Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.



 [ 1303 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 66  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 15 Sie 2016 11:18 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 Paź 2015
Posty: 37
Loty: 11
Kilometry: 26 068
dziabulek napisał(a):
Pytanie czy latają na stałe czy na sezon, bo się to zmieniało w międzyczasie.

mam lot Qatarem w terminie 03.10-02.11 i na trasie WAW-DOH i DOH-WAW jest Airbus330.
Góra
 Relacje PM off
Grzes830324 lubi ten post.
 
 
#62 PostWysłany: 22 Sie 2016 08:32 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 Sty 2015
Posty: 900
Loty: 303
Kilometry: 485 298
srebrny
Zgadza się - A330 będzie już regularnie obsługiwał trasę WAW-DOH, co nie zmienia faktu, że A320 nie wyleciał z ich floty i nadal wąskokadłubowiec może się trafić.

A teraz z innej beczki. Ktoś wie jak to jest z mobilnymi kartami pokładowymi? Lecę między dwoma lotniskami, które obsługuję mobile karty - oczywiście z przesiadką w Doha. Na stronie jest taki zapis: "Please note that you need a paper boarding pass to use your e-Gate card in Doha". Co to jest e-Gate card? To w praktyce mogę lecieć posiadając tylko mobilną kartę pokładową czy nie?
_________________
Don't be evil
Góra
 Relacje PM off  
 
#63 PostWysłany: 22 Sie 2016 09:43 

Rejestracja: 30 Wrz 2011
Posty: 357
To może ja opiszę sytuację z zeszłego tygodnia jaką mieli moi rodzice.
Wycieczka wykupiona w austriackim neckermanie. Lot Qatarem z Berlina o 22 w poniedziałek. Z południa PL wyjechali samochodem o 11. Po godzinie w samolocie, musieli opuścić maszynę gdyż silnik nie odpalił. ok 1 w nocy byli w hotelu (rano zero powiadomień itd kiedy lot do Doha) odlecieli do Doha o 15:30 we wtorek. W Doha po 21:00 nie mieli bagaży (wtf?) i dostali znowu hotel bo lot do Male będzie o 8 rano w środę.... Tylko hotel, zero jedzenia itd.
Na Malediwach byli ok 19 czasu lokalnego w środę!!!

I tutaj sam zacząłem się zastanawiać i czytać jakie są w takich sytuacjach prawa pasażera, na jakie odszkodowanie można liczyć itd Na moje ok 80 lotów nigdy mi się nie przytrafiło większe opóźnienie na szczęście , a prawie zawsze mamy dalsze rezerwacje i zaplanowaną całą trase zwiedzania
_________________
https://www.youtube.com/user/MrDziewon
Życie w Andaluzji

www.amigoucieka.blogspot.com
Góra
 Relacje PM off  
 
#64 PostWysłany: 22 Sie 2016 11:45 

Rejestracja: 19 Mar 2012
Posty: 508
niebieski
A co oznaczaja litery w klasie ekonomicznej w Qatar Airways, mialem O a teraz N.
Góra
 Relacje PM off  
 
#65 PostWysłany: 22 Sie 2016 11:56 

Rejestracja: 19 Lut 2013
Posty: 495
Loty: 313
Kilometry: 553 451
niebieski
klasę taryfową
ale same z siebie się one nie zmieniają
N jest chyba wyższe niż 0 (daje 50% a nie 25% w Qatarze) więc i kosztuje więcej
Góra
 Relacje PM off  
 
#66 PostWysłany: 22 Sie 2016 13:00 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 Mar 2014
Posty: 1531
Loty: 140
Kilometry: 266 755
niebieski
Jasne, że może trafić się wąskokadłubowiec. Taniej wyszło wracać do Budapesztu niż do Warszawy, a do BUD z Dohy lata A320 . Także tam jeszcze nie wymienili na nic większego.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#67 PostWysłany: 22 Sie 2016 13:16 

Rejestracja: 19 Mar 2012
Posty: 508
niebieski
wilczagorka napisał(a):
klasę taryfową
ale same z siebie się one nie zmieniają
N jest chyba wyższe niż 0 (daje 50% a nie 25% w Qatarze) więc i kosztuje więcej


Zmienili nam samolot i przedzwonilismy ze dlaczego (mielismy klase O) (kupilismy bilety do Indonezji w lutym chyba jak byla promocja Qatar za 300€ w obie strony, wzelizmy wtedy najtansze godziny i dni) i nam powiedzieli ze mozemy sobie zmienic dni jak chcemy.

Teraz wylatujemy pare godzin wczesniej a wracamy dzien pozniej.

I dlatego teraz pisze klasa N i nie wiedzialem co to znaczy.

Zaden z nas nie ma zadnej karty Milles lub Qatar, no to chyba dla nas to nic nie znaczy.

Dzieki i przepraszam za moj polski ;D
Góra
 Relacje PM off  
 
#68 PostWysłany: 01 Wrz 2016 17:31 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 Paź 2014
Posty: 468
Loty: 134
Kilometry: 408 725
niebieski
Kupiłem niedawno bilety w Qatar i będę leciał pierwszy raz tą linią.
I teraz zasadnicze pytanie - ktoś wie jak w praktyce wygląda możliwość rezerwacji miejsc emergency (przy wyjściu ewakuacyjnym-więcej miejsca na nogi)? Przy moich wymiarach takie miejsce to zbawienie :D W takiej Lufthansie można rezerwować przez neta, w Turkish poprosić na lotnisku przy odprawie... A jak w Qatar? Na ich stronie mogę co prawda wybrać konkretne miejsca ale miejsca emergency są poblokowane :(
I od razu korzystając z okazji - jak zwiększyć prawdopodobieństwo dostania upgrade do wyższej klasy w Qatar? Rozumiem, że zarejestrować się w ich programie lojalnościowym, nie robić odprawy on-line, nie wybierać specjalnego posiłku? Coś jeszcze? ;)

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Łukasz
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#69 PostWysłany: 02 Wrz 2016 07:19 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 Mar 2014
Posty: 1531
Loty: 140
Kilometry: 266 755
niebieski
Co do siedzeń z większą ilością miejsca na nogi to można to uzyskać tylko przy odprawie. Także najlepiej być na lotnisku jak zaczną odprawę i zgłosić taką chęć. Nie można dokonać rezerwacji prędzej.
Co do upgrade to tak jak w każdej linii, nikt nie wie od czego to zależy:) a jak wie to i tak się nie podzieli, bo patent szybko by upadł.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off
poszwin uważa post za pomocny.
 
 
#70 PostWysłany: 05 Wrz 2016 20:05 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 Cze 2016
Posty: 115
Loty: 22
Kilometry: 67 312
W ramach, Qatarowskiej promocji (tej "Podróże marzeń) cała rodzinka (5 osób) wybierze się na majówkę do Shanghaju. Jak że to nasz pierwszy lot nimi to mam nadzieję, że nie będzie większych problemów by nas jakoś usadzono razem (2+3) :)

Mam nadzieję, że wybór ich oferty nie był zły :)
Góra
 Relacje PM off  
 
#71 PostWysłany: 06 Wrz 2016 07:07 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 Mar 2014
Posty: 1531
Loty: 140
Kilometry: 266 755
niebieski
@Turtelik sam się usadzasz bo masz wybór miejsc.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#72 PostWysłany: 06 Wrz 2016 07:47 
Moderator forum

Rejestracja: 08 Lis 2011
Posty: 951
Loty: 124
Kilometry: 370 562
poszwin napisał(a):
Kupiłem niedawno bilety w Qatar i będę leciał pierwszy raz tą linią.
I teraz zasadnicze pytanie - ktoś wie jak w praktyce wygląda możliwość rezerwacji miejsc emergency (przy wyjściu ewakuacyjnym-więcej miejsca na nogi)? Przy moich wymiarach takie miejsce to zbawienie :D ...


Nawet gdyby Ci się nie udało, to nie popadaj w jakąś skrajna rozpacz - w Qatarze jest naprawdę sporo miejsca na nogi nawet na standardowych miejscach.
_________________
Moje relacje:
<USA - Roadtrip z namiotem na dachu>; <Seszele Luksusowo? Budżetowo? Panie, a nie można obu? Można!>,
<Islandia - lodowe góry i maskonury.>, <Ej, ale będzie widać góry? - Kirgistan Kazachstan>
<Wuchta problemów - Hong Kong, Filipiny>
Góra
 Relacje PM off  
 
#73 PostWysłany: 06 Wrz 2016 18:06 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 Cze 2016
Posty: 115
Loty: 22
Kilometry: 67 312
@dziabulek, bardzo dziękuję :)

A lepiej będzie odprawić nas na lotnisku czy online, by szybciej zaklepać miejsca koło siebie?
Góra
 Relacje PM off  
 
#74 PostWysłany: 06 Wrz 2016 18:18 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 Mar 2014
Posty: 1531
Loty: 140
Kilometry: 266 755
niebieski
Miejsca możesz zaklepać już dziś (jeśli masz kupione bilety). Na stronie przewoźnika.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#75 PostWysłany: 06 Wrz 2016 18:19 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 Sty 2016
Posty: 153
Loty: 151
Kilometry: 239 397
Miejsca w Qatarze zaklepuje się przez stronę internetową. Poprzez "zarządzaj rezerwacją" dla każdego lotu można wybrać optymalne dla siebie miejsca.
_________________
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
Góra
 Relacje PM off  
 
#76 PostWysłany: 06 Wrz 2016 19:20 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 Lip 2010
Posty: 3107
srebrny
marcinsss napisał(a):
poszwin napisał(a):
Kupiłem niedawno bilety w Qatar i będę leciał pierwszy raz tą linią.
I teraz zasadnicze pytanie - ktoś wie jak w praktyce wygląda możliwość rezerwacji miejsc emergency (przy wyjściu ewakuacyjnym-więcej miejsca na nogi)? Przy moich wymiarach takie miejsce to zbawienie :D ...


Nawet gdyby Ci się nie udało, to nie popadaj w jakąś skrajna rozpacz - w Qatarze jest naprawdę sporo miejsca na nogi nawet na standardowych miejscach.


:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: eee chyba sobie żartujesz
w B777 to może i jest miejsce, ale w A330 jest bardzo przeciętnie [jak to w A330], a jak trafisz miejsce ze skrzynką od systemu rozrywki pod siedzeniem przed tobą, to, hoho! wspomnisz mojego posta


pozdrawiam, Karol, 189cm wzrostu
_________________
"lepiej nie jechać i nie żałować niż jechać i żałować" - Tony Halik
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#77 PostWysłany: 20 Wrz 2016 09:01 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 Mar 2014
Posty: 1531
Loty: 140
Kilometry: 266 755
niebieski
Mam pytanie.
Czy ktoś może leciał A380 należącym do Qatar i korzystał z gniazdka.
Chodzi mi o ładowanie laptopa, tak aby swobodnie w czasie lotu można z niego korzystać.
Wg SeatGuru : This Airbus A380 offers an AC power port at each seat across all cabins.
Ale już wg google flights : Zasilanie w fotelu przez USB

No to jak to jest można czy nie można? Chodzi mi o oglądanie filmów na laptopie, niestety mój angielski jest dobry ale nie na tyle aby swobodnie oglądać filmy, a nie wierzę w rozbudowaną rozrywkę w rodzimym języku. Więc pozostaje oglądanie ze swojego sprzętu. Ktoś może praktykował?
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#78 PostWysłany: 20 Wrz 2016 09:34 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 Lut 2014
Posty: 2539
Loty: 322
Kilometry: 622 643
złoty
Ale z gniazdka takiego 220 volt? Co wygląda jak ryjek świnki?;-)
Jak dobrze pamiętam była tylko możliwość ładowania sprzętu przez USB.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#79 PostWysłany: 20 Wrz 2016 09:47 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 Mar 2014
Posty: 1531
Loty: 140
Kilometry: 266 755
niebieski
No takiego standardowego gniazdka, lub "ichniejszego" do którego można podłączyć adapter.
Przez USB można naładować tel ale laptopa nie da niestety rady.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#80 PostWysłany: 20 Wrz 2016 10:23 
Moderator forum

Rejestracja: 08 Lis 2011
Posty: 951
Loty: 124
Kilometry: 370 562
Oglądaj na telefonie/tablecie. :)
Przetestowane, działa.
_________________
Moje relacje:
<USA - Roadtrip z namiotem na dachu>; <Seszele Luksusowo? Budżetowo? Panie, a nie można obu? Można!>,
<Islandia - lodowe góry i maskonury.>, <Ej, ale będzie widać góry? - Kirgistan Kazachstan>
<Wuchta problemów - Hong Kong, Filipiny>
Góra
 Relacje PM off
dziabulek uważa post za pomocny.
 
 
 [ 1303 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 66  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 6 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

  
phpBB® Forum Software © phpBB Group