Autor: | Anonymous [ 02 Lip 2014 11:44 ] |
Temat postu: | Półwysep Helski |
Ma ktoś namiar na jakąś smażalnię gdzie można zjeść świeże ryby z Bałtyku ? (a nie mrożone) |
Autor: | Tomek Zien [ 02 Lip 2014 11:52 ] |
Temat postu: | Re: Półwysep helski |
A są takie? Szczególnie na dorsza świeżego bym nie liczył, bo ma od 1 czerwca do 31 sierpnia okres ochronny ![]() |
Autor: | Anonymous [ 02 Lip 2014 11:55 ] |
Temat postu: | Re: Półwysep helski |
To aż tak źle ? Nie byłem tam ładnych parę lat. Wtedy jeszcze można było zjeść np. w Kuźnicy.... |
Autor: | dmirstek [ 02 Lip 2014 11:59 ] |
Temat postu: | Re: Półwysep helski |
Pogadaj z rybakami ![]() A jeśli chcesz fajną knajpę, to jest Maszoperia na Helu. |
Autor: | Tulsa [ 02 Lip 2014 12:09 ] |
Temat postu: | Re: Półwysep helski |
Może nie Półwysep Helski,ale w miarę blisko,bo w Jastrzębiej Górze jest Wędzarnia Przypiecek (przy Promenadzie Światowida). Gdybyś się tam kiedyś znalazł,to szczerze polecam-mają i ryby wędzone i smażone. Wszystko bardzo smaczne i świeże-stołuję się tam od 2009 roku za każdym razem,kiedy tylko przyjeżdżam nad morze. Mają też promocję na następujący zestaw: flądra (w całości)+frytki+wybrana surówka za 12,00 zł -> od poniedziałku do piątku do godz. 14:00,a w weekendy do godz. 13:00. |
Autor: | Anonymous [ 02 Lip 2014 12:18 ] |
Temat postu: | Re: Półwysep helski |
Dzięki za info. Maszoperię znam. Rybki były rzeczywiście dobre. Ode mnie jest na tyle daleko, że będę krążył od Krynicy Morskiej do Łeby. Więc Jastrzębią Górę też odwiedzę. |
Autor: | zulu [ 02 Lip 2014 14:21 ] |
Temat postu: | Re: Półwysep helski |
Nie wiem jak teraz (czy jeszcze istnieje) ale kiedyś świetne i nie drogie obiady były w kasynie garnizonowym. Nawet polecali je w przewodnikach Pascala. |
Autor: | Anonymous [ 11 Lip 2016 19:06 ] |
Temat postu: | Re: Półwysep helski |
Tulsa napisał(a): Może nie Półwysep Helski,ale w miarę blisko,bo w Jastrzębiej Górze jest Wędzarnia Przypiecek (przy Promenadzie Światowida). Gdybyś się tam kiedyś znalazł,to szczerze polecam-mają i ryby wędzone i smażone. Wszystko bardzo smaczne i świeże-stołuję się tam od 2009 roku za każdym razem,kiedy tylko przyjeżdżam nad morze. Mają też promocję na następujący zestaw: flądra (w całości)+frytki+wybrana surówka za 12,00 zł -> od poniedziałku do piątku do godz. 14:00,a w weekendy do godz. 13:00. Odwiedziłem dzisiaj "Przypiecek" w Jastrzębiej Górze, dzięki rekomendacji @ Tulsa i nie żałuję.Wszystko się zgadza. Jedzonko świeże, ceny przystępne. Dalej jest zestaw promocyjny do 14 , flądra ( dobra) , fryty, surówka za 12 zeta. A w końcu to na głównym deptaku. O 12.30 wyciągają z wędzarni ryby wędzone. Pyszne i sporo taniej, niż w innych miejscach. Zasięgnąłem tu języka i okazało się, że prawie wszystkie punkty sprzedaży ryb wędzonych ( w tym słynne "Okienko" w Jastarni,'zaopatrują się w jednym miejscu. Wędzarni "Rafa" we Władysławowie. Przemysłowym molochu , który stosuje "sztuczny dym" i tym podobne wynalazki. W "Przypiecku" lepiej i taniej. Polecam... |
Autor: | damkol [ 12 Lip 2016 07:16 ] |
Temat postu: | Re: Półwysep Helski |
W bardzo wczesnych godzinach (chyba do 7 rano) ryby prosto z kutra (surowe) można kupić od razu w porcie w Helu. Kilka okolicznych restauracji się u nich zaopatruje. 2 lata temu się wybraliśmy podpatrzeć które dokładnie, a następnie wybraliśmy się po rybkę na śniadanie do jednej z nich. |
Autor: | michcioj [ 12 Lip 2016 07:25 ] |
Temat postu: | Re: Półwysep Helski |
kurcze glowy nie dac uciac, bo miejsce kojarze wzrokowo ![]() stolujemy sie zawsze na Helu na poczatku glownej ulicy idac od stacji kolejowej, z tego co pamietam to miejsce nazywa sie u Helki. masz swieza np. fladre, w czerwcu jadlem belone ![]() mowi co jest z dzisiaj a co nie. duza porcja obiadowa (ryba, frytki, salatka) kosztuje jakies 17-18 zeta, spokojnie facet sie naje ![]() |
Autor: | cypel [ 12 Lip 2016 08:03 ] |
Temat postu: | Re: Półwysep Helski |
Większość tych wędzonych ryb w nadmorskich kurortach, "wędzonych" w wędzarkach to ściema. Zaopatrują się w dużych przemysłowych wędzarniach a w tych małych gówniakach tylko okopcają żeby ludzie widzieli, że niby świeże. Okres ochronny na dorsza trwa, duże jednostki mają zakaz połowu. Jedynie małe kapcie, głównie na przystaniach mogą poławiać w ograniczonej ilości. Znam też przypadki, że jednostka wychodzi w morze z mrożoną rybą i wraca z rozmrożoną, niby, że świeża. Komedia ![]() Na dorszyka to w październiku i listopadzie radzę przyjechać i kupić z burty za 10 pln/kg. Bardzo dobry jest też turbot. 90% smażalni ma rybsko ze stycznia, lutego ![]() |
Autor: | rattaman [ 12 Lip 2016 09:03 ] |
Temat postu: | Re: Półwysep Helski |
Niestety obawiam się, że to co napisał poprzednik to prawda. Wystarczy w smażalni zapytać czy można obejrzeć sobie tę świeżą rybę i na twarzy obsługi pojawia się zakłopotanie. |
Autor: | ind_globtroter [ 18 Sie 2017 03:36 ] |
Temat postu: | Re: Półwysep Helski |
Odkopię temat....gdzie aktualnie zjem dobrą i świeżą rybę na półwyspie? Może być Hel, Kuźnica lub Jastarnia. |
Autor: | mzukowski [ 18 Sie 2017 08:00 ] |
Temat postu: | Re: Półwysep Helski |
Wypróbowałem "restaurację" To-Tu na Helu. Jest to sklep połączony z barem, ryby wydają się świeże, a na pewno były dobre:) Szczególnie sandacz. Za to warunki kiepskie - jedzenie na plastikowych talerzach, za WC robi Toi Toi na zewnątrz... |
Autor: | Anonymous [ 18 Sie 2017 08:11 ] |
Temat postu: | Re: Półwysep Helski |
Też tam byłem w " to tu". Zupa rybna to nieporozumienie , ale ceny " kurortowe". O dobrą świeżą rybę niestety trudno na Helu. Dziki tłum pochłania wszystko ( czyli mrożoną pangę z Makro) to się nie wysilają za bardzo. |
Autor: | jacoby76 [ 18 Sie 2017 08:57 ] |
Temat postu: | Re: Półwysep Helski |
Kuźnica u Emila przy głównej drodze na Hel, również na zimno np. Łosoś ala koń swojej roboty a nie przywożone w wiaderkach. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka |
Autor: | golen [ 18 Sie 2017 09:14 ] |
Temat postu: | Re: Półwysep Helski |
W sezonie nigdzie na półwyspie nie spodziewaj się cudów kulinarnych. Jest taki przerób, że ludzie zjedzą wszystko i wszędzie, co powoduje, że nie za bardzo trzeba się starać. Do tego większość kucharzy czy obsługi jest wtedy sezonowa. W samym mieście Helu - restauracja Kutter (która działa okrągły rok - w odróżnieniu od większości restauracji czy barów/smażalni, które otwierają się tylko na sezon) - na deptaku przy Wiejskiej - tu na pewno będzie świeża ryba (zawsze możesz się upewnić u obsługi, co mają w danym dniu świeżego - nie będą oszukiwać). Ale może być ciężko o wolny stolik. |
Autor: | damkol [ 18 Sie 2017 10:55 ] |
Temat postu: | Re: Półwysep Helski |
W poprzednich latach Kutter latem miał jeszcze jeden punkt w porcie - w wielkim namiocie dostawionym do budynku. |
Autor: | golen [ 18 Sie 2017 13:28 ] |
Temat postu: | Re: Półwysep Helski |
W porcie to jest dodatkowy sezonowy punkt Kutter Smażalnia - przy wejściu do portu przy Urzędzie Miasta. Natomiast w samej restauracji jest pełen wybór wszystkich potraw - a to może mieć znaczenie, jak idziesz np. z dziećmi, które zamiast smażonej ryby wolą rosół i pizzę. W sezonie też codziennie wieczorem w restauracji jest koncert. |
Autor: | ind_globtroter [ 26 Sie 2017 01:01 ] |
Temat postu: | Re: Półwysep Helski |
Byłem na półwyspie i rzeczywiście jest tak jak ktoś pisał, dorsza owszem łowią, ale małe jednostki i chyba w mniejszych ilościach, tak mi zawsze opowiadano gdy pytałem o limity. Dwa razy jadłem wędzonego i widziałem jak zaczynał być wędzony, nie sądzę aby był wcześniej rozmrażany. A tak w ogóle to dla mnie w smaku bardzo przeciętna jest to ryba, taka neutralna bez wyrazu. |
Strona 1 z 3 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni) |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |