Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 333 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Lis 2013 10:41 

Loty: 46
Kilometry: 169 080
niebieski
Witam,
Czy orientujecie się jak z komunikacją? Czy lepiej wynająć samochód? Jak najlepiej dotrzeć do centrum Dubaju?

Ostatnio edytowany przez Zeus, 17 Paź 2016 08:26, edytowano w sumie 1 raz
poprawa tematu
 Relacje PM off  

#2 PostWysłany: 21 Lis 2013 20:10 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Koleżanka z postu wprowadza w błąd. Jest komunikacja miejska, autobus nazywa się F55 jeździ od samego rana do wieczora co pełną godzinę, jest to zwykły autobus RTA ( systemu komunikacji miejskiej Dubaju - obowiązują karty NOL ) dojedziesz w nim w około 35-40 min. do stacji metra Ibn Battuta, gdzie dalej wygodnie czerwoną linią metra do centrum Dubaju.

W nocy jeździ linia F55A ( chyba ), która dojeżdza do wielu miejsc w Dubaju.

30 października wracałem tym autobusem na lotnisko, jechalem sam. :)

Na lotnisku znajdują się conajmniej dwie firmy wynajmujące samochody.

#3 PostWysłany: 22 Lis 2013 14:37 

Loty: 46
Kilometry: 169 080
niebieski
petit35 napisał(a):
Koleżanka z postu wprowadza w błąd. Jest komunikacja miejska, autobus nazywa się F55 jeździ od samego rana do wieczora co pełną godzinę, jest to zwykły autobus RTA ( systemu komunikacji miejskiej Dubaju - obowiązują karty NOL ) dojedziesz w nim w około 35-40 min. do stacji metra Ibn Battuta, gdzie dalej wygodnie czerwoną linią metra do centrum Dubaju.

W nocy jeździ linia F55A ( chyba ), która dojeżdza do wielu miejsc w Dubaju.

30 października wracałem tym autobusem na lotnisko, jechalem sam. :)

Na lotnisku znajdują się conajmniej dwie firmy wynajmujące samochody.

Dzięki za info. Super :)

A pamiętasz jak z canami za transport?
 Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 22 Lis 2013 15:35 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Koszt wynajęcia samochodu to około 100 zł. / dzień.

Z kartą miejską NOL jest tak, że w automatach i kasach na stacjach metra można kupić różne rodzaje karty NOL, najpopularniejsza to czerwona i srebna:

- czerwona - są to bilety jednorazowe, lub bile całodzienny bez możliwości ponownego jego naładowania, bilet całodzienny to koszt 14 AED + 2 AED za kartę.

- srebna - plastikowa karta, którą można dowolną ilość razy doładowywać, ponieważ jest ważna 5 lat, koszt 20 AED, w tym 14 AED to na bilety - więc wystarcza na bilet całodzienny.

Kartę doładowujesz dowolną kwotą,
korzystając z metra czy autobusu, rejestrujesz wejście przy bramce / kasowniku,
wychodząc robisz to samo, na wyświetlaczu pokazuje się aktualne saldo,
możesz jeździć ile chcesz, ale w ciągu jednego dnia nie zabierze więcej niż 14 AED. ( nieważne ile stref itp. )

#5 PostWysłany: 11 Sty 2014 00:11 

niebieski
Witam
Kilka pytań:
1.Czy na lotnisku jest bankomat i automaty z kartami komunikacji miejskiej?
2.Czy na lotnisko można spać?
 Relacje PM off  

Temat postu: Re: Lotnisko Dubaj
#6 PostWysłany: 20 Lut 2014 22:11 

Lotnisko dla wizz to Dubai World Central - Al Maktoum International Airport, jest to nowe lotnisko i trzeba sie upewnic, czy rozumieja nas kiedy pytamy o jego lokalizacje miejscowych bo wiekszosc myli je z tym glownym lotniskiem w Dubaju.

Najprostszym sposobem dostania sie na lotnisko dla wizz to metro, ponizej znajdziecie link;

http://www.dubayblog.com/wp-content/upl ... ap-rta.jpg

Kiedy pytalem o droge tam, w recepcji sugerowali mi bym :

1. wzial metro do Jebel Ali, i tam wziac taxi.

2. drugi i pewnie tanszy posob to dojechac metrem do stacji Ibn Battuta i tam wziac autobus E55 jezdzi co 60 min o pelnej godzinie ale nie wiem ile kosztuje bo musialem wziac taxi koszt 60 diramow i jedzie sie okolo 30-40 min.

1 dirham to - okolo 1 pln

Metro i Burdz Al Arab

Karta dzienna metra to koszt 20 dirhamow, najlepszy sposob na zwiedzanie miasta bo glowne atrakcje sa przy stacjach jak np. Dubaj Marina, Mall of Emirates, Burdz Kalifa. Jednak by zobaczyc Burdz Al Arab nie dojedziemy tam metrem, trzeba wziac taxi. Pamietac takze nalezy, ze ogladanie Burdz Al Arab mozliwe jest z pewnej odleglosci bo nie mozna podejsc pod sam hotel chyba, ze posiadacie rezerwacje w restauracji.
Najlepszym sposobem na wspanialy widok jest publiczna plaza obok hotelu, lub co bardzo polecam wloska restauracja w hotelu obok wygladajacym jak zlamana fala Jumerah. Daja nam mozliwosc podziwiania Burdz Al Arab wieczorem mieniacego sie na wiele kolorow.

Warte polecenia!

Dubaj Marina to luksus jaki tylko jest mozliwy, polecam kupic bilet na statek i wybrac sie na podroz po Zatoce Perskiej wiedzajac z jego pokladu.
 Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 22 Mar 2014 08:53 
Awatar użytkownika

Loty: 172
Kilometry: 436 641
niebieski
Orientuje się ktoś, czy na DWC jest przechowalnia bagażu ?
 Relacje PM off  

Temat postu: DWC-Ajman
#8 PostWysłany: 04 Paź 2014 10:20 

Lecę jutro do DWC,a potem nocleg z airbnb w Ajman. Przylot o 19:55,a potem jakiś transport do Ajman. Niestety ostatni autobus na stronie pokazuje,że jest o 20:00(wiadomo,że nie zdążę). Taksówka wychodzi około 180 zł,także też odpada. Mogę się dostać busem dopiero od północy i później czekanie 3 godziny na Union Square.Czy jest jakaś alternatywa?

"The timetable is the bus leaves every hour, on the hour (6am, 7am, 8am, 9am etc.) with the F55 service running from 6am to 10pm and F55A service starting at 10pm until 7am, so there is only a small overlap of service."

Ktoś to może potwierdzić? Widziałem wiele zbieżnych informacji o kursowaniu autobusów.
Niedziela dla nich normalny dzień więc nie jest to święto.
 Relacje PM off  

Temat postu: Re: DWC-Ajman
#9 PostWysłany: 04 Paź 2014 16:47 

niebieski
1) Autobus F55 o 21.00; 43 minuty jazdy do Ibn Battuta Metro Bus Stop:

http://bus.rtaprojects.me/rta_bus_eng/b ... %20F55.pdf
http://bus.rtaprojects.me/rta_bus_eng/b ... %20F55.pdf

2) Metro od Ibn Battuta do Union Square

http://dubaimetro.eu/dubai-metro-map

3) Autobus E400 do Ajman o 22, 22.30 i 23.00 i godzinka jazdy:

http://bus.rtaprojects.me/rta_bus_eng/b ... ble%20.pdf
http://bus.rtaprojects.me/rta_bus_eng/b ... 20E400.pdf

Niedziela to normalny dzień.

Ostatnio edytowany przez Roku, 26 Paź 2017 18:37, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 04 Paź 2014 18:28 

Dzięki za pomoc.To mnie trochę straszy
Święta w kalendarzu muzułmańskim.

"Kurban Bajram (Ied Al-Adha)
- 1-wszy dzień - 4 października 2014 (sobota) - 10 Zul-Hidżdża 1435
- 2-gi dzień - 5 października 2014 (niedziela) - 11 Zul-Hidżdża 1435
- 3-ci dzień - 6 października 2014 (poniedziałek) - 12 Zul-Hidżdża 1435
 Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 04 Paź 2014 22:17 

niebieski
A to rzeczywiście może nie być tak prosto. Tu piszą, że dworzec autobusowy Ajman będzie czynny tylko do 22:

https://www.rta.ae/wps/portal/!ut/p/c5/ ... %20holiday
 Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 04 Paź 2014 22:46 

No i właśnie niestety tutaj jest problem. Najwyżej wezmę taksówkę,koszt około 60 AED.

Mam jeszcze pytanie o bilet.Jedni piszą,że można brać ten na wszystkie strefy za 6.50 dirhama i jechać najpierw busem,potem metrem(jeśli nie minęło 30 min od wyjścia z busa).Drudzy,że tylko bilet za 14 AED.

Wiadomo trzeci bilet muszę kupić do Ajman z Dubaju(o ile się poszczęści).
 Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 09 Gru 2014 09:27 

Witam!
Też wybieram się w styczniu do Dubaju WizzAirem, więc szukam już wszelkich informacji.
Jeżeli chodzi o transport z/na lotnisko DWC, jest autobus linii F55 (w ciągu dnia od 6 do 22) oraz F55A (nocny od 23 do 6), startuje o pełnej godzinie, kursuje co godzinę. Bus F55 łączy lotnisko DWC ze stacją metra Ibn Battuta (linia czerwona), natomiast F55A ze stacją Satwa Bus Station (przejeżdżając też obok stacji metra Ibn Battuta - w nocy metro nie jeździ).
Więcej info:
http://www.ihatetaxis.com/airport/DWC-D ... -transfers
http://dubaimetro.eu
http://www.dubai-bus.com/
 Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 03 Mar 2015 19:51 

niebieski
ktoś może brał taryfę z DWC i wie jakie koszta do centrum :?:
 Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 18 Mar 2015 20:07 
Awatar użytkownika

Loty: 212
Kilometry: 353 574
niebieski
Informacje dotyczące lotniska DWC:
Załącznik:
1 (Small).jpg

Załącznik:
2 (Small).jpg

Lotnisko DWC jak na razie nie obsługuje zbyt wielu samolotów 6-8 dziennie (stan na marzec 2015). Jeśli chodzi o dojazd do centrum to z lotniska co godzinę kursuję autobus F55 do stacji czerwonej linii metra Iban Batutta (jedzie koło 40 minut) a w nocy autobus F55a do Satwa Bus Station.
Załącznik:
2a (Small).jpg

Rozkład jazdy z lotniska (marzec 2015)
Załącznik:
3 (Small).jpg

Rozkład jazdy na lotnisko z stacji metra Iban Batutta (marzec 2015)
Załącznik:
4 (Small).jpg

Na lotnisku jest punkt informacyjny gdzie dostaniemy bezpłatną mapę Dubaju oraz punkt gdzie będziemy mogli kupić bilet komunikacji miejskiej (wyłącznie gotówka). Cena za bilet całodniowy to 22 AED (marzec 2015). Odpowiadając jeszcze na powyższe pytania na lotnisku znajdziemy również bankomat.

Jeśli ktoś późno przylatuje może się bez problemu przespać na lotnisku, nikt nie przegania (wiem, bo sam przetestowałem)

Na lotnisku jest bezpłatne WiFi oficjalnie na 30 minut. Ale po 30 minutach można się rozłączyć i zalogować ponownie na 30 minut. Ten sam internet jest na drugim lotnisku DXB ale patent z ponownym rozłączeniem się już nie działa.

Z małych podpowiedzi jeszcze dodam że zarówno wysiadając/jak i wsiadając na lot w sklepie bezcłowym możemy kupić butelkę wody "Dubaj Duty Free" 0,5l za 1 AED lub 1,5l za 2 AED. Dobra rzecz jeśli ktoś będzie później leciał 5h do Budapesztu lub będzie nocował na lotnisku.

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
8 ludzi uważa post za pomocny.

Temat postu: DWC - XNB
#16 PostWysłany: 06 Maj 2015 19:49 

Loty: 1039
Kilometry: 1 007 551
platynowy
Mam zarezerwowany lot Wizz-em na DWC i być może kolejny dalej do Azji będzie Etihadem wraz z busem spod Chelsea Towers.

Mam pytanie, jeśli na przystanku autobusowym w Dubaju odprawiam się już jak na lot, to ile wcześniej powinienem tam być?

Drugie pytanie, co polecacie na Dubai by night? Wizz przylatuje ok. 21-ej, a autobus do AUH odjeżdża o 5-ej, więc uwzględniając transfery nie opłaca się za bardzo brać noclegu na parę godzin.
KyokoMai lubi ten post.

#17 PostWysłany: 19 Maj 2015 14:37 

To lotnisko wygląda jakby było nieużytkowane.
 Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 20 Lip 2015 02:29 

@wrzoch Jakiś kantor funkcjonuje już na tym lotnisku?
 Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 20 Lip 2015 06:22 
Awatar użytkownika

Loty: 212
Kilometry: 353 574
niebieski
@carcoma, wydaje mi się że był, ale ręki nie dam sobie uciąć. Ale lepiej wymienić kasę wcześniej, bo w kantorach na lotnisku zawsze jest mocno nie korzystny kurs. Dirhamy możesz zdobyć w Warszawie w kantorze w Arkadii lub Galerii Mokotów.
 Relacje PM off
carcoma uważa post za pomocny.

#20 PostWysłany: 20 Lip 2015 07:14 

Loty: 372
Kilometry: 907 939
niebieski
Są trzy kantory na zewnątrz i w strefie wolnocłowej również .
Bezpłatne wifi nie działa obecnie na DWC (stan na wczoraj) , ale wystarczy podejść do Costa Cafe i miły pracownik za darmo da bilet na internet na godzinę bez kupowania czegokolwiek . Ja po dwóch godzinnych kuponach kupiłem jedną wodę za 6 d i wziąłem kolejny kupon ...
 Relacje PM off
carcoma uważa post za pomocny.

[ 333 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 4 gości