Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 333 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 09 Lis 2015 18:08 
Awatar użytkownika

Loty: 212
Kilometry: 353 574
niebieski
Tam jest czynne wszystko 24h mimo że na lotnisku nikogo nie ma.
 Relacje PM off  

#42 PostWysłany: 15 Lis 2015 20:00 

Wizz przylatuje ok 21, więc w zasadzie można wsiąść do ostatniego busa F55 o 22. Czy ze stacji lbn batutta odjedzie jeszcze metro w kierunku centrum ok 22:30 we wtorek ? Jest potrzeba dostania się do stacji Union i myślę ewentualnie o jakimś planie awaryjnym. Jak długo jedzie F55 z DWC do lbn batutta ?
 Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 15 Lis 2015 20:53 

Loty: 57
Kilometry: 116 084
Jak WIZZ przyleci planowo i uwiniesz się to zdążysz na PRZEDOSTATNI autobus. Musisz szybko wymienić pieniądze i kupić karty NOL. Automat biletowy na przystanku nie akceptuje kart!!!!

Marek
 Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 20 Lis 2015 14:27 

Loty: 20
Kilometry: 43 668
Zbanowany
aga1980 napisał(a):
Czy ze stacji lbn batutta odjedzie jeszcze metro w kierunku centrum ok 22:30 we wtorek ?

Tak, tu masz rozpiskę: http://www.rta.ae/dubai_metro/english/first-step4.html

aga1980 napisał(a):
Jak długo jedzie F55 z DWC do lbn batutta ?

Około 40 min.
 Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 19 Sty 2016 08:19 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 321
Kilometry: 478 684
To może i ja trochę dopiszę, bo wykonałem właśnie 3x operacje lotnicze na DWC (2x lądowanie i 1 start). Opóźniony Wizz z BUD przyleciał 45 minut po czasie, wysiedliśmy, szybka kontrola paszportów, zamiana paru dolarów na dirhamy (polecam raczej ten kantor zaraz za stanowiskiem kontroli, jakoś więcej dirhamów dali) biegiem i na przystanku dowiadujemy się, że autobus właśnie odjechał. Z tego miejsca chciałbym pozdrowić Wizza :lol:

Na przystanku stoi automat do biletów, ale kart płatniczych nie przyjmuje. Na dodatek nie chce sprzedać biletów do Palm Deira (tam chcemy dojechać, to kawał drogi, a kolejny lot mamy następnego dnia przed południem z DXB). Wracam więc na lotnisko - tam informacja turystyczna, BEZPŁATNY internet i punkt sprzedazy biletów. Są tez otwarte sklepy i bankomat, jakby co...

W informacji (w piątki chyba nieczynna jest) pobieram darmową mapę Dubaju, udaję się do punktu sprzedaży biletów i pan doradza mi czerwoną kartę na jednorazowy przejazd (z przesiadkami) do Palm Deira właśnie. 8,5 za kartę, karta jest ważna 3 m-ce i może być doładowana jeszcze 9 razy w tym czasie. Bilety całodniowe w Dubaju ważne są do północy. Więc żadna karta typu 1 day pass tu się nie kalkuluje. Zdaje się że pan nie chciał Karty płatniczej, cash only i tylko dirhamy. Wracam na przystanek odcyfrowujemy maczkiem napisane godziny odjazdu, po próbach dochodzimy do wniosku że autobusy jeżdzą o kazdej pełnej godzinie +30 minut. Czyli np 20:30, 21:30, 22:30.... I to się tyczy obydwu przystanków końcowych, czyli lotniska Al Maktoum (DWC) oraz stacji metra Ibn Batutta. Tam też odjeżdzają autobusy w kierunku lotniska o pełnej godzinie + 30 minut. Co 60 minut, jakby ktoś miał wątpliwości.

Stanowisko autobusów F55 z Ibn Batutta jest mniej więcej TUTAJ Po wyjsciu z metra dochodzimy do autobusów i ostatnie po prawo.

Autobus rusza o 22.30, prawie się nie zatrzymuje, jedzie na Ibn Batutta, niestety przyjeżdza kilka minut po 23 i oglądamy tylko z pewnej odległości ostatnie odjeżdżające metro. Z tego miejsca także chciałbym pozdrowić Wizz :mrgreen: Lekka konsternacja, bo ciemno, daleko, łatwy plan dojazdu spalił na panewce... Dutków na taxi też nie ma za wiele... więc udajemy się na dworzec autobusowy Ibn Batutta (tam zatrzymuje się F55 z lotniska) jakies 50 metrów od metra i zaczynamy wypytywać. Kierowca jednego z autobusów uprzejmie udziela informacji, nam poleca autobus numer 8. Włączam nawigację, coby się orientować w terenie i ruszamy. Bus nr 8 można polecić jako alternatywę dla metra. Początkowo nieco kluczy, jednak później jedzie wzdłuż metra aż do okolic gdzie metro linia 1 łączy się z linią 2. Ku naszej uciesze i wbrew temu co mówił kierowca, okazuje się że jedzie dalej i wzdłuż linii 2 dojeżdza do Palm Deira tam, gdzie chciałem dojechać metrem. Tak zatem jeśli i wam ucieknie ostatnie metro, a macie nocleg gdzieś w centrum albo Deira, to zasuwajcie na autobus 8.

