Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 190 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 06 Lut 2018 12:15 

Loty: 192
Kilometry: 231 698
Czy warto brać jakieś śpiwory na marzec czy raczej przewodnik zapewni nam wystarczające warunki?
 Relacje PM off  

#142 PostWysłany: 06 Lut 2018 14:41 
Awatar użytkownika

niebieski
@radko93 jak kupicie wycieczkę na pustynię to nie musisz się martwić o takie rzeczy. Na pustyni pod namiotami dają po kilka grubych koców, które wystarczały np. w listopadzie, żeby nie zmarznąć (a było ok.5-7st.C). Śpiwór się nie przyda, ale można wziąć takie bawełniane "prześcieradła" do śpiworu (do kupienia w decathlonach itp), jeśli ktoś nie jest pewny czystości koców ;)
 Relacje PM off
radko93 lubi ten post.

#143 PostWysłany: 02 Kwi 2018 14:12 

Legion1 napisał(a):
Ja z dziewczyną kupowałem wycieczkę od jednego z biur w Marrakeszu- kierunek Merzuga. 3 dniowy wypad utargowaliśmy na 53 euro od osoby. Mam namiary telefonu do biura jakby co ;) wycieczka fajnie zorganizowana. Po drodze kilka atrakcji. Nocleg jeden w hotelu, a drugi już na pustyni ;)

Legion1 - jest nas więcej tutaj zainteresowanych - jeśli to nie tajemnica, podziel się na forum. Jeśli jednak to top secret - to proszę o info na PW :)
tokajka lubi ten post.

#144 PostWysłany: 03 Kwi 2018 15:45 
Awatar użytkownika

Loty: 298
Kilometry: 497 020
niebieski
Ok wrzucam namiary ;) powodzenia w ewentualnych negocjacjach

Człowiek ten ma na imię Khalid numer tel +212 610-463318 najlepiej łapać go na whatsuppie ;)
Aneta3 uważa post za pomocny.

#145 PostWysłany: 24 Maj 2018 20:26 

Własnie wróciłam z Marrakeszu , bylo cudownie , skorzystałam z powyzszego kontaktu do Khalida i polecam . 2 dni Zagora i Essouira rewelacja wypad , ceny bardzo kozystne , jadąc na pustynie w busie 17 osób okazało sie ze zaplacilismy najmniej ... kazdy kupował gdzie indziej a mielismy to samo :lol:
 Relacje PM off
Legion1 lubi ten post.

#146 PostWysłany: 26 Maj 2018 12:10 

Merzouga-3 dniowa wecieczka i niezapomniany czas.Cena:110E za dwóch.Kupione na miejscu.Cena 120€ do uzyskania bez żadnego problemu myślę, że u większości sprzedawców.Niżej, trzeba wykazać trochę więcej sprytu ale jak widać do zrobienia.Ja nie naciskałem mocniej bo gość mi się spodobał(czytaj:wiarygodny).Wycieczka zorganizowana profesjonalnie.Można się tylko przyczepić do tych przewodników, którym trzeba zapłacić extra, ale nie są to jakieś wielkie pieniądze, a trudno zrezygnować jak cała grupa idzie.Przynajmniej można się było nauczyć jak prawidłowo wiązać te ich scarfy.Większość kupowała wycieczkę on-line i płacąc 85 czy 95€ i byli zadowoleni(bo nie zapłacili 120€)Przejazd wielbłądami nie za pierwszą wydmę czy za drugą.Może trochę przeszkadzały pojawiające się to i ówdzie jeppy czy quady.Nocleg w namiocie również na plus(tylko nad ranem należało skorzystać z koca, bo było trochę chłodno).Żadne śpiwory nie potrzebne.Pobudka i powrót o 5tej rano ze wschodem słońca w tle.Wielbłądy bardzo przyjazne, krzywdy nie zrobiły nikomu.Powrót do Marakeszu trochę przydługi(ok.10 godz. oczywiście z przerwami).Do przeżycia tym bardziej, że wszyscy byli zajęci podziwianiem swoich zdjęć z pustyni.To były jak najbardziej dobrze wydane pieniądze.
 Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 07 Cze 2018 13:05 
Awatar użytkownika

Loty: 93
Kilometry: 149 830
niebieski
Na razie tylko parę zdjęć, ale później postaram się szerszy opis wrzucić.
W skrócie - będąc w 6 osób na w sumie 3 dni w Maroku, postanowiłem kupić prywatną wycieczkę w okolice Zagory.
Czasu na szukanie biura też za dużo nie było, więc zdecydowałem się już na drugie - w obu po dłuższych negocjacjach udało mi się zejść tylko do 70€/os. Umawiane w piątek wieczorem - wyjazd w sobotę po 7 rano...

Jechaliśmy w okolicy Zagory, ale nie tam gdzie wszystkie masowe wycieczki jeżdżą, a do Tinfou:
https://goo.gl/maps/QV5iy4DLRCp
Prywatny bus, nówka, z klimą i świetnym kierowcą. Kulturka, profesjonalizm, bezpieczna jazda. W miarę dobry angielski - sam z siebie za wiele nie opowiadał, ale na wszystkie pytania odpowiadał (i kulturowe, i historyczne itd.). Zatrzymywał się kiedy i gdzie chcieliśmy (kawa, zdjęcia, toaleta itd.).
W Ajt Bin Haddu czekał na nas przewodnik - w miarę okej - dopłaciliśmy po 20 MAD/os za około 1,5h spacer po wiosce z jego komentarzami (można się bez tego obyć).
Później jeszcze zapytał czy chcemy zobaczyć po drodze produkcję glinianych naczyń oraz X (nie pamiętam nazwy na ichniejszy "blok" - takie częściowo podziemne slumsowisko wielorodzinne) w Tamegroute (zaraz przed naszym celem). Tam przewodnik z bełkotliwym angielskim za chyba 40MAD. Zrobiliśmy to dla zabicia czasu, bo bylibyśmy na pustyni za wcześnie (za ciepło...).

W Tinfou czekało na nas w berberów z 6 wielbłądami (po 1 dla każdego) i mieliśmy około godzinną przejażdżkę. Najpierw pustynia kamienista, a później wydmy:
Załącznik:
2.JPG

Załącznik:
3.JPG

Po dotarciu do obozu mogliśmy sobie wejść na jedyną większą wydmę:
Załącznik:
1.JPG

i obejrzeć zachód słońca:
Załącznik:
4.JPG

Załącznik:
5.JPG

Załącznik:
6.JPG

Załącznik:
7.JPG

Później powrót do obozu, gdzie dołączyły do nas 2 dziewczyny. Poza tym obóz tylko dla nas.
Obóz fajnie urządzony - wciśnięty między wydmy, więc z perspektywy "namiotu" jest sie nimi otoczonym.
Jest łazienka (toalety, umywalka, prysznic (nie sprawdzaliśmy go) - wszystko napędzane wodą z rzeki, która jest słona...).

Czasowo organizacja super.
Trochę mogliśmy w spokoju pokontemplować gwieździste niebo i poraczyć się przywiezionymi z Polski napojami. Przydał się głośnik bluetooth + Tinariwen ze Spotify (net na telefonie śmigał lepiej niż w mieście ;) ) bo w tym czasie nikt nam czasu nie umilał.
Później fantastyczna kolacja, a po niej występy muzyczno taneczne
Załącznik:
8.JPG

Goście na prawdę fajnie grali i śpiewali. Wyglądało to całkiem autentycznie. Dodatkowo główny gospodarz to mega sympatyczny koleś z bardzo dobrym angielskim.

Trochę jeszcze powalczyliśmy, ale widok na gwieździste niebo zepsuł nam... księżyc ;). Prawie w pełni.

Noc - jak kto woli. W namiotach albo pod gołym niebem. Polecam tę drugą opcję - ciężko wschód słońca przegapić.
Warto wziąc z namiotu koc, bo chwilę przed wschodem robi się chłodno. Bardzo.

A'propos wschodu:
Załącznik:
9.JPG

Załącznik:
10.JPG

Nasz obóz:
Załącznik:
11.JPG

I hotel miliongwiazdkowy:
Załącznik:
12.JPG

Załącznik:
13.JPG

Mieliśmy czas na spokojne śniadanie, porobienie zdjęć na wydmach o wschodzie i po nim.
Później conieco oglądaliśmy po drodze (Warzazat).

Przez cały wypad nikt nas nigdzie nie pośpieszał i bez problemu ze wszystkim się wyrobiliśmy (i zachód, i wschód i zwiedzania itd.).

Co do samego obozu - na plus - ma podobno większe wydmy niż ten w Zagorze.
Na minus - jest ich mniej. Widać to na zdjęciach satelitarnych:
Zagora: https://goo.gl/maps/LKfQfCN1fxL2 (wydmy mają kilka km x 0,4km)
Tinfou: https://goo.gl/maps/vYX5j4JwuxL2 (wydmy mają około 1km x 0,4km)

Dla porównania 2 miejsca w okolicach Merzougi:
południowa: https://goo.gl/maps/9mDJwpckr8L2 - 5,5km x 3km
północna: https://goo.gl/maps/vuAposwUKd92 - 20km x 8km...

Wieczorem postaram się znaleźć namiary na organizatora jak się komuś przydać może.

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#148 PostWysłany: 08 Cze 2018 09:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Poszukaj proszę, bo się tam za tydzień wybieram :)
 Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 08 Cze 2018 12:50 
Awatar użytkownika

Loty: 93
Kilometry: 149 830
niebieski
@tokajka
Znalazłem.

Biuro mieli gdzieś tutaj - https://goo.gl/maps/PEWZTzKd7rn
Mówili, że firma nowa (stąd nowy samochód) - może dzięki temu jakoś bardziej się starają... ;)

Bo wygooglowaniu nazwy Taifi Travel wyskakuje tylko link do ichniejszego ministerstwa turystyki chyba z jakiś certyfikatem.

Fragment wizytówki:
Załącznik:
HNAX7013.JPG

Bezpośredni numer do kierowcy - można go łapać na whatsappie:
Rahid - +212 661 846 387

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off
tokajka uważa post za pomocny.

#150 PostWysłany: 27 Cze 2018 15:09 

Loty: 61
Kilometry: 104 650
Wrzucam świeże info (wróciliśmy 5 dni temu)

Wycieczkę kupiliśmy od polecanego w tym wątku Omara:
(Omar mówił, ze ma mnóstwo klientów z Polski :D )

http://www.cameltrekking.com/

Wszystko załatwiliśmy mailowo przed wyjazdem (świetny kontakt!!). Cena 40 eur/osoba. Omar odebrał nas o 16 spod poczty w Merzoudze, pojechaliśmy za nim do bardzo fajnego ksaru (juz przy samych wydmach) gdzie mielismy dla siebie 2 h (2 baseny, ręczniki, do dyspozycji). Ok 18 tuż za hotelem ruszała karawana (10 osób), ok 1,5 h marszu do obozu. Na miejscu okazało się, że wszystkie namioty są dwuosobowe, z prysznicem i toaletą w każdym!! Lóżko ogromne, wygodne, z baldachimem, pełen luksus . Dalej standart - zachód, dobra kolacja (sałatka, warzywa, mięso, deser). Występy berberów, rano wschód, śniadanie marokańskie i powrót. Można wracać autem (my tak zrobiliśmy, bo mieliśmy 10 h jazdy do Marakeszu, a tyłki od wielbłąda bolą zdrowo ;) , co zajmuje 5 min! (tak naokoło wiozą wielbładami).
Generalnie polecam Omara z pełną odpowiedzialnością! A same wydmy to must see w Maroku!!!
 Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 14 Lip 2018 18:08 

niebieski
Zagorę czy Merzougę chętnie byśmy zobaczyli, ale w formie wejść na wydmę, porobić fotki, nacieszyć się 1-2 godzinę pustynią, bez noclegu, bez wielbłądów i innych bajerów.

Jak myślicie że można podjechać wynajętym samochodem do Zagory i tam się z kimś dogadać żeby nas zawiózł na pustynie na 1-2 godziny? Podróżujemy z małymi dziećmi i rodzicami, a mama chodzi w ogóle o kulach, więc na piachu słaba opcja chodzić, więc nie potrzebujemy więcej czasu na miejscu. Czy wszystkie firmy robią raczej takie all inclusive kilkudniowe na pustyni? :)
 Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 16 Lip 2018 12:01 
Awatar użytkownika

Loty: 279
Kilometry: 568 194
niebieski
@garry2012 Nie wiem jak z Zagorą, ale jeśli chodzi o Merzougę to spokojnie można zobaczyć wydmy na własną rękę, nawet bez wynajmowania jakiegokolwiek transportu. Pod wydmy można podjechać swoim samochodem i po prostu wejść wgłąb ile będzie Wam się podobało. Zresztą bardzo polecam taki sposób zwiedzania bo sama tak robiłam.
 Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 08 Sie 2018 09:29 

Rafał Marschall napisał(a):
Wrzucam świeże info (wróciliśmy 5 dni temu)

Wycieczkę kupiliśmy od polecanego w tym wątku Omara:
(Omar mówił, ze ma mnóstwo klientów z Polski :D )

http://www.cameltrekking.com/

Wszystko załatwiliśmy mailowo przed wyjazdem (świetny kontakt!!). Cena 40 eur/osoba. Omar odebrał nas o 16 spod poczty w Merzoudze, pojechaliśmy za nim do bardzo fajnego ksaru (juz przy samych wydmach) gdzie mielismy dla siebie 2 h (2 baseny, ręczniki, do dyspozycji). Ok 18 tuż za hotelem ruszała karawana (10 osób), ok 1,5 h marszu do obozu. Na miejscu okazało się, że wszystkie namioty są dwuosobowe, z prysznicem i toaletą w każdym!! Lóżko ogromne, wygodne, z baldachimem, pełen luksus . Dalej standart - zachód, dobra kolacja (sałatka, warzywa, mięso, deser). Występy berberów, rano wschód, śniadanie marokańskie i powrót. Można wracać autem (my tak zrobiliśmy, bo mieliśmy 10 h jazdy do Marakeszu, a tyłki od wielbłąda bolą zdrowo ;) , co zajmuje 5 min! (tak naokoło wiozą wielbładami).
Generalnie polecam Omara z pełną odpowiedzialnością! A same wydmy to must see w Maroku!!!

Potwierdzam w 100%. Też skorzystaliśmy z usług Omara. Na dzieci dostałem 5€ zniżki :) Przy wjeździe do Merzougi masa naganiaczy nawet za 30€ więc można jechać w ciemno. Mimo to, po doświadczeniach z Omarem - warto zabookować u niego. Razem z nami jechała 2 karawana (najprawdopobniej z jakiegoś biura z Marrakechu) ale spali w drugim obozie. W naszym (wersja deluxe) - warunki super: szerokie łóżko małżeńskie, toaleta, prysznic i 6 gniazdek :) Woda butelkowana bez limitu. Byliśmy w 4 (z dziećmi) i zapytali czy chcemy spać w 2 namiotach czy w 1. Ostatecznie my spaliśmy na materacach pod chmurką - dosłownie :( bo w namiocie strasznie duszno. Razem z nami była jeszcze 1 rodzina z Danii. Omar zaoferował nam odpoczynek na basenie przed wyjazdem na pustynie. Hotel faktycznie przy samych wydmach, wysoki standard.

Załączam kilka fotek z samego obozu jak i hotelu.

kaya lubi ten post.
Kański uważa post za pomocny.

#154 PostWysłany: 15 Sie 2018 20:22 

Loty: 48
Kilometry: 107 181
Legion1 napisał(a):

Człowiek ten ma na imię Khalid numer tel +212 610-463318 najlepiej łapać go na whatsuppie ;)

masz może jakąś stronę www z ich ofertą? jak to wyszło cenowo? :)

Ktoś może polecić jakąś 3 dniową wycieczkę z Marrakeszu?
 Relacje PM off  

#155 PostWysłany: 26 Sie 2018 11:34 

Damianek napisał(a):
Legion1 napisał(a):

masz może jakąś stronę www z ich ofertą? jak to wyszło cenowo? :)

Ktoś może polecić jakąś 3 dniową wycieczkę z Marrakeszu?

Hej
Bylismy w Zaghora w maju nr tel do Khalida mielismy z tad i powiem ze naprawde fajny gosc! przyjechal jak juz bylismy w marakeszu do hotelu i wszystko obgadalismy co i jak,i w dniu wyjazdu przyjachal po nas kierowca busikiem(hotel 5 min.od centrum)koszt to 55 eu osoba i po drodze przystanki no i zwiedzanie.Polecam zadzwonic powiedz ze masz nr od kolegi z polski i da cene :)
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#156 PostWysłany: 27 Sie 2018 23:51 

Oho ho,
nie przeczytałem żadnego wątku
Najdroższy nocleg miałem w Merzouga, i nie żałuje.
Zachodu i wschodu Słońca nie było, taki lokalny folklor o tej porze roku.
Ale widoki i wspomnienia z pustyni niezapomniane.
a
 Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 01 Wrz 2018 16:32 

Loty: 48
Kilometry: 107 181
Ok :) Też skorzystałem z usług polecanego tutaj Khalida :) Było OK. Busik dobrej jakości, kierowca ok, program ok, hotel ok, namioty na pustyni bez szału, ale na wygody się nie nastawiałem. Generalnie jak ktoś nie szuka luksusów to jest przynajmniej sprawdzony i ok ;) Obiady jak to bywa drogie (80-100DHM), ale można się solidnie najeść (w okolicy raczej nie ma alternatywy, w takich miejscach stają). Jeden przewodnik dodatkowo płatny 3 euro.
Ciężko powiedzieć czy Khalid to pośrednik różnych biur czy jednego, ale ja jechałem wycieczką biura Great Travel o logu poniższym (jest kilka o tej samej nazwie biur).
Image

Generalnie jak ktoś nie oczekuje luksusów to polecam. Ja wróciłem zadowolony :)))
 Relacje PM off
Legion1 lubi ten post.

#158 PostWysłany: 05 Wrz 2018 13:45 

Witam serdecznie :)
Już niedługo zbliża się moja kolejna wyprawa do Maroka, tym razem skupiona bardziej na części południowej i co się z tym wiąże - nocleg na pustynii. W związku z powyższym mam kilka pytań do weteranów:

1. Czy mogę samodzielnie udać się na pustynie piechotą (mając oczywiście zapasy w postaci wody, jedzenia) i rozbić namiot za wydmą?
2. Czy mogę samodzielnie udać się na pustynie wypożyczonym samochodem 4x4 (mając oczywiście zapasy w postaci wody, jedzenia) i rozbić namiot za wydmą?
3. Czy można wykupić wycieczkę na wielbłądach na pustynię razem z noclegiem ale bez tego całego sztucznego folkloru w postaci śpiewających pseudo-berberów i bez toalety i basenu w namiotach? Czy wypuszczamy się daleko na pustynię?
 Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 21 Wrz 2018 22:06 

Nie jestem weteranem :)
Merzouga, to nie pustynia. Pustynia zaczyna się w Mauretanii.
Ad.1 Samodzielnie możesz udać się na wydmy. Berberowie prowadzą z buta wielbłądy z turystami do namiotów.
Z rozbiciem namiotu, to nie pomogę, bo nie wiem.
Ad.2. nie pomogę
Ad.3 Pewnie można bez atrakcji kupić nocleg w namiocie.
Większość namiotów jest wokół wydm, ale są też w centralnej części (może te droższe).

piokow9 napisał(a):
Witam serdecznie :)
Już niedługo zbliża się moja kolejna wyprawa do Maroka, tym razem skupiona bardziej na części południowej i co się z tym wiąże - nocleg na pustynii. W związku z powyższym mam kilka pytań do weteranów:

1. Czy mogę samodzielnie udać się na pustynie piechotą (mając oczywiście zapasy w postaci wody, jedzenia) i rozbić namiot za wydmą?
2. Czy mogę samodzielnie udać się na pustynie wypożyczonym samochodem 4x4 (mając oczywiście zapasy w postaci wody, jedzenia) i rozbić namiot za wydmą?
3. Czy można wykupić wycieczkę na wielbłądach na pustynię razem z noclegiem ale bez tego całego sztucznego folkloru w postaci śpiewających pseudo-berberów i bez toalety i basenu w namiotach? Czy wypuszczamy się daleko na pustynię?
 Relacje PM off  

#160 PostWysłany: 01 Paź 2018 20:34 

Loty: 5
Kilometry: 5 119
Mam pytanko czy jak bookowaliście wycieczkę na pustynię z polecanym tutaj na forum merzougaonline to prosili Was o zdjęcia paszportu w celu potwierdzenia rezerwacji?
Trochę dziwne mi się to wydaje...
 Relacje PM off  

[ 190 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości