Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 35 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 28 Mar 2023 19:39 

marek2011 napisał(a):
Taką procedurę wbrew temu co ci się wydaje stosuje wiele linii często na wybranych rejsach / rynkach. Pierwszy przykład z brzegu to BA przy wylocie do USA z krajów skandynawskich - przy check-inie chcieli kiedyś zobaczyć kartę, która został opłacony bilet.

Nie spotkałem się z tą procedurą. Leciałem teraz BA w lutym WAW-LHR-MLE, kupowałem bezpośrednio na stronie BA, nie chcieli żadnej karty. Poza tym tak jak pisałem w przypadku np Apple Pay numery nie będą im się zgadzać, więc okazanie karty nic by nie dało. Podobnie przy płatności Paypal.
 Relacje PM off  

#22 PostWysłany: 28 Mar 2023 19:41 
Awatar użytkownika

platynowy
To że raz leciałeś i się nie spotkałeś nie znaczy że to nie istnieje.
 Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#23 PostWysłany: 28 Mar 2023 19:44 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie powstałby cały temat o tym...

lista-linii-zadajacych-okazania-kk-przy-wylocie,181,113378
 Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.
marcino123 uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 28 Mar 2023 20:14 

kemot napisał(a):
To że raz leciałeś i się nie spotkałeś nie znaczy że to nie istnieje.

Latałem dziesiątki razy BA mieszkając kilka lat w Singapurze na trasach WAW-LHR-SIN-SYD. No chyba że Club World nie pytają czym Pan płacił... Tak jak napisałem w dobie Apple Pay i Paypal (który BA akceptuje), te zapisy o okazaniu karty są raczej martwe. W tym miesiącu leciałem Emirates, Lufthansą, WizzAir, LOTem, Austrian Airlines i też nikt o kartę nie pytał, a wszystkie bilety kupowałem bezpośrednio płacąc kartą (nie przez OTA).

Możliwe, że jak linia ma jakieś podejrzenia, to taka weryfikacja następuje, ale jakby tak każdemu sprawdzali, to by było niezłe zamieszanie na lotnisku.
 Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 28 Mar 2023 20:20 
Awatar użytkownika

platynowy
Leciałem samolotem prawie 500 razy na 6 kontynentów 45-cioma różnymi liniami lotniczymi i też nigdy nie prosili mnie o okazanie karty a mimo to wiem, że istnieje taka zasada w bardzo wielu liniach lotniczych i zdarzają się przypadki że jest ona egzekwowana. EOT
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 28 Mar 2023 22:15 

złoty
Mam tak samo... ponad dwadzieścia lat latania i nigdy nikt nie chciał karty, ale mam je zawsze przy sobie
 Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 28 Mar 2023 22:42 

złoty
1200 lotów i dwa razy mnie proszono o kartę. Bangkok Airways i Qatar Airways, ponad 10 lat temu. Kiedyś, jak nie było dwuetapowej weryfikacji 3d secure to łatwo było o fraud, obecnie to prawie niemożliwe bo praktycznie każda transakcja musi być potwierdzona.

Obecnie mam małego stresa z FlyDubai, kupiłem koledze bilet WAW-DXB-KTM moją kartą, nie czytając dokładnie umowy przewozu. I ostatnio trafiłem na zapis że na ich trasach do KTM biletu nie można kupić komuś i nie pomoże nawet ksero paszportu/karty/itp. Za kilka dni się okaże czy poleci czy nie.

#28 PostWysłany: 28 Mar 2023 22:46 

HON fly4free
Martwe nie martwe, poproszono nie poproszono, 200 lotów czy 1200, te reguły, jak już wspomniano wiele razy tu, są, nadal obowiązują i mogą o sobie przypomnieć w najmniej odpowiednim momencie praktycznie w każdej linii (bo większość gdzieś tam to ma wpisane "drobnym drukiem" do warunków). Warto być tego świadomym i przygotowanym na tę ewentualność.
@Raffles : pudło, mnie BA pytał o kartę właśnie w przypadku biletu w CW; bilet opłacony moją własną kartą z paromiesięcznym wyprzedzeniem.
Jeszcze raz - nie ma ŻADNEJ reguły.
 Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
DMW uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 29 Mar 2023 11:09 

złoty
Na X lotów tylko raz mi się zdarzyło coś takiego, w Indiach, na krajówce. Z tym, że jak tu napisał założyciel wątku, otrzymałem najpierw maila informującego o kontroli karty kredytowej. Na zatłoczonym lotnisku w Jaipur musiałem się nieźle nabiegać pomiędzy różnymi agentami Indigo, aby ktoś w końcu mi wydał kartę pokładową. Ewidentnie problem może zaistnieć w momencie zakupu biletu dla kogoś z rodziny lub znajomego, z dnia na dzień... gdzieś daleko.

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.

Ostatnio edytowany przez Chupacabra, 29 Mar 2023 11:23, edytowano w sumie 1 raz
 Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#30 PostWysłany: 29 Mar 2023 11:23 

Przy nadaniu bagażu na Okęciu po checkin zrobionym w aplikacji poproszono mnie o okazanie karty kredytowej, trochę ponad tydzień temu przy wylocie do Bangkoku.

To już był chyba 4 lot Turkishem w ciągu ostatniego roku i nigdy więcej nikt karty nie chciał więc mocno mnie to zdziwiło ale akurat miałem jeszcze tę kartę..... choć miała iść do likwidacji po skończeniu programu Mam bonus.

Trudno powiedzieć co by było gdybym jej nie miał.
 Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 29 Mar 2023 15:39 
Awatar użytkownika

platynowy
Tak jak pisano wcześniej: zwykłe, losowe zapobieganie oszustwom i nie ma w tym nic wielkiego. Algorytm może wybrać PNR po czymkolwiek przy czym faktem jest, że 15-20 lat temu było to praktykowane częściej. Mnie ostatnio zdarzyło się w SQ przed pandemią.

Są rynki (np. afrykańskie) gdzie jest to praktykowane częściej, a jeżeli ktoś opłaca Twój bilet, to powinien wcześniej zgłosić się do biura linii w mieście lub na lotnisku ze swoją kartą i dokumentem tożsamości lub skontaktować się z infolinią jak to zweryfikować zdalnie. Prawda jest taka, że ponieważ taki zapis istnieje w T&C to jest to obowiązek pasażera.

PS Pomijam, że w niektórych liniach jest też zapis iż nie można płacić kartami wirtualnymi mimo, że przechodzą one proces autoryzacji i faktycznie bilet zostaje wydany.

Ostatnio edytowany przez billabong, 29 Mar 2023 17:48, edytowano w sumie 1 raz
 Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#32 PostWysłany: 29 Mar 2023 17:01 
Awatar użytkownika

Loty: 296
Kilometry: 416 674
srebrny
Raffles napisał(a):
marek2011 napisał(a):
Taką procedurę wbrew temu co ci się wydaje stosuje wiele linii często na wybranych rejsach / rynkach. Pierwszy przykład z brzegu to BA przy wylocie do USA z krajów skandynawskich - przy check-inie chcieli kiedyś zobaczyć kartę, która został opłacony bilet.

Nie spotkałem się z tą procedurą. Leciałem teraz BA w lutym WAW-LHR-MLE, kupowałem bezpośrednio na stronie BA, nie chcieli żadnej karty. Poza tym tak jak pisałem w przypadku np Apple Pay numery nie będą im się zgadzać, więc okazanie karty nic by nie dało. Podobnie przy płatności Paypal.
Ta zasada obowiązuje tylko przy płatności kartą z wpisaniem numerów karty. W przypadku płatności PayPal, Apple Pay, Google Pay transakcja jest autoryzowana przez te firmy i wtedy nie trzeba pokazywać karty przy check-in. przynajmniej kiedyś tak było.
 Relacje PM off
TIT lubi ten post.

#33 PostWysłany: 29 Mar 2023 21:24 

niebieski
Ja niedawno miałem inną, ciekawą sytuację: lot Jet2 TFS-STN. Skanowanie karty podkładowej przy bramce nie przechodzi. Zaraz pytanie:
- Czy kupował pan bilet niedawno (np. dziś) przez PayPal?
- Tak, wczoraj.
- Czy zostaje pan na stałe w UK?
- Nie, tranzyt.
- Czy mogę zobaczyć BP?
Pokazuję mobilny BP na następny lot i załatwione.
 Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 29 Mar 2023 22:33 

Loty: 126
Kilometry: 306 556
@Darek M. zawsze mi sie wydawalo, ze ta zasada obowiazuje tylko przy platnosci karta kredytowa, ale debetowa juz nie. Jestem w bledzie?
 Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 29 Mar 2023 23:35 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 25 817
Ktoś już o to pytał, ale co jeśli płatność następuje wirtualnym Revolutem (czyli bez wyrabiania karty fizycznej) lub jednorazowym Revolutem?
TIT lubi ten post.

[ 35 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 3 gości