Autobusy mają strefę dla kobiet, ale nie jest to rygorystycznie przestrzegane. Bilety kasujemy WSIADAJĄC i WYSIADAJĄC poprzez przyłożenie karty do czytnika. W autobusie kierowca zatrzymał go w którymś momencie i przeszedł po autobusie sprawdzając bilety.

Drugi przylot odbył się w piątek, który to dzień jest dniem wolnym w Dubaju. I to o 4 rano. Na lotnisku jest pusto, jednak ciężko o jakieś legowisko bez poręczy. Jeśli ktoś nie ma obiekcji, to w pokoju modlitw jest gruby dywan a przed nim ławka, chyba jedyna na lotnisku bez poręczy... :roll: O 6 wezwanie do modlitwy przez głosniki... Gniazdka są (układ brytyjski, więc albo przelotka, albo trzeba wetknąć plastikową łyżkę w górną dziurkę).

O 9.30 wyruszyliśmy mając w pamięci, że metro w tym dniu startuje o 13, co jednak - jak się okazało - zostało zmienione i teraz kursuje już w piątki od 10. Tym razem zakupiliśmy czerwone karty daily pass - ważność 90 dni - doładowanie jeszcze 9 razy (doładowaliśmy drugiego dnia) koszt 2d za kartę + 20 za przejazdy. Co ciekawe nie można doładować czerwonej karty typu single pass (jeden przejazd) na daily pass (całodniowy). Single passy doładowujemy tylko na single passy, a daily passy na daily passy. Pierwszy kontakt z metrem - super - również wydzielone strefy - również nie jest to ściśle przestrzegane, jednak nalepki informują o karach pieniężnych za naruszenie zasady stref oraz za picie i jedzenie w metrze.

Odprawa online Wizz na tym lotnisku nie jest mozliwa, ale bez stresu. Udajemy się do odpowiedniego stanowiska (tam gdzie ludzie, bo odlatują akurat dwa wizzy) wręczamy pani paszport, a ona drukuje dla nas bilety. Nieodpłatnie.

To tyle ode mnie w temacie DWC.
 Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

#46 PostWysłany: 06 Lut 2016 11:29 

niebieski
Czy podzieli się ktoś doświadczeniami z kontrolą wielkości bagazu podręcznego na tym lotnisku (Wizz)? ;)
 Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 06 Lut 2016 11:36 

niebieski
Na DWC w lotach do Europy praktycznie nie zwracają uwagi na bagaż/ dwa razy leciałem/
Ale w Budapeszcie przy wylocie "w blaszaku" kontrolują i ludzie dopłacają, nie ma co liczyć,że przy wylocie z Budapesztu uda się "przemycić" za duży bagaż.
 Relacje PM off
myca007 uważa post za pomocny.

#48 PostWysłany: 06 Lut 2016 11:52 
Awatar użytkownika

Loty: 27
Kilometry: 58 649
myca007 napisał(a):
Czy podzieli się ktoś doświadczeniami z kontrolą wielkości bagazu podręcznego na tym lotnisku (Wizz)? ;)

Wylot o 20, zero sprawdzania bagazy, w dodatku przeszła butelka mineralki :lol: (a zorientowałam się dopiero w pokoju hotelowym w Budapeszcie:D)
myca007 uważa post za pomocny.

#49 PostWysłany: 06 Lut 2016 16:27 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
myca007 napisał(a):

Mnie chcieli kontrolować, ale miałem naklejkę "small" z poprzedniego lotu i dali sobie spokój. Dobrze, że ją miałem, bo mój bagaż był lekko naciągany w kwestii rozmiaru i musiałbym chyba się przebierać, żeby idealnie wszedł do kosza.

#50 PostWysłany: 06 Lut 2016 19:36 

Loty: 40
Kilometry: 78 827
W tym roku w wakcje (sierpień) ku mojemu zdziwieniu sprawdzali i to dosc dokladnie wszystkich, którzy mieli walizki i ewentualnie "drugi bagaz" podreczny tj. torebkę, laptopa etc. Nas z plecakami (cocnieco za duzymi) olali zupelnie.

#51 PostWysłany: 06 Lut 2016 20:29 

@ATX Bo plecak można zawsze rozpakować i 'zmniejszyć'. A jak zmniejszysz walizkę? Przecież nikt nie będzie obijał w walizce rogów :D W ten sposób można pasażerów dodatkowo 'skroić'.
 PM off  

#52 PostWysłany: 07 Lut 2016 00:47 

Loty: 40
Kilometry: 78 827
Chyba źle się wyraziłem ;) Moje zdziwienie nie polegało na zaskoczeniu, że sprawdzali walizki (to akurat rozumiem dlaczego
i m.in. z tych powodów ZAWSZE biorę plecak) tylko, że na DWC sprawdzali (kojarzyło mi się dośc lajtowo pod tym względem)

#53 PostWysłany: 22 Lut 2016 17:59 

niebieski
@szymonpoznan1 @wrzoch @Roku @savoj Widzę, że jesteście w temacie, więc pewnie wiecie: z Polski lepiej wziąć ze sobą USD czy EUR na wyjazd do Dubaju? Karta walutowa nie wchodzi w grę, bo takowej nie mam, a w dodatku praktycznie stoję przed bankomatem ;)
 Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 22 Lut 2016 18:00 
Awatar użytkownika

Loty: 153
Kilometry: 313 223
niebieski
USD - bo kurs AED/USD jest sztywny w każdym kantorze.
dajkamienia uważa post za pomocny.

#55 PostWysłany: 22 Lut 2016 22:52 
Awatar użytkownika

Loty: 212
Kilometry: 353 574
niebieski
Ja w Polsce wymieniałem na AED.
 Relacje PM off
dajkamienia uważa post za pomocny.

#56 PostWysłany: 29 Lut 2016 15:11 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 124 813
niebieski
Nie znalazłem tutaj takiej informacji, a myślę że warto wspomnieć, przy wymianie waluty w kantorze tuż przy wyjściu z terminala na autobus, można jednocześnie kupić karty NOL. Przy kantorze nie ma o tym żadnej informacji. Dla tych co śpieszą się na autobus to jest niezła opcja.
 Relacje PM off
Zielony^ uważa post za pomocny.

#57 PostWysłany: 29 Lut 2016 15:42 

Loty: 975
Kilometry: 932 357
platynowy
Na poprzedniej stronie jest informacja o punkcie sprzedaży biletów, ale rzeczywiście nie jest podane, gdzie on się dokładnie znajduje.
Nie wiem, czy był to odosobniony przypadek, ale pan w punkcie nie mógł/nie chciał wydać reszty. Na szczęście w jednym z kantorów obok (są dwa) rozmienili mi na drobniejsze i zakup biletów się udał.

Planując dalszy przejazd komunikacją miejską, należy pamiętać, że jeśli Wizzair z Budapesztu wyląduje o czasie, to powinniśmy zdążyć na autobus o 21:30 o ile mamy tylko bagaż podręczny. Jeśli musimy czekać na rejestrowany, to może być już różnie. Słyszałem rozmowę kierowcy, że zwykle czeka minutę/dwie na spóźnialskich, ale to już nie zawsze może mieć miejsce. Jeżeli przyjdzie nam czekać na kolejny autobus o 22:30, to po jego przyjeździe na stację Ibn Battuta nie będzie już żadnego metra, o czym pisał @Roku.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#58 PostWysłany: 29 Lut 2016 17:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Tobie chyba chodzi o jakiś inny punkt. Ja napisałem o kantorze (tak jest oznakowany), w którym dodatkowo można kupić karty (takiej informacji z kolei nie uświadczyłem)Wymieniając jakąś sumę pieniędzy, dostajesz w zamian AED pomniejszone o koszt karty, co w przypadku osób chcących zdążyć na przedostatni autobus może być znaczące.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 10 Mar 2016 14:28 

niebieski
Świeży temat:

Potwierdzam - lądowaliśmy po 21 i ledwo wyrobiliśmy się na autobus o 21.30 (nie mieliśmy bagażu).
Szybka wymiana kasy i kupno Silver NOL card.

Przyjeżdżając tym autobusem spokojnie zdążymy na metro - podróż metrem jest darmowa (jeśli max 30 minut po wyjsciu z autobusu z niego skorzystamy).

Próbowałem oddać karty - czy to na lotnisku czy na IBN Battuta - dostałem info że nie ma takiej możliwości.
Widocznie pomyliłem i tylko red może być zrefundowany.

Wzięliśmy SILVER, bo planowaliśmy podróż do Abu Dhabi, a tam nie wbijemy ticketu na E101.
 Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 10 Mar 2016 14:39 
Awatar użytkownika

niebieski
sloniklbn napisał(a):
Świeży temat:

podróż metrem jest darmowa (jeśli max 30 minut po wyjsciu z autobusu z niego skorzystamy).

Jak darmowa? Nie odbijaliście się na bramkach, czy co? Normalnie jak się odbijasz w autobusie na wejście i wyjście, i w metrze to samo, to ściąga pieniądze z karty.
 Relacje PM off  

[ 333 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości