Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 32 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Wrz 2023 17:49 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Trochę wiki na początku

Pieds-noirs (w dosłownym tłumaczeniu „Czarne Stopy“) to przydomek francuskich osadników mieszkających we francuskich departamentach Algierii i innych europejskich kolonistów z okresu od 1830 do odzyskania niepodległości przez Algierię (1962).

Do dziś nie mam bladego pojęcia czemu ta Algieria mnie fascynowała i chciałem ją odwiedzić. Powiem szczerze, przez lata nie miałem bladego pojęcia o Algierii i co tam się dzieje. Głównie media doszyli informacji z Arabskiej wiosny Tunezji, wojny w Libii a portalach podróżniczych można było tylko poczytać o magicznych kurortów Egiptu, kolorowego Maroka lub odpoczynkowej Tunezji.

Dopiero pierwsze styczności o Algierii miałem w robocie. Koleżanka z pracy, zakochana Marokiem, pokazywała mi złe strony Algierii. Jaka to niebezpieczna, jaka sjaka traka, lepiej Maroko.

Powstała ogromna dziura, i jakoś olewałem tam wyjazdu, bardziej z powodu dziwnej wizy. Coś tam się słyszało znowu (lub może wreszcie) w mediach o protestach przeciwko prezydentowi/dyktatorowi Butefice, ale dalej to była kropla w wiadomościach.

2022 rok. Rok voucherów od liniach lotniczych za odwołane loty. I tak zostałem posiadaczem vouchera na KLM/AF o wartości 120 eur. I wtedy wpada pomysł.

W 2022 zrobiłeś Mauretanię (panowie-to-co-wskakujemy-przejazd-mauretanskim-pociagiem,213,169507) tam @sko1czek opowiadał o Algierii tyle fajnych rzeczy, to może kupźże ten bilet, na koniec roku. Zrób sobie prezent pod choinkę.

Więć w TV puściłem koncert świętej pamięci Rachida Taha, wyjąłem kartę z portfelu, i tak dziwnym trafem zostałem posiadaczem biletu do Algierii, na październik 2023.

PS będzie to moja pierwsza relacja live, więc zobaczymy jak to się potoczy

Ostatnio edytowany przez Zeus 14 Paź 2023 15:50, edytowano w sumie 2 razy
 Relacje PM off
28 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#2 PostWysłany: 25 Wrz 2023 19:22 

Loty: 1052
Kilometry: 1 034 002
platynowy
No to czekamy, bo ja ruszam za 2 tygodnie.
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 25 Wrz 2023 22:28 

niebieski
Absolutnie czekamy, my w grudniu! :)
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 25 Wrz 2023 22:39 
Awatar użytkownika

Loty: 319
Kilometry: 552 792
niebieski
Chętnie będę śledził bo sam ruszam w listopadzie ;)
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 26 Wrz 2023 06:03 
Awatar użytkownika

Loty: 317
Kilometry: 366 814
srebrny
Widzę że spore grono osób tutaj posiada bilet do Algerii, zapewne z promki LH 8-)
 Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 26 Wrz 2023 11:17 

Loty: 1052
Kilometry: 1 034 002
platynowy
@Martinuss Myślę, że rzeczywiście większość lub wszyscy. Ja w każdym razie tak.
2 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 26 Wrz 2023 11:50 
Awatar użytkownika

srebrny
Rozumiem, że chcemy zaliczyć się do klubu Algieria Explorers, ale głównie dajmy szansę Autorowi na wypowiedź dobra? ;)
4 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 26 Wrz 2023 11:59 
Awatar użytkownika

niebieski
@wtak oczywiście. Czekam z niecierpliwością na kolejne wpisy @Zeus ;)
Martinuss lubi ten post.

#9 PostWysłany: 27 Wrz 2023 21:09 

niebieski
No dobra... mam już pierwszą część napisaną po naszej podróży ;-).. jak ją tu wsadzić?
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 27 Wrz 2023 21:17 

niebieski
justysia75No dobra... mam już pierwszą część napisaną po naszej podróży ;-).. jak ją tu wsadzić?

znaczy opublikować jako bloga moje "wypociny" ;-)
 Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 27 Wrz 2023 21:22 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

@justysia75 odpal swojego :) będzie podwójna lektura na październik :D

Może zachęcić ludzi do wypełnienia tematu o Algierii :)
 Relacje PM off
Pióra lubi ten post.

#12 PostWysłany: 27 Wrz 2023 23:22 

niebieski
Zeus napisał(a):
@justysia75 odpal swojego :) będzie podwójna lektura na październik :D

Może zachęcić ludzi do wypełnienia tematu o Algierii :)

„Odpalone”😎
 Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 28 Wrz 2023 18:24 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Organizacja wyjazdu do Algierii, to coś w rodzaju pudła/paradoksu Schrödingera. Z jednej strony łatwiej to się organizuje (porównująć np. z naszym wyjazdem do Mauretanii) a z drugiej strony jest to o niebo trudniejsze niż wyjazd do ich sąsiadów jak Tunezja lub Maroko.

Informacji dużo nie ma (Lonely Planet od lat nie wydrukował nową wersję, a stare wersję sięgają 30 - 50 eur w ebay) na necie. Vlogów, świeżych info lub nawet na forum sporo nie było. I tutaj znowu w pomocy przychodzi UNESCO i ich atrakcje, więc częściowo plan na tydzień powstaje. Algier, Ghardaia, pustynia Sahara oraz Konstantyna. Taki mini Gringo Trail.

Drugie schody zaczynają przy kupnie biletów lotniczych. Jak to w “dziwnych krajach” nasze karty jakoś nie działają. Ale zawsze do pomocy przychodzą OTA. Plan już jest.

Załącznik:
ALG .jpg

I zaczynają schody, znane jako wiza. W Mauretanii, to czysta formalność. Przylatujesz, płacisz, wklejają wizę i Bienvenue a Mauritanie.
Tutaj jednak sprawy są inne. Do dostania wizy potrzebne jest zaproszenie. Kiedyś wystarczało potwierdzenie noclegu z Algierii i po sprawie. Ale niestety czasy się zmieniły, i zostaje jedynie zaproszenie od lokalnego Algierczyka lub zaproszenie od biura podróży.

Więć cały maj i czerwiec spędzam na telefonach, mailach i czarnych zakątkach internetach szukając sposobu. Światełko w tunelu, to nowy program po covidowy Algierii, Visa On Arrival dla ludzi zwiedzających tereny Saharyjskie. Ghardaia to brama do Sahary, więc próbuję na pewniaka do biura w Algierze czy uda się dostać magicznego papierka i po 12h, przychodzi odpowiedź: Oczywiście że tak! Poprosimy tylko skany paszportów, wypełnienie dziwnego papierka i cierpliwości, do drugiej magicznej wiadomości:
Good news! The VOA is ready!

Załącznik:
alg_visa.jpg

Tydzień przed wyjazdem, układamy ostatnie cegiełki (noclegi w Algierze), transfery i już powolutku możemy się pakować!

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off
19 ludzi lubi ten post.
friderikos uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 13 Paź 2023 12:23 
Awatar użytkownika

złoty
@Zeus wprowadził novum w relacjach live na tym forum. Postował w różnych tematach mniej lub bardziej na żywo - a samą relację zostawił placeholderem :D
https://www.fly4free.pl/forum/czy-w-algierii-jest-bezpiecznie,654,45393&p=1649495#p1649495
https://www.fly4free.pl/forum/jedzenie-alkohole-w-samolocie,226,40802&p=1649505#p1649505
https://www.fly4free.pl/forum/ghardaia-noumerat-centrum,430,173395&p=1649492#p1649492
https://www.fly4free.pl/forum/hotele-w-algierze,542,73585&p=1649474#p1649474
https://www.fly4free.pl/forum/alkohol-w-algierii,431,74600&p=1649398#p1649398
itd...
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#15 PostWysłany: 13 Paź 2023 12:26 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

@abelincoln wiem, miało być live, ale padł monitor w lapku i był w serwisie ;/

Co do innych tematów, nie każdy lubi czytać relacji, i woli mieć to na szybko/gotowe, więć pomagam. A temat Algierii przez lata była "zaniedbany" i zakurzony ;(

Ale dziś wracam do pisania relacji :)
 Relacje PM off
travellista lubi ten post.

#16 PostWysłany: 13 Paź 2023 12:40 
Awatar użytkownika

złoty
@Zeus Nie zrozum mnie źle - to nie było ponaglenie czy przygana, tylko obserwacja. Sam wiem jak na wyjazdach czasem brakuje chęci\weny\oddechu by pisać jednocześnie relacje.
 Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#17 PostWysłany: 13 Paź 2023 13:21 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

@abelincoln wiem wiem :) Po prostu wiem ze sporo ludzi leci niebawem a ja w piątek mam kolejny wyjazd, to wolę podać jak najwięcej info :)

Potem będzie rozpisane i z lepszymi fotkami :)
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#18 PostWysłany: 13 Paź 2023 16:34 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Byłem zielony o Algierii. Zarówno turystycznie oraz historycznie. Coś tam świtało mi o Wojnę o niepodległość, coś o czarnych czasach i Boutefice. No jak wiadomo, historia w szkole się kończy max do drugiej wojny światowej.

Dopiero po zakupach biletów zacząłem się interesować tym, i oczywiście do pomocy przyszedł Wydawnictwo Czarne i książka pani Ludwiki Włodek - Gorsze dzieci Republiki - O Algierczykach we Francji (link do ksiązki: https://czarne.com.pl/katalog/ksiazki/g ... -republiki)
Tam pierwszy raz spotkałem twierdzenie Pied-noir, o traktowaniu francuzów w algierii (i vice verca) przed - w trakcie - po wojnie o niepodległość oraz o zbrodniach jakich francuzy doprowadzili tam.

No i kontakt z akronimami które spotkałem w Algierii:
FLN (Front de Libération Nationale / Front Wyzwolenia Narodowego)
OAS (Organisation de l’Armée Secrète / Organizacja Tajnej Armii)

Więcej jednak się dowiedziałem przy pomocy podcastów Za Rubieżą:

Dlaczego Francja podbiła Algierię?
https://open.spotify.com/episode/5wd0EeolKX29MTqKXSsFSy

oraz

Wojna Algierska, jak francja straciła swoje Kresy
https://open.spotify.com/episode/0BdZkHfsKaeadvRICsC01t

Tam zrozumiałem, co francuzi doprowadzili tam i czemu dziś temat Algierii i wojny to temat tabu przy wielu francuzach którzy brali udział w wojnie lub mieli kogoś tam.

Warto także wspomnieć o kultowym/słynnym filmie: Bitwa o Algier, który został nakręcony w 1966, 11 lat po słynnej bitwie w stolicy kraju, jednym z licznych które odbyły się między 54 i 62, nakręcony przez słynnego włoskiego reżysera Gillo Pontecorvo z muzyką Enniego Morricone.

Cały film można znaleźć na youtube

Oraz polskimi napisami

https://www.cda.pl/video/631409078

I tyle na wstęp. W weekend wracamy z akcją, bo muszę fotki przerobić
 Relacje PM off
13 ludzi lubi ten post.

#19 PostWysłany: 13 Paź 2023 17:46 
Awatar użytkownika

niebieski
@Zeus czekam na więcej. Książkę również czytałem i polecam każdemu kto wybiera się do Algierii ;)
Zeus lubi ten post.

#20 PostWysłany: 13 Paź 2023 18:36 

złoty
Bitwa o Algier do dziś jest świetnym filmem.
 Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

[ 32 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot], TIT oraz 1 gość