Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 1944 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 98  Następna
Autor Wiadomość
#1201 PostWysłany: 28 Maj 2023 19:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Na wyspie MSC na Bahamach obowiązuje pakiet drinków i jedzenie (oczywiście nie wszystko) też jest za free (tak mówi internet, na miejscu dopiero sprawdzę)

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
bruce09lili uważa post za pomocny.

#1202 PostWysłany: 29 Maj 2023 07:41 

Ciekawi mnie jak wygląda sprawa z ubezpieczeniem? Wystarczy wykupić zwykłe na wypoczynek zwiedzanie ? Czy na rejsy są może jakieś specjalne wymogi wysokiego ryzyka? Jak u was wyglądałą sprawa z ubezpieczeniem ?
 Relacje PM off  

#1203 PostWysłany: 29 Maj 2023 07:53 

Loty: 69
Kilometry: 135 167
srebrny
My korzystamy z ubezpieczenia do karty kredytowej platinum/infinite PKO. Nie miałem okazji się przekonać w praktyce, ale dopytywałem u źródła czy na statku też obowiązuje i dostałem potwierdzenie, że na całym świecie łącznie z pobytem na morzu. Ważne żeby ubezpieczenie miało w zakresie sprawy covidowe typu pokrycie kosztów kwarantanny - mimo że prawdopodobieństwo jest już minimalne, bo testów na wejściu nie ma, ale jakby trafiła się infekcja w trakcie rejsu to podejrzewam, że w statkowym szpitalu byłby test.
 Relacje PM off
grondo lubi ten post.
grondo uważa post za pomocny.

#1204 PostWysłany: 29 Maj 2023 10:51 
Site Admin
Awatar użytkownika

bi3lik napisał(a):
jak nazywa się aplikacja? próbowałem msc for me ale nie potrafie sie zalogowac wyskakuje blad

Można będzie dodać swój rejs chyba z tydzień-dwa przed wypłynięciem z tego co pamiętam. W apce można dodać już swoje zdjecie, podpiąć kartę, wypełnić informację o dokumentach, co ograniczy się tylko do potwierdzenia czy się zgadza i przyśpieszy boarding o ile nie mają awarii systemu jak w Genui gdy miałem boarding...
 Relacje PM off  

#1205 PostWysłany: 30 Maj 2023 08:37 

Loty: 63
Kilometry: 128 023
niebieski

tutaj jakas parka opisuje rejs :) Aida, trochę mi narobili ochoty bo teżnie byłem nigdy na kanarach i mysle ze to bylby fajny trip :) powoli można zacząć w sumie planować zimę , czy w aidzie bez pakietu all inclusive da rade przezyc? czy szybciej wydam te 400 eur na statku niz jakbym miał te napoje etc.
 Relacje PM off  

#1206 PostWysłany: 30 Maj 2023 09:37 

srebrny
W Aida masz nielimitowane wino i piwo do lunchu i kolacji. Drink w barze to od 7 do 10 euro. Pozostaje kwestia twojego "zapotrzebowania"
Musisz policzyć. Nam się totalnie to nie spinało i nie braliśmy pakietów napojów. Przez 2 tygodnie na Karaibach wypiliśmy z żoną może po 3 drinki jak był dzień na morzu + coś tam na plaży.
Ale np na następną zimę planujemy MSC z Miami i tam już braliśmy pakiet bo 1,5 dnia na wyspie MSC byłoby kiepsko spędzić na sucho.
 Relacje PM off
radziu89 lubi ten post.

#1207 PostWysłany: 30 Maj 2023 10:02 

srebrny
Jeśli komuś ten niemiecki nie przeszkadza to Aida ma bardzo dobre ceny na Wyspy Kanaryjskie zimą. Ceny po 399 euro -499 euro za tydzień w 1 osoby w kabinie 2 osobowej wewnętrznej spokojnie można było uzyskać ze wszystkimi opłatami. Do tego często dzieci są za darmo, albo z małą dopłatą. Oczywiście inne statki starsze Aidy są mniejsze i gorsze. Pogoda w zimie na Kanarach to też nie jest lipiec/sierpień na Morzu Śródziemnym, wiec z pływaniem w basenie będzie problem i pogoda będzie generalnie gorsza. Do tego to jest jednak rejs po Oceanie Atlantyckim, wiec jednak bujanie jest odczuwalne. Warto to brać pod uwagę.
 Relacje PM off
futro lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1208 PostWysłany: 30 Maj 2023 10:09 

srebrny
Teraz ogólnie Aida zmieniła chyba nieco politykę terminarzową oraz załadunkową i śladem Costy i MSC pozwala dosiadać się w kolejnych portach na niektórych cyklicznych rejsach. Z tego co widziałem to pozwoliło im to nieco zoptymalizować kalendarz na Kanarach i dorzucić do trasy Agadir.
 Relacje PM off
futro uważa post za pomocny.

#1209 PostWysłany: 30 Maj 2023 11:54 

W grudniu byłem na AIDA Nova bez pakietu all (Kanary) ,w styczniu na AIDA Cosma z pakietem all (Emiraty) . A zatem gdzie przydaje się pakiet: 1) w restauracjach tematycznych tam wszystkie drinki bez pakietu są płatne a siedzieć np. w restauracji francuskiej, jeść wykwintne dania tejże kuchni i nie popić lampką wina to już trąci perwersją a i wygląda słabo, bo wszyscy wokół mają na stole jakieś picie 2) leżenie na pokładach słonecznych jak nie masz pakietu to pijesz z własnego pojemnika i też słabo to wygląda bo jako rzekłem wszyscy na około coś tam w ręku mają bo i cena nie zaporowa 3) teatr, występy, pokazy itp. jak w pkt 2. I to chyba na tyle. Moje osobista opinia w temacie kupić nie kupić pakiet jest niejednoznaczna. I warto i nie warto. Oczywiście abstynenci nie mają po co kupować pakietu, chociaż ….. w pakiecie jest ze 20 dobrych drinków bez alko . Ale smakosze kuchni którzy będą korzystać z restauracji tematycznych a do tego lubią kawy już powinni brać pod uwagę pakiet bo to są wg cennika 3 drinki lub kieliszki wina z wyższej półki albo piwa butelkowego i 2 kawy dziennie. Uzbrojony w tę wiedzę na majówkę AIDA Sol (Norwegia) jednak wykupiłem pakiet all.
 Relacje PM off
futro uważa post za pomocny.

#1210 PostWysłany: 30 Maj 2023 12:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Warto też przypomnieć o tym co pisałeś, czyli promocja około 160euro/tydzień w MSC za all-inclusive (nie tylko bezpośrednio, seascanner czy niektórzy polscy pośrednicy też mieli podobną cenę). Dla mnie to był no brainer. Więc, jeżeli jest tak tanio to nie ma co się zastanawiać.
Przez tydzień to wypije człowiek tyle za siebie i za żonę ;) Atrakcyjność pakietu podbijają sytuację takie jak dzień na wyspie MSC.

Edit: Patrzę na potwierdzenie z MSC i za tę cenę jest Easy Plus a nie Easy, to już w ogóle bogactwo...

#1211 PostWysłany: 30 Maj 2023 12:32 

srebrny
@WuWa
warto wziąć pod uwagę kilka czynników w tym np. program zwiedzania. My na Karaibach mieliśmy tylko 3 dni na morzu a jak były wyspy to wracaliśmy na statek na lunch, znów na ląd, później kolacja i praktycznie spać. Tylko raz byliśmy w teatrze, bo program zaczynał się wyjątkowo późno (jeśli dobrze pamiętam to o 21). Młoda o tej godzinie już spała, a my jako że wstawaliśmy codziennie po 6 to też wcześniej chodziliśmy spać. Czyli pakietu nie było nawet gdzie wykorzystać. Zgadzam się co do restauracji tematycznych, ale to też zależy od potrzeb, bo my kupowaliśmy po prostu po jednej lampce i to nadal było poniżej kosztu pakietu. Warto też zwrócić uwagę, że AIDA ma te pakiety stopniowane i nie wszystko się łapie w pierwszy pakiet.

@grondo
ta promocja w MSC to jakoś teraz jest? Bo właśnie rezerwowałem przez seereisedienst.de i nic nie widziałem na ten temat. Tyle że to był rejs 5 dni więc może dlatego się nie łapał
 Relacje PM off  

#1212 PostWysłany: 30 Maj 2023 14:38 

@bruce09lili
W moim przypadku Kanary i Emiraty miały po 1 dniu na morzu, Norwegia 2 dni, reszta dni też intensywne zwiedzanie, ale jak pisałem: rano po śniadaniu kawka po obiedzie kawka, restauracja tematyczna co najmniej lampka dobrego wina lub piwa (w brauhausie do golonki), wieczorem drink do ręki i już wykupiony pakiet z głowy. Dla dzieci w pakiecie masz froozies, millchschakes, soki , nektary czy też dziecięce drinki a to wszystko w cenie pakietu dla dorosłych czyli okrągłe zero EUR za dziecięce pakiety. Nie ma stopniowania pakietów jeżeli kupujesz przy rezerwacji, Płaciłem 180 EUR/os za 7dni (Emiraty) i tyle samo za 9 dni (Norwegia) za osobę dorosłą. Od jesieni cena będzie 200 EUR. I jest to najwyższy możliwy pakiet, nie można w taryfie VARIO dokupić wyższego ( jest w nim wszystko oprócz shotów, te są zawsze płatne). Stopniowanie pakietów jest jak kupujesz na statku (pakiety: light, comfort, deluxe).

