No i jest jeszcze darmowy Trolley. Do portu jeździ Coral Way Trolley.

Informacje: https://www.miami.gov/Transportation-Ro ... s-and-Maps
Mapka: https://www.miami.gov/files/assets/publ ... map508.pdf

MSC podobnie jak amerykańscy operatorzy dorobiło się już chyba swojego własnego terminala w porcie - jest to ostatni (najbardziej odległy) terminal patrząc od Miami (najbliżej Miami Beach). Dawniej korzystali chyba z terminala F. Terminal jest oznaczony na google maps.

PS. Obstawiam, że auto zwrócisz w samym porcie ale musisz rozpoznać szczegóły bo nie sądzę, aby mieli punkt w każdym terminalu. Odległości między skrajnymi terminalami (od F do MSC) to prawie 3 km więc lepiej wiedzieć to wcześniej :-)

-- 24 Paź 2023 22:10 --

PS2. Mała korekta - terminal MSC wg strony https://www.miamidade.gov/portmiami/cru ... minals.asp będzie gotowy dopiero w 2024 roku. Jeśli płyniesz w styczniu to warto sprawdzić aktualny status:-)

W związku z tym przed wycieczką do portu najlepiej sprawdzić gdzie jest statek albo w portowej wyszukiwarce: https://wwwx.miamidade.gov/Apps/Seaport ... fault.aspx

albo w jakimś serwisie monitorującym ruch statków (odpowiednik Flightradar24), np. https://www.vesselfinder.com/ gdzie na mapce zorientujesz się, w której części portu jest Wasz statek. Jeśli będziesz jechał shuttle busem/Uberem/Lyftem wystarczy, że powiesz kierowcy jaki statek Cię interesuje a on już zajmie się resztą :-)

Przykładowo 29.10 statek MSC Seascape cumuje przy terminalu C.
 Relacje PM off
JIK uważa post za pomocny.

#1380 PostWysłany: 24 Paź 2023 22:15 

@bruce09lili
Pytanie czy w rzeczywistości można oddać auto w porcie. Często okazuje się że trzeba oddać na lotnisku, a oni Cie zawiozą busem do terminala z wycieczkowcami.( sam korzystałem z tej opcji w Alamo, ale na przystanek przed lotniskiem podjeżdżały autobusy do portu praktycznie wszystkich wypożyczalni. - Uwaga weryfikują czy masz/miałeś rezerwację.) Sam zresztą tak robiłem. Podobnie jest z tym odbieraniem samochodu w porcie. W rzeczywistości jest to darmowy bus na lotnisko, gdzie odbierasz samochód. Nie jest to takie złe rozwiązanie jak kilka dni zostajesz w Miami i chcesz pojeździć po okolicy, a potem masz transport za darmo pod sam statek.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.
greg2014 uważa post za pomocny.

[ 2044 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 103  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości