Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
wyszukiwarka-najtanszych-biletow-w-pendolino-intercity,35,155015

[ 1500 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 75  Następna
Autor Wiadomość
#1141 PostWysłany: 19 Lip 2023 11:24 

Loty: 7
Kilometry: 31 319
niebieski
Możliwość zakupu biletów międzynarodowych w aplikacji PKP Intercity.

"W aplikacji zostaną udostępnione:

• Bilety SuperPromo International dostępne na kierunkach oferowanych przez przewoźnika tj. Czechy, Słowacja, Węgry, Austria, Niemcy;

• Bilety IRT dla dorosłych i dzieci do Niemiec i na Litwę oraz  na pociągi nocne do Austrii na miejsca do siedzenia;

• Bilety eNRT (bilet w komunikacji międzynarodowej według taryfy NRT połączony z rezerwacją miejsca) do lub z Austrii, Czech i Słowacji, w tym bilety dla dorosłych, młodzieży oraz dzieci.

W najnowszej aktualizacji aplikacji na ten moment nie będzie dostępna opcja zakupu biletu eNRT na przejazdy do Węgier. Wynika to z dotychczasowego niezintegrowania węgierskiego przewoźnika do ogólnoeuropejskich systemowych rozwiązań dotyczących dokonywania kontroli biletów.

Wraz z wprowadzeniem zmian w procesie zakupu biletu eNRT można będzie dodać bilet na przewóz psa i roweru. A co warto podkreślić, bilety eNRT będą podlegać zwrotowi, jak również wymianie, która początkowo będzie dostępna w drodze reklamacji. Docelowo pasażerowie będą mogli dokonać jej bezpośrednio w systemie przewoźnika. Do tej pory podróżni mogli kupować bilety do Czech i na Słowację tylko w opcji bezzwrotnej."

Źródło: https://www.intercity.pl/pl/site/o-nas/ ... LfAWsPC54g
 Relacje PM off
kacper451 lubi ten post.

#1142 PostWysłany: 19 Lip 2023 15:13 
Moderator forum

W najnowszej wersji aplikacji PKP Intercity doszła możliwość zakupu biletów na przejazdy zagraniczne, z wyjątkiem Węgier.

Ale nie widać w niej biletów na trasy zagraniczne kupionych przez www. Choć historię biletów w apce wydłużyli (być może niechcący), bo widzę w niej bilety nawet z 2017 roku (na www tylko od 2022).
 Relacje PM off
lukket lubi ten post.
lukket uważa post za pomocny.

#1143 PostWysłany: 19 Lip 2023 15:54 

niebieski
A czemu wlasnie nie na Wegry?

Od kilku lat poluje na bilet na przedzial sypialny w EN407 do Budapesztu na Sylwestra :lol: :lol: :lol: Chyba zamieszkam na Centralnym w tym roku w listopadzie, bo przez neta sie nie doczekam za mojego zycia :lol:
 Relacje PM off  

#1144 PostWysłany: 19 Lip 2023 17:28 

srebrny
Zaraz zaraz, z tego co wiem, to akurat na ten pociąg przez internet kupić można, ale tylko na sypialne i pula mocno ograniczona. Kolega mnie namawiał ostatnio na wyjazd.
 Relacje PM off  

#1145 PostWysłany: 19 Lip 2023 18:21 

Loty: 241
Kilometry: 522 408
Czy to prawda że PKP wprowadziło taki przepis który zabrania przekraczania 130 km/h w przypadku kiedy skład jest prowadzony przez jednego maszynistę?Ostatnio kilka razy podróżowałem pociągami IC z Warszawy do Katowic i na odwrót (CMK) i rzeczywiście na wyświetlaczu na całej linii prędkość nie przekroczyła 130 km/h.A jeszcze jakiś czas temu pociągi IC bez przeszkód przemierzały po CMK z prędkością 160 km/h Dodam tylko że pociągi Pendolino na tej trasie nie zmniejszyły prędkości i na niektórych odcinkach tej linii można podróżować z prędkością 200 km/h Zatem z hucznych zapowiedzi PKP póki co notujemy spowolnienie.jeśli chodzi o składy IC
 Relacje PM off  

#1146 PostWysłany: 19 Lip 2023 18:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Też o tym słyszałem przy okazji problemów z rozjazdami w Warszawie.

Image
 Relacje PM off  

#1147 PostWysłany: 19 Lip 2023 18:48 

złoty
Jak by ktoś miał problem z kupnem biletów do Austrii, bo "zmiana rozkładu", to austriackie koleje sprzedają je bez problemu i to za całkiem dobre 19,9€ z Warszawy.
 Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#1148 PostWysłany: 19 Lip 2023 18:51 
Moderator forum

Jac napisał(a):
A czemu wlasnie nie na Wegry?

Od kilku lat poluje na bilet na przedzial sypialny w EN407 do Budapesztu na Sylwestra :lol: :lol: :lol: Chyba zamieszkam na Centralnym w tym roku w listopadzie, bo przez neta sie nie doczekam za mojego zycia :lol:

W najnowszej aktualizacji aplikacji na ten moment nie będzie dostępna opcja zakupu biletu eNRT na przejazdy do Węgier. Wynika to z dotychczasowego niezintegrowania węgierskiego przewoźnika do ogólnoeuropejskich systemowych rozwiązań dotyczących dokonywania kontroli biletów.

Tutaj źródło: https://www.intercity.pl/pl/site/o-nas/ ... city!.html
 Relacje PM off  

#1149 PostWysłany: 19 Lip 2023 18:59 
Awatar użytkownika

HON fly4free
lookaas napisał(a):
Czy to prawda że PKP wprowadziło taki przepis który zabrania przekraczania 130 km/h w przypadku kiedy skład jest prowadzony przez jednego maszynistę?Ostatnio kilka razy podróżowałem pociągami IC z Warszawy do Katowic i na odwrót (CMK) i rzeczywiście na wyświetlaczu na całej linii prędkość nie przekroczyła 130 km/h.A jeszcze jakiś czas temu pociągi IC bez przeszkód przemierzały po CMK z prędkością 160 km/h Dodam tylko że pociągi Pendolino na tej trasie nie zmniejszyły prędkości i na niektórych odcinkach tej linii można podróżować z prędkością 200 km/h Zatem z hucznych zapowiedzi PKP póki co notujemy spowolnienie.jeśli chodzi o składy IC

W zeszłym roku przepisy się zmieniły i obecnie w Polsce pociągi z jednoosobową obsadą na liniach be działającego ETCS mogą jeździć do 160 km/h.
 Relacje PM off  

#1150 PostWysłany: 19 Lip 2023 19:19 

niebieski
obibok napisał(a):
Zaraz zaraz, z tego co wiem, to akurat na ten pociąg przez internet kupić można, ale tylko na sypialne i pula mocno ograniczona. Kolega mnie namawiał ostatnio na wyjazd.

Tak, jest ograniczona: 'Przykro nam ale Oferta Super Promo International została właśnie wyprzedana. W okresie pilotażu w e-IC możliwy jest zakup biletu wyłącznie wg oferty Super Promo International. Pełna oferta jest dostępna w kasach biletowych PKP Intercity.'
To tak jakbys w Ryanairze bilety na Stansted mogl kupowac online tylko do 99pln, a jak sie wyprzedadzą to drozsze mozesz kupic w kasie w ich HQ w Dublinie :lol: :lol: :lol:
I jak tu być eko? :?

Cytuj:

Co to są 'ogólnoeuropejskie systemowe rozwiązania dotyczące dokonywania kontroli biletów'? :lol: :lol: :lol:

Przychodzi konduktor, mówi 'Dzień dobry, poproszę bilety do kontroli', pokazujesz, 'dziekuje, przyjemnej podróży' Na Węgrzech też tak to wygląda hahaha
 Relacje PM off  

#1151 PostWysłany: 19 Lip 2023 19:27 
Moderator forum

A skaner kodów QR ma w oczach od urodzenia? Raczej nie, bo ten, który dostaje do ręki musi rozpoznać prawidłowy bilet.
 Relacje PM off  

#1152 PostWysłany: 19 Lip 2023 19:34 

niebieski
To ma byc zabawne? Bilety kupione przez mav.hu maja QRki, więc twój argument jest inwalidą. Mam na mejlu bilety miedzynarodowy ( :!: ) z Wiednia do Budapesztu, więc DA SIĘ, ale trzeba chcieć :)
 Relacje PM off  

#1153 PostWysłany: 19 Lip 2023 19:43 
Awatar użytkownika

złoty
Ograniczenie do 130 przy jednoosobowej obsłudze lokomotywy nie jest niczym nowym - o ile dobrze pamiętam, to jest to pamiątka po czasach słusznie minionych. Że niby jedna osoba nie będzie w stanie uważnie obsługiwać maszyny i obserwować szlak i oznaczenia przy tak dużej prędkości...

W ostatnim czasie jest to dużo bardziej widoczne, bowiem Intercity ma duże problemy personalne i po prostu nie ma jak zapewnić podwójnej obsługi - kilkunasto minutowe spóźnienia są, dla spółki, tańsze. A wizerunek wśród pasażerów? Cóż...
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1154 PostWysłany: 19 Lip 2023 20:55 
Moderator forum

@Jac Co z tego, że Węgrzy drukują jakiś kod. Obowiązuje standaryzacja oraz integracja systemów sprzedaży biletów. Inaczej skanery konduktorów czeskich, słowackich i węgierskich by nie rozpoznały, że bilet jest poprawny i nie został anulowany. Że Węgrzy sprzedają bilet akceptowany też w Austrii nie znaczy, że zintegrowali się ze standardem i systemami działającymi w Polsce, Czechach i Słowacji.
 Relacje PM off  

#1155 PostWysłany: 20 Lip 2023 09:12 

złoty
adam1987 napisał(a):
Jak by ktoś miał problem z kupnem biletów do Austrii, bo "zmiana rozkładu", to austriackie koleje sprzedają je bez problemu i to za całkiem dobre 19,9€ z Warszawy.
PKP Intercity sprzedaje bilety dopiero gdy rozkład jest w pełni zatwierdzony i godzina wyjazdu wydrukowana na bilecie "jest święta". OBB (i nie tylko oni) sprzedaje bilety z dużym wyprzedzeniem z zastrzeżeniem, że godzinę odjazdu pasażer musi sobie później samodzielnie zweryfikować.
 Relacje PM off  

#1156 PostWysłany: 20 Lip 2023 09:41 

niebieski
ume napisał(a):
@Jac Co z tego, że Węgrzy drukują jakiś kod. Obowiązuje standaryzacja oraz integracja systemów sprzedaży biletów. Inaczej skanery konduktorów czeskich, słowackich i węgierskich by nie rozpoznały, że bilet jest poprawny i nie został anulowany. Że Węgrzy sprzedają bilet akceptowany też w Austrii nie znaczy, że zintegrowali się ze standardem i systemami działającymi w Polsce, Czechach i Słowacji.

Ciekawe rzeczy piszesz, tylko wytlumacz mi jak sie ma problem z odczytaniem QR na bilecie do 'w okresie pilotażu w e-IC możliwy jest zakup biletu wyłącznie wg oferty Super Promo International'?
 Relacje PM off  

#1157 PostWysłany: 20 Lip 2023 12:47 
Moderator forum

Zapytaj w PKP IC, bo skąd niby miałbym to wiedzieć? Ja tylko wyjaśniłem dlaczego nie da się kupić biletu do kraju, który nie potrafi zwalidować biletu.
 Relacje PM off  

#1158 PostWysłany: 20 Lip 2023 13:00 

srebrny
Jac napisał(a):
Co to są 'ogólnoeuropejskie systemowe rozwiązania dotyczące dokonywania kontroli biletów'? :lol: :lol: :lol:

Przychodzi konduktor, mówi 'Dzień dobry, poproszę bilety do kontroli', pokazujesz, 'dziekuje, przyjemnej podróży' Na Węgrzech też tak to wygląda hahaha

To to, z czym długo nie mogło sobie poradzić, więc DB przysyłało Ci bilety pocztą*, a jadąc z Niemiec czy Czech jeszcze do niedawna musiałeś mieć na bilecie święty stempel, który otwierał wszystkie sezamy, choć dałoby się go podrobić byle gotowanym jajkiem.

* - a jeszcze wcześniej lekkomyślnie pozwalali wydrukować. Przyszedł polski konduktor, zobaczył taki bilet i krzyczy do drugiego "Jacek, to taki miał być ten jeden bilet?"...
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1159 PostWysłany: 20 Lip 2023 13:19 

niebieski
ume napisał(a):
Ja tylko wyjaśniłem dlaczego nie da się kupić biletu do kraju, który nie potrafi zwalidować biletu.

No wlasnie caly absurd polega na tym, ze DA SIE kupic bilet na Wegry na stronie PKP intercity, ale tylko te w taryfie Super Promo International - czyli tylko te tanie :lol:
Dalej nie widze zwiazku miedzy: 'bilet dostepny w niskiej/wysokiej cenie' i 'moznosc/niemoznosc zweryfikowania waznosci biletu na podstawie kodu QR'

obibok napisał(a):
To to, z czym długo nie mogło sobie poradzić, więc DB przysyłało Ci bilety pocztą*

Da sie? Da sie! Ale trzeba chciec :)
 Relacje PM off  

#1160 PostWysłany: 20 Lip 2023 13:39 
Moderator forum

Myślałem, że piszesz ogólnie, a nie konkretnie o Węgrzech. Czy dobrze rozumiem, że kupić można tylko te bilety, których później nie można zwrócić ani wymienić? Jeśli tak, to zapewne na tym polega problem z integracją po stronie Węgrów, że nie mają dostępu do najbardziej aktualnych informacji o biletach.
 Relacje PM off  

[ 1500 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 75  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 1 gość