@grondo
W przypadku MSC jest jeszcze inny problem: oprócz dobrej zabawy :D ważniejsze jest to, że jak nie wykupisz pakietu to nie tylko dobrze się nie bawisz ale też możesz mieć duże problemy ze zwykłym piciem. Bez żadnego pakietu jest się skazanym na kiepską wodę z dystrybutora, ewentualnie kupowanie napojów na lądzie albo na statku za dużą kasę.
 Relacje PM off
grondo lubi ten post.
radziu89 uważa post za pomocny.

#1213 PostWysłany: 30 Maj 2023 14:51 
Awatar użytkownika

niebieski
@bruce09lili Ja rezerwowałem niedawno na początek grudnia tego roku przez msccruises.de, rejs 7 dni MSC Seascape. Widzę, że promocja dalej jest (patrz screen).
@WuWa - no właśnie nie tylko drinki ale też kawa lepsza, softy, woda butelkowa na której nam zależy a czytaliśmy, że z dystrybutora to różnie
Poza tym chciałem uniknąć sytuacji, w której wydaję kupę kasy na loty do miami, noclegi tam, rejs, a potem zastanawiam się czy wypić jeszcze jedno Cuba Libre ;) Szczególnie, że drinków po 20 usd w Miami raczej będę sobie odmawiał ;)

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.

#1214 PostWysłany: 31 Maj 2023 20:03 

Witam!
Wybieram właśnie pierwszy rejs , korzystam z pośrednika w Polsce który proponuje następującą ofertę :
https://www.namorzu.pl/o,wyspy-kanaryjs ... artureDate

Wydaje mi się że na pierwszy raz lepiej wybrać opcję z wszystkim zorganizowanym przez pośredniak , czy się mylę ?

Na co zwrócić uwagę przy rezerwacji ?

Pozdrawiam.Piotr
 Relacje PM off  

#1215 PostWysłany: 31 Maj 2023 20:38 

srebrny
Tutaj masz to samo z napiwkami o 550 Euro taniej
Image

Do oferty polskiego pośrednika musisz doliczyć jakieś 200 Euro/os napiwków
Czy warto zapłacić 750 Euro za osobę za to że zawiozą Cię autokarem? Ja bym nie zapłacił, ale to kwestia preferencji. Do Savony można dość łatwo dostać się samochodem.
Jeśli to jest pierwszy rejs to może warto rozważyć coś krótszego/tańszego/z niemieckich portów żeby zobaczyć na spokojnie co i jak?
 Relacje PM off
japhar lubi ten post.

#1216 PostWysłany: 31 Maj 2023 20:54 

Dzięki wielkie - zawsze warto spytać kogoś bardziej doświadczonego.

Niestety nie rozmawiam i piszę po niemiecku , jak to rozwiązać ?
Z dojazdem racja - można ogarnąć samemu jeżeli się człowiek uprze a zaoszczędzone pieniądze wydać na co innego podczas rejsu.

Jeszcze raz dziękuje za info!

Ostatnio edytowany przez michzak, 01 Cze 2023 10:23, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Relacje PM off  

#1217 PostWysłany: 31 Maj 2023 20:59 

srebrny
Ja też nie znam niemieckiego ale zawsze sprawdzam oferty na pośrednikach ogólnoeuropejskich, niemieckich i na stronach armatorów (w wersji niemieckiej i europejskiej)
W dobie translatora wbudowanego w przeglądarce język nie ma większego znaczenia.
 Relacje PM off  

#1218 PostWysłany: 31 Maj 2023 23:03 

srebrny
Na seascanner wersja angielska również powinno dać się wyszukać ten rejs.
Co do Savony to można tanio dolecieć do Mediolanu/Bergamo i dalej pociągiem.
 Relacje PM off
bruce09lili lubi ten post.

#1219 PostWysłany: 05 Cze 2023 21:51 

srebrny
Dwa pytania:

1. Na ile dni przed rejsem Costa wystawia bilety/naklejki na bagaże? Bo w przyszły poniedziałek ruszamy a na myCosta nadal nic
2. Czy ktoś czekał dłużej niż kilka dni na rozliczenie transakcji przy rezerwacji na Seereisedienst.de? Minął tydzień od momentu jak poszły zaliczki z karty i nadal nie dostałem faktury. Przyszły potwierdzenia od MSC, mam nr nadania ale na dal nie wiem ile zaliczki i za co dokładnie zapłaciłem. Domyślam się że jedna zaliczka to za rejs, a druga za pakiet napojów.
 Relacje PM off  

#1220 PostWysłany: 05 Cze 2023 22:03 

Loty: 63
Kilometry: 128 023
niebieski
kolejny odcinek dla zainteresowanych, z filmiku lepiej moimz daniem to wyglada niz na msc :)

przyglądam się temu bo myślę czy nie zaatakować w listopadzie kanary statkiem ;)
 Relacje PM off
JIK lubi ten post.

[ 1944 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 98  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości