Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
wyszukiwarka-najtanszych-biletow-w-pendolino-intercity,35,155015

[ 1500 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 75  Następna
Autor Wiadomość
#1061 PostWysłany: 12 Kwi 2023 16:36 

jean napisał(a):
@fifoz opóźnienia nadal są widoczne, ale od stacji granicznych
np. dla Rzepina: http://infopasazer.intercity.pl/?p=station&id=25809

Hm a np. pociągi do Wiednia nie sa widoczne? Nie widze ich na żadnej stacji.
 Relacje PM off  

#1062 PostWysłany: 12 Kwi 2023 16:39 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Są widoczne, tu będący aktualnie w trasie IC Sobieski relacji Gdynia-Wiedeń: http://infopasazer.intercity.pl/?p=train&id=109455245
 Relacje PM off  

#1063 PostWysłany: 13 Kwi 2023 07:11 

Loty: 50
Kilometry: 65 501
srebrny
Back to The Future

Po 6 latach remontu pociągi Warszawa – Poznań pojadą jak w 2016 roku

https://www.rynek-kolejowy.pl/mobile/po ... 12857.html
 Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#1064 PostWysłany: 13 Kwi 2023 09:07 

Od dawna wiadomo że remonty nie są po to aby skrócić czas podróży tylko wydać pieniądze. Już widzę jak oni wybudują KDP, jeśli z trudem potrafią wyremontować cokolwiek na 160km/h nie mówiąc o 200.

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 13 Kwi 2023 09:46, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

#1065 PostWysłany: 13 Kwi 2023 11:24 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Dlaczego zakładacie, że miało by być szybciej?

"głównym celem przebudowy linii kolejowej E 20 jest zwiększenie przepustowości linii kolejowej poprzez m.in. zabudowę nowoczesnych systemów sterowania ruchem kolejowym oraz modernizację sieci trakcyjnej i systemu zasilania, co pozwoli na poszerzenie oferty przewozowej, poprawę bezpieczeństwa i komfortu podróży, dostosowanie infrastruktury do wymogów technicznych specyfikacji interoperacyjności UE poprzez wyeliminowanie barier dla osób z ograniczoną możliwością poruszania się m.in. dzięki zabudowie wind w przejściach podziemnych, ścieżek naprowadzających na peronach, informacji przestrzennych w alfabecie Braille’a oraz zmniejszenie uciążliwości dla środowiska poprzez montaż ekranów akustycznych"
 Relacje PM off  

#1066 PostWysłany: 13 Kwi 2023 11:43 
Awatar użytkownika

Loty: 482
Kilometry: 727 230
platynowy
Szybciej nie będzie - zwłaszcza w obszarach gdzie tory są dzielone pomiędzy pociągi dalekobieżne, podmiejskie i regionalne oraz towarowe.

Technicznie nie ma żadnego problemu żeby z Warszawy do Poznania zasuwać z dużą prędkością i pokonać całą trasę w mniej niż 2 godziny.
Tylko trzeba usunąć inne pociągi z drogi tego zasuwającego pociągu.

A tory będą zajęte przez inne pociągi dalekobieżne niższych klas.
EIP i EIC mają priorytet przed innymi, potem IC nad TLK, a na samym końcu regionalne i lokalne.
A w wolnych lukach muszą jeszcze przeciskać się od stacji do stacji towarowe z niskimi prędkościami.

Zwiększenie prędkości będzie możliwe przez zwiększenie przepustowości - a tą można osiągnąć prawie wyłącznie przez rozbudowę infrastruktury wszerz - o dodatkowe tory.

"Podróżować to żyć..."
 Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1067 PostWysłany: 13 Kwi 2023 12:23 

srebrny
To tak jak z liniami typu Gdynia - Hel. Linia mogłaby działać bez zakłóceń nawet latem, gdyby zniknęły stamtąd pociągi PKP Intercity. Niektórzy twierdzą, że powinny mieć tak zakaz wjazdu i po tym, co widziałem, jestem skłonny się z tym zgodzić. Tyle że Polacy nie muszą się przesiadać, zwłaszcza że trzeba mieć osobny bilet, a w normalnych krajach taki problem nie występuje.
 Relacje PM off  

#1068 PostWysłany: 13 Kwi 2023 12:24 

niebieski
Niech już jadą jak jechały, byleby bez spóźnień ;), no i z Warszawy do Poznania od lat brak pociągu odjeżdżającego po 22, 23 .
 Relacje PM off
to_ja lubi ten post.

#1069 PostWysłany: 13 Kwi 2023 12:42 

złoty
-- 13 Kwi 2023 13:39 --

@Tomo14 Dotychczasowe modernizacje linii kolejowych w wykonaniu PKP PLK nie powodowały zwiększania przepustowości szlaków tylko coś dokładnie odwrotnego. Likwidowano stacje, posterunki odgałęźne oraz upraszczano układy torowe. Np. trasę Warszawa - Łódź przebudowano do prędkości 160 km/h. Ale po przebudowie przy trasowaniu najszybszego pociągu był straszny problem z osiągnięciem pamiętnego czasu przejazdu pociągu Syrena z przełomu lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych, który jechał tylko 120 km/h.
Budowanie kolejnych torów wszerz nic nie da jeśli brakuje odpowiedniej ilości stacji (gdzie jeden pociąg może wyprzedzić drugi) oraz odpowiedniej ilości odcinków z samoczynną blokadą liniową.

-- 13 Kwi 2023 13:42 --

obibok napisał(a):
To tak jak z liniami typu Gdynia - Hel. Linia mogłaby działać bez zakłóceń nawet latem, gdyby zniknęły stamtąd pociągi PKP Intercity.
Winne są tutaj nie pociągi Intercity tylko to, że w czasie ostatniego remontu zlikwidowano kilka mijanek i występują bardzo długie odcinki na których może znajdować się tylko jeden pociąg. Przychodzi sezon wakacyjny, jeden skład się opóźni i cały rozkład i punktualność leci "na łeb na szyję".
 Relacje PM off  

#1070 PostWysłany: 13 Kwi 2023 13:38 
Awatar użytkownika

Loty: 482
Kilometry: 727 230
platynowy
@KL_user pociągi mogą się mijać także bez stacji.
Tak dzieje się np. w Idzikowicach koło Opoczna - pamiętam jak jechałem TLK z Krakowa do Warszawy i staliśmy ponad 30 minut, żeby przepuścić 3 pociągu (1 Pendolino i 2 zwykłe, ale szybsze od nas).
Także w Szeligach pod Mszczonowem jest miejsce gdzie wolniejsze pociągi przepuszczają szybsze (tam staliśmy z 15 minut bez celu).

Takich miejsc jest z pewnością mnóstwo w całej Polsce.

"Podróżować to żyć..."
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1071 PostWysłany: 15 Kwi 2023 21:53 

srebrny
KL_user napisał(a):
Winne są tutaj nie pociągi Intercity tylko to, że w czasie ostatniego remontu zlikwidowano kilka mijanek i występują bardzo długie odcinki na których może znajdować się tylko jeden pociąg. Przychodzi sezon wakacyjny, jeden skład się opóźni i cały rozkład i punktualność leci "na łeb na szyję".

A i owszem. Mijanki swoje robią. Ale potem przychodzi sezon i o 20:14 ma przyjazd Artus, który po zwiedzeniu całej Polski lubi zebrać z dwie godzinki opóźnienia. A na jego czeską lokomotywę czekają wagony "Korsarza" (odjazd 21:40). Mieszkałem w te wakacje przy samej stacji i co wieczór tłum ludzi na peronie nie mógł pojąć, czemu ich wagony stoją na bocznicy i nie podjeżdżają. A czeszka spokojnie robi oblot i... najpierw odstawia na inną bocznicę wagony z Przemyśla, potem długo manewruje, by podstawić "Korsarza", Bo przecież każdy operator musi mieć własną manewrówkę (i nie mogą się dogadać, bo choć to taki sam kolejowy beton, to nie władają tym samym językiem), a ja pamiętam, gdy na Helu wszystkich obsługiwała lokalna "smródka" z Cargo. Oczywiście duszenie lokomotyw w gestii Cargo to była patologia i rozbój w biały dzień, ale tu akurat się sprawdzało. No i potem taki "Korsarz", podobnie jak "Wydmy", wyrusza z Gdyni Głównej Osobowej mocno w plecy, rozwalając nocny rozkład w całym kraju, a przy okazji u Czechów, od których w ten pokrętny sposób pozyskują wagony. A linię helską psują dramatycznie, podczas gdy poza sezonem radzi sobie przyzwoicie. Może poza faktem, że podaż miejsc w pociągach jest dalece poniżej rozsądnej. Za to w sezonie przyjeżdża piętrus z Chojnic, który nie mieści się na peronach. Wysiadałem z niego na Jastarni-Wczasach. Otworzyłem drzwi, usiadłem na schodach, oparłem nogi o barierki i wziąłem na ręce córkę, po czym pomogłem wysiąść żonie i podałem jej nad głową wózek dziecięcy. To było dwa dni po tym, jak w Warszawie motorniczy "stopiątki" nie zauważył dzieciaka wysiadającego ostatnimi drzwiami w drugim wagonie. Co wy - tramwajarze możecie wiedzieć o bezpieczeństwie. Macie blokadę jazdy, a nie jakieś gwizdki i sygnał odjazdu przez radio...
Swoją drogą ten "Korsarz" i "Wydmy" to ciekawe pociągi. Wysłałem rodziców do Łeby w sypialnym, to dotarł 119 minut w plecy (bo od 120 dostaliby 50, a nie 25% zwrotu). A jak tydzień później byłem na weselu kuzynki w ośrodku wczasowym w Zawadach pod Częstochową, to żałowałem, bo kilka metrów nad naszym domkiem był piękny most kolejowy i zdjęcie pociągu na nim byłoby marzeniem, ale jedyny pociąg na tym szlaku to właśnie "Wydmy", tyle że on jedzie tamtędy około 5:00 nad ranem. A rano okazało się, że mogłem spokojnie wstawać, bo jechał 3 godziny opóźniony. I kuzyni pytali mnie, jak to jest możliwe. No właśnie tak.
 Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#1072 PostWysłany: 16 Kwi 2023 19:17 
Awatar użytkownika

srebrny
Tomo14 napisał(a):
@KL_user pociągi mogą się mijać także bez stacji.
Tak dzieje się np. w Idzikowicach koło Opoczna [...]
Także w Szeligach [...]

Takich miejsc jest z pewnością mnóstwo w całej Polsce.

Szeligi i Idzikowice to są właśnie stacje. Bez stacji pociągi się nie wyprzedzą.
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1073 PostWysłany: 21 Kwi 2023 15:28 
Awatar użytkownika

Loty: 190
Kilometry: 243 905
niebieski
IC i Koleo wprowadzają usługę BAMBETLE+
https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosc ... 13000.html
 Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1074 PostWysłany: 12 Maj 2023 11:50 

Loty: 12
Kilometry: 19 617
PKP IC Wrocław - Ostrów Wlkp 4:22
6.06.2023 SuperPromo 9 zł
11.06.2023 SuperPromo 14 zł

Błąd systemu czy cicha podwyżka?

#1075 PostWysłany: 15 Maj 2023 10:22 

Dziś w nocy cyrków z PKP ciąg dalszy:
Chciałem kupić Ostrów Wlkp - Kraków Wybicki, pomijając już brak superpromo za 19zł, pojawił się od razu promoplus za 28zł trudno mówię wezmę bo to i tak taniej niż bazowe 69zł
wchodzę wybieram miejsce 2kl wszystko ok, do podsumowania i zonk - błąd "Wybrano nieprawidłowe miejsce" czy coś podobnego, nic myślę może faktycznie, robię to samo z różnymi miejscami w różnych wagonach, nadal ten sam błąd. Wybieram bez przydziału miejsca, sam coś wybrał spoko do podsumowania i ten sam błąd. Nie da się kupić.
Znalazłem alternatywnie Ostrów Wlkp - Kalisz i Kalisz - Kraków (4zł + 24zł) kupiłem bez problemów, ale już zamiast 4h mam 5h + 1h na przesiadkę :/
Wchodzę ponownie na Wybicki to już była 1:00 i co widzę cena 69zł żadnego promo już nie ma i cud podsumowanie po wyborze miejsca już działa :D

#1076 PostWysłany: 15 Maj 2023 11:13 
Awatar użytkownika

srebrny
@marrak Obecnie kosztuje 58,65 PLN, w nocy kosztował 69 PLN bo chodząc i klikając po stronie zablokowałeś wszystkie promocyjne bilety na ~15 min. Tak działa "nowoczesny" system rezerwacyjny w PKP :)

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
macio106 lubi ten post.

#1077 PostWysłany: 15 Maj 2023 13:11 

Loty: 16
Kilometry: 20 948
niebieski
Jakby ktoś chciał/potrzebował kupić bilety ( w moim przypadku powrotne) na pociąg 45000/107 Sobieski na dzień 11 czerwca (wekendowy powrót z Bożego Ciała) to właśnie została odblokowana możliwość rezerwacji/kupna,niestety superpromo już nie ma bo ja kupiłem.
 Relacje PM off  

#1078 PostWysłany: 15 Maj 2023 13:23 

@Hose, nie, w ich aplikacji nie podbija ceny jeśli się nie kupi, tylko w BILKOM jak się doda do koszyka to podbija. Poza tym ja wchodziłem kilkanaście razy i za każdym razem cena była 28zł, nie rosła.
No i dokładnie ten sam problem jest teraz - jest Promo15 za 58.65 i jak klikam podsumowanie to mam "Niezgodność usługi i wskazanego miejsca".
Zresztą przez www jest to samo - "Miejsce o podanych parametrach nie jest dostepne..."
Z tym że przez www z losowym miejscem wygląda że działa, jakbym wiedział to bym tak kupił w nocy :D

P.S. Złożyłem reklamację, może poprawią jeśli to problem po ich stronie, to będę żądał wymiany tych 2 biletów na bezpośredni w tej samej cenie. Jest jeszcze miesiąc to może się uda :D

#1079 PostWysłany: 15 Maj 2023 18:57 
Awatar użytkownika

niebieski
W temacie zakupu biletów przez stronę i wprowadzony nie tak dawno wybór miejsc w wagonie.

Próba zakupu biletu, będą poza Polską, zakończyła się fiaskiem, okno z wyborem miejsc nie wczytywało się (albo wcale, albo niepoprawne ikonki) i nic nie dało się zaznaczyć. Rozwiązaniem okazało się zastosowanie VPNu z polskim adresem IP.
Nie wiem czy powyższe problemy występują w przypadku użycia komórki z polskim numerem. Bowiem apka IC zagadała "możliwość zakupu biletów została zamknięta".
W każdym razie - jakby komuś nie działało gdzieś 'w terenie', VPN może być rozwiązaniem.

O tym że PKP nie potrafi skomunikować kolejki jadącej z lotniska z pociągami dalekobieżnymi pisałem już w innym wątku. Gdy pociągi rozmijają się o dwie minuty, to już najzwyklejsze bylejactwo w planowaniu rozkładu pociągów. Wstyd.
Sudoku lubi ten post.

#1080 PostWysłany: 16 Maj 2023 12:05 

srebrny
PKP czyli kto?
 Relacje PM off  

[ 1500 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 75  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 2 gości